Baya bi geç oldu ama sonunda ekran görüntülerini aldım. Benim HTPC'de mouse ve klavye yok. Ben sadece uzaktan kumanda ile kullanıyorum. Kumandayı 10$'a internetten almıştım. Bir ara NMT aldım fakat menülerde gezinirken ve filmleri seçmek istediğim bölümde gezinirken bekleme süreleri çok uzun olduğu için dayanamadım. Sağolsunlar iadeyi kabul ettiler. Ertesi gün kendime HTPC topladım. Sistem hakkındaki bilgileri verip fotoların küçük boylarını foruma ekleyeceğim. Orjinal boyutlu halini görmek isteyenler için link vereceğim. 2 foto 1MB, diğer 10 foto 6MB byutlarında.
Sistem: Anakart : Zotac GF 9300 (Nvidia Geforce 9300 onboard ekran kartlı ve wifi) İşlemci : İntel E 5200 (overclock yapmıyorum) Harddisk: WD green 1TB Ram : 2GB tek Ram (Kingston 800Mhz) Kasa : Dark küp kasa OS : Linux Ubuntu 9.04 Program : XBMC çok nadir BOXEE kullanıyorum.
Video görüntü ayarlarım şu şekilde :
Resmin orjinal boyutunu görmek için buraya basın Burada önemli olan "Render Yönetimi". Ben linux kullandığım için ve Nvidia ekran kartım olduğu için VDPAU kulanabiliyorum. Bu şekilde 1080p filmlerde işlemciye hiç yük binmiyor ve ekran kartı herşeyi kendisi hallediyor.
Ses ile ilgili ayarım (optik kablo ile DTS destekli reciever amfiye veriyorum) şu şekilde:
Resmin orjinal boyutunu görmek için buraya basın Optik kablo kullandığım için Ses çıkışı: dijital seçili. Amfim DTS ve AC3 desteklediği için her iki seçeneği de seçtim. Amfi kendisi uğraşsın diye. Ama desteklemiyor ise bu iki seçeneği seçmeyin. O zaman xbmc sizin için sesleri çözer.
Ses çıkış aygıtı: Bende yanlışlıkla default kalmış onu da alttaki gibi iec958 yaptım yani optik kablodan ses alıyorum. Passthrough: Bu da optik kablo olduğu için yine iec958 seçili. Çoklu ses kanallarını stereoya indirgemeyi işaretlemedim. Anladığım kadarı ile amfim olmasa idi sadece iki hoparlörüm olsa idi bunu seçmem iyi olacaktı.
Videoların menüsünün görünümü sizin tercihinze bağlı. Bu skin benim hoşuma gitmişti. Skin ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz sitesinin linki : http://teamrazorfish.co.uk/mediastream.html Ben birkaç örnek koydum :
Şimdi ise asıl konu olan filmleri izlerkenki işlemci yükünü göstermekte. Birkaç farklı film ile ekran görüntüsü aldım. Resmin üst kısımda ayrıntılı bilgi var:
XBMC'nin hoşuma giden özellikleri : 1) Film izlerken istediğiniz altyazıyı siz gösterebiliyorsunuz. Hatta rar dosyası içinde bile olsa kendisi okuyabiliyor içindekini. Yeni bir plugin çıkmış. Türkçe altyazıyı kendisi buluyor siz seçiyorsunuz. Bu şekilde tadından yenmiyor :) 2) Eşim rahatlıkla kullanabiliyor. Kumandadan başka birşeye ihtiyacınız kalmıyor. 3) Filmleri yarım bıraktığınız zaman. Arada başka film izleseniz de bir ay geçse de kendisi hatırlıyor. Filmi seçip play veya enter tuşuna basınca kumandadan size kaldığınız yerden (süresini vererek) devam mı edeyim? Baştan mı başlayayım diye soruyor. 4) Skin seçeneği fazla ve genelde Türkçe desteğ yeterince mevcut. 5) Hiç codec veya başka bir program kurmama gerek kalmadı. Sadece ubuntu kurdum üzerine XBMC kurdum olayım bitti :) 6) Amfisi olmayan kişiler için XBMC ve benzeri programlar DTS veya benzeri ses codeclerini kendisi çözerek sizin hoparlörlere veya TV'ye sesi aktarıyor. 7)Filmi izledikten sonra veya izlemesen bile herhangi bir filmi veya dosyayı uzaktan kumanda ile silebiliyorsun. 8) Kurulumdan sonra klavye veya mouse'a ihtiyacın kalmıyor. Sadece uzaktan kumanda ile kullanabiliyorsun. 9)Altyazı kayması olursa filmi izlerken bile ileri geri kaydırma yapabiliyorsunuz. Senkronizasyon mevcut. Rengini değiştirebilir, boyutuna siz karar verebilirsiniz.
