Şimdi Ara

HANGİ ALTIN FONUNU TERCİH EDİYORSUNUZ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
2
Favori
1.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hangi altın fonlarını tercih ediyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 29 Aralık 2024; 11:33:7 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• şuan altın fonları içinde en iyi seçenek KZL fonu

neden?

çünkü yıllık fon yönetim ücreti en düşük fon o. yıllık sadece %0,30

• ozbey08 kullanıcısına yanıt

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

Bu fonu Kuveyt Türk’ün kendisinden almak ile başka banka üzerinden, mesela iş bankası üzerinden almak arasında herhangi bir fark olur mu? Başka bankadan alınırsa ek ücret vs. durumu oluyor mu? Olmuyor diye hatırlıyorum ama emin olmak istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 1 Ocak 2025; 22:20:49 >
  • H4- H kullanıcısına yanıt

fark olmaz

• Ekşi sözlükte “Altın fonu” başlığında okuduğum bir yazıyı buraya alıntılıyorum:

“altın hesabı açıp altın almaktan daha mantıklıdır altın fonu almak. neden? çünkü altın hesabında, alım ve satımda banka makası vardır. altın fonunda bu makas yoktur, 31 aralık 2023'e kadar altın fonu alımlarınızda, fonun satış tarihinden bağımsız olarak stopaj da yoktur. benim tercihim, altın almak yerine altın fonu almak.

edit: stopaj avantajı 30 nisan 2024'e uzatıldı.
    edit-2: 1 mayıs 2024 itibarıyla stopaj istisnası uzatılmadı. bu tarihten sonra alınan altın fonları karla satılırsa, kardan %7.50 stopaj kesilecek. yani altın fonu yerine gram altın almak avantajlı hale geldi.”

Kaynak:

Ne düşünüyorsunuz, kârdan %7.5 stopaj altın fonunu avantajlı olmaktan çıkarmış mıdır?

Bir yanda bankalarda ve kuyumcularda yüksek alım satım makasları var, ayrıca kuyumcular ile uğraşması ve güvenmesi de sıkıntı, bir yanda altın sertifikası var ama gram altına göre yüksek değerlendiği için, yani mevcutta olması gereken seviyenin üstünde fiyatlandığı, primli olduğu için alınırsa o balonun sönme ihtimaline karşılık zarar etme durumu var, bir diğer yanda altın fonunda kârdan kesinti (stopaj) var. Her yerden altın alımında problemler mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 5 Ocak 2025; 22:47:8 >

• Altın fonu için okuduğum bir başka yorum:

“stopajdan dolayı gram altının artık daha avantajlı olduğu yatırım enstrümanı.”

Kaynak:

Altın fonu ile ilgili okuduğum destekleyici bir yorumu da ekliyorum:

“bence kısa vadede hala altın almaktan daha karlı. altın al sat arasındaki makas birçok bankada %4 seviyesinde. bu toplam paranızdan kaybettiğiniz bir tutar.
    fonlarda ise %7,5 stopaj kar üzerinden kesiliyor. toplam paradan değil.

örneğin 100 bin tl değerinde altın aldınız birkaç ay sonra %10 artmışken satmak istediniz. arada makas olduğu için %6 civarında bir kar elde edersiniz. yani 6000 tl.

aynı tutarda fon aldınız ve onun da aynı süre zarfında %10 artığını düşünelim. 10000 tl karınızdan %7,5 stopaj düşecek. 9250 tl olarak paranızı alacaksınız.

herkes altın almak daha karlı yazmış ama kapalıçarşı'da fiziki altın alıp satmıyorsanız ben bir kar göremedim. atladığım bir şey mi var?

not: 1000'de 2 oranındaki kambiyo kesintisi göz ardı edilmiştir.”

Kaynak:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 4 Ocak 2025; 19:9:43 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TAKASBANK TEFAS uygulamasından bugün aldığım iki ekran görüntüsünü paylaşacağım.

İlki son bir yılda en çok kazandıranlar:

İkincisi anladığım kadarıyla son bir yılda en çok kazandıran kıymetli maden fonları:

Uygulamada bu fonların üstüne tıkladığınız zaman hangi bankanın fonu olduğu ve diğer detay bilgileri gösteriliyor.

