Şimdi Ara

Güneşli '16 Kuralı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünya çapına yerleşmiş bir kural vardır sunny 16 kuralı .Sunny 16 kuralı güneşli havalardaki doğru pozlama kuralıdır. Güneşli havada; iso 100, enstantane 125, diyafram değeri 16 olduğunda doğru pozlamayı elde edersiniz. Histogram içermeyen analog makinelerde çok işe yarıyor. Tabi bunu çeşitli varyasyonlarla kullanabilirsiniz;

Bu değerlerin hepsi size aynı pozlamayı verecektir

İso 100 1/500 f8 (diyaframı iki durak açtık, enstantaneyi 4 kat küçülttük.)

İso 200 1/1000 f4 ( iso +1 pozlama, enstantane -3 pozlama, diyafram +4 pozlama)

size yardımcı olması için diğer yaklaşık pozlama değerlerini de vereyim;

İso 100 ve 1/125teyken

Kar/kum yoğun güneş = f/22
    Güneşli = f/16
    Hafif bulutlu(gölgeler yumuşak) = f/11
    Kapalı hava(gölgeler zor seçiliyor) = f/8
    Çok kapalı hava = f/5.6
    Gün batımı = f/4
    Konu gölgede = f/4
    Konu ters ışıktaysa = +1 EV(pozlama değeri)

hiçbiri kopyala yapıştır değildir

Edit: hatalar düzeltildi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi confess -- 14 Mart 2014; 1:54:55 >

• Diyaframı 16dan 8e düşürmek pozlamayı 2 kat düşürür. Bu diger varyasyonlar icin de gecerli. Bundan dolayı diyafram degerlerinde 1 duraklık ara diyafram vardır. 2.8 - 4 - 5.6 gibi. Yani diyafram 2 kat kısılınca ışık sensöre 4te bir olarak düşer.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence kesin değerler verilmek yerine, bu ölçütlerin ne işe yaradığı bilinse yeter. deneyim sonunda zaten türlü koşulda istenilen alınıyor.

ayrıca yaklaşık denilse ya da değer aralığı verilseydi daha doğru olurdu.
  • Alıyorsun makineyi diyafram öncelikli moda ve matrix/evaluative ölçüm metoduna, çekiyorsun oluyor bitiyor. Ekrandan çektiğini beğenmezsen +1 -1 pozlama telafisi yapıyorsun.
    50 yıllık kuralları sadece "haberim olsun, nostalji olsun" diye okuyorum artık, tavsiyem siz de öyle yapın
  • ozturert kullanıcısına yanıt
    +1
  • +1
  • Arkadaşlar pozometre var, ne gerek var diyorsunuz ama, bugün bile analog pozometresiz makine kullanan (hobi amaçlı) ya da kullanmaya meyilli birçok insan var. Konunun açılması bence gayet mantıklı ki bugün hepimiz fotoğraf çekiyoruz ama , elimize analog slr, tlr bir makine verseler hadi çek bakalım deseler doğru ayarda çekebilecek kişi gerçekten çok az olur. Bilmekte fayda var yani.
    Ama arkadaşın verdiği diyafram değerleri (4 ile 8 arasında 1 stop farkı gibi) yanlış onu tekrar düzeltme gereği duyuyorum.
  • Öncelikle uyarılar için teşekkürler. Hataları düzelttim. Pozometre çoktan icat edildi diyenler için, çoğu eski slr makinenin pozometresi çalışmıyor, yanında sürekli pozometre taşımak da ayrı bir sıkıntı zaten. Cmeha 8m symbol kullanıyorum, bu değerlerle sıkıntısız fotoğraflar çekiyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.