Şimdi Ara

HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
223
Cevap
109
Favori
61.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
129 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet yanlış kelimeler kullanmış olabilirim. Ölünce yerine geçmesi olayı mantıksız olurdu zaten. Burada bahsedilen yolun ucunu değiştirmek. Yedek sektör yoksa neden C5'teki o kavram var? İçini açıp var mı yok mu bakmadım siz de bakmamışsınızdır muhtemelen. Bu kadar yer el birliğiyle yalan mı söylüyor yani?

www.google.com
    reallocated sector count spare sector pool - Google'da Ara
    https://www.google.com/search?q=reallocated%20sector%20count%20spare%20sector%20pool

• ilk sarı çizgideki satır için şunu söyleyebilirim: Bir miktar bad sector yedektekilerle değiştirilmiş ve hala yedekler mevcut. Ara ara kontrol edin 99 değeri Threshold(eşik) sütunundaki 36'ya yaklaştığı zaman yedek bitiyor demektir. Şimdilik bunda sıkıntı yok.

0A yani ikinci sarı çizgide 100 değeri, eşik değeri olan 97'ye yaklamış. Bazı yerlerde diski başka bir bilgisayara takıp orada kontrol etmeleri söylenmiş.

3.cü için ingilizceniz varsa End-to-End error diye aratabilrsin ve şuraya da bakmadan geçmeyin:
    www.hdsentinel.com
    End To End Error • Hard Disk Monitoring
    https://www.hdsentinel.com/forum/viewtopic.php?t=10914

Başka bir kullanıcının diski çöp olmuş bu sorundan dolayı:
    Bu son ikisinde değerler eşiğe yaklaşmış her an oradaki OK yerine failed yazabilir. içinde önemli veri tutulmaması gerekebilir.

2. 3. için diğer bir ihtimal:
    seninle aynı sorunu yaşayan biri daha varmış HD Tune'un Pro sürümünü kullanınca sorun düzelmiş yani hatalı gösteriyormuş istersen Seagate'in kendi aracından da kontrol edebilirsin:

Tom's Hardware Forum
    Spin Retry Count Error in HD tune on a New Seagate 3TB HDD
    http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2789134/spin-retry-count-error-tune-seagate-3tb-hdd.html

• WaxKitten kullanıcısına yanıt
    kaç tanesinin içini açıp baktım ama baksak bile ne göreceğiz :)
    oluşan hasar gözle görülmeyecek kadar küçük oluyor ,gözle görülebilecek kadar olsa zaten hiç açılmaz
    ya kardeşim ben başkalarının dediklerine niye bakayım ,defalarca kendim testler yaptım

hdd. ve diğer depolama cihazlarında görülmeyen (gizlenmiş)sektörler vardır ,eğer bunlardan bahsediyorsan bilemiyorum

şuan internetimde problem olduğu için görsellere bakamıyorum (16 mbps. olması gerekirken 80 kbps. hız var ve forumda dahi zar zor dolaşıyorum)

neyse sen işi inatlaşmaya döktün ve ben artık daha fazla cevap vermeyeceğim :)
  • RNNN kullanıcısına yanıt
    Sanırım kafa atma sorunu. Kafası değiştirilebilir ayrıca veri kurtarma merkezleri var belki oralarda kurtarabilirler ama fiyatlar yüksek bildiğim kadarıyla. Forumda ikinci el bölümünde veri kurtarma işini yapan birini görmüştüm. Normalden daha uyguna yaptığını söylüyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=OHz2zCm5_sk
    Bu kurtarma merkezi mesela 1 yıl önce 5 bine yaptıklarını söylemiş kafa değiştirme için.
  • C.CEMİL kullanıcısına yanıt
    Ayrıca şunu da söyleyeyim: Size gelen bilgisayarların çoğu yıpranmış olarak gelir/gelecektir. O diskler gelene kadar zaten S.M.A.R.T ile otomatik olarak düzeltilebildiyse zaten düzeltilip yedekleri çoktan bitmiş olabilir. Düzelmiyorsa zaten bu konudaki gibi tetiklenme ihtiyacı doğuyordur. Yine o diskleri kontrol için tarayınca bad sektörlerin dikkatini çekmesi büyük ihtimalle o yüzden olabilir.