Burada paylaştığım yazıların hiçbiri yatırım tavsiyesi mahiyetinde ve amacında değildir; forumda diğer üyelerle bilgi paylaşımı yapmak, birlikte öğrenmek amacıyla bu başlığı açtım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 4 Ocak 2025; 15:56:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: H4-

Ekşi sözlükte “Altın fonu” başlığında okuduğum bir yazıyı buraya alıntılıyorum:

“altın hesabı açıp altın almaktan daha mantıklıdır altın fonu almak. neden? çünkü altın hesabında, alım ve satımda banka makası vardır. altın fonunda bu makas yoktur, 31 aralık 2023'e kadar altın fonu alımlarınızda, fonun satış tarihinden bağımsız olarak stopaj da yoktur. benim tercihim, altın almak yerine altın fonu almak.

edit: stopaj avantajı 30 nisan 2024'e uzatıldı.
    edit-2: 1 mayıs 2024 itibarıyla stopaj istisnası uzatılmadı. bu tarihten sonra alınan altın fonları karla satılırsa, kardan %7.50 stopaj kesilecek. yani altın fonu yerine gram altın almak avantajlı hale geldi.”

Kaynak:

Ne düşünüyorsunuz, kârdan %7.5 stopaj altın fonunu avantajlı olmaktan çıkarmış mıdır?

Bir yanda bankalarda ve kuyumcularda yüksek alım satım makasları var, ayrıca kuyumcular ile uğraşması ve güvenmesi de sıkıntı, bir yanda altın sertifikası var ama gram altına göre yüksek değerlendiği için, yani mevcutta olması gereken seviyenin üstünde fiyatlandığı, primli olduğu için alınırsa o balonun sönme ihtimaline karşılık zarar etme durumu var, bir diğer yanda altın fonunda kârdan kesinti (stopaj) var. Her yerden altın alımında problemler mevcut.
    Bununla ilgili okuduğum bir başka yazı:

”fonlarda stopaj avantajı uzatılmadığı için örneğin gümüş fonunda elde edeceğiniz karın %10'unu kaybediyorsunuz.

örnek:
    1000 tl yatırım yaptınız
    %10 kazandınız -> 1100 tl'niz var. 100 tl kar ettiniz.
    100 tl'nin %10u stopaj.
    yani elinize 90 tl geçiyor. karınız %10 yerine %9a düşüyor.

bundan kaçınmak için bankaların gümüş hesaplarına baktım ama orada da makas açık. örneğin bir bankada durum şu şekilde:

alış 35.27
    satış 33.86

alıp satarken zaten %4 fark yiyorsunuz.

buna bir çare var mıdır?”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/170696905

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 4 Ocak 2025; 19:8:28 >

• Yatırım fonları hakkında okuduğum bilgilendirici bir yazıyı daha paylaşıyorum:

“öncelikle söylediklerim kendi çıkarımlarım olup, tamamen subjektif görüşlerimdir. burada yazdıklarımla bir yatırım kararı almayın. baştan uyarıyorum.

yatırım fonları tefas sayesinde herhangi bir bankadan kolayca alınması ilgimi çekmişti. ben de kendimce değerlendirmeye aldım ve belki de herkesin bildiği şöyle çıkarımlarım oldu.

- öncelikle yatırım fonu kısa vadeli yatırıma genelde uygun değil. ilk olarak valörlü alım satım yapıldığı için düşüş ve yükselişlere ani reaksiyon alınamaz. örneğin suriye olayından sonra çimento hisseleri tavan yaparken (ki çabuk söndü) o ralli eğer uzun soluklu değil ise inşaat temalı yatırım fonu alıp o anlık yükselişten yararlanamazsınız. yine aynı örnekten gidersek eğer önümüzdeki 1-2 yıl içinde inşaat sektörünün çok kar edeceğini düşünüyorsanız o zaman belki inşaat sektörü temalı bir yatırım fonu ile o yükselişten yararlanılabilir.

- tematik fonlar teoride gerçekten ilgi çekici duruyorlar. bu nedenle portföy şirketleri bolca abik kubik tematik fonlar çıkarıyorlar. ama yatırım fonlarında trend takibi zor. onu geçtim küçük yatırımcılar için doğru trendi tespit etmek de kolay değil. genelde yükselişe millet en tepedeyken atlıyor.

- tematik fonlar ; genele yatırım yapan fonlara nazaran yönetim ücretleri ya aynı ya da daha yüksek. tematik fonların yatırım yaptığı varlıklar daha dar kapsamlı ve aktif yönetimi daha sınırlı. portföy yöneticisinin eli daha zayıf. bir kaç istisna haricinde portföylerde bulundurulması bana çok mantıklı gelmiyor.

- ayrıca tematik fonların bazı tema seçimleri de bana mantıksız geliyor. atıyorum yönetim kurulunda en az bir kırmızı gözlü yönetim kurulu üyesi olan şirketler arasında seçim yapan "a" isimli bir fon olsun. yıllık getirisi de fena olmasın. kırmızı gözlü yönetici seçen şirketler zaten ülkenin lokomatif şirketleri ise getirinin yüksek olması kırmızı gözlü yönetici seçiminden değil zaten sektöründe hakim şirket olmalarından kaynaklı. sektöründe hakim şirketlere yatırım yapan "b" isimli fon ile nerdeyse birebir aynı kazanç/kaybı var. illa ben bu konuya yatırım yapacaksam "b" fonuna yaparım. çünkü "a" fonun seçim kriteri yatırıma bir etkisi yok. hatta "a" fonunun yöneticisi rasyonel olmayan kararlar vermek zorunda. atıyorum iyi bir şirket birden kırmızı gözlü yöneticisi istifa etmiş olsun. "a" fonu bu şirketi fondan çıkarmak zorunda gibi.

- ekranda gördüğünüz değer yönetim ücreti düşülmüş hali o yüzden yönetim ücretinin düşük veya yüksek olma etkisini hissedemiyoruz :) yönetim ücreti toplam fon değerinden günlük olarak kesiliyor. örneğin bir fonun yıllık yönetim ücreti %3 olsun. günlük olarak, 3/365=0,0082% olarak fonun toplam değerinden çekilir.

- öncelikle yönetim ücreti kesilirken sizin kar ya da zarar etmenizin bir önemi yoktur. toplam değerden direk kesiliyor. stopaj ile karıştırmayın. stopaj sizin ettiğiniz kardan (hisse yoğun fonlar hariç) %10 şeklinde kesiliyor. özetle birisi kardan diğeri toplam fon değerinden kesiliyor.

- fon seçiminde ilk bakılan getiri yüzdesi. ama eş değer getirideki fonlarda yönetim ücreti düşük ve stopaj avantajı olan fonlar bir adım öne çıkıyor. stopajın etkisi yönetim ücreti etkisinden daha büyük. hatta bazen getiri yüzdesinden bile.

- amerika'daki çoğu fon yöneticisi kendi borsa endekslerini geçemiyor. ama aynı şey şu an ülkemizde yerli hisse yoğun fonlar için geçerli değil. özellikle yerli hisse yoğun fonların çoğu dolar bazlı olarak bist endeksini son 5 yılda geçmiş durumda. fon yöneticilerimizin hakkını teslim etmekle beraber bu başarı tamamen onlardan kaynaklı değil.herkesin bildiği para politikası vs.ye ek olarak türk borsasının sığ yapısı ve profesyonel yatırımcı azlığı bunda payı büyük. yani bizim gibi amatörleri tokatladılar:) şaka bir yana ,sermaye piyasası oturdukça bizim fon yöneticilerinin başarısı da düşmeye başlayacaktır.

