Şimdi Ara

Hobi olarak fotoğrafa başlayan birine tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Öncelikle fotoğrafa ve fotoğrafçılığa dair hiçbir şey bilmiyorum. Elime bir makine verilse sadece tuşuna basıp fotoğraf çekebilirim sanırım, ISO nedir, diyafram nedir, EXIF nedir, AF nedir, ƒ simgesi ve yanındaki sayıların anlamı nedir, RAW nedir bilmem, bunlara sadece göz aşinalığım var. Fakat ufak ufak terminolojisiyle birlikte öğrenmek istiyorum. Tek başına gezmeyi seven biriyim, amacım gezerken gördüğüm güzel enstantaneleri kayıt altına almak. Doğa ya da şehir diye bir kısıtlamam yok. Şimdi bununla ilgili birkaç sorum olacak:

1. Öncelikle yeni heves etmiş biri olarak fotoğrafçılığa başlangıç için bir kitap, terimler sözlüğü vs önerileriniz varsa almak isterim. Henüz bir bütçem yok, nasıl bir şey alacağımı bilmiyorum ama işin ABC'sini az da olsa bilmeden, hangi özelliğin hangi işe yarayacağını bilmeden, hangi makinenin diğerine göre avantajlı-dezavantajlı olduğunu kestiremem. Mesela bilgisayar için CPU'nun, RAM'in, GPU'nun ne olduğunu biliyorum ve bir modeli diğerinden üstün kılan özellikleri az çok ayırt edebiliyorum. Fotoğraf makinesi konusunda bu bilgim yok. Olması için ne yapmam lazım, alabileceğim bir kitap, okuyabileceğim bir kaynak var mı?

2. Aynalı ve aynasız makinelerden bahsediliyor. Yorumlardan anladığım kadarıyla aynasız makinelerin daha hafif ve daha hızlı oldukları söyleniyor. DSLR hiç taşımadığım için taşınabilirliği konusunda bir yorum yapamıyorum. O yüzden aynalı makine taşımak bir yerden sonra amelelik olur mu bilemiyorum. Avantajları ve dezavantajlarını düşündüğünüzde hangi modellere odaklanmalıyım? Mesela Sony A6000 hakkındaki yorumları okuyorum, herkes çok methediyor. Aslında o makine hakkındaki övgüleri okuduktan sonra merak saldım bu alana ama aynalı makinelerin avantajları daha ağır basarsa diğer model ve markalara da yönelebilirim. Örneğin aynasızlar performans olarak aynalılardan daha avantajlı olarak anlatılıyor ama görünüş itibariyle aynalı modeller daha kaliteli ve dayanıklı görünüyor. Sizin düşünceniz nedir?

3. Dediğim gibi bütçem belirsiz, daha doğrusu şu an için yaklaşık 1000 liram var ama ona göre biriktirebilir ya da kalanını taksit yapabilirim. A6000'i görüp makine almaya karar verdiğim için 2000-2200 arasındaki fiyatı benim için gözden çıkarılabilir şimdilik. Biraz kendimi geliştirmeye başladıkça lens takviyesi de yapabilirim daha sonra. 2000 civarında avantajları-dezavantajları ölçüsünde en iyi modeller hangileridir?

4. Photoshop gibi programları kullanmayı bilmiyorum. Makine alıp, fotoğraf çekmeye başlayınca Photoshop ya da muadili programları da öğrenmem gerekecek mi, örneğin şu ve şu tarz fotoğrafları elde etmek için muhakkak üzerinde oynamalar yapmak mı gerekecek, yoksa doğru teknik ve lenslerle bu tarz fotoğrafları elde etmek mümkün mü?

5. Kendimi geliştirmek için bir makine alıp, araştırıp, inceleyip, okumak mı daha doğru olur yoksa kurslara ve fotoğraf topluluklarına da mı katılmalıyım?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.

• Belli başlı 10 kadar inceleme sitesi var. Bu sitelerde gerek detaylı incelemelerin sonuç kısımlarında ve gerekse genel özellik karşılaştırmalarında birbirlerine karşı ne gibi fark ve üstünlükleri var görülebilir. Yine bu sitelerden terimler dahil bütün bu iyi/kötü yönlerin neler ve nedenlerini öğrenebiliyorsunuz.

1. Mesela hem birkaçının kaynak olarak görüldüğü ve hem de bir nevi kendi derlemem olan şöyle bir inceleme sonuçları karşılaştırması vereyim. Buradaki kaynaklar epeyce işinize yarar.http://fotoptik.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-canon.html

2. İşte buradaki aynasız sınıfa ait modellerden biri ile d-slr karşılaştırmasıydı(üstteki link). Yanılmıyor isem lens seçenekleri olarak Sony'lerden çok daha zengin ve ekonomik Olympus m43 sistem aynasızları. Sony a6000 teknolojik olarak biraz eskidi, benim gördüğüm kullanıp da yollarını ayıranların eleştirdiği bir yanı elektronik vizörün tazeleme hızı ve karanlık olmasıydı. Lens seçeneklerinin az ve pahalılığıydı. Gövdede titreşim önleme IS olmamasıydı. Fakat işte yukarıdaki paylaştığım kaynaktan da görebileceğiniz gibi Sony a6000'in sensörünün APS-C sensörlü herhangi bir d-slr'dan geri kalır yanı yok hatta çoğundan da iyi dedirtir. Yine yukarıdaki OM-D E-M10 Mark II'de mesela gövdede halen henüz hiçbir üründe hepsini birden bulamadığınız yetenekler var ki bunlardan en faydalısı 5 eksenli titreşim önleme özelliğidir.

