Şimdi Ara

Hangi Web Programlama Dili ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • öncelikle konu hakkında çok yeniyim. saçma sorular sormuş olabilirim kusura bakmayınız. ve sorum sadece başlıktaki soru değildir. aşağıya bazı sorular yazacağım isteyen istediği soruya cevap vererek yardımcı olabilir. şimdiden teşekkürler.

1- asp.net ve asp farkı var mıdır?
    2- asp.net veya asp, php ve python dışında web site yapabileceğimiz bir dil var mı ? (not:pythonla da web site yapılabiliyormuş)
    3- web programlama dillerinden hangisini önerirsiniz ? neden ?
    3- tasarımı çok güzel bir site yapabilmek için hangi dili önerirsiniz. (çok güzelden kastım photosohop da çok iyi görünen butonlar hazırlayıp buton olarak kullanmak gibi bir şey kastediyorum. ama amacım sitenin çok güzel görünmesi. ve photoshop yeter diye düşünüyorum)
    4- eğer sadece photoshop kullanarak çok güzel web siteler yapabiliyorsak neden php yle tasarım daha kolaydır diyorlar.
    5- siteyi php yle yaparsak tasarım daha kolay olur diyorlar ne gibi kolaylığı vardır ?
    6- python mu php mi asp.net mi ? neden ?
    7- facebook, twitter, sahibinden ve vs. kadar donanımlı siteler yapabilmek için python yeterli midir ? yoksa görselliği de ön planda olacak şekilde bu tarz siteler için hangi dili önerirsiniz ? siz facebook yazacak olsaydınız asp.net le mi, php yle mi yoksa pythonla mı yoksa başka bir dille mi yazardınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayeed -- 4 Nisan 2015; 17:17:29 >

• 1. sorunun cevabını buldum. diğerleri için cevap verirseniz çok mutlu olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayeed -- 4 Nisan 2015; 16:56:37 >
  • 1. asp çok eski bir dil. tabiki farkı var.
    2. saydıkların dışında perl ile de web sayfası hazırlanıyor sanırım. bir de asp.net den farklı olarak asp.net mvc var.
    3. kendimce takılayım diyorsan asp.net. büyük işler yapayım diyorsan asp.net mvc. sebep visual studio ve sql server gibi entegre uygulamalarla çok rahat çalışırsın. ikisi de ücretsizdir. sql server express sürümü orta ölçekli uygulamalar için yeterli.
    4. php asp.net'e göre daha esnek. tüm kodlara hakimiye sağlayabilirsin. o yüzden daha rahat demiş olabilirler. fakat tüm kodları neden senin yazman gerekiyor diye sorarsan ona cevap yok. asp.net mvc de model oluşturursun veri tabanını sana otomatik oluşturur. çok farklı kolaylıkları var. burada php'ye bok atmıyorum şimdi ucundan php bilenler açar ağzını.
    5. 4 ile aynı soru.
    6. pyhton bilmiyorum fakat asp.net varken php ile uğraşmak amelelik gibi geliyor bana. mysql avantaj dense, oracle satın aldı artık geliştirilmiyor. ücretsiz dense asp.net de artık ücretsiz. visual studio gibi ücretsiz bir geliştirme platformuna sahip.
    7. facebook gibi siteler yapmak kolay iş değil. çoğu dil ile yapabilirsin fakat kendi başına yapabileceğini düşünüyorsan önce büyük işlerin tek başına yapılamayacağını kavraman gerek.

• yorum için çok teşekkürler. dedikleriniz doğrultusunda asp.net mvc öğrenme kararı aldım. peki açıkakdemide asp.net mvc mi öğretiyorlar yoksa asp.net mi bu konuda bilginiz var mı acaba ? galiba asp.net veya asp.net mvc için en iyi eğitim yeri açıkakademidir. ama orada asp.net mvc eğitimi var mıdır ? bir bilginiz var mı ?
  • bir de şöyle bir şey okudum facebook gibi günde 300 milyon tıklama alan bir siteniz varsa sizde masraftan kaçınmak için php kullanırdınız demiş. meraktan soruyorum facebook asp.net kullansaydı masrafları ne kadar artardı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sayeed

öncelikle konu hakkında çok yeniyim. saçma sorular sormuş olabilirim kusura bakmayınız. ve sorum sadece başlıktaki soru değildir. aşağıya bazı sorular yazacağım isteyen istediği soruya cevap vererek yardımcı olabilir. şimdiden teşekkürler.