- misal yabancı hisse fonlarımız genel performansı bence hiç iç açıcı değil. bunda tabiki dolar kurunun etkisi de var ama dolar bazlı bakarsak kurun etkisinden arındırmış ve asıl performanslarını görmüş oluruz. yabancı fondan beklediğimiz asıl şey yabancı borsada kar etmesi, doların artışınında çarpan görevi görmesi. en çok tercih edilen yabancı fonlardan birinin 12.12.2024 tarihinden geriye doğru 3 yıllık dolar bazlı getirisi sadece %17,27. aynı tarih baz alınırsa en tepedeki yerli hisse fonunun dolar bazlı getirisi %308.

- bir de çok karıştırılan ; fonların dolar bazlı getirisi %0 olsa bile tl bazında getiri sağlamış olabilirler. misal "a" fonu 12.12.2024 tarihiden geriye doğru 3 yıllık dönemde tl bazlı %5,75 getirmiş iken , dolar bazlı %-58,24 kayıp yaşamış. ek olarak dolar/tl'de tl'nin değer kaybetmesi sonucu elinizde 100$ yine 100$'dır. dolar bazlı getiri farklı bir olgu.

- yabancı hisse senetlerindeki başarısızlığın birçok nedeni var. ama önceki maddelerde belirttiğim gibi nasdaq vs.. endekslerini geçen yabancı fon yönetici sayısı da zaten çok sınırlı. zaten amerikan borsasında endeksi takip eden etfler çok populer. nedeni de bu zaten.

-yabancı hisse fonlarının yönetim ücret ve giderleri yüksek, stopaj oranı %10, dolar bazlı getirisi zaten kuş kadar. kendi karşılaştırma ölçütlerini çoğu zaman da geçememişler. biz alırken s&p500 , nasdaq diye alıyoruz ama izahnamelerini okursanız karşılaştırma ölçütleri %40 abikkubik endeksi, %10 nascar yarış rallysi gibi. ben burada iyi niyet görmüyorum. nasdaq getiri endeksi vs gibi küçük yatırımcının kolay karşılaştırabileceği ölçütleri baz alanlar da var ve getirileri diğer abikkubik endeksi alanlara nazaran daha iyi. yani sevgili suserlar karşılaştırma ölçütlerine bakın.

- bir de bazı yatırım kuruluşlarını gerçekten spk'ya şikayet etmek lazım. sitesine giriyorsun fon grafiği ile karşılaştırma ölçütlerini üst üste koyan grafiklerine bakıyorum. fonun getirisi tl bazlı, ölçüt dolar bazlı getiri ile çiziliyor. haliyle fon, ölçütünü geçmiş olarak gözüküyor. bilmiyorum belki de ben yanılıyorumdur.

- kar payı dağıtan fonlar ayrı bir mevzu ama detayına girmedim.

buraya kadar okuduysanız vitaminli kısma ulaştınız tebrik ederim.

- bir fon portföyu yaparken çeşitlendirmek önemli ama 3 yaşındaki çocuk gibi her şekerden bir tane de olsun derseniz getiriniz kuş kadar olur. baştan anlaşalım her zaman kazanan tarafta olamazsınız. adam almış üç tane hisse yoğun fon, iki tane bankacılık, birer tane holding iştirakleri. eee sen bist 100 endeksini komple satın almış oldun. sen riskini azaltmadığın gibi, daha fazla yönetim ücreti ödedin. yatırım stratejin bist-100 getirisini yakalamak olabilir bunda sıkıntı yok ama bunca fon almak yerine direk endeks yatırım fonu veya borsa yatırım fonu(etf) alsaydın daha az maliyetin olurdu.

- peki çeşitlendirmeyi nasıl yapacağım derseniz ,beğendiğiniz fonların arasındaki korelasyona bakın. ideal olan aralarındaki korelasyonun 0'a yakın olmasıdır.iki varlık arasındaki korelasyon 1'e yakınlaştıkça beraber hareket etme, -1'e yakınlaştıkça birbirine zıt hareket etme eğilimi artar. dolayısıyla 0'a ne kadar yakın olursa birbirlerinden o kadar bağımsız olurlar misal yukarıdaki örnekte bist-100 düştüğünde bütün portföyde aynı ölçüde düşecektir. elbette günümüzde tüm varlıklar birbiri ile uzaktan yakından alakalı ama şiddeti önemli.

