Şimdi Ara

herhangi bi anakartın hangi kasaya uyumlu olacağını nasıl anlarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
12.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar sıfırdan sistem toplucam bugünlerde ama aklıma takılan küçük bi detayıda iyice öğrenmeden geçmek istemiyorum.sorunum şu:yeni kasasından tutta anakarta kadar hepsini kendim belirlicem ama sorunum mesela bi anakart seçtim diyelim buna uygun kasayı nasıl bulurum yani nasıl anlarım o anakarta göre olacağını bunu söylrmisiniz tam bilmek istiyorum.şimdiden herkeze yardımı için tşk ederim

• Yapay Zekanın Yanıtı

Her Anakart Her Kasaya Uyar mı?

Bir anakart satın alırken, onun hangi kasalarla uyumlu olduğunu anlamak önemlidir. Tüm anakartlar her kasaya uymaz, bu nedenle uyumluluğu önceden kontrol etmek gerekir.

Anakart ve Kasa Uyumunu Kontrol Etme

• Anakart Form Faktörü: Anakartların ATX, Micro ATX ve Mini ITX gibi farklı form faktörleri vardır. Kasanızın desteklediği form faktörünü kontrol edin.
    • Kasa Boyutu: Anakartlar farklı boyutlarda gelir ve bazı kasalar yalnızca belirli boyutlardaki anakartları destekler. Kasanızın anakart tepsisinin boyutunu kontrol edin.
    • Montaj Delikleri: Anakartın kasaya vidalanması gereken montaj delikleri vardır. Kasadaki montaj deliklerinin anakartınızın delikleriyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.
    • I/O Panel Girişleri: Anakartın arka panelindeki I/O girişleri, kasadaki ilgili deliklerle hizalanmalıdır. Aksi takdirde, bağlantı sorunları yaşayabilirsiniz.

Farklı Anakart Form Faktörleri

• ATX Anakart: ATX, standart masaüstü bilgisayarlar için kullanılan en yaygın anakart form faktörüdür.
    • Micro ATX Anakart: Micro ATX, ATX'ten daha küçüktür ve daha küçük kasalar için uygundur.
    • Mini ITX Anakart: Mini ITX, en küçük anakart form faktörüdür ve küçük form faktörlü bilgisayarlar için tasarlanmıştır.

Tüm anakartların her kasaya uymadığını unutmamak önemlidir. Kasa ve anakartınızın uyumluluğunu kontrol etmek için yukarıdaki adımları takip edin. Uyumsuz bir anakart ve kasa kullanmak, sisteminizi çalıştırma sorunlarına neden olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • kasalar atx veya matx formda olabilir, anakartlarda öyle kasanı htpc için özel kasalar gibi kasalardan seçmediğin taktirde normal kasalardan alınca anakartınla uyumlu olur ama çok iyi bir sistem toplarsan ekran kartları büyük oluyo kasaya sığmama gibi bi sorun onda olabilir onada dikkat et
  • kardeş işte benimde sorunum orda zaten ekran kartı ve anakartın kasaya uyumlu olabileceğini nasıl anlarım
  • K-Ci arkadaşın da dediği gibi anakartlar Micro ATX ve Standart ATX şeklinde oluyor. Ekran kartının sığmaması sorununu çözmek için de kasanın özelliklerinden boyutlarına bakarsın ve sığıp sığmamasını anlarsın. Sığmama sorununun olacağını pek sanmıyorum ama Hdd'ler ekran kartının karşısında konumlanırılmışsa kabloların sıkışıklık yapma sorunu olur.
  • kardeş mesela anakartın boyutu ile kasanın boyutu özelliklerinde yazarmı

• arkadaşlar hepsiburadadan bi sistem topladım bu parçalar birbirlerine uyuyormu bunu bana sölermisiniz sonra bi yanlışlık olmasın.

kasa:IN-WIN ALPHA360 300W GRİ KASA

anakart:GIGABYTE MA770-DS3 AMD FSB 4000MT DDR2 1066 SOKET AM2 940PIN ANAKART

ram:KINGSTON HYPERX 2GB 800MHZ DDR RAM (1GB x2) KHX6400D2LLK2/2G

işlemci:AMD ATHLON 64 X2 DUAL 5000 2.6GHz (SOKET 940) KUTULU İŞLEMCİ ADO5000DOBOX

ekran kartı:ASUS ATI RADEON EXTREME EAH3650 SILENT/HTDI/512MB 128BIT DDR3 (DirectX 10.1) PCI-E x16 2.0 EKRAN KARTI

