Şimdi Ara

Hareket eden yıldızlar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
33.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bugün telefonda konuşurken farkettim de birtakım hareket eden yıldızlar var. Büyük ve parlak bir yıldız var, sanırım Kutup Yıldızı... O yıldızın etrafında hareket eden ufak sönük renkli yıldızlar gördüm. Buradan hareketleri çok ufak görünüyordu. Fakat hareket ettiklerini anlamak güç değidi. Bir de git gide Kutup Yıldızına olan mesafe uzuyordu. Hareketlerini bir göz yanılması olarak açıklayabiliriz. Fakat yıldızların, Kutup Yıldızına olan uzaklığını nasıl açıklayabiliriz? Konuştuğum kişiye söylediğimde bunların uzaylı olabileceğini söyledi. Bana mantıklı geldi. Fakat hareket eden yıldızlar var mı yok mu bilmediğimden, durumu kesin bir kanıya dönüştürmedim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Hareket Eden Yıldızlar

Yıldızlar, uzayda hareket halinde olan devasa gaz küreleridir. Kendi etraflarında dönerler ve galaksiler içinde belirli yörüngelerde hareket ederler. Bu nedenle, yıldızların hareket ettiğini görebiliriz.

Yıldızların Hareketini Gözlemlemek

Yıldızların hareketini gözlemlemek için uzun gözlem süreleri gerekir çünkü bu hareket son derece yavaştır. Ancak, yıldızların yerlerini dikkatle gözlemleyerek zaman içinde yer değiştirdiklerini fark edebilirsin.

Yıldızların Hareket Nedenleri

Yıldızlar, kütleçekimi etkisiyle hareket ederler. Birbirlerine ve galaksinin merkezine doğru çekilirler. Ayrıca, yıldızların kendi etraflarında dönmeleri de hareketlerine katkıda bulunur.

Yıldızların Hareketi ve Sonuçları

Yıldızların hareketi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sonuçlara yol açar:

• Yıldız Evrimi: Yıldızların hareketi, yıldız evriminin farklı aşamalarına yol açabilir.
    • Galaksi Oluşumu: Yıldızların hareketleri, galaksilerin yapısını ve evrimini şekillendirir.
    • Yıldız Kümeleri: Yıldızlar, kütleçekimi sayesinde yıldız kümeleri oluştururlar.
    • Süpernova Patlamaları: Yıldızların hareketi, süpernova patlamalarına yol açabilecek koşullar yaratabilir.

Yıldızların hareketinin anlaşılması, evrendeki yerimizi ve yıldızların rolünü daha iyi kavramamıza yardımcı olur. Bu hareketler, evrenin dinamik ve sürekli değişen doğasını gösterir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • hiç dikkatimi çekmedi
  • sevgili arkadaşım yıldızlar o denli hareket etmez.senin gördüklerin ne yazıkki dünya yörüngesinde dolaşan yapay uydular.genelde aynı saatte aynı uydu aynı yerden geçer parlamasının sebebi ise ayla aynıdır.yani üzerine düşen güneş ışığını yansıtır.bu arada kutup yıldızını bulabilecek kadar gök haritasını bilmende takdire şayandır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kangroo

sevgili arkadaşım yıldızlar o denli hareket etmez.senin gördüklerin ne yazıkki dünya yörüngesinde dolaşan yapay uydular.genelde aynı saatte aynı uydu aynı yerden geçer parlamasının sebebi ise ayla aynıdır.yani üzerine düşen güneş ışığını yansıtır.bu arada kutup yıldızını bulabilecek kadar gök haritasını bilmende takdire şayandır.

İlginize teşekkürler. Kutup Yıldızını bir varsayım olarak ele almıştım. Kutup Yıldızı, en büyük ve en parlak diye bilinen yıldızımızdır. Ben de bir tahmin yürüterek öyle olabileceği konusunda bir varsayımda bulundum. Ayrıca bu yıldızı bulabilmek için gök haritasını bilmek gerekmez. İlkokulda öğretiliyor zaten, Kutup Yıldızı kuzeyi gösterir diye...

