Şimdi Ara

Hangi Linux Tabanlı İşletim Sistemi Bana Uygun?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Dün telefonum brick oldu. Biraz araştırdım, eğer linux kurarsam bazı kodlarla anakartına erişip sıfırlayabileceğimi öğrendim. Aklıma direk Ubuntu geldi. Daha önce hiç kullanmadığım için n'olur n'olmaz diye VMWare ye kurdum. Biraz kurcalayınca hoşuma gitti ve kullanmak istedim FAKAT:
    1- Türkçe değildi (Çok sorun değil ama olsa güzel olur)
    2- Klavye çalışmadı sanal klavye kullanmak zorunda kaldım

Bunun üzerine sistemi tekrar kurdum ve klavye çalıştı.
    ŞİMDİ ASIL ÖNEMLİ OLAN SORUM ŞU:
    BİLGİSAYAR BİLGİSİ İYİ OLAN FAKAT HİÇ LİNUX KULLANMAMIŞ OLAN BİRİ İÇİN HANGİ LİNUÇ DAĞITIMINI ÖNERİYORSUNUZ? (Görsellik çok önemli )

Ubuntu kullanmaya devam mı ediyim, yoksa varmı daha güzeli/yakışıklısı?

• Mint iyidir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mint e bak istersen onun dışında elemamtary os a bakabikirsin

• sağolun arkadaşlar :D şu an minti usb ye yazıyorum bakalım nasıl olacak
  • mint kurun ve iyi yada kötü yorumlarınızı bekliyorum ?
  • yalnıztosba kullanıcısına yanıt
    Hocam sanal makine ile flashdan kullandım azıcık ama ne kadar akıcı ve hoş bir görünümü olsa da bir windows değil malesef. Kalıcı olarak geçmeyi düşünmedim bile, fakat ikincil sistem olarak (eğer kendinize güveniyorsanız kullanma konusunda) kurulabilir. Çünkü gerçekten akıcı ve özellikle internet ve driver konusunda çok şaşırttı. Ama türkçe yapamadım nedense. Yani türkçeyi seçtiğimde hata gibi bişey oluyo sanırım, ingilizce kalıyor. Belki de sanal makine ile kullandığım içindir. Ama kesinlikle oyunsever biri olarak "Windows candır".
  • Linux bende kullandım arada bir yüklerim ben elementary os freya kullandım birde mint kullandım ikisindende memnunum. Oyun haricinde windowstan 1000 kat daha iyidir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yalnıztosba kullanıcısına yanıt
    Hocam gözlemlerime dayanarak linuxla çok uğraşmam gerektiğini anladım. Ben şu anda fen lisesine gittiğim için bilgisayarla çokk uğraşamıyorum ve aç-işini yap-kapat şeklinde bakıyorum. Belki yazın iyice uğraşırsam ikincil sistem olarak düşünebilirim. Ama şu anda malesef denemeye bile vaktim çok yok.
    Edit: Bir de Cinema4D ve VegasPRO programlarını kullandığım ve alıştığım için linuxta bu programların alternatifleri ile çalışmak nasıl olur bilmiyorum. Yoksa gerçekten hızlı ve akıcı windowsa kıyasla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alp.adalar -- 10 Ekim 2015; 9:54:50 >
  • linux zordur ama bir yandanda zevkli oluyor. ama uygulama açısından herkes windowsa yöneliyör.İkincil sistem olarak kurun bence sıkıntı olmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: adalar_2001

Hocam sanal makine ile flashdan kullandım azıcık ama ne kadar akıcı ve hoş bir görünümü olsa da bir windows değil malesef. Kalıcı olarak geçmeyi düşünmedim bile, fakat ikincil sistem olarak (eğer kendinize güveniyorsanız kullanma konusunda) kurulabilir. Çünkü gerçekten akıcı ve özellikle internet ve driver konusunda çok şaşırttı. Ama türkçe yapamadım nedense. Yani türkçeyi seçtiğimde hata gibi bişey oluyo sanırım, ingilizce kalıyor. Belki de sanal makine ile kullandığım içindir. Ama kesinlikle oyunsever biri olarak "Windows candır".

Ne demek " Bir windows değil malesef " .

GNU/linux un windows olmadığı açıktır. Eğer tüm GNU/linux un tek derdi bir windows olmaksa biz hemen terkedelim. Hangi beklentiye göre bu cümleyi kurduğunuzu merak ettim açıkcası.

