Şimdi Ara

Her Yıl Yeni Iphone Modeli Almak vs ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hesabım mantıklı mı, tartışmaya açıyorum. Sonuçlarım yaklaşıktır. Eski telefonların hiçbir arızasının olmadığını ve Türkiye'den alındığını varsayarak değerlendirdim.
    En son 4 yılın modellerinin en ucuz versiyonlarının, yani 700 dolar ABD fiyatlı modellerinin hiçbir arızası olmadığı halde ikinci el satış fiyatlarını kontrol ettim.
    Telefon fiyatlarını göz önüne alırken her yıl için yeni çıkan modeli bu senenin fiyatıyla aldım. Yani şu anda Iphone 11 en alt modeli 7300 tl olduğundan geçen seneki XR'ı da 7300 liradan satışa çıkmış olarak aldım. 2 yıl önceki Iphone 8'i de yine 7300 liradan satışa çıkmış olarak aldım. Hepsi 700 dolardan satışa çıktığına göre dolar üzerinden hesaplamak yerine bu yöntemi tercih ettim.

Bugün geçen sene 7300 liraya almış olduğunuzu saydığım XR modelini satmak isterseniz satış fiyatı 5300 lira.
    Yani yaklaşık olarak yıllık 2000 lira her sene telefon değiştirenin bir maliyeti var.

İki sene önce yine bugünün parasıyla 7300 liraya aldığınız Iphone 8'i satmak isterseniz satabileceğiniz fiyat 3300 lira.
    Yani fark 4000 lira ve yıllık ortalama gider yine 2000 lira.

Üç yıl önce aldığınız Iphone 7'yi bugün satmak isterseniz 1900 liraya satabilirsiniz. Yani 3 yıllık 5400 lira, yıllık ortalamada 1800 lira para harcamış olursunuz.

Dört yıl önce aldığınız Iphone 6S için en alt modelin faturalı ve temizini satabileceğiniz fiyat 1300 lira. 4 yıllık 6000 lira gider oluyor. Yıllık ortalama harcama 1500 liraya düşmüş oluyor.

Ben bu yukardaki modelde her sene yenilemeyi daha mantıklı görüyorum. Yıllık 500 lira fark ile hem her sene son model teknolojisiyi kullanıyorsunuz hem de telefonunuz hep garanti kapsamında kalıyor.

Diyelim ki bir alt modeli almayı düşünüyorsunuz bu şekilde.
    Yani geçen sene alt model olarak aldığınız Iphone 8'i satıp bu sene alt model olan XR'ı alacaksınız. Ama temiz ikinci el aldığınızı var sayıyorum. Yine yıllık gideriniz 2000 liraya çıkıyor. Üstelik aldığınız ikinci elin tamir görmüş olma riski de var, kötü pil kullanımı riski de. Bir önceki modelin sıfırını alacaksanız zaten okulu bırakın gidin.

Her sene 3 alt modelden 2 alt modele geçecekseniz yani bu sene Iphone 7'den 8'e geçecekseniz yıllık gideriniz yaklaşık 1400 lira olacak.

Bu işi en ucuza kurtarmak istiyorsanız her sene 3 yıl önceki telefonu alıp 4 yıl önceki telefonu satabilirsiniz. Yıllık gideriniz 600 lira olur. (6S satıp ikinci el 7 almak) İkinci elde de her zaman temiz telefon bulmanızı dilerim.

• Niye durmadan telefon telefon değiştirelim ki delimiyiz ? Kaldıki xr yada 11 proların yanında sönük kalıyor para vermeye değmez. 3 yılın öncesi telefona geçerseniz diye küçümsediğin iphone 7 ile xr benim gözümde aynı bi çerçevesin ekran farkı içinde 3-4 bin tl fazla vermeye gerek yok. Ortalama 2-3 yılda bir gerçekden değiştirdiğime değecek bir özellik varsa yenisini alıyorum. Mesela 3Gs den 4 e geçtim retina ekran kamera va çağ atlamıştı ve ön kamera gereksinimi vardı. 4 den 6 ya geçtim büyük ekrana ihtiyacım olsu tutupda 5-5s almadım boş yere. 6 dan 7 plusa geçtim gene ekran büyüklüğüne ihtiyacım vardı ve çift kamera geldi. 7 plusdan x e geçtim çünkü çağa ayak uydurmalıydım tutupda 8 plus almanın bir mantığı yoktu. Şimdi x varkende xs yada 11 pro almaya ne gerek var arada 1000 tl oynasa hadi geçiyim ama 4-5 bin tl fark var.
  • Alt tarafı telefon niye sürekli değişip masraf yapayımki alt tarafı instagram whatsap navigasyon arada bir not almaya kullanıyorum
  • konuyu okumadım ama her sene telefon değiştirmeye kafa yormak bile ayrı bir külfet. he diyorsanız otomatiğe bağlayacağım çıkacak alacağım hiçbir araştırmaya vakit harcamadan. ozaman olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cedric...

