Şimdi Ara

Hafıza

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çok olmasa da ortalama bir kitap okuyucusuyum. Sıkıntı şu ki; romanı okuyorum ama aradan biraz zaman geçtikten sonra unutuyorum. Çok hoşuma giden kitapları dahi unutuyorum. Mesela örnek vereyim Uğultulu Tepeler, Vadideki Zambak, İnce Memed . Bu kitapları okuyalı 4-5 sene olmuştur. Okurken bir çırpıda okumuştum. Çünkü çok beğenmiştim. Ama şu anda bu romanların özetini bana yap deseniz hiçbir şey anlatamam. Şimdi ben bu kitapları en baştan bir daha mı okuyacağım!!! Sizde de bu unutma durumu oluyor mu? Ve ayrıca bu çok can sıkıcı bir durum değil mi? Neticede hevesim kaçıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MAF10 -- 7 Ağustos 2017; 15:17:53 >

• Hocam ben şöyle düşünüyorum, beyinin bir kapasitesi var, gereksiz bilgileri siliyor, arşive kaldırıyor, sıkıştırıyor vs. Ancak en gerekli olanları tutuyor.

Şimdi siz okumuş olduğunuz için yarın İnce Memed'le ilgili bir şeyler yapmanız gerekse hiçbir şey hatırlamadığınızı düşünüyorsunuz ama biraz açıp baksanız, filmini izleseniz, özetini okusanız emin olun çok şey hatırlayıp bunları dile getirebilirsiniz, çünkü o bilgi beyninizin bir köşesinde duruyor. Peki o halde madem unutacaksak neden özetleri okuyup geçmiyoruz, yüzlerce sayfa okuyup kendimizi heba ediyoruz derseniz de, işin aslı öyle değil. Özet okuyarak bir şey anlaşılmaz, anlaşılamayan şey öğrenilemez. Yani bir sokaktan 10 kere geçmemiz lazım ki o sokağı öğrenelim, o sokakta anılarımızın olması lazım.

Ancak en gerekli bilgileri, en çok kullanılanları, elinin altında olması gerekli bilgileri hatırlıyoruz. Şimdi İnce Memed'i hatırlasan ne olacak, hatırlamasan ne olacak? Ne işine yarayacak? Ne kadar karşına çıktı, bunu da sorgulamalısın.

Şimdi, insan unutmak istemiyor, ne de olsa o kadar emek verdik, okuduk, arada kullanmak isteriz, bir ortamda konuşmak ya da hayatımıza bir şey katsın falan isteriz. Böyle bir kapasitemiz yok maalesef, bu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor, unutacağız! Bir laf vardır ya, öyle 3 kuruşa 5 köfte yok diye. Mesela gerçekten o konuda yetkin olmak istiyorsan bunun bedelini ödemen gerekiyor. Yani diyelim birkaç kere okumak, belki notlar almak, kitap üzerine yazılan kitapları okumak, ortamlarda bunları konuşmak, başkalarıyla paylaşmak, anlatmak vs. gerekli diye düşünüyorum. Kullanılmayan bilgi unutulur, doğanın kanunu bu.

Bir diğer husus, bizim Türk halkının okumayı daha çok emek verilerek yapılan bir iş, ders çalışmak, kendini adamak vs. gibi görmesi. Oysa okumak çoğunlukla zevk için yapılır, yani romanlar özellikle film izlemek gibi, bir boş vakit uğraşı, eğlencesi gibidir. Eğlenirken öğrenir insan, aslında film izlerken de öğrenmesi mümkündür. Kaliteli film ya da roman okumak biraz da bunun için gereklidir.

Kısaca böyle düşünüyorum..

• Su S kullanıcısına yanıt
    Satir arasinda yazmissiniz kullanilmayan bilgi unutulur diye.Sanirim mesele bu. Peki hocam sizede denk gelmistir.Bazilari siirleri ezbere okuyorlar ve karsilarindaki okuyamayinca aaa bunu nasil bilemezsin diye sasiriyorlar.Bu davranis sanirim hava atmaktan baska bir sey degil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bunu daha çok sevdiğin şeye göre yada aradığın cevaba göre seçicilik olarak görüyorum..Senin o kitapda aradığın duygu bilgi düşünce vb..okuduktan sonra uzun süre aklında kalabilir belki 1 satırlık bir cümledir bu.Ancak ondan sonraki bütün sayfaları unutabilirsin bu normal bir şey.Şiir demişsin evet bazıları hava atmak için ama bazılarıda o duyguyu yaşadığı için bildiği için tarif edebildiği için ve onu öğrenmek istediği için aklına kolayca gelebilir.

