Şimdi Ara

Herkes inanmak istediğine inanıp sonra kanıtlamaya başvurmuyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Felsefi konular direk insan psikolojisi ile ilgili olabiliyor. Mesela özgür irade tartışmasında bir yakını öldürülmüş bir adam şöyle diyebilir içinden "Yakınım öldürüldü eğer özgür irademiz yoksa katili sorumlu tutamam" tamam adama diyebiliriz "gerçek istediğimiz gibi olmayabilir" ama mesele bu değil. Hepimizin tartışmaya açmadığımız hisler olduğunu düşünüyorum. Sonuçta günümüz filozofları aşağı yukarı aynı bilgi birikimine sahipler ama farklı şeylere savunuyorlar din konusunda mesela. Gerçekten herkesin akıl yürüterek mi savunduğu sonuca ulaştığını düşünüyorsunuz? Bence herkes önce bi şeyler hissediyor sonra kanıtlamaya çalışıyor.

• nick konu uyumsuzluğu
  • William Lane Craig gibi bir din felsefeci bir tartışmada zaman makinesi icat olunsa İsa'nın dirilmediğini gözlerimle görsem dahi yinede inanmam çünkü kutsal ruha tanıklık ettim diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Physic000 -- 16 Şubat 2019; 18:48:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle zâten, buna 'akla uydurma' veya rasyonalizasyon denir. Bunun olmaması için bu konuyu gerçek bir hakikat meselesi olarak ele alıp öyle incelemek gerekir. Bunu da kimsenin yapabileceğini düşünmüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E57029DB9

Öyle zâten, buna 'akla uydurma' veya rasyonalizasyon denir. Bunun olmaması için bu konuyu gerçek bir hakikat meselesi olarak ele alıp öyle incelemek gerekir. Bunu da kimsenin yapabileceğini düşünmüyorum.
    Bilmiyordum hocam teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Öyle zâten, buna 'akla uydurma' veya rasyonalizasyon denir. Bunun olmaması için bu konuyu gerçek bir hakikat meselesi olarak ele alıp öyle incelemek gerekir. Bunu da kimsenin yapabileceğini düşünmüyorum.
    Bu sözlerin binlerce bilim adamına hakaret gibi.
    Haa felsefeciyim diyenler bilim dışına çıkıyorlarsa zaten tartışmanın bir anlamı yok.
    Felsefeciyim ben bilirim diyenler,Çene suyu çorba.
    kuranda her şeyin yazılı olduğu mantığı ile çaya çorbaya maydanoz olduğunu söyleyen ulema yobaz takımı ile aynı dipsiz kuyuya düşerler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Reavero

Bu sözlerin binlerce bilim adamına hakaret gibi.
    Haa felsefeciyim diyenler bilim dışına çıkıyorlarsa zaten tartışmanın bir anlamı yok.
    Felsefeciyim ben bilirim diyenler,Çene suyu çorba.
    kuranda her şeyin yazılı olduğu mantığı ile çaya çorbaya maydanoz olduğunu söyleyen ulema yobaz takımı ile aynı dipsiz kuyuya düşerler.

Alıntıları Göster
    E onlar da öyle çünkü. Bilim insanı olmanın psikolojisi yok mu sanıyorsun? Bilim insanı olunca mutlak mantığa sahip olmuyorsun. Çevrene, ailene, yaşadıklarına göre inanç belirleyip onu aklına uyduruyorsun. Rasyonalizasyon genelde dindarlara yöneltilir ama toplu eğilimlerin hemen hemen hepsi bu şekilde bir miktar açıklanabilir. Şuan genç nüfustaki dindarlığın azalması/inançsızlığın artması örneğin, akla uydurmadan ibârettir. Bilim adamlarının inançları içinde bu geçerlidir. Hatta bilim yaparken izledikleri yöntemler bile salt düşünceye veya mantığa dayanamaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben bilim adamı derken rasyonal bilimlerde çalışan bir çok keşif yapmış,Öncülük yapmış kişileri anlıyorum.

Yoksa diyelimki bir kalp cerrahı sırf ezbere sistemde eğitilip hatta torpille mezun oluyor ve yine ezbere dayalı basit bir kaç makina ile ameliyatlar yapıp, mesleğinin özünü anlamadan yaşamını sürdürüyor ve ahkam kesiyorsa, yerim bu bilim adamının bilimselliğini.

Bizde bu sözde cerrah ve tıp uzmanı gibi ahkamlarla felsefe yapıyorsak........boşa konuşuruz.
  • quote:

E onlar da öyle çünkü. Bilim insanı olmanın psikolojisi yok mu sanıyorsun? Bilim insanı olunca mutlak mantığa sahip olmuyorsun. Çevrene, ailene, yaşadıklarına göre inanç belirleyip onu aklına uyduruyorsun. Rasyonalizasyon genelde dindarlara yöneltilir ama toplu eğilimlerin hemen hemen hepsi bu şekilde bir miktar açıklanabilir. Şuan genç nüfustaki dindarlığın azalması/inançsızlığın artması örneğin, akla uydurmadan ibârettir. Bilim adamlarının inançları içinde bu geçerlidir. Hatta bilim yaparken izledikleri yöntemler bile salt düşünceye veya mantığa dayanamaz.

Alıntıları Göster
    kesinlikle haklısın..

yaşım kadar seccade eskitip camide halı arşınlayan dedeme uyup dinden çıktım..

trollük yapıyorum de yoksa blocklamama az kaldı..

• Böyle bir durum var. Ama insanlar fikir de değiştiriyor. Örneğin Richard Swinburne dinsizken teist oldu. Akademide uzun yıllardır teizmi savunuyor.
  • Physic000 P kullanıcısına yanıt
    Acaba neyi kutsal ruh sandı

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.