Şimdi Ara

.........HOPARLÖR ANFİ UYUMU HERKEZ OKUSUN........... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
6
Favori
115.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: nickelx

valla yazdıkların çok saçma power ne olay araba sistemine döndü sen ilk mesaja cevap veriyorsun araba sisteminden bahsediyorsun ben bu işlere dual pikap anfisiyle başladımm iyi bilirimm..adamlar boşunamı diyo doyurabilcegin kadar kolon al diyo sen 100 watt anfiyle 200 watt kolonu RAHAT DOYURAMASSIN .

Alıntıları Göster
    Bahsedilen olgunun adı "Clipping" olarak geçer, daha çok ısı kaldırma kapasitesi daha az olan tweeterlara zarar verir. Kuvvetsiz amfi hoparlöre vermek istediği genliğe ulaşamadığı anda sinus dalgasının tepesi düz bir plato halini alır, bu çok zararlı olabilir çünkü hoparlörler değişken elektrik sinyali ile ses yaratır, bu düz plato değişken bir akım olmadığından ses yaratmaz sadece sürücülerde ısı yaratır, bu da kolonlara zarar verir. Hoparlörlere rate edildikleri watajlardan çok daha düşük güçlerde DC akım vererek zarar vermek mümkündür.

Wikipedia'dan daha önce bu konuda bir yazı çevirmiştim, ilgilenenler oradan clipping olayını aratarak daha detaylı bilgiye ulaşabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Daneel

Bahsedilen olgunun adı "Clipping" olarak geçer, daha çok ısı kaldırma kapasitesi daha az olan tweeterlara zarar verir. Kuvvetsiz amfi hoparlöre vermek istediği genliğe ulaşamadığı anda sinus dalgasının tepesi düz bir plato halini alır, bu çok zararlı olabilir çünkü hoparlörler değişken elektrik sinyali ile ses yaratır, bu düz plato değişken bir akım olmadığından ses yaratmaz sadece sürücülerde ısı yaratır, bu da kolonlara zarar verir. Hoparlörlere rate edildikleri watajlardan çok daha düşük güçlerde DC akım vererek zarar vermek mümkündür.

Wikipedia'dan daha önce bu konuda bir yazı çevirmiştim, ilgilenenler oradan clipping olayını aratarak daha detaylı bilgiye ulaşabilir.

Alıntıları Göster
    zaten biz zamanında arabada jbl decade kolonların tizlerini yakmıştık nasılmı yaktık zayıf teybin çıkışını çok açmıştık.olan olmuştu sonra sardrdık tizleri kurtardık.illa yanar demiyorum zaten olabilir deniyo. ihtimal ses çok açılırsa. daneel sanada tşk düzeyli bir şekilde yazdığın için .

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Bahsedilen olgunun adı "Clipping" olarak geçer, daha çok ısı kaldırma kapasitesi daha az olan tweeterlara zarar verir. Kuvvetsiz amfi hoparlöre vermek istediği genliğe ulaşamadığı anda sinus dalgasının tepesi düz bir plato halini alır, bu çok zararlı olabilir çünkü hoparlörler değişken elektrik sinyali ile ses yaratır, bu düz plato değişken bir akım olmadığından ses yaratmaz sadece sürücülerde ısı yaratır, bu da kolonlara zarar verir. (EK: bu durumda oluşan distorsiyon ve pik anında ki clip vurması hop.ör bobinin o anda ki frekansa gösterdiği direncin artması, ve artan direnç ile ısı fazlalığı bobini kavurur.) Hoparlörlere rate edildikleri watajlardan çok daha düşük güçlerde DC akım vererek zarar vermek mümkündür.

vay çok güzel. Daneel o kadar yazı yazdın ama benim en çok hoşuma giden mesajın; şimdi bu oldu.şindilik.
    merak eden arkadaşlar skin effect olarak da araştırırlarsa konuyu daha iyi olur gibime geliyor.

@nickelx daha sağlam görüşlerini beklerim.

• quote:

zaten biz zamanında arabada jbl decade kolonların tizlerini yakmıştık nasılmı yaktık zayıf teybin çıkışını çok açmıştık.olan olmuştu sonra sardrdık tizleri kurtardık.illa yanar demiyorum zaten olabilir deniyo. ihtimal ses çok açılırsa. daneel sanada tşk düzeyli bir şekilde yazdığın için .

