Şimdi Ara

Hoparlör Modifikasyon Crossover ekleme YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar elimde 2 tane resimdeki crossoverdan var. bunlarla elimdeki pioneer cs-5070 leri modifiye etmek istiyorum , sizce buna değermi acaba hiç bulaşmamalımıyım bu işe. Zamanında hatırı sayılır paralar verip aldığım hoparlörlerimin 2-3 yıl sonra merakıma dayanamayıp içini açıp baktığımda hayal kırıklığına uğramıştım , crossoverları dahi yoktu uzun zamandır aklımda böyle bir modifikasyon var sizce doğru devre bumu yoksa daha farklı bir filtremi almalıyım yada hiçmi bulaşmayım bu işe yardımlarınızı bekliyorum , şimdiden teşekkürler

• kardeşim seni yanıltmıyım ama elindeki crossoverler çok kaliteli birşeye benzemiyor, bobinler gayrinizami makarasız ve max 20w bi değer gibi görnüyor ama sen yinede 3 yolu bağla bi dene belli olmaz güzel sonuç alabilirsin

bu arada nereden aldın?
  • Slm

Cs-5070 speakerlar giris seviyesi urunler. Filtre illaki vardır, filtresiz olmaz ama en basit haliyle 1 nci dereceden dedigimiz 6 dB lik modeldir. Yani tiz uniteye ve mid uniteye seri baglanmıs 1 kondansator ile yapmıslardır. Bas unite direkt baglıdır.
    Normalde filtre hoparlore ozel yapılır. Hoparlorlerin thiele small dedigimiz degerleri vardır. Bu degerler kullanılarak her hoparlore uygun filtre yapılır. Hesap kitap test isleri bunlar kolay degil.
    Olaya baktıgımızda kabinde zaten en vasat filtre kullanılmıs. Sen 2 nci dereceden 3 yollu hazır filtre alarak kullanabilirsin. Daha iyi olacagı kesin. Cunku 6 dB yetersiz bir zayıflatma ayrıca bas unitesine her frekans gidiyor. En azından bunlar duzelir.
    Fotografta gosterdiginde en cok kullanılan 2 nci dereceden 3 yollu filtre zaten. Bobinlerin makarasız falan olması onemli degildir aslında. Onemli olan bobinlerin kare kesitte kalın telle sarılmas ve birbirine gore aynı eksende durmaması kullanlılan kapasitorlerin kutupsuz ve kagıt olmaması gibi etkenler vardır. Bakıldıgındada yakın bobinlerden biri dik digeri yatık bu seklin onemi var ve dikkat etmisler. Kullanılan kondansatorlere ve malzemelere bakıncada cok vasat bir urun degil bu filtre.

Son olarak cok onemli bir nokta bu dikkat et:
    12 db 2 nci dereceden filtrelerde 180 derece faz kayması olur. O yuzden hoparlorlerin hepsi dogru polarite ile baglanmaz. Yani her hoparlorun artı eksi kısmını filtrede artı eksiye baglamaman gerekir. Gecis frekanslarında bosluk olusur. Mid ve tiz unitelerin artı eksilerini ters baglayacaksın. Ozellikle tiz ters baglanacak mid unitesinide dinleyerek baglayacaksın. Bu islemde White noise dedigimiz sesi kullanırsan cok net algılarsın zaten. White noise calarken mesela bas normal baglı olsun. Tiz uniteyi duz bagla birde ters bagla. Duz bagladıgında ses geriye gider bosluk olusur gibi olurken ters bagladıgında bas tan gelen ses e eklenir tamamlar. Sesin siddeti artar. Aynı islemi mid unitedede yapacaksın boylece faz dengelemesini yapmıs olacaksın. Tum hoparlorler aynı fazda calısmıs olacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Son olarak cok onemli bir nokta bu dikkat et:
    12 db 2 nci dereceden filtrelerde 180 derece faz kayması olur. O yuzden hoparlorlerin hepsi dogru polarite ile baglanmaz. Yani her hoparlorun artı eksi kısmını filtrede artı eksiye baglamaman gerekir. Gecis frekanslarında bosluk olusur. Mid ve tiz unitelerin artı eksilerini ters baglayacaksın. Ozellikle tiz ters baglanacak mid unitesinide dinleyerek baglayacaksın. Bu islemde White noise dedigimiz sesi kullanırsan cok net algılarsın zaten. White noise calarken mesela bas normal baglı olsun. Tiz uniteyi duz bagla birde ters bagla. Duz bagladıgında ses geriye gider bosluk olusur gibi olurken ters bagladıgında bas tan gelen ses e eklenir tamamlar. Sesin siddeti artar. Aynı islemi mid unitedede yapacaksın boylece faz dengelemesini yapmıs olacaksın. Tum hoparlorler aynı fazda calısmıs olacak.

saol üstad her konuda yardımıma koşuyorsun yazdıklarına dikkat ederek işe koyuluyorum, sonuçları paylaşırım.

satoyama ; crossoveri 2 yıl önce bir elektronikçiden almıştım kullanmak bugüne kısmetmiş. universal me698 internettede araştırdım kendi universalin kendi sitesinde çıktı sadece.

• ikarahal ; bağlantıyı dediğin gibi yaptım tiz ünite dediğin gibi ters bağlantıda mükemmel , mid ünite ters bağlanınca çatlama yapıyor yüksek seslerde sanırım o doğru bağlanacak . bass ünitesine gelince beni üzen o oldu zaten filtreden cıkan bass çıkışlarına üniteyi bağladığımda ses oldukça kötü baslar mermi sesi gibi cok sertleşti ve hiç hoşuma gitmedi , kendimce bir kombinasyon yaptım tiz ters bağlı mid doğru ve bass ünitede filtrelemeden direk bağlı elde ettiğim en iyi ses bu. Başka bir kombinasyon önerin yoksa bu şekilde sabitleyip kapatmayı düşünüyorum.
  • resimler süper. dşından hiç böyle birşey beklemiyor insan
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyblack

ikarahal ; bağlantıyı dediğin gibi yaptım tiz ünite dediğin gibi ters bağlantıda mükemmel , mid ünite ters bağlanınca çatlama yapıyor yüksek seslerde sanırım o doğru bağlanacak . bass ünitesine gelince beni üzen o oldu zaten filtreden cıkan bass çıkışlarına üniteyi bağladığımda ses oldukça kötü baslar mermi sesi gibi cok sertleşti ve hiç hoşuma gitmedi , kendimce bir kombinasyon yaptım tiz ters bağlı mid doğru ve bass ünitede filtrelemeden direk bağlı elde ettiğim en iyi ses bu. Başka bir kombinasyon önerin yoksa bu şekilde sabitleyip kapatmayı düşünüyorum.

Faz testini oyle yuksek seste denemene gerek yok white noise bul ordan normal sesle dinleyerek yap.
    Bas uniteyi normal polarite ile bagla. White noise dinlerken mid uniteyi ters ve duz baglayarak ses tamalanıyormu bak muhtemelen ters baglı olması gerekecek, tizde zaten ters polarite. Dogrusu budur.
    Kendince bir kombinasyon olmaz malesef. Bas unite sadece band pass kabinlerde filtresiz olur. Oda kabinin bir filtre etkisi gostermesinden dolayıdır. Siz direkt baglamakla bas uniteye gereksiz frekans yolluyorsunuz buda o frekansları distorsiyona ugratıyor. Hemde bas gereksiz bir frekans yukune maruz kalıyor.

Ozetle 2 nci dereceden 12dB oktavlık filtre icin polarite:

Bas duz polarite
    Mid ters polarite
    Tiz ters polarite

olmalıdır. Cunku bu filtrede 180 derece faz kayması olur. Dengelenmesi sarttır yoksa frekans boslukları ile faz kaymasının sorunları yasanır. Sizin kulagınız eski sesi referans aldıgından yadırgayabilirsiniz. O yuzden ilk izlenimleri gormezden gelin. Sistemi olması gerektigi gibi yapıp kapatın ve zamana bırakın. Dogru baglantıyla daha detaylı ses alacagınız kesin.

