arkadaşlar hepiniz muhakkak tasarladığınız sistemleri uygulamaya koyduğunuzda sorunlarla karşılaşmışsınızdır..örneğin bir makine için tasarladığınız mikroişlemcili bi sistemi makine üzerinde kullanmaya başladığınızda bazen sistemin sapıttığını ısılarda sorunlar oluştuğunu veya olmadığı halde girişi aktif gördüğünü görürsünüz..harmoniklerin ve ortam şartlarından oluşan parazitlerin bu kötü etkilerini gidermek için neler yapılabilir sizce..plc de adamlar bu sorunu gayet iyi halletmişler.. tecrübeleri olanların ve bilgisi olanların yorumları için şimdiden teşekkürler..
Ben bir motor kontrol devresinde entegre ve elemanların olduğu bölümde komple bakır dolgu kullanıp GND ile birleştirdim. Hiç bir saçmalama kalmadı. Bu konuda çok amatörüm ama bir fikir vermek istedim.
Saygılar.
teşekkürler hocam..bu etkileri minumuma indirmek için filtre vs.. kullanan arkadaşlar varsa bu işi nasıl yaptıklarını anlatırlarsa memnun oluruz..teşekkürler..
hocam peki bu kafes aleminyum gibi bir metalden olabilirmi yoksa bakırmı olmalı ve şeklinin çok önemi varmı? açık kalan bölge olması durumunda işlevini kaybedermi? eğer kaynak bir site varsa paylaşmanızı rica ederim..
çok teşekkür ederim..
yaptığınız devrenin ekranlanması en son çağreler arasındaki bu seviyeye kadar neyi nasıl yapmanız gerektiği atmelin linkini verdiğim dökümanında ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1619.pdf güzel bir kaynak. en çok yapılan hatalardan birine örnek vereyim: çoğu, PIC in reset devresini datasında gösterildiği şekilde değilde doğrudan bir direnç yardımıyla beslemeye taşır. ters diyot bağlantısı bulunmayan µC yakınındaki bir rölenin bırakılmasıyla beslemede peak ler oluşur. oluşan peak µC ye ya reset aldırır yada programlama moduna sokar. hal böyle olunca kullanıcı her zaman sorar. neden böyle oldu diye. nedeni açık...
hocam verdiğin kaynak ve örnek için çok teşekkür ederim..ingilizcem iyi değildir ama anladığım kadarıyla kaynağın öneminden ve topraklamadan bahsetmiş, oluşacak peak lerden uC nin nasıl korunacağını açıklamış.. peki oluşan bu peak leri uC ye hiç varmadan beslemede alınacak önlemlerle min. a indiremezmiyiz..
aslıda peak yanlış bir ifade yanlışımı düzelteyim. elektronikte ani akım-gerilim yükselmelerine spike deniyor ve bu spike ların bir çoğunu µC nün çevresindeki elemanlar değil I/O hatlarının anahtarlanması ile µC kendi kendine üretiyor. atmelin uygulama notunda da bu sorunların üstesinden nasıl gelinebilir onu anlatıyor. tabi burada pcb dizaynıda ayrı bir tartışma konusu, forumda bazı arkadaşların switch-mode ve özellikle power amplifier baskı devre çizimlerini paylaştığını görüyorum. ve yine özellikle amplifier yapımında sık karşılaştıkları sorunların başında ampli den beklenenden fazla parazit duyulması. bu sorunun üstesinden gelebilmek için kimi besleme katındaki kond değerini büyütüyor kimi trafoyu faraday kafesine almaya çalışıyor kimide son çareyi beslemeyi ampliden uzaklaştırmakta buluyor. bununda nedeni açıklanmış atmelin uygulama notunda. belki dikkatini çekmiştir özellikle current loop larının münkün olduğunca kaynağa yakın bastırılması için dekuplaj kapasitesini parazit kaynağına yakın konulmalı diyor ve özellikle altını çizdiği nokta ise büyük akım yolu denilen devrenin asıl akımı taşıyan kolarının mümkün olduğunca pcb de birbirlerine yakın yerleştirilmesi gerektiğidir. aralarındaki açıklık ne kadar fazla olursa oluşturduğu manyetik alanda bir okadar büyük olup çevresindeki diğer küçük akım yolarına sıçrayacaktır. amatör amplilerdeki asıl parazit sorunuda aslında burdan gelir. geçenlerde bozulan mini müzik setimde görmüştüm. amatör amplicilerin ampliye yakın koymaktan korktukları besleme trafosunu adamlar pcb de herhangibir grounding olmadan birbirlerine o kadar yakın yapmışlarki asıl ses sinyali ortadaki küçük deck ten yaklaşık 30-40 cmlik kablolarla gelmesine rağmen bir gram gürültü benim kulaklarım şu ana kadar duyamadı. demekki sadece tasarım değil emc problemelerinin üstesinden gelebilmekte başarıya ulaşma adına atılan önemli adımlardan biri...