Alıntıları Göster
    araba sesi hifi sesi ayrımı yapmak yanlış sonuçta sesdir powerın bir dc kaçırması olmaz olur ise zaten çıkışlar bozulmuştur ben hayatımda pikap kullanmadım ama eml elektronik mezunu olup seslendirme işinde epey çalıştım senin gibi sağdan soldan okuyup atmıyorum biraz seslendirme ile kitaplar oku istersen..
    clipping ise anfinin gücünün zorlamaya başladı anlamına gelir ama dediğim gibi watlarda denge varsa önemsizdir. ayrıca powerlar zaten ac sinyal üretirler dc değil bir powerın bir hp lerin nasıl çalıştığını bilmek lazım..

• quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

araba sesi hifi sesi ayrımı yapmak yanlış sonuçta sesdir powerın bir dc kaçırması olmaz olur ise zaten çıkışlar bozulmuştur ben hayatımda pikap kullanmadım ama eml elektronik mezunu olup seslendirme işinde epey çalıştım senin gibi sağdan soldan okuyup atmıyorum biraz seslendirme ile kitaplar oku istersen..
    clipping ise anfinin gücünün zorlamaya başladı anlamına gelir ama dediğim gibi watlarda denge varsa önemsizdir. ayrıca powerlar zaten ac sinyal üretirler dc değil bir powerın bir hp lerin nasıl çalıştığını bilmek lazım..

Alıntıları Göster
    the _cantan hocam dersime çalışıcam ama şunu diyim lafı hiç dolaştırmıyım yamaha 361 için quadral quantas mı wharfedale 9.6-8.4 mü yoksa başka bişeymi bu anfi için en uygun çözüm hangisi olabilir..bu arada bu tatlı atışmalardfa iyi oluyo daha çok şey öğreniyoruz.

• quote:

the _cantan hocam dersime çalışıcam ama şunu diyim lafı hiç dolaştırmıyım yamaha 361 için quadral quantas mı wharfedale 9.6-8.4 mü yoksa başka bişeymi bu anfi için en uygun çözüm hangisi olabilir..bu arada bu tatlı atışmalardfa iyi oluyo daha çok şey öğreniyoruz.

Alıntıları Göster
    ankarada olanlar hipodromda playback bir ses kurmuş bir bakın derim ses duymaya gerek yok zaten duyarsanız oha dersiniz.....

• quote:

Alıntıları Göster
    bu yazıyı kimden aldık onuda hatırlamıyorum bi bulsam onu çıkartıcam buraya savunsun tezini aa ..

• quote:

bu yazıyı kimden aldık onuda hatırlamıyorum bi bulsam onu çıkartıcam buraya savunsun tezini aa ..

Alıntıları Göster
    Ben tezi savunmuştum zaten, çoğu hifi kullanıcısı amfinin hoparlörlerden fazla ratingli olmasına dikkat eder. Eğer profesyonel ayarda yüksek seste sistem kurmaktan bahsetmiyorsak ev receiverları ile 150watt mx değere sahip kolonlara bile zarar vermek çok zordur, genelde ev ortamında hoparlörler clippling den zarar görür

• quote:

Ben tezi savunmuştum zaten, çoğu hifi kullanıcısı amfinin hoparlörlerden fazla ratingli olmasına dikkat eder. Eğer profesyonel ayarda yüksek seste sistem kurmaktan bahsetmiyorsak ev receiverları ile 150watt mx değere sahip kolonlara bile zarar vermek çok zordur, genelde ev ortamında hoparlörler clippling den zarar görür

Alıntıları Göster
    şu clippingi biraz açsana nedir nasıl oluşur ....
  • quote:

şu clippingi biraz açsana nedir nasıl oluşur ....

Alıntıları Göster
    en.wikipedia.org
    Clipping (audio) - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Clipping_%28audio%29

• quote:

en.wikipedia.org
    Clipping (audio) - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Clipping_%28audio%29

Alıntıları Göster
    ben türkçe olarak istedimki yazılan şeylerde mantıksız şeyler vardı onları kesinleştirmek için.

• quote:

ben türkçe olarak istedimki yazılan şeylerde mantıksız şeyler vardı onları kesinleştirmek için.