Ki zaten kitaplar ve kütüphaneler aslında hatırlamadığımız ve aklımızda hepsini tutamadığım için yokmu? İstediğin zaman yada merak ettiğin zaman o kitabın herhangi bir bölümünü kitaplığından alıp tekrar hatırlayabilirsin.
  • Beyin yapısı maalesef bilgisayar gibi içine attım istediğim zaman kullanırım şeklinde çalışmıyor. Her yeni bilgide eski öğrendiğin şeyler altta kalıyor. Haliyle aradan o kadar yıl geçmiş bu bilgileri en alttan gün yüzüne çıkarmak daha zor olur. Tetikleyici lazım.

Ben kitap okurken müzik dinlerim. Kitap bittikten sonra bende unuturum, işime yaramayan şeyi neden hatırlayayım ki ?

Neyse kitap bitti. İşime yaracağı zaman bir tetikleyicisi oldu mu hatırlıyorum. Mesela ben ders çalışırdım, soru sorduklarında bilemezdim. Ama şıkları gördüğümde bana birşeyler hatırlatırdı ve cevaplardım..

Bazen çok uzun yıllar geçtiği olur, o kitabı okuduğumu bile unuturdum. Ama tesadüf bir cafede otururken, kitap okurken dinlediğim müziği açtılar ve o an müzikle birlikte kafamda kitabın baştan sona okuduğum herşeyi canlandı. Müzik bitene kadar sanki film izliyordum.. :) Müziğe anlam katmıştım öyle de bir yararı olmuştu..

(Uykudan nasıl cümleler kurmuşum öyle, k.b)

Öte yandan sizde unutkanlıkta olabilir. Müslümansanız, namahre bakmayın..

Eskiden ilim öğrenmeye gidildiğinde ilk önce ayak ucuna bakarak yürümek öğretilirmiş..

Saygılar..

• Bence bir kitabı birden fazla kez okumak çok güzel ve anlamlı bir şey. Tabi ki ortada bir zaman kaybı oluyor fakat 4-5 yıl öncesinde okuduğumuz kitabın bizde uyandırdığı etkiyle onu şimdi okuduğumuz zaman uyandıracağı etki çok farklı olabilir. İnsan bu sayede geliştiğinin değiştiğinin farkına varabilir. Duyuyorum bazen, kitabı önceden okumuş biri tekrar okumaya kalktığında altını çizdiği cümlelerin şu an ona çok anlamsız geldiğini söylüyor. Kitaptaki hiç üzerinde durmadığı alıntıların artık dikkatini çektiğini söylüyor.

Her kitabı da iki kere okumak gereksiz ve zaman kaybı olabilir ama önceden çok severek okuduğumuz eserleri bence 2-3 sefer okuyabilmeliyiz.

• ManeviKesif M kullanıcısına yanıt
    Sanırım benim afyon henüz patlamadı. Hafızayla namahrem arasındaki ilişkiyi çözemedim hocam:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: MetinAliFeyyaz10

Satir arasinda yazmissiniz kullanilmayan bilgi unutulur diye.Sanirim mesele bu. Peki hocam sizede denk gelmistir.Bazilari siirleri ezbere okuyorlar ve karsilarindaki okuyamayinca aaa bunu nasil bilemezsin diye sasiriyorlar.Bu davranis sanirim hava atmaktan baska bir sey degil.

Evet, bence de hava atmak ya da psikolojik bir soruna işaret ediyor. Yoksa herkesin farklı özellikleri vardır, yani bu kimseye bir üstünlük ya da alçaklık vermez. Çok değişik insanlar var dünyada, çok iyi hafızası olanlar ya da okuduğunu unutmayanlar vs. Hayranlıkla takdir ederim ama bu kadar. Mesela üniversite sınavında en yüksek notu alan çok zeki insanlar var, odtü, itü gibi üniversitelerde, bir kere görünce unutmuyorlar. Dershaneye gitmeden üniversite sınavını kazanıyorlar, fakat onlar biraz istisna.