2- asp.net veya asp, php ve python dışında web site yapabileceğimiz bir dil var mı ? (not:pythonla da web site yapılabiliyormuş)
    3- tasarımı çok güzel bir site yapabilmek için hangi dili önerirsiniz. (çok güzelden kastım photosohop da çok iyi görünen butonlar hazırlayıp buton olarak kullanmak gibi bir şey kastediyorum. ama amacım sitenin çok güzel görünmesi. ve photoshop yeter diye düşünüyorum)
    4- eğer sadece photoshop kullanarak çok güzel web siteler yapabiliyorsak neden php yle tasarım daha kolaydır diyorlar.
    5- siteyi php yle yaparsak tasarım daha kolay olur diyorlar ne gibi kolaylığı vardır ?
    7- facebook, twitter, sahibinden ve vs. kadar donanımlı siteler yapabilmek için python yeterli midir ? yoksa görselliği de ön planda olacak şekilde bu tarz siteler için hangi dili önerirsiniz ? siz facebook yazacak olsaydınız asp.net le mi, php yle mi yoksa pythonla mı yoksa başka bir dille mi yazardınız?

2 - ruby var en hızlı development ruby ile yapılır.
    3 - ben python öneririm django framework'unu üstteki arkadaşın dediği gibi MVC'ye sahip olduğu için rahattır.
    3? - tasarım dediğin şey php ile falan yapılmaz. çok iyi tasarım için html-css-java-script bilmen ve dizayndan anlaman lazım. ama eğer çabucak bir şeyler yapmak istiyorsan kesinlikle bootstrap frameworkunu kullan. internetten araştırabilirsin. senin için sitenin css ini ve javascriptini hallediyor. sadece html bilmen yetiyor.
    4 - tasarımdan kastının sitenin tasarımını yani içindeki modülleri falan kastettiğini varsayıyorum. orada php iyi bir tasarım dili derken dizayn anlamında söylenmiyor ve zaten doğru değil. bunun için asp.net, django, ruby on rails tavsiye ederim. ama illa php diyorsan php ile 1-2 ay oynadıktan sonra cakePHP, Laravel gibi frameworkler kullanabilirsin.
    5 - bir kolaylığı yok php'nin.
    6 - python derim daha iyi dökümantasyon(daha iyi ve daha çok kaynaklar var). iyi bir komünitesi var insanlar çok yardımcı oluyor. ve de open source olması büyük avantaj.
    7 - çok büyük projeler için asp.net daha iyi gibi duruyor. ama tek başına böyle projeler yapman gerçekten zor.

bunun dışında frontend(dizayn-tasarım) diller ile backend(veritabanı vs) dilleri ayırman lazım. php, asp veya python ile dizayn yapılmaz. bunlar backend dillerdir. istediğin birini öğrenir bunlarla backend development yaparsın. frontend diller HTML-CSS-Javascript'tir. Bunlardan başka dil kullanılmaz. Benim tavsiyem önce HTML-CSS-Javascript öğren dizayn tasarım gibi şeyler belli ki daha çok ilgini çekiyor bu dillerle uğraşırken sıkılmazsın.

facebookta php çok az kullanılıyor. ilk kurulduğunda kullanılıyordu. ama php çok büyük projeler için uygun değil(scalable değil). bu yüzden de başka dillere geçiş yapıyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Pastafaryanist

quote:

öncelikle konu hakkında çok yeniyim. saçma sorular sormuş olabilirim kusura bakmayınız. ve sorum sadece başlıktaki soru değildir. aşağıya bazı sorular yazacağım isteyen istediği soruya cevap vererek yardımcı olabilir. şimdiden teşekkürler.