Mesela, Western Dijital'in de S.M.A.R.T teknolojisini desteklediğini söylemiş. Orada da Reallocated Sector Count var. Peki reallocate'in çevirisine baktınız mı? yeniden tahsis. Hemen altında da fiil olarak "Farklı bir yönde tahsis etmek/ayırmak" olarak tanımlamış.

HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)

Western Dijitalden;

support.wdc.com
    S.M.A.R.T. attributes supported by WD EIDE and Serial ATA hard drives
    https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=1087&s=

Sitede, üretilmiş tüm WD hard disklerde S.M.A.R.T'ın etkinleştirildiği belirtilmiş. Hemen altında da WD tarafından S.M.A.R.T'ın hangi nitelikleri desteklediğini listelemiş ve orada RSC(Reallocated Sector Count)'de var görebileceğiniz üzere. Tablonun hemen altında da bunları ister Google'dan ara istersen şurası güzel açıkladığı için şuraya bakın demiş:

www.z-a-recovery.com
    ZAR - Quick guide to understanding S.M.A.R.T. information
    https://www.z-a-recovery.com/manual/smart.aspx

Burada da RSC'nin karşısındaki açıklamada şu yazıyor:

Indicates how many defective sectors were discovered on the drive and remapped using a spare sectors pool. Low values in absence of other fault indications point to the disk surface problem. Raw value indicates the exact number of such sectors.

Yani diyor ki, Sürücüde kaç tane arızalı sektör keşfedildiğini ve yedek bir sektör havuzu kullanarak eşleştirildiğini bildirir.

Bilmemek ayıp değildir, bunun gurur meselesi yapılacak bir şeyi de yok eğer öyle düşünüyorsanız.

Bir yanlışımı gördüyseniz kusura bakmayın hiç birimiz dört dörtlük değiliz ama yanlışlarımızdan da ders çıkarabiliriz.

İyi günler.

• Kaç gündür nasıl görmedim diye düşündüm ve üzüldüm. Bence muazzam faydalı bir konu olmuş.

Özellikle şu noktada bittim: "Disk sağlığı çok kötü durumdaki, yüzde olarak hatırladığım kadarıyla tek haneli olan Seagate marka diskim vardı 3 tb lık." Daha birkaç ay önce harici bir Seagate 3TB hard diski sağlık tek haneliye düştü ve okuma yazma problemi var diye kenara ayırmıştım.

Muhtemelen bu hafta içerisinde deneyeceğim ve kurtarabilirsem 3TB bir hard diskim olmuş olacak. Bu tarz paylaşımların artması dileğiyle. Teşekkürler WaxKitten.
  • Aşırı sıcaklıktan dolayı bende 1tb taşınabilir diskimin %30'unu kaybettim. Masaüstüne taktım geri kalan kısmı kullanıyorum. Yazılımsal olmadığı için uğraşmaya dahi gerek yok. Çünkü düzelmeyecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WaxKitten

Hayır farketmez. Belki diğer sata kablosuna göre yavaş olabilir o kadar.
    Teşekkürler hocam müsait bir zamanda deneyeyim.
  • RNNN kullanıcısına yanıt
    sizin kafa takılmış hocam türk usulü disk çalışmazken yere birkaç defa atın yerinden kurtulma şansı varsa kurtulacaktır.

Çok önemliyse istanbulda veri kurtarma şirketleri var netten araştırıp fiyat teklifi alın.