Asagıdaki link daha aydınlatıcı olacaktır bu konuda :
    http://ccs.exl.info/calc_cr.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 5 Ekim 2009; 13:43:08 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    3 yollu crossover yapımı YARDIM
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • denemeleri yaparken mid ve tiz üniteleri kabinin dışındaydı şimdi dediğin bağlantıyı yapıp kabini kapattım 5070 lerin diğeri fabrikasyon bağlantısında balance bir sağ bir sol yapmaktan kafayı yedim fark varmı diye ama filtreli tarafta mid + tiz daha dengeli ilk denememdeki bass dengesizliği mid ve tizlerin yerlerinin boş olmasından kaynaklanmış suan basslarda bir anormallik yok. bir sorum daha olacak filtreleri lehimletmeye götürmeden önce iç kablolamayı nasıl yapmam konusunda bilgilendirirsen çok sevinirim. mid+tiz için farklı yani ince bass için kalınmı kullanmalıyım elimde oldukça fazla kablo var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyblack -- 5 Ekim 2009; 14:12:52 >
  • Kalın kablo kullanman hatta bu is icin tasarlanmıs speaker kablosu kullanman daha iyi olacaktır.
    1,5 mm den dusuk olmasın cap. Tum hoparlorler icin aynı kabloyu kullan.
    Birde kabin ici bos ise mutlaka camyunu tarzında sonumlendirme malzemesi koy. Ic yansımaları alacagı gibi tiz sesleri emecektir. Daha yumusak ve derin alt frekans elde edersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 5 Ekim 2009; 15:27:44 >
  • iç kablolamada kaliteli power supply kablosu kullanabilirsin hem renkli hem sağlam

@ikarahal

bendeki pionner mid tiz ünitede tiz capasitörlü ve düz bağlı mid speaker ise ters bağlı, sürekli düşünürdüm neden acaba nasıl olur böyle bir hata yaparlar diye soketler uysa bende mid speaker i de düz bağlayacaktım iyiki yapmamışım ayrıca bu bilgi için teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 5 Ekim 2009; 16:04:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Kalın kablo kullanman hatta bu is icin tasarlanmıs speaker kablosu kullanman daha iyi olacaktır.
    1,5 mm den dusuk olmasın cap. Tum hoparlorler icin aynı kabloyu kullan.
    Birde kabin ici bos ise mutlaka camyunu tarzında sonumlendirme malzemesi koy. Ic yansımaları alacagı gibi tiz sesleri emecektir. Daha yumusak ve derin alt frekans elde edersin.

elinde hama'nın alaşımlı speaker kabloları var bunlar işimi görür heralde. birde oto subwooferlarının bağlantısında kullanılan kalın kablolardan var o olmaz heralde.
  • Hamanın kabloları iyidir. Dedigim gibi ince olmasın en az 1,5 luk olsun. Bende spaker kablosu olarak hamanın gumus 4 mm olanını kullanıyorum.
    Parca parca kablolarla yada power kablosu vs ile duzgun olmaz bu is. Eger yoksa bir kac metre kablo speaker kablosu alarak yap olsun bitsin. İs duzgun olsun.
  • Montajı bügün bitirdim , bağlantıları aynen dediğin gibi yaptım mid+tiz ters bass ise normal bağlı : şimdi yeniden bunaltıcı sorularıma başlıyorum

bassların eskiye göre daha fazla hereket etmesi (girip çıkması) normalmi , ayrıca mid ünite sese yüklendiğimde çatlama yapıyor fakat düz bağladığımda
    bunu yapmıyordu kafam karıştı iyice baştada süpheliydim acaba hiç bulaşmasammı diye , kötümü çalıyor deseniz yoo acaba kulağım bu yeni tonamı alışamadı bilmiyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.