Şimdi Ara

Gtx 670 2gb ekran kartı parça değiştirecem ama bulamadım parçayı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar ekran kartı tamir etmek istiyorum lakin parçayı bulamıyorum genel olarak ismi nedir ingilizce türkçe nedir ismi :)

Resimdeki Q522 yazan parça.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CAWRASAMIN -- 19 Ocak 2017; 22:56:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Selamlar,

Ekran kartının bir adı GPU diye geçer (Graphic processing unit) açıkcası yapmaya çalıştığınız şeyi anlamadım insanlarında anladığını düşünmüyorum istediğiniz parçanın kodunu anakartın teknikservis kitabında işaretlenmiş yerden bulmanız yada bu bilgiyi internetten bulmanız gerekiyor. Bu kodların orda olması orda olduğu anlamına gelmez oraya giden bağlantıların orda olduğu anlamına gelebilir. Yalnız hala ekran kartı değiştirmek için bunlara neden ihtiyaç duyduğunuzu anlamadığımdan sadece bildiğim ve anladığım kısımları yorumlayabiliyorum.

Kolay Gelsin..
  • Dostum sorunun o parça olduğunu nasıl anladın?
  • Güzel açıklamanız içşn teşekkürler. Evet haklısınız acemilik işte tamir edebilirmiyim diye denemek iatiyorum eğer yanan parçayı tamir edersem belki çalışır diye düşünüyor.

Demek istediğim ilk eklediğim resim sağlam çalışır parça Şimdi eklediğim resim ise yanmış/kırılmış parça aradığım sadece o parça ismini bilmiyorum kondansator yada chipmi diyorlar çinden sipariş edilebilirmi acaba diye sizlere sormak istedim :)

• Up

• Bilen yok galiba çöpe gitmesin yaw :)

• 1- Genelde elektronik devrelerde bir şeyler yanmış ise beraberinde başka companentlerede zarar gelmiş oluyor. Yani başkaca yanan companent/lerin olmaması diğerlerininde sağlam olduğu anlamına gelmez. Tabi biraz şanslıysanız sadece yanan parça ile işi kurtarabilirsinizde. Zaten derdinizi güzelce anlatmışsınız, kaybedilecek bir şey yok, bir miktarda heves, merak ve işe yarar hale gelir mi umudunuz cevap bulsun.

2- Smd elemanların ne olduğunu bulmak çok güç, hoş smd olmasalar bile yanmış ise ne olduğunu bulmak imkânsıza yakındır, tabi elinizde devre şeması varsa o başka. Ancak smd ler o kadar karışık ki sağlam bile olsa ne olduğunu bulmak öyle her baba yiğidin harcı olmuyor, heleki amatörlük boyutundaki kişiler için.

3- Q522- Q harfi transistör olduğunu belirtiyor, 522 ise inç cinsinden alanını belirtmiş, bazen cm de kullanılıyor ama ekseriyet ile inç tercih edildiği için cm olmasına pek ihtimal vermiyorum. Devre elemanının kodu üzerinde yazar ama sizdeki yanmış olduğu için birebir aynısından bakılarak smd elemanın kodu öğrenilebilir. Bu konuda şanslısınız etrafta aynı karttan yüzlerce, binlerce kardeşi olmalı. Yalnız grafik kartının kodlarının tamamı ile aynı olmasına dikkat edin. Eskiden üreticiler devre şemalarını da kullanıcı kitapçıklarının arasında verirlerdi (hepsi değil ama verenleri vardı ki hâlâ daha verenleri vardır). Kitapçıklarını karıştırıp böyle bir şema olup olmadığına bakabilirsiniz, kimi zaman kendi web sayfalarında da bu tür devre şemalarını verdikleri oluyor. Artık hangisinden şansınız var ise bulmanız oldukça kolay olacaktır. Tek bir devre elemanı için Çin'e kadar gitmeye gerek yok, İstanbul'da iseniz elektronik parçadan yana sıkıntınız olmaz, değilseniz İstanbul'da ikâmet eden bir tanıdık vasıtası ile bu parçayı kolayca bulabilirsiniz.