2 - ruby var en hızlı development ruby ile yapılır.
    3 - ben python öneririm django framework'unu üstteki arkadaşın dediği gibi MVC'ye sahip olduğu için rahattır.
    3? - tasarım dediğin şey php ile falan yapılmaz. çok iyi tasarım için html-css-java-script bilmen ve dizayndan anlaman lazım. ama eğer çabucak bir şeyler yapmak istiyorsan kesinlikle bootstrap frameworkunu kullan. internetten araştırabilirsin. senin için sitenin css ini ve javascriptini hallediyor. sadece html bilmen yetiyor.
    4 - tasarımdan kastının sitenin tasarımını yani içindeki modülleri falan kastettiğini varsayıyorum. orada php iyi bir tasarım dili derken dizayn anlamında söylenmiyor ve zaten doğru değil. bunun için asp.net, django, ruby on rails tavsiye ederim. ama illa php diyorsan php ile 1-2 ay oynadıktan sonra cakePHP, Laravel gibi frameworkler kullanabilirsin.
    5 - bir kolaylığı yok php'nin.
    6 - python derim daha iyi dökümantasyon(daha iyi ve daha çok kaynaklar var). iyi bir komünitesi var insanlar çok yardımcı oluyor. ve de open source olması büyük avantaj.
    7 - çok büyük projeler için asp.net daha iyi gibi duruyor. ama tek başına böyle projeler yapman gerçekten zor.

bunun dışında frontend(dizayn-tasarım) diller ile backend(veritabanı vs) dilleri ayırman lazım. php, asp veya python ile dizayn yapılmaz. bunlar backend dillerdir. istediğin birini öğrenir bunlarla backend development yaparsın. frontend diller HTML-CSS-Javascript'tir. Bunlardan başka dil kullanılmaz. Benim tavsiyem önce HTML-CSS-Javascript öğren dizayn tasarım gibi şeyler belli ki daha çok ilgini çekiyor bu dillerle uğraşırken sıkılmazsın.

facebookta php çok az kullanılıyor. ilk kurulduğunda kullanılıyordu. ama php çok büyük projeler için uygun değil(scalable değil). bu yüzden de başka dillere geçiş yapıyorlar.

cevabınız için çok teşekkür ediyorum. ben bayağı sağlam yazılımlar yapabilecek duruma gelmek istiyorum. (inşallah gelirim :)) bunun için asp.net i tavsiye etmişsiniz galiba bir üstteki yorum yapan arkadaştan da (ona da çok teşekkür ediyorum) onunda yorumundan anladığım kadarıyla bana en iyi gidecek olan dil asp.net galiba. açıkakademide asp.net mi yoksa asp.net mvc mi öğretiyorlar bilmiyorum ama oradan derslere başladım bile :). c# tan başlamamız gerekiyormuş galiba oradan başladım. bir de üstteki soruyu tekrar sormak istiyorum. şuna benzer bir yazı okumuştum. sizin de facebook gibi siteniz olsa masraflardan kaçınmak için sizde php kullanırsınız yazmışlardı. facebook asp.net kullansaydı masrafları inanılmaz boyutta artacak mıydı veya ne kadar artacaktı onu merak ediyorum. cevap için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayeed -- 4 Nisan 2015; 23:31:14 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • he birde az çok html biliyordum zaten. css ve javascript öğrenmem gerekecek galiba.
  • quote:

yorum için çok teşekkürler. dedikleriniz doğrultusunda asp.net mvc öğrenme kararı aldım. peki açıkakdemide asp.net mvc mi öğretiyorlar yoksa asp.net mi bu konuda bilginiz var mı acaba ? galiba asp.net veya asp.net mvc için en iyi eğitim yeri açıkakademidir. ama orada asp.net mvc eğitimi var mıdır ? bir bilginiz var mı ?

eğer ingilizce biliyorsan ya da ingilizce alt yazı okuyabiliyorsan microsoft virtual academy var. çok işine yarar. ücretsiz eğitimler var ve başarılı olduğunda sertifika tarzı belge veriyorlar.

hotmail-outlook hesabınla giriş yapabilirsin. eğitimleri verdiğim sırayla tamamlayabilirsen ve videolarda verilen uygulamaları YAPARSAN 2-3 ayını alır ve oldukça iyi bir seviyeye gelirsin.

html5 & css3 giriş
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/html5-css3-fundamentals-development-for-absolute-beginners

javascript giriş
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/javascript-fundamentals-for-absolute-beginners

c# giriş
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/c-fundamentals-for-absolute-beginners

asp.net mvc giriş
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/introduction-to-asp-net-mvc

sql server
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/database-fundamentals

düzeltme:
    bu arada üsteki video eğitimlerinin bazısına türkçe alt yazı koymuşlar. fakat otomatik çeviri sanırım cümlelerin bazıları devrik. hiç yoktan iyidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi godamanx -- 5 Nisan 2015; 2:48:18 >

