Şimdi Ara

Güç Kaynağıma 4 V'luk dc motor bağladığımda Çıkış gerilimi 0V oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 220 AC >> 3-30 DC Güç kaynağımı çalıştırıp çıkışını ölçüyorum ve pot.u çevirerek 3-30 V çıkış ölçüyorum. Fakat bu çıkışa 1,5 voltluk pille bile çalışabilen 4V'luk dc motor bağladığım an motor dönmüyor ve çıkışı ölçtüğümde 0 V oluyor. Motoru çekince hemen eski haline dönmüyor. Fişten çekip daha sonra takıyorum ve yük bağlamadan, 3-30 V arası çıkış alabiliyorum. LM723 Entegresi war üzerinde, yenisini aldım denedim ve aynı sorun devam ediyor... Bu sorun neden kaynaklanıyor?

Şuan multisim ile devreyi çizmeye çalışıyorum bitince resmini ekliyeceğim., belki sebebini bilen aynı sıkıntıyı yaşamış olan wardır diye şimdiden açıyorum konuyu.

(Güç kaynaklarıyla ilgili forumda yaklaşık 1 saat arama yaptım ama bi sonuç bulamadım, eğer daha önce bahsedilmiş bir konuysa link werirseniz sevinirim)

• Devre şeması

(Kullandığım trafo 4W'lık)

Bu sayfada elimdeki güç kaynağının yapımı anlatılıyor, yeterli bilgi war.
    http://www.electronics-lab.com/projects/power/032/index.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LosTCorpsE -- 21 Mayıs 2006; 0:08:30 >
  • R5'te problem olabilir. Belki de olması gerekenden biraz daha büyüktür. Bu lm723'ün akım koruma özelliğinin hesaplanandan daha hassas olmasına sebep olur. Kolay gelsin..
  • sağol arkadaşım, o direnci ölçeyim dedim ama direnç değeri 0.15 ohm civarı olduğu için multimetrem yetersiz kaldı, net sonuç veremedi. Daha hassas ölçüm yapabilen bi multim. ile bakıcam...
  • TR2'nin kollektoru soguk lehim olabilir. Tabii transistor bozuk ta olabilir.
  • mOTR DEĞİDE BAŞKA BİR ŞEY ÇALIŞTIRMAYI DENE İSTERSEN. BELKİ MOTORUN ZIT EMK SI ENTEGRENİN ÇALISMASINI ETKİLEYEBİLİR.AYNI SORUN DEVAM EDERSE TRANSİSTÖRLE BİR BAK İSTERSEN KOLAYGELSİN...
  • Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar, şimdi 0'dan farklı bi güç kaynağı yapmaya karar werdim, bu devreyle şimdilik uğraşmıyacam şu ara çok yoğunum.

ama yine de bu sorunun sebebini bulmak istiyorum kısa sürede olmasa bile, o nedenle sorun adaylarının bi kısmını eleyelim

-temassızlık ya da soğuk lehim değil sorun, lehimler parıl parıl, ve devrede ki bütün yolların iletimini 10 kere falan kontrol ettim
    (Transistörlerde problem olabilir wakit bulduğumda onları kontrol edeceğim)

-Sırf motor emk'sından kaynaklandıını da sanmıyorum, çünkü aynı devreyi arkadaşlarımda yapmıştı onların devrelerde defalarca direkt motor bağlayıp çalıştırdım. Zaten devre bu tip durumlara rağmen stabil çalışıp çıkış gerilimini sabit tutabilmeli, öyle yazmışlar

Dün gece de, devre bi ara 3-8 arası çıkış wermişti, genelde sorunlu çalıştıında 3-5 arası çıkış weriyodu we yük binice 0 lanıyordu.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neyse yeni yapacaım devreyle ilgili bi sorum war, fikir werirseniz sevinirim.

devre max 30 V, 3 A çıkış werebilen bi devre. Bizim hoca da max çekeceği gücü düşünerek 3x30= 90W lk trafo tavsiye etmiş.
    Ama 90 w trafo çok ağır oluyo ve de pahalı...
    Şimdi ben bu devreden max 2 3 watt çekerim. o nedenle elimde olan 4Wlık trafoyu kullanmayı düşünüyorum.
    Sizce devrenin çekeceği güç böyle çok düşük bile olsa trafonun daha büyük olması gerekir mi werimli çalışması için. Çünkü devre yapımının anlatıldığı notta çıkış geriliminin düzgünlüğü trafonun kalitesiyle doğru orantılıdır yazmışlar.

Bu işi bilen arkadaşların fikirlerini bekliyorum...
    Saygılar

• eğer ki motor , elektrikli ve şarj edilebilen bir süpürgenin motoru ise , 4W lık trafonuz göçüyordur. Bence trafoyu biraz büyütün... o devre , yıllardır yapılagelen ve iş gören bir devredir !!!
    Bence sorun ya giriş voltajında , ya da çekmek istediğiniz akımda .
    Saygılar.
  • transiztörler ne odugunu yazmami_sin yeterli akimi vermiyo olabilir
  • arkadaşın verdiği linkte , malzemeler belli ve çıkış , 2N3055...
  • aynı devreyi ben de yapmıştım ve halen kullanıyorum. Sorun bana kalırsa yüksek ihtimalle TR2 transistörü yani 2N3055. Bu tip transistörler kolayca yanabilmektedir. Eğer köprü çıkışındaki kondansatörü değerinden fazla bir kondansatörle değiştirdiysen problem yaratabilir. Değeri 2200uF olacak mutlaka. Benzer bir durumu ben de yaşadım başka bir kaynakta. 3300uF yerine 4400uF taktım. Kısa devreye yakın bir yük bağlayınca veya kısa devre yapınca kaynaktaki transistör (2N3055 di o da) yanıyordu. Ben de tasarıma sadık kalarak 3300uF taktım. Bu arada kaynakta kısa devre koruması da vardı. Yani kısa devrede hasar almayacak şekilde ayarlanmış. Bu bakımdan dediklerime bir göz at bakalım belki de bu nedenle çalışmıyor devre. Köprü olarak ne kullandın bilmiyorum ama minimum 2,5A verebilecek bir köprü olmalı.

Son olarak motorların fazla akım çekenlerinden kullanıyorsan, değeri ufak seri bir dirençle beraber bağlamayı dene. Benim trafom da 4W'tı sanırım ya da ona yakın bir değer ve ben 2A çektiğimi hatırlıyorum. Yaptığın kaynak ufak ve kullanışlıdır. 2N3055'ten akım çekeceksen mutlaka soğutucuya bağlamalısın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 26 Mayıs 2006; 18:28:14 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.