Şimdi Ara

★★★ HTC DESIRE ANA KONU ★★★ (32. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.667
Cevap
6
Favori
45.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Constantiné

halbarad
    Az önceki mesajdan da göreceğin gibi evet root işlemini becerdim .. Sağol yönlendirmelerin için.. Ben superuserı apk olarak sd karta atıp telefonu açıp kuruyordum, meğer recoveryden flashlamam lazımmış.. Ben de bu işlemi yapana kadar flashlamak ne demek onu bile anlamıyordum..:)

Bişiler daha sorucam şimdi sana bıkmadıysan hala..

Şimdi revolutionary ile s-off oldum, üzerine superuser flashladım root oldum..
    Bu arada ext4 updater kurdum,
    ordan senin dediğin recovery touch kurdum,
    rom manager kurdum,
    ordan clockwork recovery kurdum,
    busybox kurdum,
    revolutionarynin de kendi recoverysi var sanırım çünkü ilk s-off olduğumda hboot recoveryden revolutionarye girip nandroid backup almıştım..

Sanki çok fazla şey kurmuşum gibi geliyor.. Senin beğendiğin o runnymede romu kurmak istiyorum telefona ama her şey temiz temiz gitsin istiyorum.. Şu ana kadar düzeltmem gereken ya da eksik kaldığım bir şey var mı söyler misin..?

Bu arada kartı da gparted ile bölümledim.. Dediğin gibi 1,5 gb boşluk ayırıp kalan küsüratı fat32 yaptım, sonra 1,5 gb olanı ext4 yaptım..

Rom işine girmek için senden haber bekliyorum..
    Tavsiye vermek isteyen arkadaşlar olursa önerilere açığım..

p.s.: kendimle gurur duyuyorum yahu, bildiğim kadarıyla burda bu işlerle uğraşan tek kız olarak şu root işini becerdiğim için..:)

evet fazla şey kurmuşsun :)

4ext recovery kurup, onunla touch recovery kurduktan sonra clockwork recovery kurman fazla olmuş. ikisi de recovery sonuçta, clockwork kullanmadım ben 4ext kullanıyorum memnunum da. touch recovery'de ekran dokunmatik olarak kullanabiliyorsun ama normal recoveryde seçim yapmak için ses açma kapama, power tuşunu falan kullanabiliyorsun.
    busybox da ben hiç kendim kurmadım. romların içinde oluyor zaten, çok da araştırmadım açıkçası busybox neymiş ne işe yararmış :) ama dediğim gibi gerekli bişeyse rom içinde oluyor zaten.

kartı gparted ile bölümlendirirken hani bi çubukta kartın hangi bölümü fat32 hangi bölümü ext4 diye gösteriyor ya, işte orada fat32 ext4 alandan önce gelmeli. fat32'nin önde olması önemliymiş.

eğer touch recovery kullanırsan ve benim kullandığım runnymede romu yükleyecek olursan şu şekilde bi yükleme ekranı gelecek
    http://i.imgur.com/xFIE1.png
    bu ekran ne kurulsun ne kurulmasın seçebiliyorsun,şu uygulamalar kurulmasın, açılışta şu animasyon olsun vs gibi.. eskiden böyle seçme imkanımız yoktu ne varsa kuruluyordu :)
    mesela bu resimde dikkat edersen ilk başta iki tane seçenek var "generic app2sd" ve "ad2sdx by amarulz" diye. bunlar telefonun hafızasını etkileyecek seçenekler. app2sd yüklersen telefonun hafızası yine yüz küsür mb olarak görünecek ama yine de orjinal haline göre çok daha fazla uygulama kurabileceksin. ad2sdx yüklersen, telefon açıldıktan sonra özelliklere girersen telefonun dahili hafızası 1gb falan görünecek ve çok çok daha fazla uygulama kurabileceksin dolayısıyla. bu a2sd, ad2sdx, d2ext vs ile ilgili bildiğim kadarıyla bişeyler yazmıştım önceleri, bulamazsan tekrar kopyala yapıştır yazarım tekrar.
    hboot olayı da önemli burada. şu an hboot yüklemesi yapmadıysan stock hboot kullanıyorsundur. stock hboot ile ad2sdx kullanamazsın. alpharev sitesinden cm7r2 hboot için img dosyasını indirip önceki dediğim gibi fastboot commander ile onu yüklersin. sen şimdi stock hboot ile çalışan rom kullandığın için, bu şekilde hboot'u değiştirirsen telefonun açılmayacaktır, o yüzden hboot değiştirdikten sonra ona uygun rom yüklemen gerekiyor :)