3.

4. Youtube'da Türkçe Photoshop dersleri paylaşan birsürü kişi var. Öğrenmesi vakit ayırdığınız zamanlarda devam etmek şeklinde hiç de zor olmuyor. Evet, Photoshop veya benzeri bir program ile RAW işlemeyi öğrenmediğiniz sürece 2000 TL gövdeye 1000-5000 TL. arası lenslere para gömdüğünüz fotoğraf makinasından alacağınız verim bir düzeyden yukarıya çıkamayacaktır !.. Çünki şuralarda detaylı olarak anlatmaya çalışmıştım...
    a -http://fotoptik.blogspot.com/2015/03/raw-buyuktur-ve-jpegi-dover.html
    b-http://fotoptik.blogspot.com/2016/02/neden-raw-islemeliyim-photoshop.html

5. Her ikisi de kişiye göre değişen bir yol. Kurslu yolu deneyimlemediğim için belki olumsuz bakıyor olabilirim mesela. Ayrıca "Para isteme benden buz gibi soğurum senden" gibi de bir atasözümüz varken

Ben kimim, neyim, neciyim ? Haklı olarak sorun, sormalıyız da bence... Verdiğim linklerden de göreceğiniz üzere bu hobiye birkaç sene önce başlamış amatör-mereaklı-hobist diyelim. Bu işten çok ufak da olsa para kazanmaya da başlamış bir profesyonel de diyebiliriz, sözlük anlamına göre profesyonel yaptığı işten para kazanan da diyor. Fakat bir kişinin Pro olması bence tecrübe ettiklerinin ne kadar da bakış açısını kısıtlayıcı olmamaları için objektif düşünmeye çalışsa da bir yere geliyor zaman+mekan+nakit gibi etkenler nedeni ile Pro da olsanız birinci gelmek için avantajlı kulvarlar arası zırt-pırt kulvar değiştiremeyebiliyorsunuz. Yani en doğru bilgi "en pro", "en çok para kazanan" falan verir diye de bir doğrusu olamaz. Hem ayrıca bu tür ürün tercihi de bence kıyafet tercihine çok benzer. Zaten çantası ile günlük kullanımı ile tıpkı da bir kıyafet gibi üzerimizde taşıdığımız bir şey bu foto makinaları da. Zaten eskiler, en iyiler falan hep demiş iyi fotoğraf çekmek en iyi ekipman ile olmuyormuş. En iyisini değil de size en iyi geleni bulmak bu durumda ekipman ile ilgili kısmı bu işin sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 24 Ekim 2017; 22:10:5 >

• "gezerken gördüğüm güzel enstantaneleri kayıt altına almak. Doğa ya da şehir diye bir kısıtlamam yok."

Yazınıza dayanarak ikinci el bir fuji x30 alın bol bol fotoğraf çekin derim.

Diğer herşey zamanla olur. Öğrenme vs.

A6000 de olur. Ama benim kişisel önerim X30 ile başlamanız olacaktır.

İmzamdaki linkin ilk sayfasına göz gezdirirseniz bazı sorularınıza cevap olur diye düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jiddi kullanıcısına yanıt
    Yanıtlarınız ve linkler için çok teşekkürler.

Blogunuz da çok hoşuma gitti, işimi görecek çok sayıda bilgi ve yorum mevcut. RAW ile ilgili bloglarınızı okudum, diğer bloglarınızı da okumak için sekmelerime ekledim.

Ayrıca Olympus OM-D E-M10 Mark 2 de ilgimi çekti. Sony A6000 bir hayli popüler olduğu için birçok yerde karşıma çıktı, o yüzden onu düşünmüştüm. Titreşim önleme özelliği olmadığını şimdi sizden öğrendim mesela, o düşündürücü benim için, kullananların bu durumdan ne kadar muzdarip olduğunu araştırmak gerek. Fakat RAW ile ilgili blogunuzda Photoshop hakkında çok popüler olduğu için çok sayıda kaynak bulunabilmesi gibi bir avantajından bahsetmişsiniz ya, benzer şeyleri bu makine için de düşündüğüm için aklıma yatıyor biraz da. Sony'nin kendi RAW işleme yazılımı için de geçerli olacak haliyle bu durum.

Aslında aynasız olmak zorunda değil alacağım makine. Kusurları olan, kronik sıkıntıları olan bir model olmasın ve mümkünse yaygın bir model olsun ki yeterince kaynak ve yazılım desteği bulabileyim istiyorum. Çevremde DSLR makineye sahip olan çoğu kişide Canon EOS modelleri gördüğümden Canon'un aynalı modellerini de düşünebilirim, mesela şu model için yorumunuz ne olur?https://www.fotopazar.com/canon-100d-18-55-kit-dslr-fotograf-makinesi

Bir de Mac kullanıyorum, alacağım her cihazın MacOs yazılım desteği vardır tahminimce, zaten ayarlarda RAW desteği bahsedilen bütün modeller için görünüyor. Sormak istediğim, Photoshop hakkında söylediklerinizden hareketle PS'e alternatif, MacOS versiyonu da bulunabilecek ve bana bir makine maliyeti çıkarmayacak bir fotoğraf işleme yazılımı söyleyebilir misiniz? Yoksa cihazla beraber gelecek olan program benim gibi başlangıç seviye biri için yeterli olur mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: poormansmoodyblues

Yanıtlarınız ve linkler için çok teşekkürler.