Alıntıları Göster
    @kadir açıkları arama yerine kendi görüşünü yaz; ne nasıl belirt. ben de sana sorayım kesinleştir ben de görüşümü yazayım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_cantan

@kadir açıkları arama yerine kendi görüşünü yaz; ne nasıl belirt. ben de sana sorayım kesinleştir ben de görüşümü yazayım.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: the_cantan

Uzman tavrı budur

• quote:

Orijinalden alıntı: amf23

quote:

Orjinalden alıntı: the_cantan

Uzman tavrı budur

Alıntıları Göster
    yuvarlak laflar edilmese vede anlayabilsem yazılanlardan elbette deriz bişeler..örnek daha çok ısı kaldırma kapasitesi nasıl bir cümle anlamayamadım söz konusu olan bu ses sistemi neyin ısısı anlamadım dağlara taşlara uzman yazmakla olunmuyoki maksatımız sağa sola çamur değil yanlışlara barmah basmak..

• quote:

yuvarlak laflar edilmese vede anlayabilsem yazılanlardan elbette deriz bişeler..örnek daha çok ısı kaldırma kapasitesi nasıl bir cümle anlamayamadım söz konusu olan bu ses sistemi neyin ısısı anlamadım dağlara taşlara uzman yazmakla olunmuyoki maksatımız sağa sola çamur değil yanlışlara barmah basmak..

Alıntıları Göster
    Yahu arkadaşlar uzatmayın.

Konuyu en basit azıyla anlatıyorum.

Anfinizden daha yüksek Watt'a sahip kolon kullanıyorsanız, çok yüksek ses seviyelerinde anfinizin zorlanarak güç yetiştirememesinden dolayı kolonlara voltaj akıtması muhtemeldir ve bu voltaj kolonlarınıza zarar verebilir. En çabuk zarar gören parça da genel de tweater'dir.

Özetle anfinizin çıkış gücüne yakın ve uygun Wattlarda kolon kullanmanız gerekir. Ya da böyle değilse, çok yüksek seviyeler de dinleme yapmamanız önemlidir.

Bu kadar basit anlattım. Yeterli olduysa.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Yahu arkadaşlar uzatmayın.

Konuyu en basit azıyla anlatıyorum.

Anfinizden daha yüksek Watt'a sahip kolon kullanıyorsanız, çok yüksek ses seviyelerinde anfinizin zorlanarak güç yetiştirememesinden dolayı kolonlara voltaj akıtması muhtemeldir ve bu voltaj kolonlarınıza zarar verebilir. En çabuk zarar gören parça da genel de tweater'dir.

Özetle anfinizin çıkış gücüne yakın ve uygun Wattlarda kolon kullanmanız gerekir. Ya da böyle değilse, çok yüksek seviyeler de dinleme yapmamanız önemlidir.

Bu kadar basit anlattım. Yeterli olduysa.

Alıntıları Göster
    teknika teşekkürler benimde katıldığım bu işte sende onay verdiysen olay bitmiştir.net ve temiz açıklama olmuşş.

• quote:

teknika teşekkürler benimde katıldığım bu işte sende onay verdiysen olay bitmiştir.net ve temiz açıklama olmuşş.

Alıntıları Göster
    gücü en az olan tizler bu doğru ama en yüksek volumde power kalite az ise sesde bozulma olur ama dc kaçırma olayı olduğu anda power bozulmuştur arada gir çık olmaz bu yanlış..
  • quote:

gücü en az olan tizler bu doğru ama en yüksek volumde power kalite az ise sesde bozulma olur ama dc kaçırma olayı olduğu anda power bozulmuştur arada gir çık olmaz bu yanlış..

Alıntıları Göster
    Gücü en az olanın tizler olmasından değil. Yapıları iibariyle. ( Bu da ayrı bir yazı konusu tabiki.)

Diğer yazdıklarına pek anlam veremedim.

quote:

Orjinalden alıntı: kadircitak

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Gücü en az olanın tizler olmasından değil. Yapıları iibariyle. ( Bu da ayrı bir yazı konusu tabiki.)