kullandığım rom ve versiyonunu da yazayım
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1315961

buradaki
    Runnymede AIO V6.0.4.3 Special Edition Stable Version
    bunu kullanıyorum ben şu anda.

zaten bi kere yüklersen rom, onun zevkini aldıktan sonra canın sıkıldıkça istediğin romu indirir yükler denersin :D
    karışık anlattığım, tam açıklayamadığım yer varsa tekrar açıklayabilirim. kolay gelsin :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Saraçoğlu

arkadaşlar cihazın pili gerçekten eziyet oldu , iki ayrı pil ile geziyorum , gün içinde o bile banamısın demiyor..orjinal rom yüklü , hiçbi işlem yok...programlar var ama sistemi , programları , sd kartı vss komple temizliycem...root etmek ve varsa şarja yönelik custom bi rom yüklemeyi düşünüyorum , ne dersiniz?bu şekilde pil problemi çekip custom bi romla çözüme ulaşan kimse varmı?

kullanım da önemli, 3g sürekli açık duruyor mu bluetooth, gps açık mı vs gibi.. yedek pil ben de almıştım ama orjinal pili kadar performanslı değildi benim aldığım. bir de yedek batarya kullanmadan boşta dursa bile kendi kendine azar azar da olsa bitiyor şarjı. daha yeni şu cihazdan aldım
    http://tinyurl.com/83qxpgs

bi kere denedim, batarya bittikten sonra %90 şarj etti. telefonun 3/4 boyutunda bi alet :) telefondan biraz ufak yani. bir de sadece şarj yüzünden rom yüklemek istiyorsan, önce şunu da deniyebilirsin; sadece root at, orjinal romu kullanmaya devam et. telefonun işlemci kullanımını düzenleyen uygulamalar var, root şart o oygulamalar için. root attıktan sonra o uygulamalardan birini kurup dene, mesela daemon controller gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: halbarad

quote:

halbarad
    Az önceki mesajdan da göreceğin gibi evet root işlemini becerdim .. Sağol yönlendirmelerin için.. Ben superuserı apk olarak sd karta atıp telefonu açıp kuruyordum, meğer recoveryden flashlamam lazımmış.. Ben de bu işlemi yapana kadar flashlamak ne demek onu bile anlamıyordum..:)

Bişiler daha sorucam şimdi sana bıkmadıysan hala..

Şimdi revolutionary ile s-off oldum, üzerine superuser flashladım root oldum..
    Bu arada ext4 updater kurdum,
    ordan senin dediğin recovery touch kurdum,
    rom manager kurdum,
    ordan clockwork recovery kurdum,
    busybox kurdum,
    revolutionarynin de kendi recoverysi var sanırım çünkü ilk s-off olduğumda hboot recoveryden revolutionarye girip nandroid backup almıştım..

Sanki çok fazla şey kurmuşum gibi geliyor.. Senin beğendiğin o runnymede romu kurmak istiyorum telefona ama her şey temiz temiz gitsin istiyorum.. Şu ana kadar düzeltmem gereken ya da eksik kaldığım bir şey var mı söyler misin..?

Bu arada kartı da gparted ile bölümledim.. Dediğin gibi 1,5 gb boşluk ayırıp kalan küsüratı fat32 yaptım, sonra 1,5 gb olanı ext4 yaptım..

Rom işine girmek için senden haber bekliyorum..
    Tavsiye vermek isteyen arkadaşlar olursa önerilere açığım..

p.s.: kendimle gurur duyuyorum yahu, bildiğim kadarıyla burda bu işlerle uğraşan tek kız olarak şu root işini becerdiğim için..:)

evet fazla şey kurmuşsun :)

4ext recovery kurup, onunla touch recovery kurduktan sonra clockwork recovery kurman fazla olmuş. ikisi de recovery sonuçta, clockwork kullanmadım ben 4ext kullanıyorum memnunum da. touch recovery'de ekran dokunmatik olarak kullanabiliyorsun ama normal recoveryde seçim yapmak için ses açma kapama, power tuşunu falan kullanabiliyorsun.
    busybox da ben hiç kendim kurmadım. romların içinde oluyor zaten, çok da araştırmadım açıkçası busybox neymiş ne işe yararmış :) ama dediğim gibi gerekli bişeyse rom içinde oluyor zaten.

kartı gparted ile bölümlendirirken hani bi çubukta kartın hangi bölümü fat32 hangi bölümü ext4 diye gösteriyor ya, işte orada fat32 ext4 alandan önce gelmeli. fat32'nin önde olması önemliymiş.

eğer touch recovery kullanırsan ve benim kullandığım runnymede romu yükleyecek olursan şu şekilde bi yükleme ekranı gelecek
    http://i.imgur.com/xFIE1.png
    bu ekran ne kurulsun ne kurulmasın seçebiliyorsun,şu uygulamalar kurulmasın, açılışta şu animasyon olsun vs gibi.. eskiden böyle seçme imkanımız yoktu ne varsa kuruluyordu :)
    mesela bu resimde dikkat edersen ilk başta iki tane seçenek var "generic app2sd" ve "ad2sdx by amarulz" diye. bunlar telefonun hafızasını etkileyecek seçenekler. app2sd yüklersen telefonun hafızası yine yüz küsür mb olarak görünecek ama yine de orjinal haline göre çok daha fazla uygulama kurabileceksin. ad2sdx yüklersen, telefon açıldıktan sonra özelliklere girersen telefonun dahili hafızası 1gb falan görünecek ve çok çok daha fazla uygulama kurabileceksin dolayısıyla. bu a2sd, ad2sdx, d2ext vs ile ilgili bildiğim kadarıyla bişeyler yazmıştım önceleri, bulamazsan tekrar kopyala yapıştır yazarım tekrar.
    hboot olayı da önemli burada. şu an hboot yüklemesi yapmadıysan stock hboot kullanıyorsundur. stock hboot ile ad2sdx kullanamazsın. alpharev sitesinden cm7r2 hboot için img dosyasını indirip önceki dediğim gibi fastboot commander ile onu yüklersin. sen şimdi stock hboot ile çalışan rom kullandığın için, bu şekilde hboot'u değiştirirsen telefonun açılmayacaktır, o yüzden hboot değiştirdikten sonra ona uygun rom yüklemen gerekiyor :)

kullandığım rom ve versiyonunu da yazayım
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1315961

buradaki
    Runnymede AIO V6.0.4.3 Special Edition Stable Version
    bunu kullanıyorum ben şu anda.

zaten bi kere yüklersen rom, onun zevkini aldıktan sonra canın sıkıldıkça istediğin romu indirir yükler denersin :D
    karışık anlattığım, tam açıklayamadığım yer varsa tekrar açıklayabilirim. kolay gelsin :)

ah ah arkadaşım ya hakikaten iyi ki varsın sen..
    Sabah kalktım ilk iş şu senin dediğin cm7r2 yi kurayım bari senden haber gelene kadar dedim ve kurdum ve ne oldu.. aynen söylediğin gibi telefon açılmıyor.. delirdim.. buraya kadar geldim sonunda mahvettim dedim, ağlayacak gibi oldum..
    Şimdi senin mesajın geldi, hissetmişsin gibi sanki yazmışsın ya "açılmayacaktır" diye.. Valla çok yaşa sen emi..
    Hemen şimdi romu kuruyorum..
    çok güldüm halime..