• evrendeki her şey hareket halinde bunu gözle gözlemlememiz dünyanın hareketinden kaynaklanır ufolarla alakası yok teknik bilgileri bulabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Doppelganger

quote:

Orijinalden alıntı: kangroo

sevgili arkadaşım yıldızlar o denli hareket etmez.senin gördüklerin ne yazıkki dünya yörüngesinde dolaşan yapay uydular.genelde aynı saatte aynı uydu aynı yerden geçer parlamasının sebebi ise ayla aynıdır.yani üzerine düşen güneş ışığını yansıtır.bu arada kutup yıldızını bulabilecek kadar gök haritasını bilmende takdire şayandır.

İlginize teşekkürler. Kutup Yıldızını bir varsayım olarak ele almıştım. Kutup Yıldızı, en büyük ve en parlak diye bilinen yıldızımızdır. Ben de bir tahmin yürüterek öyle olabileceği konusunda bir varsayımda bulundum. Ayrıca bu yıldızı bulabilmek için gök haritasını bilmek gerekmez. İlkokulda öğretiliyor zaten, Kutup Yıldızı kuzeyi gösterir diye...

yanlışınızı düzeltmek istedim.gök yüzünde en parlak yıldız diye gördüğüz şey aslında mars gezegenidir. kutup yıldızı ise küçük ayı takımında en uç noktada bulunan ve takımdaki diğer yıldızlara oranla daha parlak olan yıldızdır

Hareket eden yıldızlar.

polaris=demirkazık=kutup yıldızı
    polaris yazan yer kutup yıldızının bulunduğu nokta yani aslında kutup yıldızınn yerini bulmak azda olsa gök haritası bilgisi istiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kangroo -- 15 Mart 2010; 19:49:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alikuşcu

evrendeki her şey hareket halinde bunu gözle gözlemlememiz dünyanın hareketinden kaynaklanır ufolarla alakası yok teknik bilgileri bulabilirsin

Tamamda bir yıldızın veya gezegenin veya bir meteorun hareket etmesini yarım saat gökyüzüne bakarak fark edemezsin. Bunlar %1389 uydulardır. Tamam Venüs-Jüpiter-Mars ve bir çok yıldız çıplak gözle görülür ama çıplak gözle bunların hareket ettiklerini anlayamazsın.
  • quote:

evrendeki her şey hareket halinde bunu gözle gözlemlememiz dünyanın hareketinden kaynaklanır ufolarla alakası yok teknik bilgileri bulabilirsin

Yıldızların da hareket etmesi gerekir bu mantıkla yola çıkarsak... Dünyanın dönmesi bir şeyleri hareket halindeymiş gibi görmemize neden olmaz, olmamalı... Öyle olsaydı eğer gökyüzündeki herşeyi hareket ediyormuş gibi görürdük. Fakat arkadaş açıklamasını yaptı. Yıldız sandığımız şey meğerse uydularmış. Zira yıldızlar hareket etmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Tamamda bir yıldızın veya gezegenin veya bir meteorun hareket etmesini yarım saat gökyüzüne bakarak fark edemezsin. Bunlar %1389 uydulardır. Tamam Venüs-Jüpiter-Mars ve bir çok yıldız çıplak gözle görülür ama çıplak gözle bunların hareket ettiklerini anlayamazsın.

Esasinda uzun gozlemler sonucunda anlasilabiliyor. Aztekler kac bin yil once bunu teknoloji olmaksizin gozlem yoluyla anlayabilmislerdir. Bir cismin hareket halinde oldugunu anlamak icin sadece cisme bakmak gerekmez, cismin cevresiyle olan etkilesimi de bunda belirleyici bir rol oynayabilir.