Amatörle profesyoneli,ucuz malla pahalısını işte bu özellikler ayırıyor be hocam.
Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir.
ayrıntıları keşfetmek ve anlayabilmek gerek...
asıl akımı taşıyan kollar derken beslemenin Vcc si ile şase sinden mi bahsediyorsun? kaynağı switch mode kullanmak dahamı iyi olur yoksa anahtarlama olayına hiç girmeden normal bir regulatör kullanmak mı daha iyidir..ve bunları yaptıktan sonra faraday kafesine gerek varmıdır..uC nin kendi oluşturduğu alanmı daha çok sorun yaratır yoksa dış ortamdan kaynaklanan etkiler mi..teşekkürler..
uygulama notunu Türkçe ye çevirsek daha iyi olacak gibi duruyor. evet devrenin - ve + sından bahsediyorum. büyük akım yolları dediğim yerlerde buralar. besleme katı konusunda önemli olan temiz ve yeterli gücü sağlayabilecek bir sistem oluşturmak. eğer anahtarlamalı düşünüyorsanız kararlı bir yapı oluşturmalısınız ki anahtarlama anında oluşabilecek spike lardan µC zarar görmesin. µC nün dış ortamdan gelecek bir parazitten etkilenmesi için giriş olarak tanımlanan bir pinin veya reset devresinin herhangi bir lojik seviyeye çekilmemesi asıl sorun kaynağıdır. tabiki her ihtimale karşı pcb de grounding yapılabilir ama faraday kafesi bir µC uygulaması için komik çözümlerden biridir. bir RF katı olsa osilatör ile anten katının birbirlerinden etkilenmemesi adına bir faraday kafesi yapılabilir ama giriş empedans değerini kolayca değiştirebileceğiniz bir lojik devre için faraday kafesi kullanmak bu açıdan baktığınızda pekde işe yarar gözükmediği ortadadır. zaten atmelin uygulama notundada belirttiği gibi µC nün kendi oluşturduğu gürültü kaynakta yani kendi üzerinde bastıralamıyorsa besleme hattı bu gürültüler için bir anten vazifesi görüyor tüm çevre bileşenlerinede yayılması sağlanıyor. tabi çevre bilecenlerinden µC ye doğru gelen parazitlerde yerinde bastırılmalı röle örneğinde olduğu gibi. şimdi bu duruma birde faraday kafesini ekleyin. sonuç, oluşan gürültünün en iyi ihtimal devre dışına yayılması gerekirken faraday kafesi nedeniyle gürültünün içerde hapsedilip yaptığınız tüm devreye yayılma riskini artırmış oluyorsunuz. bilmem anlatabildim mi???
quote:
uygulama notunu Türkçe ye çevirsek daha iyi olacak gibi duruyor.
hakkaten öyle oldu biraz hocam kusura bakma..cahillik kötü şey
söylediklerini anladım teşekkür ederim..aslında bu önlemlere rağmen etkilenme oluyo uygulamada ya da bunları tam olarak yapamıyoruz..faraday kafesini bu yüzden sordum belki extra bir güvenlik olur diye ama o da pek işe yaramıcak hatta zararı olcak anlaşılan..peki plc lerde bunlardan başka önlemler alınıyormu bildiğin bir şey varmı..çok teşekkür ederimm..
est PLC de girişi çıkıştan izole ederek yeterince önlem almış zaten...
eyvallah hocam deneyelim ve görelim o zaman..teşekkürler..
eğer bir sorununuz olursa şemayla birlikte forumda paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız. kolay gelsin...
çok teşekkür ederim hocam..şu anda sorunum Pt100..lineerlik istiyorum ama henüz becermiş değilim..
arkadaşlar ben avr ile 4-20mA analog giriş okumak istiyorum.bir opamp devresiyle 4-20mA i 0-5V a çevirdim bu kartın üzerinde aynı zamanda PT100 için yapılmış opamplı devrede var..ben 4-20mA uygulamak için akım kaynağının şasesiyle sistemin şasesini birleştirdiğimde LCD deki sıcaklık değerinin çok anormal değişimlere uğradığını gördüm.mesela 0 , 20 , 28 ... şaseleri ayırdığımda normal çalışıyor..ve şaselerin arasında 2,5V civarında potansiyel fark var..ben bu şaseleri birleştirmeden bu girişi nasıl okuyabilirim bilen varmı.. teşekkür ederim..
şema ekleyebilir misin???
hocam şema yok çizmekte baya zaman alır şaseleri tek noktada topladığım zaman etki ortadan kalkıyor normal çalışıyor fakat ben yinede mümkünse analog girişile avr yi birbirinden tamamen izole etmek istiyorum örneğin optokuplor gibi...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme