merhabalar. dün bit pazarında mıknatısı kırık bir eminence legend 12" (8 ohm 50W) entruman hoparlörü gördüm. mıknatısı çatlamış ama sağlam gibi görünüyordu. 10 ytl istedi açıkçası çok geldi. sonradan da pişman oldum. (incelemedim fazla ama sargılarda da sorun varsayarsak) acaba tamir edilme ihtimali var mı? eğer bir ihtimal varsa 50 ytlyi geçmezse tekrar arayacam amerika fiyatı 80 dolar, tarde en az 170 ytl dir
tamiri yapılır istanbulda beşiktaştaki bir pasajın içinde bu işi iyi yapan birisi varmış. tabi sana yararmı bilmiyorum
hiç uğraşma reber.. mıknatıs kırıldıysa manyetik merkez değişmiştir.. çalışır ama verim alamazsın..
Tamirat sadece bobin ve kon'da yapılıyor. (Masrafa değecek olanlarda.) Mıknatıs hasarlıysa değmez.
arkadaşım biraz alakasız olacak ama nerdeki bit pazarı acaba kartalda vardı eskiden kaldırıldı.
Hoparlor tamir olur bobin yeniden sarılır, koruk lastikler degisir, kon degisir vs vs ama fabrika verilerini vermez. Fabrikadan cıkmıs dokunulmamıs orjinal bir hoparlorun aynısı olmaz. O artık farklı bir hoparlordur. Bir hoparlor yapılırken bir dunya hesap kitap ve ozel bilesenli malzemelerle yapılır. İdeal performans verene kadar testler degisiklikler yapılır en ideale ulasınca piyasaya surulur. Thele small parametreleri cıkarılır kabinler crossoverlar bu parametrelere gore yapılır. Hoparlore yapılacak en ufak mudahale thele small parametreerini bozar ve artık o hoparlor baska hoparlor olur. Hoparlor tamir eden kesimde ya bu hoparlorde nasıl bobin kullanılmıs, karısımı nedir, kesiti nasıl, kon malzemesi neden yapılmıs, ic ve dıs suspansiyonun elastikiyet derecesi ne vs vs diyip onarım yaptıktan sonrada testlere sokup analizlerini cıkarıp fabrika verilerini vermismi diye bakmaz. O yuzden tamir olan hoparlore orjinal olmus gibi bakmayın kendinizi kandırırsınız.
Benim bildiğim,hoparlör yapılırken mıklatıs yerine takılıyor ama ilk başta magnetik özelliği olmuyor,sonradan voltaj verilerek tam bi merkezi manyetik alan ayarlaması yapılıyor ve mıklatıs özelliği kazandırılıyor. İbrahim hocamın dediği gibi,üstünde oynama yaptıktan sonra aynı performansı beklemek zor...