Kullanma konusunda niçin kendimize güvenmemiz gereksin ? Bilgisayır muhtemelen bir çok kişi ilk olarak windows ile kullanmaya başlamıştır. Yaşadığımız zorlukları bir düşünürseniz alışmanın öğrenmeninin nekadar süre aldığını düşünürseniz aslında bugün bir Gnu/linux dağıtımı kullanmanın hatta bir BSD kullanmanın aslında hiçte zor olmadığını anlarız.

GNU/linux a geçerken yada geçmeden önce onu windows un sadece farklı teması olarak görenler ve doğal olarak buna göre işlem yapanlar hiç bir zaman beklediklerini alamayacaklar.

Yeni bir sisteme geçerken ihtiyaçlar iyi belirlenip bu sistemde nasıl kullanıldığını anlamakta çok fayda var. Örnek vereyim. Windowsta Firefox u nasıl kullanıyorsam GNU/linux ta aynı şekilde kullanıyorum. VLC media player da öyle. Resim göstermek için farklı uygulamalar mevcut. Hangisi bana uygunsa onu kullanıyorum. Mevcut olan benim için yeterli. Müzik dinlemek içinse Amarok benim için vazgeçilmez. Helede şarkı başladığında gerekli bilgiyi wiki den alıp şarkı sözlerini bana anında ekranda gösteriyorsa.

Bugün güvenliğin özgürlüğün yolu açık kaynak kodlu yazılımlardan GNU/linux dağıtım ve türevlerinden, Unix türvelerinden (solaris, bsd gibi. Bunanla ilgil tartışmalar mevcut türevidi değildir cinsinden ancak bu kısma girmeyeceğim. Direkt olarak konumuzla ilgili değil zaten.) geçmektedir.

Topluluk dünyası için açık kaynak koda gönül vermiş bu dünya için böyle bir cümle kabul edilemez. Ayrı bir sistemdir ve zaten kıyaslama kabul edilemez.

• os_lnx kullanıcısına yanıt
    Hocam kesinlikle haklısınız. Ben tam olarak kendimi anlatamadım.

"Yeni bir sisteme geçerken ihtiyaçlar iyi belirlenip bu sistemde nasıl kullanıldığını anlamakta çok fayda var" demişsiniz ve kesinlikle haklısınız. Benim ihtiyaçlarımı Windows karşılıyor. Linux dağıtımlarının herhangi biri de karşılayabilir ama zaten alışmış olduğum düzeni bozmak istemiyorum.

Ben bir fen lisesi öğrencisi olarak haftada ortalama 5 - 6 saat bilgisayara bakabiliyorum ve bu zaman diliminde de çoğunlukla film izliyorum. Bu yüzden Windows bana yetiyor. Yoksa bu yaz Android ROMları oluşturmaya/editlemeye felan kalkışmıştım. Yaklaşık 2 ay Ubuntu kullandım. Ve gerçekten de biraz alışınca çok rahat bir şekilde kullanılabileceğini anladım. Ama tamamen Ubuntu'ya geçemedim çünkü yaklaşık 1TB lık Windows program arşivim var ve bunlar boşa gitmiş olacaktı, ayrıca daha bilmediğim çok özelliği olduğu için okul varken bile sistemi öğrenmek, yeni dağıtımlar denemek için çok vakit harcayacaktım ve bu derslerimi kötü etkilerdi.

Şimdi, sonuç olarak benim Linux'u kullanmamamın en büyük sebebi okul (çünkü bilgisayar konusunda kendimi frenleyemiyorum ve çok zaman kaybediyorum)

Ama eğer istediğim bölümü kazanırsam (Bilgisayar Mühendisliği), kullanmayı bırak, sıfırdan yeni bir sitem yazmaya bile vaktim olur inşallah.

"Bir Windows değil malesef" cümlesinde kastettiğim de, Linux'un (benim gibi acemi birine göre) öğrenmesinin uzun(en azından 2 ay - benim için) sürmesiydi. 9 yıldır hep Windows görmüş biri birden pat diye geçemiyor Linux'a. En azından benim görüşüm böyle. Ama kesinlikle Windows'tan daha akıcı, hızlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alp.adalar -- 12 Ekim 2015; 18:40:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: adalar_2001

Hocam kesinlikle haklısınız. Ben tam olarak kendimi anlatamadım.