Diğer yazdıklarına pek anlam veremedim.

quote:

Alıntıları Göster
    300 watlık kabinin 10-20 watı tiz için ayrılır buda +- salınımlarda etkilen hoparlör olur.
    genel anlamda hoparlör ve powerların çalışma prensiplerinde yanlış bilenler var..

bütün hoparlörde bakır yada aliminyum sarım var bunlar ortak yanları farklı olan yanları kağıt yapısı ve güçleri çalışma prensibleri aynıdır +-.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadircitak -- 6 Ağustos 2008; 19:38:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: the_cantan

quote:

Bahsedilen olgunun adı "Clipping" olarak geçer, daha çok ısı kaldırma kapasitesi daha az olan tweeterlara zarar verir. Kuvvetsiz amfi hoparlöre vermek istediği genliğe ulaşamadığı anda sinus dalgasının tepesi düz bir plato halini alır, bu çok zararlı olabilir çünkü hoparlörler değişken elektrik sinyali ile ses yaratır, bu düz plato değişken bir akım olmadığından ses yaratmaz sadece sürücülerde ısı yaratır, bu da kolonlara zarar verir. (EK: bu durumda oluşan distorsiyon ve pik anında ki clip vurması hop.ör bobinin o anda ki frekansa gösterdiği direncin artması, ve artan direnç ile ısı fazlalığı bobini kavurur.) Hoparlörlere rate edildikleri watajlardan çok daha düşük güçlerde DC akım vererek zarar vermek mümkündür.

vay çok güzel. Daneel o kadar yazı yazdın ama benim en çok hoşuma giden mesajın; şimdi bu oldu.şindilik.
    merak eden arkadaşlar skin effect olarak da araştırırlarsa konuyu daha iyi olur gibime geliyor.

@nickelx daha sağlam görüşlerini beklerim.

Alıntıları Göster
    alıntı: can tan

@kadir

ya nereden başlıyayım.tamam karşı çıkıyon ama şöle de böle. lisede ne güzel bölümden mezun oldun.ben okuyamadım o bölümde. aile işleri. ne ise.
    şimdi yukarıda ki alıntıya bir bak.orada EK görecen biraz açtım ki anlaşılsın.ama gözden kaçar normal.bi okuyalım.

araba sesi hifi sesi ayrımı yapmak yanlış sonuçta sesdir

doğru.fakat doğruya doğru 2. 3. dereceden armonikleri üretmede araç amfilerinin işe yaramaz olduğunu belirteyim.ama oto amfisidir; ses güçlendirir işini çok iyi de yapar.iyiside var tabi ki.

powerın bir dc kaçırması olmaz olur ise zaten çıkışlar bozulmuştur ben hayatımda pikap kullanmadım ama eml elektronik mezunu olup seslendirme işinde epey çalıştım senin gibi sağdan soldan okuyup atmıyorum biraz seslendirme ile kitaplar oku istersen..

abicim amplide DC kaçırma nasıl olmaz? zaten sonra kaçar demişin bozlur filan yazdın ama girmiyon ki detaya.burada kimse kimseye bir şey demez. diyemez.bana deseler amplinin içinde uzaylılar var ses i onlar çıkartır.inanırım.

alıntı:kadircitak
    daha çok ısı kaldırma kapasitesi nasıl bir cümle anlamayamadım söz konusu olan bu ses sistemi neyin ısısı anlamadım

daha çok ısı kaldırma kapasitesi aslında watt'a işaret eder. kaldırmazsa biter. bir audio sistemde hoparlör gelen enerjinin %1 ni hadi bilemedin %5 ni ses e çevirebilir.gerisi ısı olarak kayıptır.kaldı ki amfide ki kayba değinmiyoruz.bu yüzden amplilerin çalışma sınıflarını izah etmemize gerek yok.

Rock müziği bilirsiniz. bu müziğin değişik ses(elektro sesler misal) ve kayıtlarının tüm en alt ve en üst ses(sinyal-db) genlik düzeyleri neredeyse birbirinin aynı olduğundan ampliyi sürdüğünüzde kesime(clip) kolay düşürebileceğinizden yani sinyalin büyüyen genliği-amplitude noktası(peak) noktasını kaybedeceksiniz(keseceksiniz). Bu transistörlü amplilerde şak diye yüze çarpar. Lambalı amplide bu sinyalin kesim geçişi yanında sinyalin piklerde ki distorsiyonu (Daneel in plato dan kastı bu.amplitude yani) daha yumuşak ve kesimi daha geç olduğundan iyi ses olarak geri döner.bu yüzden de clipping distorsiyon peşinde ki gitarcıların verdikleri sesten ötürü lambalı amplileri sevmesi doğaldır.kimbilirdi ki Jensen ın iç gürültülü ve lambanın sergilediği yukseltme karakteri müzisyenlerin hoşuna gidecek.

bir alıntıda ben yapayım.