- örnek vermek gerekirse; beğendiğim veya farklı olmasını beklediğim fonların son üç yıllık aylık getirilerinden bir korelasyon matrisi oluşturdum. genel itibariyle altın ve emtia fonları; yabancı fonlar ile orta pozitif , yerli fonlar ile zayıf negatif korelasyonda. yani altın ve emtia fonların fiyatı arttığında yabancı fonlarda orta düzeyde fiyatları yükselirken, düşüşlerinde de aynı oranda düşmektedir. yerli fonlarda ise; altın/emtialar yükselirken düşer, düşerken yükselme eğilimindeler.

- oluşturduğum matrisde yerli fonlar yerlilerle , yabancılar yabancılarla güçlü pozitif korelasyona
    sahipken, yerli fonlar ile yabancı fonlar aralarında zayıf pozitif korelasyona mevcut.

- tematik fonlar direk yerli ise yerli, yabancı ise yabancılarla güçlü pozitif korelasyona sahip., dikkatimi çeken yabancılar arasındaki bir tane blockchain fonu oldu.bu fon yerlilerle zayıf negatif, yabancılarla orta pozitif korelasyona sahip. yani kendi grubu(yabancı) ile güçlü değil, orta korelasyonda.

- bakın yine tematik fon deyince gözüm seyirdi. sözde portföy çeşitlendirmesi için kullanılması önerilen bu fonların diğer fonlarla korelasyonları can sıkıcı derecede yüksek. benim fikrime göre bir anlamı kalmıyor böyle olunca. genele yatırım yapan fon yükselirken yükseliyor, düşerken düşüyor. bir de bunları abartırsanız portföyün getirisi düştüğü gibi riski de azalmıyor. sharpe rasyosu, varyansı vs. filan hiç girmeyeceğim merak etmeyin.

- sonuç olarak; piyasayı, alım satım zamanlamasını, bilanço ve trend takibini yapmakla uğraşmak istenmiyorsa yatırım fonları mantıklı bir yatırım aracı olabilir. uzun vadede doğru fonlarda dolar bazlı getiri elde edilebilir. katılmadığınız veya eklemek istediğin bir şey varsa mesaj kutum açıktır. dediğim gibi yatırım tavsiyesi değil tamamen amatör görüşlerimdir. fon önerisinde de bulunmadım zaten.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/170964735

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 4 Ocak 2025; 19:7:33 >

• Borsa yatırım fonları hakkında okuduğum bir yazı:

“etf benzeri anlık alım satım yapılabilen bir yapının türkiyede de oluşturulması gereken hede.
    şuanki hali mutual funddan fazlası değildir.
    bir fondan çıkmak istediğinizde fonun türüne göre t+3 valöre bile maruz kalabilirsiniz.

ek olarak türkiyede yatırımcılardan çok fahiş yönetim ücretleri kesiliyor.
    yıllık abdde gelirin %0.15 gibi veya daha az miktarlarda yönetim ücreti kesilirken türkiyede %4.5-5 gibi kesintiler bile görmeniz mümkün.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/171111876

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 5 Ocak 2025; 1:42:27 >

• Fon yönetim ücretleri hakkında okuduğum bir yazı:

“gelin size nasıl soyuluyoruz örneklerle anlatayım.
    türkiye'de yatırım fonlarınin yönetim ücretleri eğer 10 yıl ve üzeri tutmayı planlıyorsanız soygun seviyesindedir. (ülkenin yansıması)
    örneğin 100 bin dolar birikiminiz var. her yil 1000 dolarlik fon alıyorsunuz. her yıl aldığınız fon yüzde 10 getiri yapıyor diye düşünelim.

yönetim ücreti %3.5 olan bir fonda 10 yıl sonra ana paranız 201.208 olur.

yönetim ücreti %0.03 olan bir fonda(örneğin s&p 500 endeks fonu olan voo) 10 yıl sonra ana paranız 274.582 olur. (türkiye'den yatırım yaparsanız ekstra vergisi var. bu ülkede yatırım yapmak kolay mı sandin ;) )
    hesap uzun süre tuttukca açılıyor haliyle. örneğin 20 yılda bu fark 391.190 karşılık 726.170 olacaktır.

