Şimdi Ara

hafta 6 gün, gün 28 saat!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arama çalışmadıgı için verilip verilmedigini bilmiyorum ama ilk kez duyanlarda olucagı için...

zamansızlıgı önlemek için yeni bir öneri war: 28 saatten oluşan altı günlük bir hafta! pazartesi günlerinin takwimden atılacagı yeni sistemde 4 iş günü ve 56 saatlik uzun bir haftasonu bulunuyor. buna göre işe gidip gelirken harcanan zaman degismeyecek, ama işe ayrılan süre günde 2 saat, uyku ve boş zamana ayrılan süre birer saat artacak.

ilk başta güzel bi uygulama gibi gözüküyo ama insanın biyolojik saati buna ayak uydurabilir mi? sorusu akla geliyo düşününce... ne dersiniz, sizce mümkünatı war mı?

• Avatarındaki kız kim? Çok güzelmiş.
  • bunu akıl edenler kim çok merak ettim. bu talep halktan mı geliyor?

sankim küresel efendiler yeni çağ kölelerini daha randımanlı kullanmak için ağız arıyor.
  • benim gibi uykucular için iyi
  • Enteresan bir konu aslında. İş günü sayısının 4'e düşürülmesi kesinlikle çok iyi olur. Yalnız saatleri nasıl ayarlayacaklar onu merak ettim?
  • Bana da çok ilginç geldi. Haberin kaynağı lütfen...!
  • Allahım ne mantık ne salaklık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    son 2.5 ay
    geçen yıl açıldı
    günde 13-14 saat çalışanlar
    5 yıl önce açıldı
    1 hafta 1 dakka gibi
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • biyolojik saat
    bak ben ikinci öğretim öğrenciydim üni de
    yani sabah yatardım gece kalkardım
    1 ay kadar önce başladım sabah 7 de kalkmaya ve 1 hafta zombi gibi gezdim normale dönünce ve kilo kaybı grip baş dönmeleri anca alıştım
    biolojik saati bozmayın abisi
  • tuhaf ama daha cok uyuyacaksak iyi
  • quote:

Orjinalden alıntı: Bethesta

Bana da çok ilginç geldi. Haberin kaynağı lütfen...!

kaynak, dergide okudum; aktüel'de
  • quote:

Orjinalden alıntı: onakho mabunakho

Avatarındaki kız kim? Çok güzelmiş.

rachel bilson (summer)

• abi bu sefer öyle yapılırsa güneşin doğuş batış saati çok değişir...

Saçma geldi bana
  • önerinin arkasında internet sitesi dbeat.com war. sitenin forumlarında yogun tartışmalar başladı bile. forumlarda böyle saçma sey olurmucularla neden olmasıncılar atbaşı gidiyor. öneriyi toptan reddedenler bir yana, ilk elde burun kıwıranlar bile yeniden düşünmeye başlamış gibi.

dbeat.com azalan gün sayısının çalışan insana müthiş zaman kazandıracağını iddaa ediyor. fikir bir günün yeterince uzun olmadığı ve bunun da bizi düşündüğümüzden daha fazla mutsuz ettigi üzerine kurulu.

diyelimki 11 ekim 2005te saat 08:00da yeni uygulamaya geçildi. işe aynı saatte gittiniz. 10 saatlik mesaiden sonra 18:00da işten çıktınız. sonraki gün mesai saatinizin başlangıcı, bugün kullanılan 24 saatlik sisteme göre 12 ekim çarşamba saat 12:00a denk gelecek. yani her günü 4 saat ekleyerek düşünmelisiniz. böylece mesainiz 2 saat uzayarak 10 saate ulaşacak. uykuya ayrılan zamansa 1 saat artarak 9 saat olacak. geriye de 9 saate ulaşan boş zaman kalacak. ardından da 56 saatlik upuzun bir hafta sonu sizi bekliyor. ortadan kalkan günse çogumuzu memnun edecek gibi. zira altı günlük haftada pazartesi yok.

• iş günlerinin 4e inmesinin önemli bir enerji tasarrufu saglayacagı da öneri sahiplerince savunuluyor. buna göre basit bir hesapla büyük kentlerde taşıtların neden oldugu hava kirliligi %20 oranında azalabilir. diger bir tasarruf da insan enerjisinden. işe 5 yerine 4 defa gidip gelme, doğal olarak bir enerji ekonomisi yaratıyor.

bütün bunlar kulaga hoş geliyor, ama 28 saati savunanların pek fazla önemsemedigi, karşı çıkanlarınsa eleştirdigi bir sorun war: gündüz-gece dengesi! 28cilere göre dünya güneş etrafında başka tüelü dönebilir. yani geceyle gündüz, çalışma düzeni ve insanoğlu yeni sisteme kolayca uyum sağlayabilir! üstelik günler monotonluktan kurtulmuş olur. çünkü onların yaptıgı aydınlık karanlık şemasında her gün başka bir özelliğe sahip. haftanın 6 güne indirilmesinden kaynaklanan ve her güne 4er saat eklenmesiyle ortaya çıkan kayma, altısı birbirinden farklı günler çıkarıyor. öneriyi sawunanlara göre bu aslında hayatın rutinini yerle bir eden bir zenginlik! yıldızların altında yapılan kahwaltı veya sabah sabah kafayı yastığa koymanın bir sorun oluşturmadıgını düşünüyorlar. yeni sistemde haftaiçi genelde karanlıkta çalışacak. ancak hafta sonu, yani eğlence ve dinlenme zamanı aydınlık döneme denk geliyor. bütün bunları, öneriyi tecrübe edenler forumlarda anlatıyor.

öte yandan gündüz-gece dengesinin degismesinin insanı depresyona itecegini sawunanların basında, halen bu sekilde çalışmak zorunda olanlar geliyor. konuyu bilimsel açıdan hırpalayanlar da war. böyle öneriler kulaga hoş gelse de, insan vücudunun biyolojik saatinin 7/24 e ayarlı oldugu ve böyle bir denemeye zaten izin vermeyecegi söyleniyor.

• güzel ama olanaksız

sinema eleştirmenliginin yanı sıra bilimkurgu-fantazi alanında yazdıgı hikaye ve romanlarla da tanınan ve zamanın sınırları hakkında kafa yoran mehmet açar, gecelerin gündüz, gündüzlerin gece olması konusunda ahmet haşim kadarsıkıntılı degil:

bence 6/28 çok güzel bir öneri. böyle bir zaman sisteminde yaşamayı isterdim. tabiki olanaksız; dünyanın böyle bir sisteme topyekun geçecegini düsünemiyorum bile. ama modern insanın sıkıntısının ilacı olabilecek bir sistem bu. insanlar artık rutinden sıkıldı. pek sorgulanmıyor ama bu rutini oluşturan en önemli unsur da zamanın sınırlayıcılıgı. kapitalizm de zamanın bu yönünü çok iyi kullanıyor. insanlar başka alternatifleri merak etmeli. mesela herkes uzun uçak yolculukları sonrası jetlag'den kurtulmak ister, bense bunu yaşamak isterim. çünkü o çok özel bir sey, zamanın baglayıcılığına karşı bir meydan okuma.

• yaw iyi güzel de gece-gündüz döngüsü değişmeyeceği için. mesela bi gün güneş saat 4 de doğarken ertesi gün 8 de sonra 12 de sonra 16 da doğcak yani insanların düzenleri bozulur böyle yapılırsa. .Hatalımıyım?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.