Alıntı:
    Orjinalden alıntı: PUNISHER
    omaj düştükçe güç artar. düşük omaj genel olarak az dirençtir.her zaman iyidir. şimdi yukardaki probleme tekrar geldik.şunu söyledin bobin sayım sayısı yada iletkenin çapının -tebrik ederim bu ayrıntılar için- değişmesi tabi ki mumkun.olay sadece direnç düşürme olarak kalsa OK. ama kazın ayağı oyle değil.eğer hop. için bobin sayım sarısını düşürürsen, aynı zaman da iletkenin çapı artarsa omaj düşer, alt freakans tepkisi(20-250hz.) artar.burada biraz kimya bilgisi olursa daha başka ayrıntılar görülebilir. neyse onemli değil. eğer bobinin çapı geniş tutulursa 4 ohm luk woofer yapabılırsınız.dar tutarsanız 8 ohm iç dirence sahip bobin yaparsınız. ama burada cok fazla değişken var ve bizim gibileri aşar.nasıl bi sonuç cıkacağını bılemeyız cunku mıknatıs malzemesi, tipi, kalınlığı,manyetik dalga yonu, iletken için mikroemaye oranı vs.ve daha cok.kısaca hoparlorun ve amfin İYİYSE düşük omajda -kulak zevki- iyi ve gercekçi ses alırsın.-
    hakan demiş ki; amfi sesi artıdıkça sanırım işaretin genliği artıyor bu durumda aynı frekanstaki aynı empedans üzerinde düşecek güç artıyor bu da speakerin dayanım gücünü geçerse speaker kızarır.
    yukardaki paraflarda bobin ve frekans konusunda kafan karışıktı. amfi de sesi açman demen sinyale uygulanan direncin azalması demektir.
    speakerin dayanım gucunu gecerse kızarmaz patlar.cıkış gucu belli olan amfiye cıkışından daha guclu bir hop. yada amfiyi biraz zorlayacağı düşünülen bir hop. kullandığınızda max. guce doğru distorsiyon başlar.THD oranına bakıldığında DIN standardına göre %10 ya da daha düşük; aştığında oluşan çok yuksek frekanslı bileşenler hoparlorun bobinini yakar.bunun nedeni skin effect dediğimiz deri olayıdır.elektrik akımı bobin telinin dış yüzeyinden akmaya (tel dışında ki kararmalar, korozyon.pişme olayına örnek olsun!) başlar bu da tel direncinin o frekanstaki direncinin artması demektir. sonuçta da tel kavrulur.bu yüzden distorsiyon ve diğer türevlerine önemlidir.

DC kaçırma olayına gelince;
    yukarıda ki olaya bakınca amplilerin çıkışında koruma (protection) yapılmamışsa ki gunumuzde artık yeni hemen her amplide koruma mevcut; çıkış katı mos-fet olan bir power ın gate si tedbir alınmamışsa delinir ve beslemede ki DC yi arıza tipine göre olduğu gibi geçirir hoparlöre yollar.yakar. ya da bir transistorun iyi kontrol edilmeyen ısısı!!! artan collctor akımı ile kavrulur. akabinde clipping de ampliyi bu şekilde bozabilir ki güç dengesi doğru olmayan yükselteç ve transducer da sinyalin genliği yeterli besleme gerilimi ile kuvvetlendirilemezse pik noktalar(amplitude) kırpılma durumunda kalacak.sürekli güç ve bas frekanslarda çalışıyorsa cihazı haşat edeceğiz.olay bu.ve aklınızda bulunsun bir şeyin gücü belirtilirken etken, ortalama ve max. değerlerinden hangisinin belirtildiğini anlamanız gereklidir.bunu sizin daha iyi bilmeniz gerekmekte.çünkü göreceğiniz ya da duyacağınız doğruları iyi özümsemek sizin elinizde.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.