Blogunuz da çok hoşuma gitti, işimi görecek çok sayıda bilgi ve yorum mevcut. RAW ile ilgili bloglarınızı okudum, diğer bloglarınızı da okumak için sekmelerime ekledim.

Ayrıca Olympus OM-D E-M10 Mark 2 de ilgimi çekti. Sony A6000 bir hayli popüler olduğu için birçok yerde karşıma çıktı, o yüzden onu düşünmüştüm. Titreşim önleme özelliği olmadığını şimdi sizden öğrendim mesela, o düşündürücü benim için, kullananların bu durumdan ne kadar muzdarip olduğunu araştırmak gerek. Fakat RAW ile ilgili blogunuzda Photoshop hakkında çok popüler olduğu için çok sayıda kaynak bulunabilmesi gibi bir avantajından bahsetmişsiniz ya, benzer şeyleri bu makine için de düşündüğüm için aklıma yatıyor biraz da. Sony'nin kendi RAW işleme yazılımı için de geçerli olacak haliyle bu durum.

Aslında aynasız olmak zorunda değil alacağım makine. Kusurları olan, kronik sıkıntıları olan bir model olmasın ve mümkünse yaygın bir model olsun ki yeterince kaynak ve yazılım desteği bulabileyim istiyorum. Çevremde DSLR makineye sahip olan çoğu kişide Canon EOS modelleri gördüğümden Canon'un aynalı modellerini de düşünebilirim, mesela şu model için yorumunuz ne olur?https://www.fotopazar.com/canon-100d-18-55-kit-dslr-fotograf-makinesi

Bir de Mac kullanıyorum, alacağım her cihazın MacOs yazılım desteği vardır tahminimce, zaten ayarlarda RAW desteği bahsedilen bütün modeller için görünüyor. Sormak istediğim, Photoshop hakkında söylediklerinizden hareketle PS'e alternatif, MacOS versiyonu da bulunabilecek ve bana bir makine maliyeti çıkarmayacak bir fotoğraf işleme yazılımı söyleyebilir misiniz? Yoksa cihazla beraber gelecek olan program benim gibi başlangıç seviye biri için yeterli olur mu?

Rica ederim...
    Teşekkür ederim.
    Sony a6000'de ve bir çok d-slr'da titreşim önleme özelliği IS lenslerde. Yani hiç yok değil fakat işte sistem harici bir lens kullanmak istediğinizde IS'siz kalakalmanız mümkün. Bu en çok eski filmli makina lensleri kullanıldığında fark yaratan bir özellik. Tabi ayrıca böyle 5 eksenli IS özelliği de diğer IS'i olan bir çok makinada yok. Sony a6300'de var mesela 5x IS özelliği gövdede ve fiyatı da o derece güzel onun.

Sony a6000 veya işte Sony a serisi diyelim vs. bakılınca günümüzde 10 yılları bulan mazileri nedeni ile d-slr'ların her türlü ekipman bulunabilirliği, özellikle lens çeşitliliği çok daha yüksek tabi. Fakat Sony bu alanda en zayıfı diye biliyorum. Tabi bu demek değil ki Canon'un EOS M serisi gibi de 6-7 tane lensten ibaret bir durumda. Öyle de değil yani. Tam net rakam veremiycem ama kabaca şöyle diyim
    Sony alfa serisi 40 lens var ise
    Olympus m43 sistemde 80 lens
    Canon'da 300 lens
    Nikon'da 250 lens falan gibi. Fakat çoğunluk doğruya ulaştırır, doğruyu gösterir diye bir düz mantık da pek doğru değil.

Canon 100D gövde olarak 700D'den falan iyi, videoda biraz gerisindeydi diye anımsıyorum. Yalnız sadece gövdede IS yok durumu yok.
    - 1/16.000 enstantane hızı yok 100D'de. Şöyle arkaplanı flu yapma konusunda çok iyi diyaframı F1.8 ve daha da altında bir lens alırsanız güneşli havalarda F1.8 ile fotoğraf ç çekmeniz imkansız olur 1/4000 enstantane özelliği olan makinalarda. Mesela bugün itibarı ile çok yeni çıkmış olan Canon 6D Mark II gövdesinde de bu durum 1/4000 ve bu sebeple de bu seviyede bir makinada bu ne büyük eksik gibi görülüyor. Düşünün bir işte verdiniz para aldınız 600-1500 liralara bir F1.8 veya F1.4 lens ama Canon 100D, 700D, 6D Mark II'niz var diye o lensi F1.8, F1.4'te kullanamıyorsunuz. Nasıl hissedersiniz ?
    - 4K timelapse çekim özelliği yok (Bu time lapse ile sadece stop motion gibi video çekimi yapılmıyor. Şöyle görün -https://youtu.be/YvBT23ysc9E?t=1m1s , göreceğiniz gibi partiydi, toplantıydı vs. gibi kalabalık ile beraber fotoğar çekeceksiniz mesela içinizden birisinin fotoğraf çekmek için gidip o karede olmaması durumu doğar değil mi ? Timelapse modunda makinanın menüsünden ayarlarsınız mesela bana 5 saniye aralık ile 5 adet fotoğraf çek. Makinayı koyar, gruba katılır farklı pozlar vererek istediğiniz kadar fotoğrafınızı kimseye ihtiyaç duymadan çekebilirsiniz. Yalnızsınız bir manzara önünde vs. fotoğrafınızı çekeceksiniz, yine bu timelapse modunda makinayı 5-6 adım ileri bir yere koyup geçin karşısına... yada evdesiniz, farklı açılardan fotoğraflar çekmek istiyorsunuz, öyle kolunuzu uzatıp çekilen veya çubuk tutulan selfie'ler gibi olmayan...
    - focus stacking yok. Bakınız :https://www.youtube.com/watch?v=tzYwLd66cMI
    - 5 eksenli IS yok
    - Live composite ile gece gökyüzündeki yıldızları ışık çemberleri gibi fotoğraflama özelliğ yok. Bu ne bakınız,https://www.youtube.com/watch?v=ThcfBpIzOwA

