Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (138. sayfa)
-
-
Herkese merhaba, bir türlü çözemediğim bir sorum olacak yardım ederseneniz sevinirim. Şuan mevcutta vavien bağlantıya sahip 2 adet anahtar var. Bu 2 anahtar için sonoff m5 matter anahtar aldım ve bunları nasıl bağlayacağımı çözemedim.M5 anahtarın bir tanesine sonoff s-mate extreme takarak çözüm sağlayabilir miyim sanki işe yarar gibi ama ondan da tam emin olamadım. Mevcut senaryoya ekstra röle vs. ekleyerek nasıl çözüm bulabilirim
https://itead.cc/product/sonoff-s-mate-extreme-switch-mate/?utm_source=itead&utm_medium=M5Matterpage&utm_campaign=S-MATE2
https://itead.cc/product/sonoff-m5-white-matter-version/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crank444 -- 13 Ocak 2025; 1:6:29 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Vavien anahtarlarla kontrol ettiginiz lambaya basic r4 role baglama durumunuz olabilirse sadece bu role ile isi halledebilirsiniz, duvardaki akilli olmayan standar vavien anahtarlari kullanabilirsiniz aslinda.
Lambaya roleyi baglayamam arkasinda yer yok ya da role gorunur olur kotu durur dersenizde, bu sefer 1 adet m5 anahtar ve 1 adet smate is gorur. Vavien anahtarin birinin yerine m5 i baglarsiniz ( faz ve notr olmasi lazi) diger klasik akilliz vavien anahtarin arkasinada smate baglarsiniz.
Ben smate i pek kullanisli bulmuyorum ama pek randimanli calismiyor bana gore.
Vavien icin en saglikli, pratik ve ucuz yol lambaya basic r4 baglamak. Anahtarin arkasina notr cekme derdi gibi birseyde olmuyor
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Basic r4 role ile çözüm bulunabilir ama benim için anahtarın görüntüsü de önemli ona göre tadilat boya felan yaptık o yüzden m5 matterları kullandığım bir senaryo arıyorum. İki adet m5’i çalıştıramazsam anahtarlardan birini standart anahtara çevirip m5 bağlayıp diğerine sonoff r5 buton koyucam bu şekilde olacağından eminim ama r5 6 butonlu ve duvarda kullanımının zor olacağını düşünüyorum dediğim gibi m5’lerin ikisininde kullanıldığı bir yol arıyorum.
Merhabalar
Benim evimde de koridorda vavien anahtar var. Zamanında role seçimi yaparken bu sorunu çözdüğünü gördüğüm için zbmini L2 almıştım. Tabi bağlantısını yapmaya benim bilgim yetmedi. Özellikle matter olacak diye bir kaygınız yoksa bir araştırın derim. Benim de şu an sıkıntım çift düğmeli anahtarlar. Bu sorunu tek cihaz ile çözebilen var mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba, Tapo kamera ile Homeasistant'ın uyum durumu nasıl? Taponun forumlarında aralık ayındaki mesajlarda son fw güncellemesi ile kameraların çalışmadığından bahsetmişler. pi5 ile HA kurmayı düşünüyordum. 3 tane kameram var. Acaba hiç karıştırmasam mı kameraları da ayrı bir NVR mi kullansam? Kameralarda sd kart var ama NVR kurma niyetim de vardı. Tavsiyeniz ne olur?
-
Oha ne çabuk bitmiş
-
Röle ile çözüm bulunur ama benim için göriüntüde önemli hemen yanındaki anahtar m5 olduğu için uyum sağlaması için bunlarında m5 olması gerekiyor. Bir tane m5 bir tanede r5 kullanıcam mecbur. Sizin aradığınız 2 kanallı röle ise sonoff’un var çözülmeyecek bir sorun değil
Yorum yapayım. Tuya nin buna benzer kilidini kullanıyorum . Bence çok kullanışlı Motorlu kilitlere göre motora yük bilmediği için cok uzun pil ömrü var. Ama apartmandaki haylaz çocuklar bu çıkıntı şifre parmak izi kısmına yani su vs dokermi Parmak izi okuma kısmına Japon damlatirmi vs düşüncesi de yok değil. Bendeki kilit barelinin sağlam olmadığı kırılmasının kolay olduğu satış yorumunda görmüştüm. Yakında taşınacağını switchbot lock pro kilit de aldım. bu kilidi yani anahtarı kuvvetle çevirdiği için şarjı pili bundaki ne göre çok çok kısa gidecektir. uzaktan telefonla yanlışlıkla açarsan kapı aralanıyor yani kapı açılıyor. En büyük tedirginlik burada benim için. oysa burada ki bareli sistemde uzaktan açsan bile birimin o kolu manuel çevirip kilidi açmalı bu bence daha güvenli. zaten bu sistemde kilidi açsan bile 3 5 sn sonra otomatık kilit modunda geçiyor..
Diğer Motorlu sistemde motoru aparatı içeride olduğundan dış görünümde bişi değişmiyor.
a
tecrübene göre şifre ve parmak izi ile açma yeterli gerisine gereksiz. ben hep parmak izi kullanırken ev ahalisi şifre tercihinde.. Diger türlü yok Telefon çıkar yok NFC kart vs tasima uğraşma gereksiz.
