|
Komünizm ve Faşizm
Komünizm ve faşizm, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve zıt ideolojik sistemlerdir.
Faşizm Nedir?
Faşizm, siyasi gücün mutlak olduğu, hiyerarşik bir siyasi ve sosyal yapıya dayanan bir ideolojidir. Faşist rejimler genellikle tek parti sistemi, otoriter liderlik ve ulusalcılık ile karakterize edilir.
Komünizm Nedir?
Komünizm, ekonomik ve sosyal eşitlik ile karakterize edilen bir ideolojidir. Komünist sistemler, üretim araçlarının devlet veya halk mülkiyetinde olduğu, kar amacı gütmeyen bir ekonomiyi savunur.
Faşizm ve Komünizm Arasındaki Temel Farklar
- Siyasi Güç: Faşizm, sınırsız siyasi gücü merkezileştirirken, komünizm siyasi gücü halk arasında dağıtır.
- Ekonomi: Faşizm özel mülkiyeti korurken, komünizm üretim araçlarının kamu mülkiyetini savunur.
- Birey: Faşizm bireyi devlete tabi tutarken, komünizm bireyin kendi kaderini tayin hakkını vurgular.
- Toplum: Faşizm, ulusal birliğe ve itaate odaklanırken, komünizm uluslararası işçi dayanışmasını destekler.
Sosyalist, Komünist ve Faşist Arasındaki İlişki
Sosyalizm, komünizmin bir ön aşaması olarak görülür. Her ikisi de üretim araçlarının devlet veya kolektif mülkiyetini savunur, ancak komünizm sosyalizmin ötesine geçerek tamamen sınıfsız bir toplum hedefler. Faşizm ise sosyalizm ve komünizmden farklıdır, çünkü özel mülkiyeti korur ve siyasi gücü merkezileştirir.