4- Ben amatörce bu işler ile ilgilenen basit bir üyeyiyim, daha detaylı bilgi için konunuzu forumun "Elektronik" bölümüne açmalısınız. Bilgisayar donanımı olması vesilesi ile buraya gelmişsiniz ancak konunun asıl yeri orasıdır. Oradaki ilgili ve bilgili arkadaşlar size daha çok yardımcı olacaklardır.

Geçmiş olsun, kolay gelsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

1- Genelde elektronik devrelerde bir şeyler yanmış ise beraberinde başka companentlerede zarar gelmiş oluyor. Yani başkaca yanan companent/lerin olmaması diğerlerininde sağlam olduğu anlamına gelmez. Tabi biraz şanslıysanız sadece yanan parça ile işi kurtarabilirsinizde. Zaten derdinizi güzelce anlatmışsınız, kaybedilecek bir şey yok, bir miktarda heves, merak ve işe yarar hale gelir mi umudunuz cevap bulsun.

2- Smd elemanların ne olduğunu bulmak çok güç, hoş smd olmasalar bile yanmış ise ne olduğunu bulmak imkânsıza yakındır, tabi elinizde devre şeması varsa o başka. Ancak smd ler o kadar karışık ki sağlam bile olsa ne olduğunu bulmak öyle her baba yiğidin harcı olmuyor, heleki amatörlük boyutundaki kişiler için.

3- Q522- Q harfi transistör olduğunu belirtiyor, 522 ise inç cinsinden alanını belirtmiş, bazen cm de kullanılıyor ama ekseriyet ile inç tercih edildiği için cm olmasına pek ihtimal vermiyorum. Devre elemanının kodu üzerinde yazar ama sizdeki yanmış olduğu için birebir aynısından bakılarak smd elemanın kodu öğrenilebilir. Bu konuda şanslısınız etrafta aynı karttan yüzlerce, binlerce kardeşi olmalı. Yalnız grafik kartının kodlarının tamamı ile aynı olmasına dikkat edin. Eskiden üreticiler devre şemalarını da kullanıcı kitapçıklarının arasında verirlerdi (hepsi değil ama verenleri vardı ki hâlâ daha verenleri vardır). Kitapçıklarını karıştırıp böyle bir şema olup olmadığına bakabilirsiniz, kimi zaman kendi web sayfalarında da bu tür devre şemalarını verdikleri oluyor. Artık hangisinden şansınız var ise bulmanız oldukça kolay olacaktır. Tek bir devre elemanı için Çin'e kadar gitmeye gerek yok, İstanbul'da iseniz elektronik parçadan yana sıkıntınız olmaz, değilseniz İstanbul'da ikâmet eden bir tanıdık vasıtası ile bu parçayı kolayca bulabilirsiniz.

4- Ben amatörce bu işler ile ilgilenen basit bir üyeyiyim, daha detaylı bilgi için konunuzu forumun "Elektronik" bölümüne açmalısınız. Bilgisayar donanımı olması vesilesi ile buraya gelmişsiniz ancak konunun asıl yeri orasıdır. Oradaki ilgili ve bilgili arkadaşlar size daha çok yardımcı olacaklardır.

Geçmiş olsun, kolay gelsin.

Merhaba,

Açıklamanız için çok teşekkürler, gerçekten açıklayıcı yazmızsınız lakin ben işin içinden çıkamam galiba ve sizin kadar tecrübeli değilim. Düşüncem sadece arkadaş 19 euroya satıyor alıp kendim tamir edebilirmiyim bilgisayarımda kullanabilirmiyim diye heveslendin ama kolay değilmiş.

Bu heves burda biter! :)

Gerçekten teşekkür ederim.

İyi forumlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.