• Telefonu hboot açıp, recoverye gidip 4extten wipe falan yapmam lazım mı, daha ilk kez kuruyorum biliyorsun..?
    Bir de önce aroma installer mi yüklemem lazım, yoksa romla mı geliyor o ?
  • quote:

ah ah arkadaşım ya hakikaten iyi ki varsın sen..
    Sabah kalktım ilk iş şu senin dediğin cm7r2 yi kurayım bari senden haber gelene kadar dedim ve kurdum ve ne oldu.. aynen söylediğin gibi telefon açılmıyor.. delirdim.. buraya kadar geldim sonunda mahvettim dedim, ağlayacak gibi oldum..
    Şimdi senin mesajın geldi, hissetmişsin gibi sanki yazmışsın ya "açılmayacaktır" diye.. Valla çok yaşa sen emi..
    Hemen şimdi romu kuruyorum..
    çok güldüm halime..

bikaç kere benim de başıma denk geldi de telefonun açılmadığı, aha telefonu hallettik sonunda dediğim.. o yüzden açılmayacağı aklıma gelince yazayım dedim, millet de benim gibi paniklemesin

• quote:

Telefonu hboot açıp, recoverye gidip 4extten wipe falan yapmam lazım mı, daha ilk kez kuruyorum biliyorsun..?
    Bir de önce aroma installer mi yüklemem lazım, yoksa romla mı geliyor o ?

evet wipe yapman lazım. aroma installer kendi gelen bişey, onun yüklemen gerekmiyor. hangi recovery kullanıyorsun şu anda?
  • 4ext kullanıyorum touch olanı, senin dediğin işte.. rom iniyor şu anda, 30 dk. sı var..
  • quote:

4ext kullanıyorum touch olanı, senin dediğin işte.. rom iniyor şu anda, 30 dk. sı var..

clockwork recovery kurdum demiştin ya bikaç mesaj önce. eğer 4ext'in üzerine kurduysan diye sormuştum. recovery'e girdin mi, wipe işlemlerini yaptın mı? onları yapmadıysan şimdi yapabilirsin rom inerken. indikten sonra karta atarsın direkt kurarsın romu
  • valla clockwork de kurulu..
    hatta bu son cm7r2yi telefona yüklemeden önce recoveryyi açınca revolutionary recovery açılıyordu ama şimdi 4ext açılıyor..
    orda wipe ve clear olan her şeyi mi yapayım..?
    Bir de aklımdayken sorayım.. alpharev da hep 2 tane dosya var downloadda ya, hangisini indirip yüklüyoruz..? Ben inşallah doğrusunu yaptım..
    Download yazısının altında olanı indirdim, şunu bravo_alphaspl-cm7r2.img.. Ve başka yerlerde yazıyormuş şimdi gördüm ama ben hiç isim falan değiştirmeden senin dediğin fastboot comander programı ile flashladım telefona..

HBoot ile açıldığında en üstte revolutionary yazan yerde şimdi AlphaRev CM7 r2 yazıyor.. Doğru bir noktadayım di mi..?
  • wipe data/factory reset
    wipe cache
    wipe cache+dalvik
    wipe dalvik cache
    wipe battery stats

hepsini yapayım mı ?
  • quote:

wipe data/factory reset
    wipe cache
    wipe cache+dalvik
    wipe dalvik cache
    wipe battery stats

hepsini yapayım mı ?

evet bunları yap. alpharev'den de sonu img olan dosyayı indirip yüklediysen tamam sorun olmaz
  • Seni yakalamışken bir soru daha sorayım.. Bu noktada mesela, başka hboot yüklediğim için telefonum açılmıyor ya, başka hboot yükleyip kendi romuyla açılmasını sağlayabilir miyim..?
    Ya da bu romdan başka roma geçerken hboot değiştirecek miyim, yoksa bu cm7r2 ile çalışan başka romlar da var mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Constantiné -- 23 Mart 2012; 10:12:05 >
  • quote:

Seni yakalamışken bir soru daha sorayım.. Bu noktada mesela, başka hboot yüklediğim için telefonum açılmıyor ya, başka hboot yükleyip kendi romuyla açılmasını sağlayabilir miyim..?
    Ya da bu romdan başka roma geçerken hboot değiştirecek miyim, yoksa bu cm7r2 ile çalışan başka romlar da var mı ?

ilk sorunu bilmiyorum açıkçası, ama işe yaramaz diye tahmin ediyorum hboot değiştirirsen romu da silip yüklemen gerekir bence.