• bişey söylicem biz mesela uzaydaki bir yıldızın 30 yıl önceki halini görüyorsak bunlarında hareket etmemesi lazım bence bu yüzden onlar uydudur diyorum..
  • quote:

quote:

Yıldızların da hareket etmesi gerekir bu mantıkla yola çıkarsak... Dünyanın dönmesi bir şeyleri hareket halindeymiş gibi görmemize neden olmaz, olmamalı... Öyle olsaydı eğer gökyüzündeki herşeyi hareket ediyormuş gibi görürdük. Fakat arkadaş açıklamasını yaptı. Yıldız sandığımız şey meğerse uydularmış. Zira yıldızlar hareket etmiyor.

güneşde dahil yıdızlar her şey hareket halindedir ama gözle gözlemlememiz dünyanın hareketinden hareket ediyormuş gibi geliyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen

quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Esasinda uzun gozlemler sonucunda anlasilabiliyor. Aztekler kac bin yil once bunu teknoloji olmaksizin gozlem yoluyla anlayabilmislerdir. Bir cismin hareket halinde oldugunu anlamak icin sadece cisme bakmak gerekmez, cismin cevresiyle olan etkilesimi de bunda belirleyici bir rol oynayabilir.

Bende onu diyorum zaten. Öyle yarım saat bir saat bakarak bu şey hareket ediyor diyemeyiz uydu değilse. Sıradan bir göz bunu anlayamaz yani.

@gsburak5b

O ışık veren cisim 30 yıl önce hareket halindeyse o şekilde görürüz. Aynayı yansıttığı ışık sayesinde görüyoruz değil mi ? Karşımızda bir ayna hareket etse onu hareket halinde görmeyecek miyiz ? Aynı mantık bundada geçerli işte.

• quote:

quote:

quote:

güneşde dahil yıdızlar her şey hareket halindedir ama gözle gözlemlememiz dünyanın hareketinden hareket ediyormuş gibi geliyor

Yıldızların hareket etmemesinden kastım, onların hareket halinde olduğunu göremememizdi.

• quote:

Orijinalden alıntı: gsburak5b

bişey söylicem biz mesela uzaydaki bir yıldızın 30 yıl önceki halini görüyorsak bunlarında hareket etmemesi lazım bence bu yüzden onlar uydudur diyorum..

sevgili arkadaşım mantıklı ol.senin gözün yanlızca ışığı algılar.eğer yıldız hareket etmişse ve bunu bir teleskop yardımıyla gözlemlemişsen altında şöyle bir gerçeklik yatar: evrendeki cisimlerin insan gözüyle algılanabilmesi için ışık göndermesi yada yansıtması şarttır.ışık gönderen bir cisim hareket ettiği zaman hareketi ışığın geliş açısına göre algılayıp zihninde değerlendirirsin.otuz yıl önce hareket eden cismin ışığı uzun yol katetti diye geliş açısını yitirecek değil.ayrıca o görünen yer değiştiren yıldız görünümlü şeyler kesinlikle yapay uydudur.google da aratırsanız sanırım bir kaç yapay uydu yörünge haritası ve hareket çizelgesi bulabilirsiniz

bu arada sevgili doppelganger alttaki yazıyı okumanı tavsiye ederim.

uzay dediğimiz bu büyük boşlukta bulunan tüm cisimler hareket halindedir.ay kendi etrafında dönerken aynı zamanda dünyanın etrafındada döner.dünya kendi etrafı etrafında dönerken aynı zamanda güneş sistemi dediğimiz yıldız sisteminde bulunan güneşin etrafındada döner.güneş kendi etrafında dönerken etrafında bulunanlarla birlikte samanyolu galaksisindeki dönüşüne devam eder.samanyolu galaksiside kendi etrafında dönerken diğer galaksilerin etrafında dönmektedir.küçükten büyüğe anlattım ama sanırım anlamışsındır.uzaydaki herşey hareket eder.ve yer değiştirir buna sistemler içinde dolaşan yıldızlar,başı boş kuyruklu yıldızlar ve henüz anlaşılamayan kara deliklerde dahildir.ki buda aynı derede iki kere yıkanılmaz sözünün gökbilimindeki kanıtıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kangroo -- 15 Mart 2010; 20:10:55 >

• @Doppelganger
    Daha önce hiç sizin kadar agresif tavırlı birini görmedim.
  • Genel amaçlı atıyorum, herhangi bir mesaja cevap değil.

Aşağıdaki resim gece 21'den sabah 6'ya kadar pozlanarak elde edilmiş kutup bölgesini gösteren resimdir.
    Resimde daire yayı gibi gözükenler aslında yıldızlardır. Bu resme bakarak yıldızların hareket ettiğini sanmayın, resimdeki yaylar tamamen dünyanın kendi etrafında dönmesiyle oluşmuşlardır.