Bunların herhangi birisini diğer makinalarda yapmak baya bir uğraş. Hele şı focus stacking için milimetrik kaydırma yapan kızaklı tripod kafaları, sabit kızaklar falan kullanılıyor. Yıldız pozlama için uzaktan kumanda gerekecek mesela işte her birisi için onunla mı uğraşacağım diyecekken bunda hemen orada ayarlayıp yapabileceksiniz.

Sensör olarak da en iyi sensör Sony a6000'de, sonra Olympus gelir, Canon 100D, 700D, 750D/760D'de bunların içinde 3'üncü sırada geliyor.

Photoshop MAC sürümü de var. Ürün ile üreticisinin verdiği RAW işleme yazılımlarını ben önermem. Çünki sizi o markaya bağımlı yapmak gibi bir duruma sokar. Yani mesela Olympus'un yazılımı ile RAW işlemeyi öğrendiniz ama 2-3 sene sonra Sony aldınız-geçtiniz ve Sony yazılımı karşısında sudan çıkmış balık gibi kalırsınız. O yüzden markalardan bağımsız bir fotoğraf işleme yazılımı öğrenirseniz aynı anda 3 farklı makinanız olsa bile aynı bilgi ve beceri seviyeniz ile aynı seviyede fotoğraf işleyebilirsiniz, Sony'de yeniyim çok iyi kullanamıyorum programını da ama işte Canon'da daha iyi biliyorum da falan gibi bir sorun olmaz. Size de boşa zaman kaybı olmaz. Adobe'un Photoshop ve diğer programlarında uyguladığı lisanslı sömürü sistemine karşı Affinity Photo programı var. 1 kere alıyorsunuz ebedi sizin oluyor ve güncellemelere de haricen ücret falan ödemiyorsunuz. Kullanan ve memnuniyetini bildiren arkadaşlarımız var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 25 Ekim 2017; 1:25:42 >

• Peki lensler konusunda neler önerebilirsiniz?

Mesela Canon EOS 100D almaya karar verdim diyelim. Standart halinde 18-55mm Kit lens var. Bu lens her çeşit (doğa, sokak, portre) fotoğrafları çekmemi sağlar mı en azından makul ölçüde? Yani elbet her bir çekim ortamı için daha ön plana çıkan lensler vardır da bu kit lens kameraya hakim olmaya başlayana ve fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken hususları öğrenene kadar bana yeter mi? Yoksa bunun yerine sadece gövde alıp farklı bir lensle mi (örneğin EF 50mm f/1.8 STM gibi) kullanmam daha doğru olur? Belirttiğim gibi hiç bilmediğimden 18-55mm nedir, 50mm nedir, f/1.8 ile f/3.5-5.6 arasındaki fark nedir, bunların birbirlerine göre avantajları nedir bilmiyorum. Basitçe açıklayabilir misiniz?

Teşekkür ederim.
  • Ayrıca bir şey daha sormak isterim.

Babamın yaklaşık 30-40 senelik analog bir Nikon makinesi var, modelini bilmiyorum ancak bu makinenin birkaç tane lensi de var. Benim bu lensleri günümüzdeki DSLR makineler ile kullanmam mümkün müdür? Yani belki öteki markalarla uyumluluk konusunda sıkıntılar oluyordur ama Nikon'un mesela D3400 modelini alırsam kullanabilir miyim bu eski lensleri de?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Nikon ve Canon'da 18-55 ekonomik başlangıç kit lensidir. Aynısının Olympus/Pansonic'teki lensi 14-42'dir diyebilirim. Fiyat/performans olarak.
    Evet bu lensler herşeyi orta derecede yapacak şekilde tasarlanmış. Görüş açısı yeteri kadar geniş ki vatandaş bilmiyor lensleri mesela gitti aldı hayatının tatiline çıktı binaları mimari foto çekecek hiç kadraja sığmıyor olmasın diye işte geniş açısı var, telesi de azıcık var yok demesinler gibi.

50mm. lens'i takınca 18-55'in 18mm.'sinden 50mm'sine varana kadar zum yaptığınızda 50mm'den daha geniş bir alanı fotoğrafınıza sığdırır. Mesela 3 kişi yanyana durdunuz 18mm'de elinde tuttun bir şekilde fotoya sığarsınız. 50mm'de ise tek başınıza bile zor sığar kelle sığar ancak. Yani işte 18-55'in 18mm'den 50mm'ye kadar zumu yapılmış hali gibidir 50mm. F1.8 görüş açısı olarak.

