Canon HV20 modeli HDV formatında kayıt yapan kameramdan sony laptopta capture ettiğim görüntüleri herhangi bir codec yüklenmemiş eski masa üstü bilgisayarımda sorunsuzca oynatabildim. Sormak istediğim hususlar şunlar: 1-Acaba capture işlemi sırasında görüntüler HD değil de SD olarak mı capture edildi? 2-Windowsun kendi kodecleri ile HDV formatlı bir görüntüyü izlemek mümkün olabilir mi? Yanıtlayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
SD videolar ham avi formatında capture ediliyor.İster movie maker ister başka bir yazılım olsun capture edildikten sonra ayrıca başka codec gerekmeden media playerle windowsun kendi codecleriyle izlenebiliyor.SD olan videolar 720*576 piksel çözünürlüğünde oluyor.1 saatlik videonun boyutu yaklaşık 12-13 gb arası oluyor. Ben hiç ham HDV video görmedim.Ama çözünürlüğü daha büyük oluyor diye biliyorum.Zaten adı üstünde HDV.
Kameranızın HD ve SD çekim özelliği var bildiğim kadarıyla.SD olarak çekim yapıldıysa yukarda verdiğim ölçülerde bir video oluşur.Ama HDV olarak çekildiyse daha yüksek çözünürlük ve boyut olması lazım.Ama oynatmaya gelince windows zaten herhangi bir codec gerektirmeksizin her halükarda oynatır.İster SD olsun ister HDV olsun.Ham avi formatıdır zaten.
HDV kullanmadığım için çok kesin konuşamıyorum.Ama bu şekilde olduğunu düşünüyorum.Konu ilgimi çekti.Ben de SD kamra ile çektiğim videoları bilgisayarda montaj yapıyorum.Son zamanlarda HDV kameralarla ilgileniyorum.
hdv izlemek için makinanızda en ufak mutlaka klite codec yada hdcodec yüklü olması gerekmektedir... Yoksa ham hd görüntüsünü izlemeniz çok zor... Kaldıki ham hd görüntüsü makinanız iyi değilse takıla takıla izlersiniz... program capture yaparken anladığım kadarı ile hd olarak yapmıyor... Bende hd kamera var ve hdd'sinden direk alıyorum flash gibi. Formatı mts oluyor...
Capture ettiğiniz videonun özelliklerine bakın... 1950*1080 ise hd dir... Ama düşükse sd olması lazım büyük ihtimalle...
Uzantısına bak. Canon HV20 HDV formatında kayıt yaptığı için bu videoların uzantısı"m2t"dir. Ben bilgisayarıma atmak için 477 kb boyutunda olan (1 mb bile değil) "HDVSplit" programını kullanıyorum. Başka hiçbir programa gerek yok. Videoların üstünde oynamak istiyorsan "Adobe Premiere, Sony Vegas ya da Vista Movie Maker" kullanabilirsin. Ayrıca HDV videolar DV videolardan daha az yer kaplar mpeg codec'ten dolayı (1 saat HDV (m2t): 11.5 gb civarı, 1 saat DV (avi): 12.5 gb civarı).
Taysah rumuzlu arkadaşın cevabını okuduktan sonra HDVSplit programını indirip o program vasıtası ile HDV capture yaptım. Gerçekten hızlı ve sorunsuz capture yapan bir yazılım. Bu programdan haberdar olmamı sağladığı için Taysah'a teşekkür ederim. HDVSplit ile capture sonrası baktığımda dosya uzantısının m2t olduğunu gördüm. Video edit işlemleri için her zaman kullandığım Ulead Video'nun 11,5 sürümü ile capture yaptığımda ise dosya uzantısı mpeg oyarak gözüküyor ve hem m2t hem de mpeg uzantılı görüntülerin dosya boyutları birbirine çok yakın. Bu dosyaları video edit programlarına yüklediğimde her ikisinin de 1440x1080 çözünürlükte olduğunu dolayısıyla HD biçiminde capture edildiklerini görüyorum. Acaba bu iki ayrı dosya uzantısına sahip görüntüler aynı format olabilirler mi?
HDV, mpeg2 bazlı. Aynı familyadan. "1440 x 1080 mpeg2" diyeceklerine, m2t demişler.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme