Şimdi Ara

HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune) (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
223
Cevap
109
Favori
61.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
129 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ayırabilirsin fakat taramada bile o sektörlere gelince donduğunu belirttiniz. Dediğim şekilde yapmanız mantıklı olur sonrasında durumu hala kötü ise ve artış içerisindeyse o bölümü kullanılamayacak alan olarak ayırmak mantıklı olacaktır.
    Diğer türlü şimdiden ayırsanız takıldığınız yerin devamında bad sector olup olmadığını bilemiyoruz(?) ya diskin çoğunluğuna yayılmışsa. Hem elinizde yedekler de var diğer türlü göz göre göre bozuk sektörlerdeki sonradan yazılmaya çalışılacak verileri kaybetme riskini almak var.
    Ayırma işlemini yedek sektör bittikten sonra veya hiçbir işlemin işe yaramadığı durumlarda yapılması mantıklı bir hareket olacaktır.

Önceki dediklerimi yaptıktan sonra bozuk sektörler değiştirilirse donma probleminin de biteceğini düşünüyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    MiniTool Partition Wizard programını indirdim fakat işlemler için benden lisans istedi, rica etsem kullandığınız programın download linkini özelden gönderirseniz dediklerinizi yapmaya başlayayım.

Bu arada bu işlemlerden önce Low level format atsam bir faydasını görür müyüm sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi whitewalker21 -- 27 Ocak 2019; 22:3:16 >
  • whitewalker21 W kullanıcısına yanıt
    Low level format programıyla hiç yapmadım fakat anladığım kadarıyla aşağı yukarı aynı mantık: Tetiklenmesini sağlamak.
    Teşekkür ederim. Başlayalım bakalım neler olacak.
  • @WaxKitten önerdiğiniz işlemi hala deneyemedim

önerebileceğiniz ucuz harici harddisk var mı acaba min 500gb
  • GOD_A_MAN kullanıcısına yanıt
    Teknoloji biraz da şans işi.

Diskin dönüş hızı mümkünse 7200rpm olmalı.
    Kapasite/Fiyat oranı en yüksek olmalı bütçe dahilinde.
    Yıllar önceki 3TB'ı 320 gibi bir fiyata alınan dahili cihazın benzeri Hepsiburada'da 600 civarı

O an hangisi indirimdeyse o alınmalı ve mümkünse ilk Seagate marka bakılmalı bence.

Diğer türlü hem piyasayı takip etmiyorum hem de bu fiyatlar bu seviyedeyken öneri yapmam hoş olmaz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Selamlar yazılan şeylerin üstüne kendi tecrübemi yazayım. Belki yazılmıştır da :) HDtune ile tarama yaptırdım, 2tb disk 199876 mta olarak çıkan yerde sıkıntı vardı şansıma sadece orada vardı bende diskten dosyaları alıp tek parça yaptım, daha sonra check disk ve ardından diski o boyuta yakın şekilde 3 parçaya böldüm. Sıkıntılı boyutun olduğu yeri boşa çıkardım daha sonra atadığım harfi de kaldırdım bıraktım öyle, açılırken deli bir sarsıntı olyor ama eski performansına döndü.
  • Paradise Lost kullanıcısına yanıt
    HD Tune'dan healt sekmesini konrol etmişmiydiniz? 05 ve C5 değerleri ne durumdaydı belki de kullanılmaması için o bölümü gizlemenize gerek kalmayacaktı. O işlemde yapılabilir fakat son çare olduğunu düşünüyorum.
    oraya bakmamıştım, da sanırım disk komple kullanma beni dercesine mesaj veriyor açılırken 90larda ki internet kafe bilgisayarları gibi sallıyor masayı :) şimdi tarama yaptırmaya da çekiniyorum o 05 ve c5 ne oluyor ?
  • Paradise Lost kullanıcısına yanıt
    Şimdilik tarama yaptırmadan da genel durumu görebilirsiniz.

Health sekmesindeki;

(05) Reallocated Sector Count satırının Current sütunundaki değer, Threshold(eşik) değerinin altına düşerse diskteki yedek sektörler bitmiş demektir ve sizin yaptığınız gibi bad sector'lü bölümü kullanılmamak üzere ayırmak gerekir.