NOT: Ekran görüntülerinin orjinal boyutları 1-2 ay sonra silinecek.
NOT2: XBMC ve benzeri programların Windows sürümü de mevcut. Fakat o zaman VDPAU sisteminden faydalanamazsınız. VDPAU iki şey ister. Linux ve Nvidia ekran kartı. Sisteminiz güçlü ise zaten windows ile kullanabilirsizin. O zaman tv veya herhangi bir uzaktan kumanda ile bile kumanda edebilirsiniz. Yeterki kumandadaki hangi tuş hangi kodu gönderiyor onu windowsta program ile bulun. Daha sonra ~ProgramFiles/XBMC/system/keymap.xml dosyasında veya IRSSmap.xml dosyasında play puse ve diğer bütün işlemlerin koduna sizin kodları yazarsanız (kod dediğim sadece rakam). Elinizdeki kumanda çalışır hale geliyor.
gurkanggs
İkisinide kullanmış biri olarak görüntü kalitesi hakkında yorum yaparmısınız ?
Kalite olayı kişiye göre değişir. Kimi keskinlik ister, kimi parlak renk ister. Ben çok fark göremedim açıkçası. Beni popcorn ve wd player tarzı cihazlardan uzaklaştıran sadece yavaşlığı oldu. Filmlerimin olduğu dizini açtım 10 saniye bekletti beni. İlk sayfadan (filmlerin listelendiği) ikinci sayfaya geç dedim yine bekletti. Bu nedenle HTPC'ye yöneldim. Görüntüleri arasında öyle ahım şahım bir fark yok. Şu bundan çok daha iyi demem. Her ikisinin de görüntüleri çok güzel ve çok kaliteli.
quote:
Orijinalden alıntı: gurkanggs
Kalite olayı kişiye göre değişir. Kimi keskinlik ister, kimi parlak renk ister. Ben çok fark göremedim açıkçası. Beni popcorn ve wd player tarzı cihazlardan uzaklaştıran sadece yavaşlığı oldu. Filmlerimin olduğu dizini açtım 10 saniye bekletti beni. İlk sayfadan (filmlerin listelendiği) ikinci sayfaya geç dedim yine bekletti. Bu nedenle HTPC'ye yöneldim. Görüntüleri arasında öyle ahım şahım bir fark yok. Şu bundan çok daha iyi demem. Her ikisinin de görüntüleri çok güzel ve çok kaliteli.
dostum htpc den hdmi bağlantını tv ile sorunsuz yapabildin mi? BEn aylarca vga dan adam gibi görüntü alabildim sonra yeter deyip wd tv aldım
Ama htpc kadar rahat değil bir de aldığın kumandanın linkini verebilir misin
Selam, Aldığım kumandanın linki : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14380 Ben bu kumandayı çok ucuz diye almıştım. Bariz çin malı adi bir kumanda. İleride imon'un düzgün kumandalarından almayı düşünüyorum. Zaten tahminime göre 1-2 sene sonra kumandanın yazıları silinebilir Çin malından fazla birşey beklememek gerekir. Kumandayı o siteden alırsan ptt ile evine kadar geliyor. Herhangi bir ek ücret ödemene gerek yok. Fiyatı zaten shippin ücretini içeriyor
Hdmi ile tv'ye bağlıyım. Hiçbir sorun yaşamadım. İlk xp kurdum sorun yoktu, vista kurdum yine sorun yoktu. Linux kurdum yine sorun yok. Yani hdmi ile sürkeli bağlı. Başka monitör de bağlı değil. Düğmesine basıyorum ve açılıyor htpc. Sen nasıl bir sorun yaşamıştın?