F1.8 ile F3.5 vs. de bu F lensin içinde kedinin karanlıkta göz bebeklerinin kapkara olup- güneşli günde ise bir çizgi gibi olduğunu görmüşsünüzdür... Olay o aynen !.. Lensin içinde ışığın az/çok geçmesini sağlayan "diyafram" denen bir dairesel 5-6-7 falan parçalı fiziksel perde var. Bu F'in rakam olarak gösterdiği değer ne kadar ufak ise bir lensin kabaca o kadar pahalı ve bir bakıma iyi de olduğunu söyleyebiliriz. Dandik optik malzemeleri F1.2 gibi bir diyafram yapıp da o lense takmıyorlar genelde. Bu F'in düşük olması kapalı ortamlarda, ampul ışığı, akşam vs. müzeydi falan işte aydınlatma yetersiz olduğu durumlarda kedinin gece gözünün görüldüğü gibi göz bebeği büyür-açılır ve görme sinirlerine düşen ışık arttırılır. Böylece loş ve karanlık ortamlarda daha titremeyen fotolar çekme imkanınız olur. F'in bir diğer etkisi de ne kadar düşük ise rakamı arkaplanı o kadar bulanık yapar. Daha doğrusu odaklanan yere göre odaklanan yerin ilerisi ve gerisini daha çok bulanık yapar.

Eski filmli makina SLR, lensi sökülüp takılabilen sistem ise yani o lensler metal halka şeklinde güncel makinaya takmaya yarayan adaptörler var. 50 liralarda falan sanırım bunların fiyatı. nikon to canon ef nikon to m43 falan diye e-bay'da aratırsanız görürsünüz ne cins bir şeyler ve fiyatları neler.

Aksine Nikon d3400'de bu manuel lensleri - eski "mekanik" demeyi daha uygun buluyorum ben bunlara aslında... kullanmak daha zor diye duydum hep. Çünki nikonun güncel d-slr sistemlerinde lensten elektronik bilgi gelmeyince makina ışığı mı ölçmüyormuş ne imiş bir bilen Nikon'cu anlatır ise daha iyi olur ama bana Nikon'cu biri çok zor "Manuel lenslerin var ise Nikon alma" demişti 2 sene kadar evvel.

Bu tür lensleri kullanacağınız zaman elinizdeki gövde üzerinde dahili titreşim önleme özelliği var ise bu aktif olup size avantaj sağlar. Yani Nikon ve Canon'un güncel d-slr modellerinde gövdede IS olmadığından IS'siz kalırsınız bu lensle ama Olympus OM-D E-M10 Mark 2'de 5 eksenli IS gövdede olduğundan alete ne takarsanız takın IS'iniz olacaktır.

• jiddi kullanıcısına yanıt
    Hocam gerek sizin yorumlarınız, gerekse internette okuduğum diğer yorumlar ve incemeler sonucunda büyük ölçüde Olympus OM-D E-M10 Mark II almaya karar verdim. Bu makinede karar kılma sebeplerimden en öne çıkanı titreşim önleyicinin gövde üzerinde bulunması dolayısıyla ileride takacağım lenslerde IS bulunması zorunluluğu aramayacağım, hatta bu sayede gerekli adaptörlerle belki 30 senelik analog makine lenslerini de kullanma şansım olabilecek. Bugün İzmir'de bir mağazada elime alma fırsatım oldu, gayet kompakt ölçülerde ama elde bıraktığı hissiyatı kaliteli duruyor, retro görüntüsü de ayrıca güzel. Pili yoktu açıp deneyemedim, o mağaza 2650 gibi bir fiyata satıyordu ki Fotopazar, Fotografium gibi sitelere göre bu fiyat pahalı. Fakat İzmir'de satan bir başka mağaza buldum, orada açık kutu olmadığı için inceleyemedim ama ellerinde olduğunu söylediler, fiyatı ise 2450 imiş, o da internetle aynı fiyat. Doğrudan Olympus yetkili satıcısıydı bu iki mağaza da, 200 liralık farkı anlayamadım. Nunun dışında da aklıma takılan bir iki şey var:

1- EM10 Mark III piyasaya çıkmış durumda. Karşılaştırma yapan sitelerde Mark II'ye göre pek bir avantajını göremedim ama asıl merak ettiğim, yeni modelin çıkmış olması Mark II'nin fiyatının düşmesine sebep olur mu, yani bu cihazı almak için doğru zaman mıdır? 2450'ye bulduğum mağazadaki satıcının söylediğine göre 30 Ekim'den itibaren Canon, Nikon ve Sony'lerde Distribütörler tarafından %20 civarında bir zam uygulanacakmış (sanırım döviz artışı kaynaklı) ancak Olympus'ta böyle bir gelişme yokmuş henüz. Acaba yeni yılı beklemeli miyim?

2- Cihazı alır almaz şöyle bir lens koruma filtresi almam gerekiyor mu?http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=8164

3- Siz çanta olarak ne kullanıyorsunuz, önerebileceğiniz bir model var mı? Ayrıca Class 10 özellikli 16GB'lık bir kart yeterli olur mu? Kart için marka model tavsiyeniz var mı?