(C5) Current Pending Sector satırındaki Data değeri 0 dan farklı ise boşta bekleyen/kararsız/hakkında karar verilmemiş bozuk sektörleri gösterir. Bu gibi durumlarda bu boştaki kararsız sektörlerin safını belirlemek için tetiklemek gerekebiliyor. Eğer işe yararsa ve bozuk sektör olduğu tescillenirse disk otomatik olarak yedeklerle değiştiriyor. Tabî ki (05)'ten anlaşılabileceği üzere eldeki yedek sektörün bitmemiş olması gerekir.

Tetikleme yaptırmak için mesela MiniTool Partition Wizard programında Wipe işlemini "Fill Sectors with Zero" olarak yapabilirsiniz veya Low Level Format programını da kullanabilirsiniz.

anladım sağ olun cevap için

ben de 2 sene önce 1TB Toshiba ve Seagate aldım ikiside bir gün arayla bozuldu

2 sene önce 200-250₺ civarı bir fiyata almıştım ikisini şimdi 1 tanesini anca alıyorsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: WaxKitten

Health sekmesindeki;

(05) Reallocated Sector Count satırının Current sütunundaki değer, Threshold(eşik) değerinin altına düşerse diskteki yedek sektörler bitmiş demektir ve sizin yaptığınız gibi bad sector'lü bölümü kullanılmamak üzere ayırmak gerekir.

(C5) Current Pending Sector satırındaki Data değeri 0 dan farklı ise boşta bekleyen/kararsız/hakkında karar verilmemiş bozuk sektörleri gösterir. Bu gibi durumlarda bu boştaki kararsız sektörlerin safını belirlemek için tetiklemek gerekebiliyor. Eğer işe yararsa ve bozuk sektör olduğu tescillenirse disk otomatik olarak yedeklerle değiştiriyor. Tabî ki (05)'ten anlaşılabileceği üzere eldeki yedek sektörün bitmemiş olması gerekir.

Tetikleme yaptırmak için mesela MiniTool Partition Wizard programında Wipe işlemini "Fill Sectors with Zero" olarak yapabilirsiniz veya Low Level Format programını da kullanabilirsiniz.
    Size katılıyorum. Bazı bad sektörler düzelebiliyor. Harddisk karar vermeden önce elinden geldiği kadar deneme yapıyor. Low level format bad sektörü onarabiliyor bazı durumlarda. Bir şey dikkatimi çekti. Smart raporu paylaşmamıssınız. Bunu paylaşabilir misiniz?

• quote:

Health sekmesindeki;

Bilgiler doğru lakin tecrübe ile sabit istisnaları var. Misal eski bir 2.5 IDE HDD almıştım 2. El. Current Pending Sector Count değeri 2 iken full erase yani zero fill yaptım üretici programı ile ancak yine de bu değer değişmedi işlem sonrası. Üzerine full yüzey tarama yaptım ve bu seferde hiç bozuk sektör rapor edimedi. Seatools ve Hitachi'nin DFT programlarını denemiştim. Reallocated Sector Count sıfır üstelik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 28 Ocak 2019; 20:27:30 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• @sonersec & @programmer_onur

@programmer_onur
    1- Yüzey taramadan sonra bozuk sektörün rapor edilmemesinden kastınız yeşil pikselli alanda kırmızı nokta olmaması mı yoksa Pending'in karşısındaki 2 değeri yerine bu sefer 0 yazması mı?
    ve
    2- Reallocated sıfırdan kastınız elinizde hala yedeklerin kaldığı mı?

1'deki gibi Pending'in karşısında 2 yerine bu sefer 0 yazıyorsa, o bozuk sektörleri mantıksal olan bozuk sektörler olarak düşünebiliriz bence. Aynı, konuda karşılaştığım durum gibi; Eğer donanımsal bozuk sektör olsaydı yedeklerle yolu değiştirilip, yedeklerin miktarı azalacaktı bir ihtimal. Ama mantıksal olan ile karşılaştım ve yedek azalmadı. Doğru anladıysam sizin durum da bu.

@sonersec
    Konuyu açtığımda S.M.A.R.T değerlerinden ve bir çok şeyden haberim yoktu araştıra araştıra önemli bir kısmını öğrendiğimi söyleyebilirim bu yüzden öncesinin yok ama sonrasının var. İlk sayfanın ve 5. sayfanın ortasında paylaşmıştım: https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/136826401

• quote:

@sonersec & @programmer_onur

@programmer_onur
    1- Yüzey taramadan sonra bozuk sektörün rapor edilmemesinden kastınız yeşil pikselli alanda kırmızı nokta olmaması mı yoksa Pending'in karşısındaki 2 değeri yerine bu sefer 0 yazması mı?
    ve
    2- Reallocated sıfırdan kastınız elinizde hala yedeklerin kaldığı mı?

