Evren nasıl başladı? Pek çok bilim adamına göre bu, tüm zamanların en iddialı sorularından biri. Yanıta en fazla yaklaşanlardan biri olan Stephen Hawking ise bu sorunun aslında hiçbir zaman var olmadığını söylüyor. İngiltere `de Cambridge Üniversitesi `nde çalışmalarını sürdüren Hawking , meslektaşı CERN Parçacık Fiziği Avrupa Laboratuvarı`ndan Thomas Hertog ile birlikte yayımladığı bir makalede, Evren `in kendine özgü bir başlangıcı olmadığını iddia ediyorlar. Bu iki bilim adamına göre Evren hayal edilebilen her şekilde başlamış olabilir. Öyle ki başlangıçtan bugüne geriye hiçbir şey kalmamış olabilir; geriye kalan bir şey varsa da o da şimdiki kozmosu oluşturmuş olabilir.
`Kuantum mekaniği tek bir tarihi reddeder` diye konuşan Hawking ve Hertog, `Bu koşullarda varılacak tek sonuç kuantum fiziğini ciddiye almaktır` diyor. Bilim adamlarının Evren `in başlangıcı ile ilgili bu değerlendirmeleri, sicim teorisine dayanılarak ortaya atılan bir varsayıma yanıt oluşturuyor. Sicim kuramı sayılamayacak kadar çok, farklı türlerde evren olduğunu ve bunların pek çoğunun bizim içinde bulunduğumuz evrenden farklı olduğunu savunur. Bazı fizikçiler ise bilinmeyen bir faktörün ortaya çıkıp bu evrenlerin pek çoğunu geçersiz hale getireceğinden kuşkulanıyor. Fakat Hawking ve Hertog, sicim kuramının savunduğu sayısız alternatif dünyalar kuramının gerçek olduğunu savunuyor. Bunlara göre Big Bang `in ilk anlarında Evren , milyonlarca filmin birbiri üzerine oynatılması gibi, bütün bu olasılıkların üst üste konulmuş hali gibidir. Çok tuhaf gibi gelse bile kuantum kuramı bu görüşü benimser.
Hertog ve Hawking bu kuramlarına `yukarıdan-aşağı kozmoloji` adını veriyor. Başka bir deyişle, Evren bugün bizim tanık olduğumuz `yukarıdan` başlıyor ve geriye doğru çalışıyor.
Arkadaşlar bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum....
quote:
Orjinalden alıntı: hornet76
ya bu Stephen Hawking mukemmel bır adam o zaman.yapmadıgı sey yok.ben bu kadar iyi bir fızık arastırmacısı oldugunu bılmıyordum.evren baslangıcında da sureklı dusunmek ınsanı kafa yedırtmeye yaklasıyor sonuc olarakda hep bılınmezlık var.artık pek dusunmek ıstemıyorum bu konuda
stephen hawking iyidir hoştur;görelilik ile kuantumu birleştirmek dahice bir fikirdi mesela.. ancak bu son bahsedilenler,biraz ayağı boşta söylemler gibi,bu dediklerine daha şu anda katılmak pek mümkün değil gibi..
quote:
Orjinalden alıntı: thy majesty
stephen hawking iyidir hoştur;görelilik ile kuantumu birleştirmek dahice bir fikirdi mesela.. ancak bu son bahsedilenler,biraz ayağı boşta söylemler gibi,bu dediklerine daha şu anda katılmak pek mümkün değil gibi..
Adam bilgi, tecrübe ve aklı ile bu sonucu çıkartıyorsa ve sen de mantıklı değil diyorsan; ondan daha ileri bir bilgi seviyesinde olmalısın... Onun bu yaş ve halden sonra popüler olmak için böyle bir iddia da bulunacağını zannetmiyorum.
Zaten afedersiniz o haliyle popüler olmak için pek savaşıcağını sanmıyorum ama her insan gibi onunda tahminleri boş çıkabilir tabii...
Ayrıca buakdar büyük bir beynin bukadar sorunlu bir vicutta olması nasıl bir tezattır:(
quote:
Orjinalden alıntı: denizhan_
quote:
Orjinalden alıntı: thy majesty
Adam bilgi, tecrübe ve aklı ile bu sonucu çıkartıyorsa ve sen de mantıklı değil diyorsan; ondan daha ileri bir bilgi seviyesinde olmalısın... Onun bu yaş ve halden sonra popüler olmak için böyle bir iddia da bulunacağını zannetmiyorum.
ben ne demişim siz ne demişsiniz.. ben dahiyim,hawking'in saçmaladığını ileri sürmüşüm,gelipte bunu burda açıkladım!..
adam tahminde bulunmuş işte..belki ileride açıklanır dedikleri..mantıklı değil, demişim benim haberim yok nedense!.. hadi bence mantıklı değil lafınıda demiyorum da;burda sizce elle tutulur ne var?..einsteinde zekiydi ,kozmolojik sabitide bu zekadan çıktı..yok hatalı bir tahminde demedim aman!..sadece çok erken,ve dediklerinin doğru olduğuna neden katıllalım ki? var mı bi gözlemi,kanıtı..dedim ya tahmin işte altı üstü..sizde gelip bu adam çok zeki her dediği doğrudur diyorsunuz.. descartes tanrı var derdi,karl marx ise yok..had;ikiside dahi nolcak bakalım?yanılıcak halleri yok ya..
tamam tamam lüzumsuz gerginliğe gerek yok... gece gece olur böyle vakkalar adminler yakalar:))