Sistem kurulu bir SATA, bir de slave IDE(PATA) arşiv diskim var. Bir nedenle IDE kablosunun CD-Rom ucuyla HDD ucunu değiştirdim, sonra düzelttim. Şimdi IDE diskin bölümlerinin harfi ve sırası değişti. Sırası şöyle oldu:
IDE partition 1 IDE partition 2 IDE partition 3 IDE partition 4 CD-Rom IDE partition 5 SATA(windows kurulu tek partition)
SATA'yı söküp yeni bir SATA takıp ona sistem kurdum. Yeni sata ile de sıralama şöyle oldu:
IDE partition 1 IDE partition 2 IDE partition 3 IDE partition 4 IDE partition 5 SATA partition 1(windows kurulu olan) SATA partition 2 SATA partition 3
BIOS'ta boot order diye bir ayar var, CD-Rom, IDE, SATA şeklinde. Başka bir ayar bulamadım. Bu sıralamayı ve isimleri nasıl değiştirebilirim? SATA'da windows kurulu bölüm C: olsun istiyorum.
Pata Hdd nin jumper ayarlarını kontrol ettin mi? master değilde slave bağlamayı dene
IDE'de jumper takılı değil. Bu slave anlamına geliyor diye biliyorum.(Seagate) CD-Rom'un jumper'ı ise fabrikadan geldiği gibi, data kablosuna en uzak uçta yani. CD ve IDE disk aynı IDE kablosunda, disk ortada, CD uçta.
Disklerin üzerinde yazar nasıl slave nasıl master olduğu üzerinden bakarak jumper ayarlarını tekrar kontrol et istersen. Cd ve Hdd aynı diye de sorun olabilir belki Cd i master deneyebilirsin.
Cd ve IDE'nin uçlarını değiştirince anakart harddiski görmüyor, bu şekilde kullanmak zorunda kalıyorum. Tuhaf olan daha önce sıralama düzgündü. Farklı bir şey deneyince bozuldu.
BIOS dan ayarları değiştirmeyi deneyelim ozaman. boot order menusune girdikten sonra ya Page up Page down ya da + - tuşlarını kullanarak SATA yı yukarı al. (Eğer tuşlar işe yaramazsa ekranın altında hangi tuşun ne işe yarayacağı yazıyor) Bu şekilde de olmazsa eğer Bilgisayarım sağ klik - manage (yönet) - Disc Management (Disk yönetimi) - Buradan bölümlerin sıralamasını değiştirebilirsin SATA'ya C: vermeyi dene.