örnek bir seçim:
    is bankası ti2 yönetim ücreti %3.5
    is bankası ihk yönetim ücreti %2.0
    (benzer hesapla ikisi arasında fark 10 yılda 30 bin dolar ve 20 yılda 120 bin dolar !!!)
    ikisi benzer bist hisselerine yatırım yapıyor tek fark ihk fonunun isminde "kadın" var.

yapabileceğiniz şeylerden biri yönetim ücreti düşük fonlari talep etmek. son yıllarda fonlara akın olmaya başladı. rekabet artıkça bu oranların yüzde 1.5 seviyesine inmesi umuyorum.
    edit: her ay değil her yıl 1000$ yatırım olacaktı.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/171113158

Okuduğum, yukarıdaki yazıyı destekleyen bir diğer yazı:

“yukarıdaki yazarlarında bahsettiği üzere yönetim ücretleri çok yüksek seviyelerde mantıklı hiç bir açıklaması da yok.
    birde aktif yönetilmeyen ve buna rağmen yönetim ücretleri %3.50 %3 gibi olan fonlar var. bunları anlamak ise mümkün değil.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/171116472

Altın fonlarının yönetim ücretleri hakkında okuduğum ve faydalı olduğunu düşündüğüm bir başka yazıyı alıntılıyorum:

“fon yönetim ücreti %2’nin altında olan ve yılbaşından bu yana yatırımcısına gram altından fazla getiri sağlamayı başaran fonlar

kuveyt türk portföy altın katılım fonu (kzl) • 0,30% • (getiri: 59,82%)
    re-pie portföy altın katılım fonu (rjg) • 0,95% • (getiri: 56,84%)
    nurol portföy altın katılım fonu (njf) • 1% • (getiri: 57,88%)
    ata portföy altın katılım fonu (pkf) • 1% • (getiri: 57,65%)
    ziraat portföy altın katılım fonu (tca) • 1,20% • (getiri: 55,18%)
    ınveo portföy altın fonu (ggk) • 1,50% • (getiri: 63,81%)
    aktif portföy altın katılım fonu (mkg) • 1,50% • (getiri: 55,84%)
    fiba portföy altın fonu (fıb) • 1,50% • (getiri: 57,47%)
    ünlü portföy altın fonu (up1) • 1,80% • (getiri: 57%)
    hsbc portföy altın fonu (hbf) • 1,80% • (getiri: 53,28%)
    ıcbc turkey portföy altın fonu (ıca) • 1,75% • (getiri: 53,21%)
    teb portföy altın fonu (tua) • 1,83% • (getiri: 59,40%)
    iş portföy altın fonu (tta) • 1,90% • (getiri: 56,04%)

not: fon getirileri 23 ekim 2024 tarihli verileri baz almaktadır. fon fiyatları 1 gün arayla geldiği için getiriler, 3 ocak – 24 ekim tarihleri arasını kapsamaktadır.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/169574177

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 4 Ocak 2025; 19:16:50 >

• ABD borsalarına yatırım yapan fonlarla ilgili okuduğum bir yazıyı alıntılıyorum:

“yatırım fonu almadan önce, yatırım nedir? ben ne kadar süre için yatırım düşünüyorum? sorularını kendinize sormanızı tavsiye ederim. benim için yatırım +10 sene ve fazlasıdır. yatırımlarımı da bu şekilde yaparım. eğer ki yapacağınız yatırımı ve alacağınız yatırım fonlarını benim gibi on sene ve daha fazlası için düşünüyorsanız, benim kişisel tercihim abd şirketlerine yatırım yapan yatırım fonlarıdır. borsa istanbul da elbet iyi kazançlar sağladı fakat abd borsası uzun vade yatırımı ve istikrar açısından çok daha iyi. aşağıdaki görselde bist'in istikrarsızlığını ve düşüşlerde ne kadar sert kayıplar yarattığını görmeniz mümkün. abd borsalarında düşüşler sert değil ve uzun sürmüyor genel olarak. düzenli alım için abd borsaları benim tercihim. borsa istanbul hisseleri ve borsa istanbul hisselerine yatırım yapan fonları almak tercihim değil zira düzenli ve istikrarlı satın almaya uygun değil. dönemsel olarak pozisyonların değiştirilmesi vb. gerekmekte. 10 sene boyunca abd borsalarına yatırım yapan fonları biriktirip kazanç sağlayamamak neredeyse imkansız benim gözümde. kaldı ki bir microsoft, amazon, nvidia, apple vb. şirketlerin hangisine değer bir türk şirketi görüyorsunuz? dünya yarılsa batmayacak şirketler. tabii ki çok iyi türk şirketleri ve hisseleri mevcut ama bist'de istikrar yok. gelecek yatırımının abd'de olduğu görmek pek de zor değil bence. özellikle benim gibi çok uzun vade düşünen, her ay düzenli alım yaparak yatırım bütçesini güçlendirmek isteyenler için abd borsalarının daha cazip olduğunu düşünüyorum. ytd.

s&p500 endeksi ve bist 100 endeksi↝︎

benim gibi etf vergilendirmesiyle uğraşmak istemeyenler ve abd borsalarına yatırım yapmak isteyenler için kendi portföyüm şu şekilde;

aft - ak portföy yeni teknolojiler yabancı hisse senedi yatırım fonu
    tmg - iş portföy yabancı hisse senedi fonu
    ykt - yapı kredi porföy altın fonu

aft, abd'nin en büyük teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. tmg'nin de dağımı %80 olarak abd şirketlerinde fakat kendini abd ile sınırlamıyor ve içerisine gelişen ülkelerin dev şirketlerini de ekliyor. tmg bana göre çok eşsiz bir yatırım fonu. yani türünün tek örneği diyebileceğim bir fon. tüm dünyaya yatırım yapıyormuşsunuz gibi bir hissiyat oluşturuyor. portföyümde çeşitlilik açısından altın fonu da biriktiriyorum. hem çeşitlilik açısından hem de uzun vadede istikrarlı bir kazanç sağlayacağını düşündüğümden dolayı. yatırım tavsiyesi değildir.

aft ve tmg'nin portföyümdeki payı %65
    ykt'nin portföyümdeki payı %35

ben geleceğin tam anlamıyla abd'de olduğunu düşündüğümden dolayı ilerleyen zamanlarda portföyümdeki altın payını da azaltarak tamamen abd yatırım fonlarına yükleneceğim. bir yanda uzun vadede istikrarlı yükseliş ve kazançlar sağlayan abd şirketleri varken ortaya çıkan bir haber ile yerlere çakılan bist'e yatırım yapmak gerçekten gülünç.”

Kaynak:
    ekşi sözlük
    yatırım fonu
    https://eksisozluk.com/entry/169701200

• @ozbey08 ’den alıntılıyorum:

Kaynak:https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/160412909
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/160413072

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 6 Ocak 2025; 23:18:52 >

• https://forum.donanimhaber.com/uzun-vadeli-temettu-yatirimi-gunlugum--152408811

https://forum.donanimhaber.com/yatirim-fonlari-bes-fonlari-ana-konu--147353253#147353253

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 6 Ocak 2025; 23:31:57 >
  • kzl %100
    pkf %80
    rjg %75

kıymetli maden içeriyor, bunların disinda altıns1’de değerlendirilebilir.

• Son 1 yılda gram altının %54 değer kazanmasına karşın altın sertifikasının (altins1) %33 değer kazanması nasıl yorumlanabilir?

• H4- H kullanıcısına yanıt
    orta/uzun vade icin dengelenecektir , kısa süreli alım satımlar için takip edilmesi gerekir , alıp bi nevi unutmak gibi yatırım ihtiyac olmayan para ile yapılır

• HANGİ ALTIN FONUNU TERCİH EDİYORSUNUZ?

Kuveyt Türk’ün kendi web sitesinden aldığım ekran görüntüsünde yeşil ile işaretlediğim cümlelerde ifade edilen “gram altın bazında alım satım” nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 12 Ocak 2025; 21:16:31 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.