Niye durmadan telefon telefon değiştirelim ki delimiyiz ? Kaldıki xr yada 11 proların yanında sönük kalıyor para vermeye değmez. 3 yılın öncesi telefona geçerseniz diye küçümsediğin iphone 7 ile xr benim gözümde aynı bi çerçevesin ekran farkı içinde 3-4 bin tl fazla vermeye gerek yok. Ortalama 2-3 yılda bir gerçekden değiştirdiğime değecek bir özellik varsa yenisini alıyorum. Mesela 3Gs den 4 e geçtim retina ekran kamera va çağ atlamıştı ve ön kamera gereksinimi vardı. 4 den 6 ya geçtim büyük ekrana ihtiyacım olsu tutupda 5-5s almadım boş yere. 6 dan 7 plusa geçtim gene ekran büyüklüğüne ihtiyacım vardı ve çift kamera geldi. 7 plusdan x e geçtim çünkü çağa ayak uydurmalıydım tutupda 8 plus almanın bir mantığı yoktu. Şimdi x varkende xs yada 11 pro almaya ne gerek var arada 1000 tl oynasa hadi geçiyim ama 4-5 bin tl fark var.
    Sizin gibi düşünüyorum ama bir türlü beceremedim. Telefon kırılıyor vs.
    Her telefon kırıldığında tamire vermektense öldü fiyatına satıp sıfırını alıyorum. Yurtdışında yaşıyorum sonuçta 800-1000$ lık telefona 2000$ ödemiyorum :))
    5>6s>6s>5se>6s>7>X

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berira -- 14 Kasım 2019; 13:23:36 >

• Bu tarz hesaplara girmeye gerek yok. Toplum olarak otomobile ve telefona verdiğimiz değeri hiçbir nesneye vermiyoruz.

Formül basit: Son modeli alacaksın ve yazılım desteği kesilene kadar kullanacaksın. Bunu yapmak sıkıcı geliyorsa, elinizdeki modeli 2 yılda bir değiştirebilirsiniz. Bende 7 var mesela ve XR almayı düşünüyorum. 11 Pro ve Max olanı çok güzel olmuş ama onlara da o kadar para vermenin anlamı yok. Şu ara alınacak en mantıklı iPhone modeli XR oldu.
  • 6-7 yılda bir değiştirdiğim için çok rahatım. Hem bu kadar hesap yapmıyorum hem de aman çizilmesin diye üstüne titremiyorum. Alt tarafı telefon sonuçta
  • Nasıl hesap yapıyorsun ?

5s sıfır alıp kullanan arkadaşım var. Al bir telefon patlayana kadar yaptıra yaptıra kullan. X kullanıyorum. Hiçte öyle satıp ona geçiyim buna geçiyim demedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusufd84

6-7 yılda bir değiştirdiğim için çok rahatım. Hem bu kadar hesap yapmıyorum hem de aman çizilmesin diye üstüne titremiyorum. Alt tarafı telefon sonuçta
    Şu anda ne kullanıyorsunuz?
  • Kardeşim kusura bakma ama seni ciddiye alamıyorum. Bir insan neden bunu düşünür ki 🤔
  • Ekonomimiz sayesinde toplumun matematiği de gelişiyor.
  • Yeni aldığın bir telefonu en az 5 yıl kullanacaksın.Markası ne olursa olsun.Heryıl telefon değişimi artık fantaziden başka birşey değil.Tamamen bilinçsiz bir tüketim.
    He çok param var nereye harcayacağımı bilmiyorum durumu varsa zaten kafasına göre takılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.