üniversitede bilgi işlemde çalışıyorum 5 yıllık bitirme tezinin olduğu disk arızaları başımıza geldi .direk istanbula gönderdik.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam bu konuda bilgili resim filan eklemiş anlatmış uzun süredir görmediğimiz konular,
  • harddisk arızası yüzünden önemli verilerinize bir daha ulaşamıyorsanız size bu konuda yardımcı olabilirim, biz şirket olarak veri kurtarma işi de yapıyoruz. arızalı harddiskinizin marka ve modelini, arızasının nasıl oluştuğunu (masadan düştü, durup dururken bozuldu vb), daha önce başka bir yere tamir için harddiskinizi verip vermediğinizi vb. detayları içeren bir özel mesaj atarsanız size bu işlemlerin prosedürü ve çıkabilecek ücreti hakkında bilgi verebilirim. özel mesajlarınızı beklerim. not: istanbuldayız, başka şehirlerden bize kargo ile de harddiskinizi yollayabiliyorsunuz.
  • condemned890 kullanıcısına yanıt
    ezimuse kullanıcısına yanıt
    @condemned890 ..&.. @ezimuse

@ezimuse
    %30'u derken nasıl mesela hdsentinel gibi bir programda o kadar eksik sağlık mı görünüyordu? Yoksa o kadar kısım birden yok mu oldu? Veya okunamaz olduğu için o bölümü kapttınız mı? Bad sectör mü oluştu sıcaklıktan?

@condemned890
    Uyarınız için teşekkürler. Hemen ağzına kadar doldurarak test ettim şükür sorunsuz çıktı. Bu bir nevi konudaki işlemin tasdiği olmuş oldu.

Mavi satırdaki (C7) CRC ne diye merak eden olursa; buraya bakıpta sorunlar yorumlanabilir. Bu tablodaki çoğu değeri ara sıra takip etmek gerektiği gibi C7'yi de takip ettiniz ve bir türlü yerinde durmayıp C7'nin Data sütunundaki değer artış içerisindeyse diski bağlamanızı sağlayan Sata kablosunun değiştirilmesi gerekir. Çünkü sorun yüksek ihtimal kablodadır, düşük ihtimal kablonun diske bağlandığı yerdedir/kablonun anakarta bağlandığı yerdedir/diskin içindeki çiptedir.

• öncelikle anlatım için teşekkür ederiz.

ama halen ssd kullanmayan varsa bi zahmet gitsin ssd alsın

bad sektor den sonra duzeltilse bile performansını etkiliyceğini düşünmüyorum
  • bad sector veren harddisklerinizi daha fazla kullanmamanızı öneririm, bu forum başlığını açan arkadaş bir nevi "eskiyen araba lastiğine dıştan kaplama yapıp yola devam edebilirsiniz" şeklinde güzel bir anlatımda bulunmuş, harddisklerin içinde yedek boş sectorler vardır, bunların tamamı bitene kadar harddiskinizi bir süre daha kullanabilirsiniz fakat bad sector vermeye başlayan harddiskin ömrü dolmuş demektir, hd tune gibi programlarda harddiskin health (sağlık) eğer çok düşmüşse harddiskiniz her an tamamen gidebilir demektir, çünkü bir seferde kaç adet bad sectorun ortaya çıkacağını bilemezsiniz, hatta bazı harddiskler önceden uyarı vermeksizin yani 3-5 tane bad sector bile vermeden kötü kullanımdan (aşırı sıcaklık, darbe, donanım arızası, kafa ve platter bozulması vb) bir anda tamamen bozulabilirler ve içindeki verilerinizi de bir daha geri kurtarılamayacak şekilde kaybedersiniz. bu yüzden herkese SSD disklere yani son teknoloji harddisklere geçmelerini öneriyorum, her marka ssd de önermiyorum, şu anda kullanılan bu dönen disklerden oluşan harddisk teknolojisi çok eskidir, en az 50 yıllık bir teknolojidir ve mekanik harekete dayalıdır, tabii hareket eden her şey zamanla bozulur.

bu arada arızalı harddiskiniz veya çalışmayan cep telefonunuz varsa ve içinde çok önemli bilgileriniz, verileriniz varsa, şirket olarak her türlü bilgi depolanan cihazdan veri kurtarma işlemi yapıyoruz, tabii bu işlemler özel laboratuvar ortamında ve yüz binlerce dolarlık özel cihazlarla yapılıyor, bu konuda yurt dışında özel eğitim almış uzmanlarımız bu lab.da çalışıyor, bu yüzden bazı veri kurtarma işlemleri oldukça pahalıya çıkabilmektedir. önleminizi önceden alın ve arıza vermeye başlayan harddisk kullanmayın sonra önemli verilerinizi kurtarmak için 2000-50.000TL aralığında ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz, lafım özellikle özel şirketlerin sistem yöneticilerine.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x3po -- 23 Ocak 2019; 12:17:24 >

• göz kapatmaya gerek yok.
  • Konu şahane olmuş b kişisine anlatır gibi anlatmış arkadaş akıllarda soru işareti bırakmamış ama bilindiği üzere diğer forum uyelerininde bahsettiği gibi bad sectors olan hddyi onarmak imkansız yani bu yirtilan poşeti onarmak gibi bişey ilerde o delik sahada büyüyecek hddlerin belli bi ömrü var hassas aletler neticede bu demek değil ki bad sector hddyi kaldır at çöpe kullanirsin yıllar boyunca sadece bilki birgün veriler giderse sebebi bad sectordur. Medela dead pixel onarımıda bunun gibi bişey aslında onarmiyo sadece göz yanıltıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diskte fiziksel bad sector oluşmuş ise devamı gelir. Genellikle bu bad sector olayı kafa vurması yada aşırı sıcak çalışan disklerde olur. Disklerinizi kasa içinde ek fan ile serin tutarsanız ve çalışırken kasaya darbe gelmesine engel olursanız uzun yıllar hizmet eder. Elimde hala sağlam olan 50-60 bin çalışmış server diskleri var.

Bu disklerde fiziksel etkiden bad sector oluşmuş ise kopan partiküller diskin plakalarının dönmesi esnasında oluşturduğu hava akışı nedeni ile tedbir olarak konan bir filtre parçası tarafından tutulamamışlarsa ortalıkta serseri mayın gibi gezerler. Denk gelip kafa ile plaka arasına girerlerse oradan da parça kopartıp yeni partiküller oluştururlar. Böylelikle sayı arttıkça büyük bir hızla bad sector oluşumu tetiklenir.

Bu tip diskleri güvenlik kamera kayıtları tutmakta yada önemsiz programları kurmak için felan kullanabilirsiniz. Verileriniz değerli ise asla kullanmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 23 Ocak 2019; 13:59:31 >

• bu konuyla ilgili olarak ,hiren boot cd nin içinde acronis disk director vardi .bozuk bölümleri işaretleyip devre dışı bırakıyordu
    sonra format cd sini takıp format atınca o bölümlere bilgi yazılmıyordu.yani bad sector de olsa kullanılabiliyordu.
    ben kullanıp fayda sağlamışdım.
    Aklınızda bulunsun,eski hiren boot cd sürümlerinde var 10.5 mu 10.2 miydi hatırlıyamadım.
    Bi bakılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MogoLKhan

bir bilgisayar toplarken Ssd en son alacağım parça sistem isterse 15dk sonra açılsın.
    Neden?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • meeb kullanıcısına yanıt
    hocam dediğiniz gibi yavaşça attım artık diski görüyor windows açılıyor ama diske erişemiyorum g/ç hatası veriyor sanırım raw haline geliyormuş böyle olunca yazma okuma işlemi yapamıyormuş ama bu şekilde kurtarabilen programlar varmış varmı önerebileceğiniz bi yöntem yada program
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.