Learning how to learn programında faydalı olduğunu düşündüğüm bir şeyi aktarayım. Sadece okumak, öğrenmek için yeterli olmayabilir derlerdi, öğrenmek için kendinizi test edin. Mesela bir paragrafı okuyun, sonra kapatıp bu paragrafta yazılanı anlatmaya çalışın, tekrar bakmadan anlatamadığınızı göreceksiniz. Demek ki öğrenemediniz, birkaç kere okuyup anlatmaya çalışınca öğrendiğinizi göreceksiniz.

Bilgi yarışmalarında kocaman şiirden iki satır alıpta sormazlar mı en çok ta buna şaşırıyorum. Hadi şiirin adını söyle yazarını sor anlarım ama şiirin içinden iki satır seçipte sormak neyin nesidir Allah aşkına!!! İnsan bazen bir kitabı okuyup okumadığını bile hatırlayamıyor iken koca şiirden 2 satırı nasıl aklında tutabilir ki!!!
  • quote:

Bilgi yarışmalarında kocaman şiirden iki satır alıpta sormazlar mı en çok ta buna şaşırıyorum. Hadi şiirin adını söyle yazarını sor anlarım ama şiirin içinden iki satır seçipte sormak neyin nesidir Allah aşkına!!! İnsan bazen bir kitabı okuyup okumadığını bile hatırlayamıyor iken koca şiirden 2 satırı nasıl aklında tutabilir ki!!!

Televizyondaki bilgi yarışmalarında mı?
    Evet mesela kim milyoner olmak ister de arasıra şiir soruları çıkıyor. Tabii ben hiç bilemiyorum:(
  • quote:

Evet mesela kim milyoner olmak ister de arasıra şiir soruları çıkıyor. Tabii ben hiç bilemiyorum:(

Demek ki şiirle pek aranız yok.
    Şiiri çok sevdiğim söylenemez ama benim kastım şiirin adını söyleyip yazarını sormak yerine şiirden bir satır alıp bu dizelerin yazarı kimdir şeklinde soru sorulması. Şiiri okusam yeterli olmuyor mu? Romanları okurken ezber mi yapıyoruz? Ne yani şiir mi ezberleyelim!!
  • Şimdi hocam, ben bilgi yarışmalarını kişisel olarak çok ciddiye almıyorum, çünkü herkesin bilgisi farklı, genel kültürü, genel ilgi alanları farklı. Şiiri seven onun dizelerini de bilir diyorum son olarak.
  • Müslümanlar için geçerli bir durum. Sebebini bilmediğimiz bir etki yaratıyor, namahrem ve edep yerlerine bakmak. Zaruret olmadıkça kişinin kendi mahrem yerine bakmasıda uygun değil.Gerçekten unutkanlık yapıyor. En azından müslümanlar için durum böyle. Hele mastürbasyon da unutkanlığa çok sebep olabiliyor..

Şimdi yanlış anlamayın konuyu başka bir yere çekmiyorum ama bildiğim bir kaç örnek vereyim dedim..

Müslümansanız biraz dikkat etmeniz gerekli, değilseniz sıkıntı yok. Çünkü bazı şeyler mesela insanın dini, bu tür konularda herkese farklı etkiler ortaya çıkarabiliyor.

Ama yukarıda ki arkadaşa katılıyorum. Okuduklarını aklında kaldığı kadarıyla anlatmaya çalış.Dışarıdan anlatmak zorundadeğilsin. İçinden, karşında biri varmış gibi, soru cevap şeklinde anlatabilirsin.Bu olay, ayıptır söylemesi helada iken çok işe yarıyor. Anlayamadığım bir şekilde beynim orada muazzam çalışıyor, haliyle sizde de aynı etki olacaktır diye düşünüyorum.

Okuduklarınızı hatırlamaya çalışın. Tek yapmanız gereken bu..

• Hocam klasikleri bir daha bir daha okumak şart.Yeraltından notları 1 hafta önce bitirdim elimdekikitapları bitireyim tekrar okuyacam

Çok daha iyi anlıycağaımı sanıyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.