• çok teşekkür ederim. ama İngilizcem pre-intermediate diyebilirim. konuştuklarını az buz anlıyorum ama tam değil. yani İngilizce çalışamam tahminim. açıkakademiden çalışmaya devam edeyim ben. yine de çok teşekkür ederim. sayenizde asp.net mvc seçtim diyebilirim.
  • birde asp.net hostingleri mı daha pahalı oluyormuş birşeymiş. yaptığımız sitenin tıklanması yüksek olursa daha fazla mı para ödüyoruz ? var mıdır bu bilginin aslı ? mesela bir firmaya site yaptık diyelim adamların tıklanması yüksekse daha mı fazla para ödeyecekler ? veya üstte sorduğumu yineleyeyim facebook asp.net de yapılsaydı maliyeti ne kadar artardı ? artardı diye yazı okudum çünkü. bu bilginin aslını merak ediyorum.
  • windows sunucuların lisans masrafı olduğu için diğer hostinglere oranla biraz daha pahalı sadece. site çok tıklandığında linux sunucuda da masraf artar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi godamanx -- 5 Nisan 2015; 7:44:38 >
  • cevap için çok teşekkür ederim.
  • Ben simdiye kadar calistigim tum sirketlere Java developer olarak girdim ve tum web uygulamalarini Java ile gelistirdik. .Net platformu ile de, Java ile de, Rails ile de yapabileceklerinin siniri yok. Django python i hic kullanmadim, yeteneklerinden pek de haberdar degilim.
  • sayeed S kullanıcısına yanıt
    1-) ASP bilmiyorum.ASP bilenler daha ayrıntılı anlatır.
    2-) Ruby, JSP, Perl var bildiğim kadarıyla.
    3-) PHP öneririm.Hızlıdır, esnektir. Facebook, Twitter, Vk, Wikipedia vb. birçok büyük site PHP kullanır.[PHP yanında başka dillerde kullanıyorlar tabi]
    4-) PHP tasarım dili değildir.CSS tasarım dilidir.Öncelikle Html bilmelisiniz.Sayfa yenilemeden işlem, animasyon vb. için javascript bilmeniz gerekir.Javascript kütüphanelerinden jQuery yaygındır ve tavsiye ederim.
    7-) Büyük sistemler birden fazla dil kullanırlar.Çok yüksek sayıdaki ziyaretçilerde PHP daha iyidir.Bazı sistemler phyton ve PHP yi birlikte kullanır.Sistem çok büyük olmadıkça tek dil yeterlidir.
  • cevap yazan herkese ilgisi için teşekkür ederim. ama başlıkta yazdığım sorunun cevabını buldum galiba. asp.net mvc öğrenmeye karar verdim c#'da öğrenmem gerekiyormuş galiba bunun için c#'dan başladım. ama verilen tüm cevaplar için herkese çok teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayeed -- 5 Nisan 2015; 15:55:26 >
  • facebook phpnin türevi olan Hack'i kullanıyor yani phpnin içine html css gömmeye yönelik bir yapı. ama javascripte doğru yönelmiş durumdalar kendi çıkarmış oldukları React ta bunun bir örneği. php ve aspnin popülerliği günden güne azalıyor python şuan baya popüler . single page sitelerde artıyor malum her geçen gün yeni bir js framework çıkıyor.
    soruna gelirsek facebook yazacak olsam(komik ama tek kişi olduğumu varsayalım ) backend te python kullanırdım. sitenin büyük bir bölümü dynamic olduğundan javascriptte uzman olman lazım. bunun db bölümünün scalable olması gerekiyor sitedeki datanın büyüklüğünü düşürnürsek . şuan presto, mysql ve apache giraph gibi yapılar kullanıyorlar. instagrama gelirsek sadece javascript ile yazılmış site (React). oda reactı denemek için yapmışlar mobildeki bazı fonksiyonellik eksik zaten.

• ben şu soruya bi konu açayım acaba millet facebook yazacak olsa hangi dili kullanırmış
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.