"Yeni bir sisteme geçerken ihtiyaçlar iyi belirlenip bu sistemde nasıl kullanıldığını anlamakta çok fayda var" demişsiniz ve kesinlikle haklısınız. Benim ihtiyaçlarımı Windows karşılıyor. Linux dağıtımlarının herhangi biri de karşılayabilir ama zaten alışmış olduğum düzeni bozmak istemiyorum.

Ben bir fen lisesi öğrencisi olarak haftada ortalama 5 - 6 saat bilgisayara bakabiliyorum ve bu zaman diliminde de çoğunlukla film izliyorum. Bu yüzden Windows bana yetiyor. Yoksa bu yaz Android ROMları oluşturmaya/editlemeye felan kalkışmıştım. Yaklaşık 2 ay Ubuntu kullandım. Ve gerçekten de biraz alışınca çok rahat bir şekilde kullanılabileceğini anladım. Ama tamamen Ubuntu'ya geçemedim çünkü yaklaşık 1TB lık Windows program arşivim var ve bunlar boşa gitmiş olacaktı, ayrıca daha bilmediğim çok özelliği olduğu için okul varken bile sistemi öğrenmek, yeni dağıtımlar denemek için çok vakit harcayacaktım ve bu derslerimi kötü etkilerdi.

Şimdi, sonuç olarak benim Linux'u kullanmamamın en büyük sebebi okul (çünkü bilgisayar konusunda kendimi frenleyemiyorum ve çok zaman kaybediyorum)

Ama eğer istediğim bölümü kazanırsam (Bilgisayar Mühendisliği), kullanmayı bırak, sıfırdan yeni bir sitem yazmaya bile vaktim olur inşallah.

"Bir Windows değil malesef" cümlesinde kastettiğim de, Linux'un (benim gibi acemi birine göre) öğrenmesinin uzun(en azından 2 ay - benim için) sürmesiydi. 9 yıldır hep Windows görmüş biri birden pat diye geçemiyor Linux'a. En azından benim görüşüm böyle. Ama kesinlikle Windows'tan daha akıcı, hızlı.

Tabiki sizde haklısınız.

Windows düşmanlığı yapmak yada onu yok etmek bizlerin yegane amacı değil tabiki. Ve bir çoğumuzun ya ayrı bir win makinası var yada bilgisayarın bir köşesinde windows var. Ben mesela oyun oynamak için win7 bulunduruyorum harddiskin ucunda 70 gb bir alanda.

Ancak uzun sürmesi konusunda hem fikir değiliz. Benim abim daha önce windows kullanmamış birisi olarak lubuntu ile başladı bilgisayar kullanmaya. Yaptığı işler ise:

Belge düzenlemek, yazmak, (libre officede yapıyor)
    Yazıcıdan çıktı almak,
    İnternet (Youtube, facebook ve her ne isterse)
    Müzik dinlemek.
    Bilgisayarı arşiv olarak kullanmak. Çekilen foto video vb. arşivlemek ve ihtiyacına göre başka yerlere atmak.

Tabiki ofise ve bilgisayar kullanımına tam hakim değil zaman zaman benden yardım alıyor. Her seferinde güncelleme istemesin diye istekte bulundu gidip güncellemeleri kapattım. Şuan için gerekli olduğunu düşündüğüm güncellemeler yüklü ve stabil durumda sistem. Gayet rahat kullanıyor.

Tabiki ne yaptığınıza bağlı olarak zaman alabilir. Ancak linux sistemleri kullanmak okadar zor değil.

Dolayısıyla herkese tavsiyem ya makinanızın bir kenarında yada usb bellek üzerinde her live olarak kullanabileceğiniz bir GNU/linux dağıtımını bulundurun.

Sormak isterim, mesela sizi zorlayan noktalar neydi ?

• Hocam zaten kurdum flasha Ubuntu 15 i. Beni zorlayan bir nokta aslında yok ama ubuntuyu tam olarak çözene kadar geçecek zamandan bahsediyorum. Tam olarak çözmeden tam geçmek istemiyorum. Benim sistemim biraz eski olduğundan wifi kartı ve ekran kartı çalışmıyor ubuntuda mesela. Ekran kartını hallettim ama wifi ye bağlanmadı ne yaptıysam. Anakartımla uyumsuzmuş galiba. Çalışıyor ama çok çöküyor. O yüzden kurmadım ubuntuyu. Başka bir dağıtım da deneme ye fırsat bulamadım daha. İnşallah adam akıllı çalışan bir yazılım bulursam kurmayı düşünüyorum. O zamana kadar usb üzerinden test yaparım heralde. Zaman ayırıp anlattıklarınız için teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.