Hareket eden yıldızlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ncrdbl -- 16 Mart 2010; 8:24:30 >

• bizim galaksimizdeki yıldızlar galaksinin dönüş yönünde hep birlikte hareket ederler. bunu bardaktaki çayımızı karıştırdıktan sonra yüzeydeki çay parçacıklarının merkez etrafında dönüşlerine benzetebiliriz. burada çay parçacıkları yıldızları temsil ediyor. bu yüzden yıldızlar da uzun yıllar içinde birbirlerinden uzaklaşıp yaklaşabilir. ancak bu öyle bikaç dakika içinde gözle anlaşılacak bir olay değildir tabi. belki milyonlarca yıl alır. galaksimiz şimdiye kadarki ömrü boyunca kendi etrafında 15-20 tur attığını düşünürsek ve bu 15-20 turun 10-15 milyar yıl sürdüğünü... ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
    şu durumda ;
    1- dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı
    2- dünyanın güneş ekseni etrafındaki dönüş hızı
    3- güneş sisteminin galaksi etrafındaki dönüş hızı olmak üzere bir çok hıza sahibiz.

• yazındubleks evimin balkonunda divana uzanır yıldızları izlerim astroloji ve yıldız bilim çok önemsediğim ve amatör hobilerim arasında en profesyonelce yaklaştığım meşgalemdir zaten azda olsa ismimin bir yıldız ismi olduğunu anlayacaktır. şimdi hareket eden cisim ne derseniz yüksek ihtimal ile dünyamızın yörüngesinde bulunan uydu çöplüğünden herhangi bir uydu olması büyük bir ihtimaldir. yalnız eğer aniden geri yada sağa sola dönüyor ise yani örnek verirsek 5 dk. gözlem süresince aynı istikametde gitmiyor ise değişik istikametlerde ise süreklilik yok ise istikametinde o zaman size bunlar uydu yada şu bu diyemem 15 senedir kendim yıllardır bilim bir gerçek açıklama yapamıyor saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rigel55

yazındubleks evimin balkonunda divana uzanır yıldızları izlerim astroloji ve yıldız bilim çok önemsediğim ve amatör hobilerim arasında en profesyonelce yaklaştığım meşgalemdir zaten azda olsa ismimin bir yıldız ismi olduğunu anlayacaktır. şimdi hareket eden cisim ne derseniz yüksek ihtimal ile dünyamızın yörüngesinde bulunan uydu çöplüğünden herhangi bir uydu olması büyük bir ihtimaldir. yalnız eğer aniden geri yada sağa sola dönüyor ise yani örnek verirsek 5 dk. gözlem süresince aynı istikametde gitmiyor ise değişik istikametlerde ise süreklilik yok ise istikametinde o zaman size bunlar uydu yada şu bu diyemem 15 senedir kendim yıllardır bilim bir gerçek açıklama yapamıyor saygılar.

Hareketleri belirgin değildi. Yani hangi yöne doğru hareket ettiğini anlayamazdım. Fakat düz gidiyor gibiydi.

• hareketini algılayamıyorsanız uydu olamaz uydular gözle farkedilecek kadar hızlı hareket ederler.
    ayrıca kutup yıldızı polaris istanbulda 41 derece yukarda ve kuzeydedir ,dünyanın dönüşüne göre konumu değişmez (çok çok az değişir gözle anlaşılmaz)
    diğer tüm yıldızlar dünyanın eksen hareketinden dolayı bu yıldızın etrafında dönüyor gibi görünür.
    gökyüzündeki en parlak yıldız polaris değil sirius yıldızıdır. bize en yakın yıldız alfa centauri yıldızıdır. gökyüzündeki en parlak cisim ise aydan sonra yaklaşık -3 küsür magnitude ile venüs gezegenidir.
    ayrıca rigel gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir, orion takım yıldızındadır (beta orionis) ve parlaklığı güneşin 66.000 katıdır. çapı ise güneşin 78 katıdır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.