ikinci sorun için: evet cm7r2 çoğu rom destekliyor. romların kaynağı şurası
    http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=628
    burada da başlıklara dikkat edersen yazıyor stock, cm7r2 falan diye. başlıklarda yazmıyorsa da içeriklerde yazıyor. ben mesela çok uzun zamandır hbootu değiştirmedim, ama bu süre içinde çok farklı romlar yükledim denedim. dediğim gibi çoğu romun cm7r2 destekleyeni de mevcut

• bu arada runnymede rom yükledikten sonra şöyle bişeyler tavsiye ediyorlar, ben uyguluyorum bilmiyorum faydası oluyor mu; telefon ilk açıldıktan sonra pin kodunu giriyorum ve telefonu öyle 15dk falan kendi halinde bırakıyorum, hiç ayar yapmıyorum ilerlemiyorum. daha sonra telefonu yeniden başlatıyorum ve bu sefer hesapları falan giriyorum (facebook, gmail vs) sonra telefonu açıyorum tamamen ve bi yarım saat de öyle kendi kendine bırakıyorum. senkronizasyonları falan ayarlıyor. böylesi iyi olur diyorlar
  • Nasıl bir şans varsa bende.. Merkür geri mi gidiyor nedir, öyle bişi vardı, merkür geri giderken elektronik aletlerle sorun yaşarsınız diye..
    Rom'un bitmesine 5 dk kala internet gitti, ardından da elektrik gitti..
    Telefona önceden cm7r2 yüklemesi yapmamış olsaydım telefonun internetiyle falan hallederdim işimi; bütün gün hem telefonsuz hem internetsiz kaldım..
    Şimdi geldi ikisi de, indiriyorum romu..
    Ben heyecanlandıkça her şey tersime gelişiyor hayırlısı..
  • quote:

quote:

arkadaşlar cihazın pili gerçekten eziyet oldu , iki ayrı pil ile geziyorum , gün içinde o bile banamısın demiyor..orjinal rom yüklü , hiçbi işlem yok...programlar var ama sistemi , programları , sd kartı vss komple temizliycem...root etmek ve varsa şarja yönelik custom bi rom yüklemeyi düşünüyorum , ne dersiniz?bu şekilde pil problemi çekip custom bi romla çözüme ulaşan kimse varmı?

kullanım da önemli, 3g sürekli açık duruyor mu bluetooth, gps açık mı vs gibi.. yedek pil ben de almıştım ama orjinal pili kadar performanslı değildi benim aldığım. bir de yedek batarya kullanmadan boşta dursa bile kendi kendine azar azar da olsa bitiyor şarjı. daha yeni şu cihazdan aldım

bi kere denedim, batarya bittikten sonra %90 şarj etti. telefonun 3/4 boyutunda bi alet :) telefondan biraz ufak yani. bir de sadece şarj yüzünden rom yüklemek istiyorsan, önce şunu da deniyebilirsin; sadece root at, orjinal romu kullanmaya devam et. telefonun işlemci kullanımını düzenleyen uygulamalar var, root şart o oygulamalar için. root attıktan sonra o uygulamalardan birini kurup dene, mesela daemon controller gibi.

Eskiden çok kullanıyordum , internet , yazışma , uzak masaüstü programları , konuşma vss vss , ama şimdi işlerim için bi ipad aldım ve tüm kullanımımı ipad den yapıcam.Teledonla dünlük kullanımım da şu şekilde olucak.Gün içerisinde telefon görüşmeleri , max 5 dakika whatsapp dan yazışma ,, onun haricinde gps kapalı , bluetooth kapalı , mobil şebeke ve wifi hotspot sürekli açık olacak dışarıda olduğum süreçte.
    Dün o kadar sinirlendim ki , rehber , galeri vss hiçbi bilgimi taşımadan direkt fabrika ayarlarına geri döndürdüm aleti :D , ne var ne yok sıfırladım , şimdi sadece olmazsa olmaz programları ve uygulamaları kurdum (whatsapp , opera , batery widget , uninstaller , 3gwatchdog gibi) , pili şuan daha tasarruflu tüketiyormuş gibi sanki.Ama hiç kullanmadım doğru dürüst.