4- Bu soru biraz kişisel olacak. Profilinizden Instagram sayfanızı gördüm, çektiğiniz fotoğrafları inceledim, çok güzel fotoğraflar var, birçoğunda da olympuspolska tag'i gördüm. Acaba Lodz'da çekmiş olabilir misiniz bazılarını, birçok yer tanıdık geldi.

• Benim bildiğim kadarı ile fiyat farkı tamamen mağazanın o ürünü ne zaman stoğuna kattığı ile ilgili olarak oynayabiliyor. Yani M10 Mark II çıktı, x mağaza 10 tane stoğuna aldı 7'sini sattı diyelim ve bugün elinde 3 tane halen var. O stoğa aldığında işte dolar düşüktü, ne bileyim çeşitli diğer etkenlerden dolayı fiyatı farklı olabiliyor. Yoksa ithalatçının bugün stoğuna alacağı ürün için x mağazaya 200 TL falan kıyak çekmesi gibi bir durum yok. Tabi bir de bu sisin gördüğünüz fiyat farkları ürünle gelen lens farkından dolayı da olabilir. Buna çok dikkat etmeniz lazım. Baktığımda gördüğüm 14-42 II R kit lensli M10 Mark 2 en uygun fiyatlısı, ondan sonra 14-42 EZ'li biraz daha yükseliyor fiyat ve en yüksek fiyatlı M10 mark 2 ise 12-50 EZ kit lensli olanı.

1. Evet M10 Mark 3 çıktı, muhakkak M10 Mark 2'nin fiyatında ufak da olsa bir oynama olacaktır bu sebeple ama asıl fiyat farkı M10 Mark 3'ün hani biraz daha bariz biçimde kullanıcı elinden çıkmış fotoğrafları ortalığa dökülmeye başlayınca olacaktır ki bu da 5-6 ayı bulur diye tahmin ediyorum ben.

2. Lens koruma amaçlı filtre iyi de bunu böyle Olympus marka falan almayın bence. Bu pahalı çünki. Kaliteli ve daha uygun fiyatlı lensinize göre vardır. Mesela,
    https://www.amazon.co.uk/Hoya-37mm-Digital-Screw-Filter/dp/B004D7K5LA
    Ben hayatımda 1 kez filtre aldım, çok da faydasını görmedim, bir daha ne aldım ne de kullanırım. Fakat çok dikkatli kullanırım bu yüzden de :) bugüne kadar 6 senedir bir kaza yaşamadım.

3. TR'de deli pahalı çantalar var. Benim kullandığım model de kalmadı ama Tamrac Velocity modeli omuz çantası.https://www.bhphotovideo.com/c/product/488187-REG/Tamrac_576601_5766_Velocity_6x_Sling.html

Sanırım 4 yıldır kullanıyorum. Sağlam, çok kullanışlı ve çok memnun kaldığım için de uygun bulunca 1 tane de şu modelinden aldım ama onu da henüz hiç kullanmadım :)
    https://www.bhphotovideo.com/c/product/739242-REG/Tamrac_344501_3445_Rally_5_Camera_Netbook_iPad.html
    SD kart da 16gb. bence yeter. Tabi benim yılda çektiğim video toplamda 1 saati bulmaz bunu da belirteyim. Yine de 32gb. tek kart yerine 2x16gb. alın, yani ileride ya 1 tane 32gb. ucuzlar ya ondan :) daha alırsınız gibi düşünülebilir. Taa 2005'te ilk makinamı aldığımdan beri Sandisk alırım 4 kez Sandisk aldım 4'ü de halen çalışıyor. 1 tane de Lexar aldım o henüz 1 yaşında. Şuraya da bakabilirsiniz :http://m43turkiye.com/viewtopic.php?t=27

4. Siz orayı nereden biliyorsunuz peki ?

• Cevaplarınız için çok teşekkürler.

Elimdeki analog lenslerin fotoğraflarını çektim, biraz temizlemek gerekecek ama kondisyon olarak onca yıllık lenslere göre iyi durumda gibi görünüyorlar. Gerekli adaptörler aracılığıyla şu lensler kullanılabilirse işimi görebilir diye düşünüyorum özellikleri bakımından, siz ne düşünürsünüz?
    http://i.hizliresim.com/Dy7mVO.jpg
    http://i.hizliresim.com/mJ2pjR.jpg

Tabii ben bunları sadece alternatif olarak düşünüyorum, böyle bir gövde alırsam ileride lens takviyesi de yapacağım. Olympus'un kendi lens modellerine alternatif olarak Sigma'nın Olympus uyumlu şu üç lensini gördüm örneğin:
    https://www.fotopazar.com/sigma-19mm-f28-dn-lens-olympus-uyumlu-gumus
    https://www.fotopazar.com/sigma-30mm-f28-dn-lens-olympus-uyumlu-gumus
    https://www.fotopazar.com/sigma-60mm-f28-dn-lens-olympus-uyumlu-gumus

Acaba bu lenslerin özelliklerine göre kullanım alanları ne olabilir? Yani hangisini almam, beni hangi tarz çekimler ve hangi ortamlarda fayda sağlayabilir? Ayrıca bunlar ana objektif olarak kullanılabilecek özellikte modeller midir, yoksa f/1.4 diyafram değerine sahip şu tarz bir modele mi yönelmek gerekir ana objektif olarak?
    https://www.fotopazar.com/sigma-30mm-f14-dc-dn-contemporary-lens-olympus-mft-mount

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi poormansmoodyblues -- 29 Ekim 2017; 23:30:0 >

• Lensleriniz güzel. Nikon F1.4 müthiş hatta !.. 70-100 $ arası satılabilen bir lens yanılmıyorsam.

Bu Sigma lenslerin 3'ünü de almayın bence. Bu aradaki görüş açısını 5-10 adım ileri geri yürüyerek de ayarlarsınız. Bence zaten kesinlikle ilk başta ürünle gelen lens harici lens almayın en az 3 ay. Tabi kimi arkadaşlar yeni doğacak olan çocukları için soruyor onlar alabilir direk bir tane F1.8 veya F1.4 lens bence.

Özel olarak belirtilmedikçe "Macro" gibi bir lensin kullanım alanı bence kullanacak kişiye kalmış, onun hayal gücü ve yeteneklerine bakan bir durumdur. Tabi lenslerin de bazı sınırlamaları var kullanıcı için. Nedir o mesela ? Kimi lens vardır en yakından odaklama mesafesi 40-45 santimdir ve bunlar genelde tele (yani zum veya uzağı yakın eden) lenslerdir. Öyle bir lensle de ben kapalı mekan iç mimari fotoları çekeceğim diyemez kullanıcı tabi. Fakat, tele lensler ile düğün fotoğrafçılığı da yapılıyor, F1.2, F1.4, F1.8 50mm lenslerle de yapılıyor. Makro lens ile de portre fotoğrafçılığı da yapılır, sokak da, makro da velhasıl bence çok daha işlevsellerdir makro lensler.

Bu sigma lensler çok keskin ve sağlam lensler. Yıllardır kullanıp da memnun olmayan görmedim.

Evet, kimilerinin tek derdi arkaplanı flu, bulanık portre fotoğrafları çekmektir. Öyle kişiler var, "fotoğraf : arkaplanı flu portre" demekmiş gibi bir durum olduğunu zannedebilirsiniz böyle kişilerden bir süre dinlerseniz olayı :) Hiç olmasın demiyorum o etkiyi ama işte bugün m43 sistemde Olympus 45mm. F1.8 lens ile de arkaplanı çok güzel flu yapabilecek şekilde portre fotoğrafları çekilebiliyor.
    Örnekler :http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=46&t=1006

F değerinin daha ufak rakamlı olmasının bir diğer etkisi de F ne kadar ufak ise çekim sırasında perde hızı (enstantane) o kadar yükselecektir. Bu da titrek foto çekimi riskini düşürür, hareket eden canlı, obje, sizin donmuş gibi net fotoğraflanmasını sağlar. Örneğin martıyı gökyüzünde titremeden kanat çırpışında o kanatların da net çıkmasını sağlamak için yüksek perde hızı(enstantane) ile çekim yapmak gerekir. Gerçi martı fotolarında genelde iş kolaydır. F1.8 değil F5 ile bile çekilir, gökyüzü kapalı veya akşam vs. değil ise. Bu lensteki F değeri "kedi gözü etkisi" gibi. Kedilerin gözleri akşam-gece simsiyah görünür. Güneşli günde ise sarı/yeşilimsi göz merkezinde siyah bir çizgi gibi olur işte şu bizim lensteki diyarfam denen F değeri ile yazılan şey.

Burdaki kedinin gözünün diyaframı F9'a getirilmiş diyebilirim örnek olarak

Bu kedi ise diyaframı F1.4'e getirmiş. Ortam üstteki kedinin olduğu ortam gibi aydınlık olmayınca diyaframı açmış ve ışığın daha çok optik elemandan geçerek algılayıcıya ulaşmasını amaçlamış. Kedi bile fotoğraf çekme tekniğini çok iyi biliyormuş !

Fotoğraf makinalarında bu F değeri düşük ise gece, ampul ile aydınlatılmış kapalı mekanlarda işte loş lokantadır vs. mekanlarda elde fotoğraf çekilir iken size titrek foto çekmeme yönünde bir avantaj sağlar ama bu avantajı şöyle diyemeyiz mesela "F1.4 lens al geceleri elde net fotoğraf çek" böyle bir şey imkansız. Sensörler gözlerimiz kaday başarılı ışık algılayıcılar olmadıklarından F1.4 değil F1.2 lens de alsanız yine de perde hızı(enstantane) yetmeyecektir ve sensöre elektriksel zorlama uygulamak zorunda kalacağızdır. Bunun da foto aleminde ismi ISO ! Bildiğiniz sensöre elektrikli şok vermek işlemi diyebilirim ! Zulüm, işkence, insalık dışı uygulamalar fotoğrafçılar açısından fotoğraf makinalarına uygulanan ve doğal karşılanan tekniklerdir !..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 30 Ekim 2017; 0:5:43 >

• Forum devamını yazdırmıyor. Acayip sıkıntılı bu forum alt yapısı da ! Son 2 senedir böyle 1 sürekli çöker, çökmese işlemesi ya çok yavaş vs.

Şuraya yazdım ben de,
    http://fotoptik.blogspot.com/2017/10/diyafram-nedir-f-degeri-nedir-alemin-en.html
  • Anladım sanırım, diyafram yüksekse yani o f/ değeri ne kadar küçükse düşük ışıkta o ölçüde daha sağlıklı bir görüntü düşüyor merceğe. Çok güneşli bir günde bizler de gözlerimizi kısarak gezeriz dışarıda, haliyle kedilerde de öyle oluyor.

İlk aşamada lens almayı düşünmüyorum zaten bütçemi aşar bu. Elimdeki standart ekipmanla olabildiğince fotoğraf çekmeye çalışacağım, sokak fotoğrafları olsun doğa fotoğrafları olsun. İç mekan portre fotoğrafı çekme niyetim yok zaten. Sadece beni daha sık gezmeye görmeye teşvik edecek bir unsur olarak makine almaya karar vermiştim, bunu yapması yeterli. Bir süre sonra bana yetersiz gelirse şöyle bir ana lens düşünebilirim:

https://www.fotopazar.com/olympus-45mm-f18-msc-prime-lens

Şimdilik yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılar.

• quote:

Anladım sanırım, diyafram yüksekse yani o f/ değeri ne kadar küçükse düşük ışıkta o ölçüde daha sağlıklı bir görüntü düşüyor merceğe. Çok güneşli bir günde bizler de gözlerimizi kısarak gezeriz dışarıda, haliyle kedilerde de öyle oluyor.

İlk aşamada lens almayı düşünmüyorum zaten bütçemi aşar bu. Elimdeki standart ekipmanla olabildiğince fotoğraf çekmeye çalışacağım, sokak fotoğrafları olsun doğa fotoğrafları olsun. İç mekan portre fotoğrafı çekme niyetim yok zaten. Sadece beni daha sık gezmeye görmeye teşvik edecek bir unsur olarak makine almaya karar vermiştim, bunu yapması yeterli. Bir süre sonra bana yetersiz gelirse şöyle bir ana lens düşünebilirim:

https://www.fotopazar.com/olympus-45mm-f18-msc-prime-lens

Şimdilik yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılar.

Evet, öyle... ışık çok gelince titrek foto çekme ihtimaliniz o oranda azalıyor F düşük olunca. Tabi her şeyin olduğu gibi bir sürü F1.8 lens vardır bunların da detayda kendi aralarında birbirinden optik kalite olarak farkları vardır. O da ayrı bir olay. Bu linkini paylaştığınız lens optik kalite olarak da çok iyi.

Bence de mümkün olduğunca lens alma işini ertelemeye bakın. Tripodsuz gece nasıl makinayı sabitler de fotoğraf çekerim olayını kendim çözmüştüm taa 2006 senesinde bunun nedeni de makinamın çok iyilerden değil vasatlardan birisi olması ve de tripod falan bu makina için almayı asla düşünmememdi. Bazen birşeylerin olmaması insanların yaratıcı yönlerinin açığa çıkmasına sebep oluyorlar. Herşeyi satın alabilen birisi kendisinin yeteneklerini de keşfedemeyebilir.

• Peki 12-42 kit lens ile almak yerine sırf body olarak alıp ikinci el bir 12-50 lens alsam daha iyi mi yapmış olurum, 12-50 hakkındaki yorumlar 12-42'den daha iyi gibi, siz ne dersiniz? sadece 150 lira fark vereceğim böyle alarak.
  • quote:

Peki 12-42 kit lens ile almak yerine sırf body olarak alıp ikinci el bir 12-50 lens alsam daha iyi mi yapmış olurum, 12-50 hakkındaki yorumlar 12-42'den daha iyi gibi, siz ne dersiniz? sadece 150 lira fark vereceğim böyle alarak.

Kesinlikle bu planınıza katılırım. Zaten kit lensleri çoğu kişi hiç kullanmadan kenara koyuyor bile !.. Sağolsun forumlarda insanları "foto : bokeh, arkaplan flu foto, prime lens" ten ibarettir gibi bir inanışı kabul eder hale getirmişler. Elbette prime lens de iyidir amma kit lens de kötü falan değildir. Dolayısı ile uygun bir 12-50 bulmanız 14-42'li kit almanızdan daha yararlı olur. Hem de ileride siz de 12-50'yi elden çıkartmak istediğinizde hiç zarar etmezsiniz.

Fiyatı uygun mudur bir pazar araştırması yaparsınız kendiniz... Güvenilir kişiler var mıdır diye sorarsanız bu arkadaşlarımızı öneririm.
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-olympus-m.zuiko-ed-12-50mm-f-3.5-6.3-ez-panasonic-bmpcc-mft-496353637/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-olympus-m.zuiko-12-50mm-f-3.5-6.3-497546157/detay

Ben de dahil bildiğim onlarca alış-veriş yapan arkadaşımız sorun yaşamamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 1 Kasım 2017; 2:57:55 >

• şunu buldum ben de:

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-olympus-m.zuiko-digital-ed-12-50mm-1-3.5-6.3-ez-lens-489945108/detay

izmir'de oturduğum için elden deneyerek alma şansım olacak en azından. em10 mark 1 ile kullanmış satıcı, garantisi yokmuş 2+ senelik yani ama lens bu, 40-50 sene de dayanıyor temiz kullanıldıktan sonra.

konverter olarak da şunu buldum:

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-aksesuarlari-nikon-ai-ai-s-f-lens-olympus-ve-panasonic-mft-m4-3-adaptor-346652145/detay/

bendeki nikon lens de tam olarak bu:

http://www.kenrockwell.com/nikon/50f14ai.htm

konverter'de nikon ai diyor, sanırım bu uyumlu olduğu anlamına geliyor. zaten bununla uyumlu olursa vivitar ile de uyumlu olacak. bu set beni yeterince oyalar diye umuyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.