hard disk:MAXTOR 320GB 7200RPM 16MB CACHE SATA SABIT DİSK STM3320620AS

monitör:BENQ G2000WA 20" 5ms WIDE SCREEN LCD MONİTÖR - SİYAH
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Anakartın türü özelliklerinde yazar. Kasanın da hangi tür anakartlara destek verdiği özelliklerinde yazar. Anakartı atx seçmişsin. O zaman kasanın atx anakartlara destek vermesi gerekir.
  • kardeş peki benim topladığım sistem birbirlerie uyuyormu ?
  • kasa matx formunda anakartınız ile sıkıntı yaşayabilirsiniz..
  • ya ben bunu anlamadım kasa özelliğindede yazmıorki yani kasayı ne seççem peki yukardaki sisteme göre
  • Öncelikle herkese merhaba iyi bayramlar arkadaşlar.
    Sistemim anakart'a uyumlu mu ? veya diğer parçalar uyumlu mu ? hepsini geçtim anakart'ım işlmeci'me uyumlu mu ? bütün bunları anlamak aslında çok basit.
    Bütün bunları biraz daha özetlemek için aşağıda bir resim attım orada altı çizili yerlere bakarsanız anlatmak istediklerimi anlayacaksınızdır diye umuyorum.
    Mesela bir anakarttan örnek verelim bizim anakartımız asus z97-pro gammer olsun bu anakartın tam adına veya özelliklerine bakacak olursak aşağıdaki gibi ;
    bir iki yerinden tire koyarak ayırdım daha rahat görebilmeniz için

Asus Z97-PRO GAMER - Intel Z97 1150 Soket - DDR3 3200MHz O.C. - DVI&HDMI Anakart

İşlemcide dikkat edilmesi gerekenler:
    ilk kısım anakartın adı birinci tireden sonraki kısım desteklediği işlemci özellikleri neymiş mesela desteklediği işlemcisi intel z97 1150 soket yazmış bizi ilgilendiren kısım 1150 soket yazdığı yer buda işlemcinin altındaki pin sayısı demektir. işlemciyi alırken pin sayısı aynı anakartta olduğu gibi tam adına bakarsanız yada özelliklerine 1150 soket şeklinde yazar ki buda sizin anakartınızla uyumlu demektir.

Ram'de dikkat edilmesi gerekenler:
    Ram alırken de ikinci kısımda ayırdığım bölümde DDR3 3200mhz yazıyor yani rami alırkende ddr3 yazanı ve 3200mhz hızında olanını tercih edicez eğer dd3 3200mhz değilde ddr3 alıpta mhz hızı anakartımız üzerinde yazan mhz den yüksek olursa mesela atıyorum 3200mhz yerine 3600mhz olursa buradaki 400mhz boşa gidecek sizin anakartınızın üzerinde ki max mhz hızı önemlidir.

Son kısım:
    Son kısımda ekran kartınız ile alakalı bölümdür gddr5 uyumlu gibi falan önemli olan onlardır ama orada hdmı çıkışı falan var onboard anakartta ondan bahsetmiş ziyanı yok zaten ekran kartıda pek sıkıntı olacağını zanntemem agp yuvasına uyan her ekran kartı eğer gddr özellikleride uyumlu ise anakarta ile sıkıntıı çıkaracağını sanmam sizin anakartınız zaten ekran kartınızı görecektir driverleri falan yükledikten sonra.

en son şey de bu alacağınız anakartın kasanız ile uyumlu olmasıdır bunuda siteden alıyorsanız sitede veya elden alıyorusanız kutusunda arkasında bir yerde yazar Uyumlu Kasa Tipi ATX şeklinde veya anakart özelliklerinde sadece atx yazısıda olabilir buda kasamızı atx almamız gerektiğini anlatıyor bize kasa tiplerine göre ekran kartları almalıyız yoksa sıkınlar büyük olur

mesela bir oyun bilgisayarı toplucaksanız biraz daha büyük bir kasa tercih etmelisiniz neden : çünkü oyun bilgisayarı için alacağınız her parça gereksinim bakımından fiziksel olarak büyük parçalar olacaktır özellikle ekran kartınız gibi. veya kasa içerisinde oyundayken parçalar fazla ısınacagı için hava sirkilasyonunun iyi olması ve biraz boşluk olması lazım parça ve kasa arasında herneyse. Asıl konumuza gelecek olursak kasa tipleri ile anakart tiplerinin aynı olması lazım örnek misal üstteki anakartın özelliklerinde atx yazıyor buda bizim atx kasa tipini tercih etmemiz lazım demektir aksi takdirde küçük alırsak kasamıza sığmaz veya fazla büyü alırsakda vida delikleri uymayabilir.

Kısaca özetleyecek olursak tüm parçaları alırken isimlerine ve özelliklerine dikkatli bakmak ve orada yazanlara göre tercih yapmaktır.

alttaki resimde de dikkat edilmesi gerekilen yerlerin altını kırmızı ile çizdim;

[simage][/simage]

• Resim yüklenmemiş şimdi bir daha denedim nette sorun var galiba ama resmi görsel olarakda görün diye atmışdım zaten yukarıda açıkladım.İnşallah anlatabilmişimdir.

Resim yüklenmiyor k.b lütfen..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.