1'deki gibi Pending'in karşısında 2 yerine bu sefer 0 yazıyorsa, o bozuk sektörleri mantıksal olan bozuk sektörler olarak düşünebiliriz bence. Aynı, konuda karşılaştığım durum gibi; Eğer donanımsal bozuk sektör olsaydı yedeklerle yolu değiştirilip, yedeklerin miktarı azalacaktı bir ihtimal. Ama mantıksal olan ile karşılaştım ve yedek azalmadı. Doğru anladıysam sizin durum da bu.

@sonersec
    Konuyu açtığımda S.M.A.R.T değerlerinden ve bir çok şeyden haberim yoktu araştıra araştıra önemli bir kısmını öğrendiğimi söyleyebilirim bu yüzden öncesinin yok ama sonrasının var. İlk sayfanın ve 5. sayfanın ortasında paylaşmıştım: https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/136826401
    Relocated sector count 0 olmuş. Bu da demek ki senin bad sectorler full recover edilebilmiş ve yedek sektörlerin kullanılmamış. Dediğin gibi sata kablonda sıkıntı var. 1 taane CRC almışsın. Kabloyu değiştirince düzelir mi bilemedim ama birkere smart hafızasına girince smartı sıfırlamadan o data düzelmez gibi geldi bana.

• O renklendirmeyi 0 dan başka bir sayı olunca uyarsın diye yapmışlar anlaşılan. Geçmişi göstermesi çok faydalı. Benim durumumda düzenli artışta olmadığı için sıkıntı yok şimdilik. 1-2 kere yaşanması oldukça normal sayılabilir. Sıfırlama işlemini yapabiliyor olsaydım bile yapmazdım geçmişi unutmadan ders çıkarabilmek için. Önceden smart'ın ne olduğunu bilmediğim için ne zaman ve ne şekilde oldu kesin bir fikrim yok ama çalışırken kablosunu oynatmaya çalıştım heralde
  • quote:

O renklendirmeyi 0 dan başka bir sayı olunca uyarsın diye yapmışlar anlaşılan. Geçmişi göstermesi çok faydalı. Benim durumumda düzenli artışta olmadığı için sıkıntı yok şimdilik. 1-2 kere yaşanması oldukça normal sayılabilir. Sıfırlama işlemini yapabiliyor olsaydım bile yapmazdım geçmişi unutmadan ders çıkarabilmek için. Önceden smart'ın ne olduğunu bilmediğim için ne zaman ve ne şekilde oldu kesin bir fikrim yok ama çalışırken kablosunu oynatmaya çalıştım heralde
    SMART sıfırlayan programlar var. Bu işin üçkağıdında olanlar kullanıyor bazen ama eskisi gibi değil artık daha zor sıfırlamak sanırım markalar önlem aldılar son yıllarda.

• quote:

Orijinalden alıntı: troley111

SMART sıfırlayan programlar var. Bu işin üçkağıdında olanlar kullanıyor bazen ama eskisi gibi değil artık daha zor sıfırlamak sanırım markalar önlem aldılar son yıllarda.

Alıntıları Göster
    Benim bildiğim ve araştırmalarım kadarıyla SMART sıfırlama son derece kısıtlı ve özünde marka-spesifik bir olay. Hatta son kullanıcının sadece Seagate sürücülerde Nokia CA-42 gibi TTL/UART emulasyonu yapan seri tip USB kablolar ile cihazı seri olarak sisteme gösterip terminal ile komut göndererek sadece belirli modellerde bu işlemi yapılabiliyor diye biliyorum. Diğer markalarda ya mümkün değil ya da RMA laboratuvarında PCB reset ile yapılabilir. Yoksa firmware günceller gibi Windows veya Dos üzerinde düz şekilde bunu yapmanız bildiğim kadarıyla mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 29 Ocak 2019; 1:43:42 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yöntem malesef kısmi olarak işe yaradı. C5 hatası ortadan kayboldu ancak C6 hatası malesef devam ediyor. Sanırım yapabileceğim bir şey yok artık. @WaxKitten

HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)

• Ayrıca bir diğer tuhaf durum disk boş olduğu halde bir kısmı dolu gözüküyor ve artık disk biçimlendirme yapamıyorum bir disk hizmet programının sürücüyü kullandıgına dair uyarı veriyor ama ne oldugunu tespit edip kapatamıyorum.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.