Başıma gelen bir olay dan bahsedeyim. Şehir dışına çıktığınızda sehyat anında yani buzdolap kapağı az aralı kalmış. yavaş yavaş dopap sıcaklığı yükseldi ve dolaba koyduğum termometre cebime alarmı verdi. Komşu için hemen uzaktan komşuya özel şifre oluşturdum o an. komşu eve kendi şifresi ile girip dolap kapağını ittirip çıktı mesela.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Başka var mı bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla Sonoff duall r3 var ama o da hem wifi özellikli hem de anahtara nötr çekmek gerekiyor. Genel itibariyle evime zigbee ve nötr gerekmeyen ürünler ekliyorum. Aqaranin bir modeli var t2, ama maalesef o da pahalı ve nötr gerekiyor. 2 tane ihtiyacım var, alsam 3 bini geçiyor.
Vavien anahtarlarin ikisinide m5 yapabilirsiniz. Gereken alt yapiyi tadilatta yaptirdiysaniz sorun olmaz.
1 anahtarin oldugu yere m5 i baglayacaksiniz, orda faz notr ve anahtarlama yapan kablolari baglayacaksiniz, ornegin 1.dugmeye (sizdekinin 3 tuslu oldugunu soylemissiniz) sonra diger taraftaki vavien anahtarada m5 baglayacaksiniz, bu sefer ona sadece faz ve notr baglayacaksiniz, anahtarlama kablosuna gerek yok maksat m5 calisir duruma gelsin.
Kullanim seklide soyle olacak, ilk bagladiginiz anahtarlama yaparak lambayi ac kapat yapacak, 2.bagladiginiza akilli senorya yapip 1.tusa bastigimda ilk bagladigim m5 1.anahtari ac ayari yapacaksiniz.
Hatta sonrasinda diger 2. Ve 3. tuslara baska senaryo atamalari yapabilirsiniz.
R5 ilede senaryo yapabilirsiniz ayni sekilde ama zaten bu is icin 2 adet m5 aldiysaniz bidaha r5 almaya gerek yok. M5 i r5 mantigi ile kullanabilirsiniz
Tam olarak ne yapmak istiyorsunuz, cift dugmeli vavien mi kullanmaniz gerekiyor. Yoksa vavien ve cift dugme dediginiz lambalar ayri lambalar mi?
Yuksrida anlattigim gbi basic r4 role kullanarak vavienleri cok kolay bir sekilde akilli hale getirebiliyorsunuz tek bir cihaz ile, anahtara notr cekmekte gerekmiyor. Tek yapilmasi gereken lambaya r4 roleyi baglamak ve vavien anahtarlarin herhangi birisinin arkasina bir kucuk kablo ile köpru yapmak
Salonumda şuan 2 tane 3 kanallı m5 var. M5’in bir tanesinde 1 ve 2. kanal boşta 3. kanalda gizli led var. Diğer m5’in 3’ünde de spot ışıklar var. Dediğiniz gibi deneyim dedim. Boştaki 1. kanal için spotlardan birini açacak şekilde senaryo oluşturum. Senaryo ile oluşturduğum butona bastığım zaman spot yandı bir sorun yok spotun fiziki butonuna bastığım zaman söndü ondada bir sıkıntı yok ama fiziki butonun ışığı yanmaya devam ediyordu anahtar açıktı yani sonrasında tekrar senaryo ile oluşturduğum butona bastım bu sefer spotu yakmadı.
Vavien ve çift düğmeli anahtarlar farklı. Vavien için zbmini L2 rölem var ama montajın nasıl yapılacağını anlamadığım için yapmadım. Bir daha da fırsat olmadı. Muhtemelen onu çözerim. Ama çift düğmeli anahtar için evimin genelinde zigbee kullandığımdan yine zigbee ve çift düğme kontrol edebileceğim bir röle önerisine ihtiyacım var.
Sizin aradığınız S-mate extreme sanırım hem nötr gerekmiyor hemde 3 kanala kadar destekliyor
Aslında smate işe yarayabilir. Haftasonu ikeadan akıllı led ampul aldım. Tradfri. Düğme yerine smate ve de herhangi bir kablo işi yapmaya gerek olmadan senaryo ile lambaları kontrol edebilirim. Bunu bir düşüneceğim. Teşekkürler
Rica ederim kolay gelsin
Tuya olanı home asistana ekleyebiliyor musun. Bir tane tuya kilit aldımda unknow diyor home assistan. Bunu çözersem çok iyi olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MC.CYBER_ -- 13 Ocak 2025; 16:42:17 > -
malesef HA kullanmıyorum. tüm işlemleri internet üzerinden yapıyorum. Hatta N100 monitörl arkası mini PC aldım. buna Windows altında çalışan HA de kurdum. Zigbee ve Bluetooth cihazlar gelmedi. Genelde HA da ihtiyaç duymadım. muhtemelen nimetlerini tam anlayamadım yada üşengeç lik olabilir. Bana şimdilik birçok tuya birim, tapo kamera ve Alexa lar yeterli gibi..
Umarım HA a geçiş yaparım..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X