Dediğiniz gibi sadece şarj için root ve rom yüklemek istiyorum.Yani pili maksimum seviyede kullanabilmek için ne gerekiyorsa yapabilirim.İşlemci hızı vss.Oyun falan oynamıycam zaten.Gün içi konuşmama ve mobil şebeke + wifi hotspot ikilisine yetecek gücü sağlaması yeter.

• quote:

quote:

quote:

Eskiden çok kullanıyordum , internet , yazışma , uzak masaüstü programları , konuşma vss vss , ama şimdi işlerim için bi ipad aldım ve tüm kullanımımı ipad den yapıcam.Teledonla dünlük kullanımım da şu şekilde olucak.Gün içerisinde telefon görüşmeleri , max 5 dakika whatsapp dan yazışma ,, onun haricinde gps kapalı , bluetooth kapalı , mobil şebeke ve wifi hotspot sürekli açık olacak dışarıda olduğum süreçte.
    Dün o kadar sinirlendim ki , rehber , galeri vss hiçbi bilgimi taşımadan direkt fabrika ayarlarına geri döndürdüm aleti :D , ne var ne yok sıfırladım , şimdi sadece olmazsa olmaz programları ve uygulamaları kurdum (whatsapp , opera , batery widget , uninstaller , 3gwatchdog gibi) , pili şuan daha tasarruflu tüketiyormuş gibi sanki.Ama hiç kullanmadım doğru dürüst.

Dediğiniz gibi sadece şarj için root ve rom yüklemek istiyorum.Yani pili maksimum seviyede kullanabilmek için ne gerekiyorsa yapabilirim.İşlemci hızı vss.Oyun falan oynamıycam zaten.Gün içi konuşmama ve mobil şebeke + wifi hotspot ikilisine yetecek gücü sağlaması yeter.

WiFi hotspot özelliğini pek kullanmadım ben ama sürekli açıksa o, çok batarya yer sanırım. Ya da belki uygulamalardan biri gereksiz şarj yiyordu? Bu şekil deneyin bakalım

• Hotspot evet wifi kadar yiyor bataryadan,genelde en çok orjinal romda pili yiyen senkron olayı diye hatırlıyorum,parlaklıkta aynı şekilde,halbarad'ın dediği gibi daemon control veya benzeri bir uygulama ile şarj sorununun kısmen önüne geçilebiliyor.Bende şu anda uzun zamandan beri runnymede kullanıyorum fakat sürüm 4 bendeki yenisini yüklemeye üşendim.Bu romda güç verimliliği var çoğu sense 3.5 romda olduğu üzere onu aktif ettiğimizde bende internet komple kapalı,işlemci ayarlarını yaptım kontrol ettim 2gün 25saniye önce şarjdan almışım telefonumu şu anda %87de,aktif olarak kullanmıyorum sadece mesaj atıyorum ve konuşuyorum bazen.
  • 2 gün oldu runnymede yükleyeli.. Güzel rom, evet yeni telefon almış gibi oldum ama şikayetlerim de var.. Ekrandaki animasyonlar takılıyor, kendi açılış boot animasyonu da, hava durumu animasyonları da.. ana ekranım bazen sağa doğru kaçık kalıyor bazen, tam yerleşmemiş gibi.. dün de beni aramış arkadaşım cevap vermeyince yanımdaki arkadaşımdan aramış.. Telefona baktım hemen tam aramanın geldiği dakikada kilitlenmiş sanki, pili çıkarmadan düzelmedi.. ve devamında da açılırken HTC yazısında takıldı, tekrar pil çıkarıp taktım..
    Bunlar normal mi, alışmalı mıyım..? Telefonu tedirgin kullanıyorum..

Not: telefonumun ayarlarıyla oynamadım bile, doğru dürüst app bile yüklemedim..
  • Runnymede ROM kullanırken aynı sorunlar defalarca başıma geldiği için başka bir ROMa geçtim ben. Belki buradaki diğer arkadaşlar yaşamamıştır bunları. iz yanlış bişeyler yapmışızdır diyeceğim ama diğer ROMlarda sıkıntı olmuyor. Özellikle arama gelince telefonun çökmesi çok sinir bozucu.
  • 
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.