Şimdi Ara

Yeni kuantum fazı: Elektronların moleküler kristal yapısı ilk kez görüntülendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni kuantum fazı: Elektronların moleküler kristal yapısı ilk kez görüntülendi
    Elektronlar genellikle madde içinde serbestçe hareket eden hızlı parçacıklardır. Ancak 1930’larda fizikçi Eugene Wigner, düşük yoğunluk ve soğuk sıcaklıklarda elektronların hareketsiz hale getirilebileceğini ve daha sonra Wigner kristali olarak adlandırılacak bir elektron buzu oluşturabileceğini öngörmüştü. Şimdi ise bu yapılar tarihte ilk defa görüntülendi.

Eugene Wigner’ın öngörüsünden neredeyse 90 yıl sonra, 2021’de, Berkeley Laboratuvarı Malzeme Bilimleri Bölümü ve UC Berkeley’den Feng Wang ve Michael Crommie liderliğindeki bir ekip, Wigner kristalleri olarak bilinen yapının varlığını kanıtlamayı başarmıştı. Şimdi ise Wang ve Crommie’nin öncülüğündeki bilim insanları, elektronların yeni bir kuantum fazını – Wigner moleküler kristalini – doğrudan görüntülemeyi başardılar.

Wigner moleküler kristali ilk kez görüntülendi

Wigner kristalleri ya da diğer adıyla elektron buzları, elektronların bal peteği şeklinde dizildiği bir yapıya sahip. Ancak Wigner moleküler kristali, iki ya da daha fazla elektronun oluşturduğu yapay “moleküllerin” yüksek düzende sıralandığı daha karmaşık bir düzenle tanımlanıyor. Feng Wang, bu yeni kuantum fazı doğrudan gözlemlemenin beklenmedik ve heyecan verici bir gelişme olduğunu belirtti.

Yeni kuantum fazı: Elektronların moleküler kristal yapısı ilk kez görüntülendi
    Yıllardır bilim insanları, Wigner moleküler kristallerinin doğrudan görüntüsünü elde etmeye çalışsa da bu çabalar taramalı tünelleme mikroskobunun (STM) elektronik yapı üzerinde bozucu etkisi nedeniyle başarılı olamamıştı. Ancak, Berkeley Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar bu zorluğun üstesinden gelerek STM ucunun elektrik alanını minimuma indirip Wigner moleküler kristalinin hassas elektronik yapısını görüntüleyebildiler.

Ayrıca Bkz.Yeni 3D transistörler fiziksel sınırları aşmak için kuantum tünelleme kullanıyor

Deneyler sırasında araştırma ekibi, atomik seviyede ince bir tungsten disülfür (WS2) tabakasını 49 nanometrelik altıgen boron nitrür (hBN) ve grafit bir kapı katmanının üzerine yerleştirerek “bükülmüş tungsten disülfür moiré süper kafesi” adı verilen bir nanomalzeme oluşturdu. Bu tabakalar arasında 58 derecelik bir açı ile yerleştirilen WS2, düşük sıcaklıklarda elektronları yerel olarak sınırlandıran bir enerji potansiyeli yaratarak elektronların Wigner molekül durumuna geçmesini sağladı.

Araştırmacılar gelecekteki deneylerde bu yeni STM tekniğini kullanarak Wigner moleküler kristallerinin kuantum fazını daha ayrıntılı incelemeyi ve potansiyel uygulamaları keşfetmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu çalışmaların gelecekteki kuantum hesaplama uygulamalarını hızlandırması mümkün olabilir.

Kaynak:https://newatlas.com/physics/electrons-solid-wigner-molecular-crystals-first-images/
    Kaynak:https://www.science.org/doi/10.1126/science.adk1348

• Al sana füzyon.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • benim gördüğüm mükemmelliği sizde görebiliyor musunuz. dizilimde hiç bir hata var mı. inanıyorum ölçüm yapılsa da bulunamayacaktır. ayrıca bu 2 boyutlu. acaba bunun 3 boyutu olur mu. olursa nasıl görünür.

• bu pek anlaşılmamış ancak ışınlanmadan daha hızlı roketlere kanser tedavisinden daha hızlı bilgisayara herşeyi değiştirebilecek birşey

• Bu da kendiliğinden oldu diyenlere gelsin her şey evrilmişte miş. :P :P

• tbbtl T kullanıcısına yanıt
    yani allah var mı hocam?

• xenver X kullanıcısına yanıt

habere baksana elektronlarda allah var yazıyo

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kabakara61 kullanıcısına yanıt
    inciri ıstırınca da yazıyor hocam, bir teyit edeyim dedim

• Şunu unutmamak lazım bütün doğa aslında bir kuantum örüntü dizisi ama bir fenomenin kuantum özellikleri çokça göze batar hale geldiğinde ona "kuantum" sıfatını yapıştırıyoruz. Yoksa bir el fenerini yakmak da kuantum hadisedir. Gördüğünüz tüm elektromanyetik, kimyasal vs olaylar kuantum olaylardır. Sözgelimi Pauli'nin - kuantum - dışarlama ilkesi sayesinde oturduğunuz kanepenin içine göçmezsiniz zira elektronlar eş zaman ve yönde aynı kuantum hareket durumunu paylaşamazlar. Aynı kuantum alanı kaplayamadıkları için birbirlerini "dışarlar". Böylece kanepe ile bütünleşip oracıkta hayatınızı kaybetmezsiniz. Yürümeye başladığınızda - vücudunuzdaki parçacıklarla - bir olasılık dalga fonksiyonu üretirsiniz ama bu dalgalar o kadar küçük ve olasılıklar o denli kesindir ki siz yürüme işini kesintili bir kuantum hareket değil de klasik bir süreklilik olarak algılarsınız. Makro ölçekte bir varlık olaraktan vücudunuzu teşekkül eden çok sayıda elektron ve nükleonun toplu senkronize hareketi aslında hareketinizin bir kuantum hareket olduğu gerçeğini gizleyip klasik fiziğin alışıldık hareket kılıfına büründürür.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• konu net anlaşılmamış full hd görüntü istiyoruz :)

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Güzel yazıydı teşekkürler

• StalkerReborn kullanıcısına yanıt

Bunu sık sık başkalarına anlatıyorum; kuantum deyince oluşturulan algılardan dolayı egzotik veya şarlatanca çağrışımlar meydana geliyor. Halbuki fizik biliminin son derece majör ve olağan bir dalıdır. Prensipleri evrenin her yerinde geçerli olarak varsayılmaktadır ve muazzam bir empirik konfirmasyona sahiptir. Karadelik enformasyon paradoksu veya sorunu var mesela, kuantum enformasyonun yok olmasıyla ilgilidir ki bu imkansızdır o sebeple fizikte halen tam çözülememiş çok ciddi bir sıkıntıdır.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.