Şimdi Ara

Hangi Yazılım? ( bu tarz başlık çok ama yine de bir bakın)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
4
Favori
1.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir yazılım dili öğrenip, yazılımcı olarak kariyer yapmak için oldukça geç kalmış bir yaştayım. Zaten öğrensem de kariyer yapma fırsatım olsa da yapmak istemiyorum. Özel sektördeki iş hayatı beni çok yordu. O kadar yaptığınız fedakarlıklar sonucunda bir bakıyorsunuz sizin elde edebildiğiniz bir şey yok.Sadece günü kurtarabiliyorsunuz.

Dediğim gibi çok sıkıldım. Kendi istediğim zaman, istediğim tempoda çalışabileceğim bir gelir yöntemi kazanmak istiyorum.Sahip olduğum bir arazim olmadığı için köyüme gidip hayvancılık yapamam, tarım yapamam, El becerilerine elim çok yatkın değil. Ben de ortalama bir sene kapanarak bir ya da bir kaç yazılım öğreneyim istiyorum. Bu yazlım dlini öğrenmek bana rahat bir şekilde freelance iş bulma olanağı sağlasın. Kafamda projeler oluşturabileyim ve bu projeleri yazılıma dökerek insanlar kullandıkça para kazanabileyim. Yani bu dil ile kendimi idare edecek kadar para kazanmak için sigortalı bir işe girmek zorunda kalmayayım.

Yukarıda da yazdığım gibi bana freelance olarak iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağım kendi projelerimi yaparak pasif gelir kazanabileceğim hangi yazılım dilini ya da dillerini önerirsiniz?

• Program yazarak pasif gelir elde etme diye birsey gormedim, duymadim. Uzmanlik gerektiren alanda pasif degil aktif gelir olur, yani esas isindir.
    Pasif gelir uzmanlik gerektiren degil, kabiliyet ve tecrube isteyen alanlarda olur. Mesela ticaret yapabilirsin. Ticaret yapmak uzmanlik gerektirmez, 3e alip 5e satacaksin hepsi bu, ama kabiliyetin ve tecruben yoksa basarili olamazsin.
    Sanata resime yatkinsan web tasarimi dusun.
    Benim tavsiyem ingilizceyi iyi ogren bu bir senede, ufkun imkanlarin acilsin.
    Bir senede freelance is yapacak duzeye gelemezsin programlamada, hele ingilizcen yoksa.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • GitHub
    kamranahmedse/developer-roadmap
    https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

GitHub
    BohdanOrlov/iOS-Developer-Roadmap
    https://github.com/BohdanOrlov/iOS-Developer-Roadmap

GitHub
    utilForever/game-developer-roadmap
    https://github.com/utilForever/game-developer-roadmap

gibi gibi gibi.

bu sektor iyice "merkezi yerde bufe acarim abi" olayina donmeye basladi. 1 senede r10.net denilen sitede birilerini dolandirarak pasif gelir elde edebilecek seviyeye gelebilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Program yazarak pasif gelir elde etme diye birsey gormedim, duymadim. Uzmanlik gerektiren alanda pasif degil aktif gelir olur, yani esas isindir.
    Pasif gelir uzmanlik gerektiren degil, kabiliyet ve tecrube isteyen alanlarda olur. Mesela ticaret yapabilirsin. Ticaret yapmak uzmanlik gerektirmez, 3e alip 5e satacaksin hepsi bu, ama kabiliyetin ve tecruben yoksa basarili olamazsin.
    Sanata resime yatkinsan web tasarimi dusun.
    Benim tavsiyem ingilizceyi iyi ogren bu bir senede, ufkun imkanlarin acilsin.
    Bir senede freelance is yapacak duzeye gelemezsin programlamada, hele ingilizcen yoksa.
    Pasif gelirden kastım şu bir uygulama yapmak ve ondan düzenli gelir elde etmek. Ama siz pasif gelir kısmına takılmayın aktif de olabilir. Bahsettiğim şey kendi başıma kimsenin emrinde olmadan çalışıp kazanabileceğim bir seçenek.

• tugiacar T kullanıcısına yanıt
    Tamam, sen kariyer degistirmek istiyorsun o zaman. Bir senede olmaz, kendi basina ingilizcesiz falan... Bu sektörde "low hanging fruit" diye birsey yok, kalmadi.
    Hayatta cok basit birkac degismez kural var: serbest meslek sahibi olacaksan cevren genis olacak yoksa musteri bulamaz ac kalirsin. Cevresi olmayan gider buyuk bir sirkette ise girer. Bu kadar basit.
    Sen kendini bir yil kapatarak nasil cevre edineceksin? Cevre olmadan nasil is yapacaksin? Bunlar cok basit sorular.

• Bu tablolara semalara bakarak SIFIRDAN bir yere gelebilmis kimse var mi? Gordugu tum buzzword lerle sekil yapip oklarla birbirine baglamis gibi geliyor bunlar bana, baska hicbir anlami yok.

• Developer road map yeni mezunlar için tasarlandigini dusunuyorum. çünkü soru soranlarin cogu "Required for any path" kısmını geçememiş oluyor. Freelance çalısabilmeniz icin belirli bir yeterliligin ustunde olmaniz gerekiyor. Cunku sizin yaptiginiz isi yanina aldigi asgari ucrete calistirabilecek cok fazla insan var. Sonuc husran olmadan kendinize bir alan seçin ve kendinizi geliştirmeye başlayin.

• Dil seçimi her zaman ne yapmak istediğinizle bağlantılıdır. Onun dışında herkes kendi bilidiği dili önerir. Freelance işlerin yapısına bağlı olarak değişse de genelde kişi dile takılmaz. Bana bişi lazım facebook gibi ama mynet de olsun hava durumunu da göstersin. biraz da okey atabilelim diye gelir. Php mi kullandın , Go ile mi coşturdun bakmaz genelde. Ancak freelance işleri, Web sites, (wordpress,joomla gibi hazır çözümlerle de halledilebilen) web uygulamaları (x bilgi sistemi , y app gibi) Mobile app gibi çeşitlendireiliriz. Şimdi ben bunların hepsini yapacağım dersen gerçekçi değil. Örneğin Mobil seçersen o zaman cross olatform ve hızlı kod yazacağın bir araç seçmelisin. Örneğin react native. Web app seçeceksen . zaman php mantıklı ancak zorunlu değil. Tavsiyem önce freelance işi nasıl bulacağına bak. İngilizcen varsa freelancer , toptal gibi siteler bak. (bak ve ufaktan hayal kırıklığına uğra, hintliler ve pakistanlılar öldüm fiyatına çalışıyor neyse o ayrı case aslında onlarla değil polonyalı,bulgaristanlı geliştiriciler rakibin) Sonra buradan kendine uygun bir pazar seç , o pazara uygun roadmap de ilerle.
    GitHub
    kamranahmedse/developer-roadmap
    https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

x dili y dilinin pek önemi yok. illa bir dil önerisi istersen de: Javascript. Öğrenmesi kolay, İlk geliştirme ortamı kurması kolay, web,backend,mobile de de çalışma imkanı var. (bu demek değil ki js öğrenen hepsini yazar. Öyle bir şey yok. Web seçersen html+css+js+Servise comsume) Backend seçersen , Html+Db(sql ve veya nosql)+ ölçekleme+... öğrenmek gerekir. Mobil ise bambaşka case gibi.
    Başarılar. Sadece ek gelirse programlama doğru seçim olmayabilir. İş üretecek kadar öğrenmek 6 ay falan rahat alır. Wordpress + joomla ile birşeyler yapmak daha hızlı öğrenilebilir lakin onda da müşteriyi internetten bulursan ücretler rekabet sebebi ile çok düşer. Eğer kendi networkune iş yaparak para kazancaksan Hazır çözüm (wordpress , joomla, opencart ...) daha kısa sürede öğrenilip gelir getirmeye başlar.

ek olark tek seçenek yazılım yazmak değil. Öğretmek de bir seçenek. Örneğin scratch ile çocuklara programlama öğretmek de bir iş. gibi

• quote:

Orijinalden alıntı: tugiacar

Pasif gelirden kastım şu bir uygulama yapmak ve ondan düzenli gelir elde etmek. Ama siz pasif gelir kısmına takılmayın aktif de olabilir. Bahsettiğim şey kendi başıma kimsenin emrinde olmadan çalışıp kazanabileceğim bir seçenek.

Alıntıları Göster
    Bu yapmayı düşündüğünüz uygulama nedir? Web site ise örneğin eskiden forum kurup reklam basmak mantıklıydı ancak web app olarak değer üreten ürünler cok ama cok ciddi büyük ve emek gerektiren şeyler oluyor. Eskiden evcil hayvanlar için site yaparım millet gelir eksenliydi. Bu tarz şeyleri sosyal medya grup ve kanalları domine etti. Mobile app yapıp atabilirsiniz lakin orada da reklam bütçesi ve pazarlama gerekir yoksa kişi hiçlikte kayboluyor birde mac cihaza ihtiyacınız var. onlar da pek ucuz değil. Maalesef emulator fazla güc istiyor. Ancak expo ile rasperry pi de bile geliştirme yapmanız da mümkün. Ama işte bunların hepsi önce ben X yapmak istiyorumu seçmenizle başlar.

reddtit de bir app isteği olarak: "Tinder ama Çocukluk travmalarına göre match edecek." fikri vardı misal :) Hep imlemente etmek istemişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 7 Ekim 2019; 22:33:29 >

• Senin aradigin bu sanirim hocam:

Aradigin sey icin yollardan birini yazilim olarak gormussun sanirim. ”Bir yazilim yazarim, (mesela Android uygulamasi), o surekli satilir, Ben calismadan, her ay gelir elde ederim” kafasindasin gibi duruyor. Yazilim ogrenmek icin baya uzun zaman harcayacaksin, dusunme, problem cozme mantigini tamamen degistirmen gerekecek ki bu buyuk emek istiyor, bunun da üzerine gidip guzel bir projeye emek verip, sonrasında onun satışından sürekli gelir elde etme hayalindesin.

Sormak istedigim birsey var, mesela neden bir kitap (roman vs gibi) yazmıyorsun? Ya da kendi uzmanlık alanınla ilgili (şirketlerde uzun süre, yorulacak kadar çalıştığına göre, iyi bir bilgi birikimi elde etmişsindir) bir kitap yazabilirsin, ya da o alanda danışmanlık yapabilirsin.
    Ya da, şimdiye kadar biriktirdiğin para ile, yatırımcı olmayı niye düşünmuyorsun? Borsada al sat yapabilirsin? Ya da küçük bir şirket kurabilirsin, vs vs.

Neden kendi alanına daha yakın olan alternatifler varken yazılımı düşünüyorsun?

Ben bu isten ekmek yiyorum, zevk de alıyorum ama para icin yapılan her iş gibi bazen iskenceye dönüşebiliyor. Bu yüzden, kariyerinde belli biryere gelmiş adamın (kıdem değil de yıl açısından bahsediyorum), bu kadar dramatik bir geçiş yapmaya çalışmasının ve bu geçişi diğer alternatiflere tercih etmesinin arkasındaki nedeni merak ediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• codem C kullanıcısına yanıt
    alayli cok var. fakat 1 senede imkansiz. roadmap'ler yol gosterebilir. en azindan "amma da sey varmis ogrenilecek" deyip erkenden caydirabilir.

alaylilar genelde teoride cuvalliyor. "sort'u cagiriyorum, sort ediyor. icinden banane"ciler.
  • Başka bir konu altında aynı görseli paylaşmıştım, biraz esprili ve subjektif bir görsel olsa da en azından bizim gibi yeniler için konuya genel bir bakış açısı sağlayabilir.

Hangi programlama dilini öğrenmeliyim?

İlk 25 unicorn startup'ta kullanılan yazılım dilleri ile ilgili güzel bir blog yazısı mevcut, vaktiniz olduğunda belki incelemek isteyebilirsiniz.
    Coding Dojo Blog
    The Most In-Demand Programming Technologies Used at Top US Startups - Coding Dojo Blog
    https://www.codingdojo.com/blog/unicorn-languages-report

Kendi adıma konuşacak olursam: üniversitede 1 sene C# eğitimi aldım; ama ne bir şey öğrenebildim ne de bu süre boyunca zevk alabildim. Şimdi biraz da ihtiyaç duymam sebebiyle Python öğrenmeye başladım, buradaki temel motivasyonum; birinci aşamada tekrarlı işleri bilgisayara yaptırmak ve iş yükümü hafifletmek, ikinci aşamada veri analizi kısmına değinmek ve kendimi geliştirmek, üçüncü aşamada ilgi alanıma ve yeteneğime göre belki AI, ML, DL ya da data science tarafında kalmak (data science AI gibi konuları kapsar mı, tam olarak hangi noktalarda birbirlerinden ayrılıyor bilmiyorum, o aşamaya yaklaşınca araştırmayı düşünüyorum) Şu anki düşüncemde Python sonrası Java öğreniyorum diyorum; ama bu genel geçer bir kabul, sonuçta hiçbir bilgi birikimi olmadan yazılım dünyasına dalmaktan bahsettiğim için adım adım gitmekte fayda olabilir, önceliğim Python, sonrasına bakarız.

Açıkçası para kazanma konusundaki motivasyonum başlarda sizin düşüncenize yakın olsa da gerek freelance sitelerine, gerek Reddit gibi mecralara gerek ise profesyonel iş ilanlarına göz attığımda biraz değişti. Kendi örneğim üzerinden ilerleyecek olursak; Python ile freelance para kazanılabilir mi? Evet, kazananlar mevcut, ancak üstte de belirtildiği gibi alım gücünün düşük olduğu ülkelerde freelance pazar fiyatları o kadar kırılıyor ki atılan taş ürkütülen kuşa değer mi bilemedim. Bir yandan çalışırken bir yandan hiç aşina olunmayan bir disiplinde kendi kendine eğitim metoduyla pragmatik bir öğrenme mümkün olsa da o süre zarfına halihazırda sahip olunan özelliklerle daha iyi bir gelir elde edilebilir.

Bakış açısını biraz değiştirmek belki esneklik sağlayabilir; para kazanma motivasyonunun olması güzel, ancak bunu başta değil de yola çıktıktan sonra yol şartına göre şekillendirmek daha iyi olabilir mi?

• daddario_tel kullanıcısına yanıt
    Görseldeki ortalama gelir rakamları yani Python geliştiricinin ortalama geliri $107.000 Türkiye için mi, Amerika için mi?

• ABD için

Edit: Görsel eklendi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daddario_tel -- 8 Ekim 2019; 23:51:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.