arkadaşlar merhaba htpc deki video ve müzikleri arşivlemek için hangi proğramı kullanıyorsunuz yada öneriniz var mı teşekkürler
Bir deneyimim var sizlerle paylaşmak isterim. Evimde 20" 1680x1050 çözünürlük veren samsung lcd monitörümde haftada en az 4-5 mkv 1080p-dts film izliyorum.Biryerde kendimi MATRİX e bağlıyorum Ama bunu yaparken en büyük sıkıntım full pc kontolü sağlayabilen bir uzaktan kumandamın olmayışıydı. Bir arkadaşımın wd tv aldığını duyunca hemen ödünç istedim ve büyük bir hevesle kurulumu yapıp optikten ses bağlantımı dts çözebilen receiverıma bağladım.ilk denemem yüksek bitrate li (40mbps) bir demo oynatmak oldu ve beklediğim gibi açamadı o videoyu.2. denemem 720p ama dts sesi olan "knowing" di.Çalıştırdım hiç sorun yok oh dts de çalışıyor diye sevinirken uçak düşme sahnesine geldiğimde ses bir anda gitti.geri tuşuyla filmden çıkıp kaldığı yerden seyret dediğimimde yine 10 saniye ses çıkıyor yine sesi kesiyordu.bu bide 720p filmde oluyordu.3. denemem "apollo 13" le oldu ondada ses gitti.diğer denemelerimi lost yada belgesellerimi seyrederek yaptım bir sorun yaşamadım. ama bu ilk üç denediğim video htpc de ne seste nede görüntüde bırakın sorun çıkarmayı takılma bile yapmıyordu görüntü yağ gibi akıyordu . şimdiki tek sıkıntım pc mi full kumanda edebileceğim bir uzaktan kumanda.oda inşallah yakında olacak.saygılar....
HTPC ve Medya Oynatıcı seçimi için size fikir verebilcek bir yazı hazırladım. HTPC ve Medya oynatıcı sahibi birisi olarak.
Elimden son zamanlarda 2 tane HDMI çıkışlı notebook geçti. Şu an halada kullanıyorum. İlk zamanlar baya bi denedim .mkv film izlemek için.
Gerek görüntü olsun, gerek kullanım kolaylığı olsuN WD HD nin zerre yerini tutamaz.
Her film izlemeden önce TV nin yanına notebook taşı, kasa taşı uğraşabiliyo musunuz? Yada ortalarda metrelerce kablo gezdirmek zor olmuyor mu?
Salonumdada hayatta sürekli tutamam orda kocaman şeyi.
Benim için deneme yapması bile işkence olmuştu.
quote:
Orijinalden alıntı: charnel
Bu karşılaştırma hala devam ediyor muydu??
Elimden son zamanlarda 2 tane HDMI çıkışlı notebook geçti. Şu an halada kullanıyorum. İlk zamanlar baya bi denedim .mkv film izlemek için.
Gerek görüntü olsun, gerek kullanım kolaylığı olsuN WD HD nin zerre yerini tutamaz.
Her film izlemeden önce TV nin yanına notebook taşı, kasa taşı uğraşabiliyo musunuz? Yada ortalarda metrelerce kablo gezdirmek zor olmuyor mu?
Taşımaya gerek yok, yeri salon zaten makinanın. Şekil A yukarıda.
Yerim dar diyorsanız diyecek birşey yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 18 Ağustos 2009; 17:19:36 >
quote:
Bu karşılaştırma hala devam ediyor muydu??
temiz ama her defasında yolda bırakan şahin arabam olacağına , çamurlu ama hiç tık demeyen bmw arabam olsun.çamuru silersin geçer -pcnin kabloları saklarsın olur biter
Yer dar değil.
Ama ufacık mis gibi WD varken oraya kocaman kasa hayatta koymam. (WD olmaz PCH olur, Egreat olur..)
Üstelik bu tip media playerların daha iyi görüntü verdiğini ben kendi gözümle görebiliyorken, her 2 sini denemiş bir çok kişide böyle söylüyorken.
@mutluhappyman, BMW , Şahin benzetmesi çok abes. Neye göre.. Bugüne kadar bir sorun yaşadığımı hatırlamıyorum..
Valla göremedim bile Bir PS3 bir de televizyon görüyorum, bir de uydu alıcısı gibi birşey var o kadar.
Lakin HTPC'yi PS3 + WDTV + Uydu alıcısı olarak düşünürseniz demeye çalıştığımı siz de anlayacaksınız :) Görüntü kalitesi mevzusuna katılamıyorum nedense, ikisi de aynı veriyor bana göre. Hatta PC'de video çıkış filtreleri kullanarak daha da iyi hale getirmek mümkün.
Ha, HTPC'yi yukarıda dediklerimi yapacak şekle getirmek zor iş, tersini savunmam.
Lütfen wd gibi nmt'ler HTPC'lerden daha iyi görüntü veriyor demeyelim. Bu kişiden kişiye değişir. Sizin beklentizniz keskinlik iken bir başkasınınki parlak renktir. Ben her ikisini de kullandım ve htpc'de karar kılarak salonumdaki duvar ünitesine minicik bir kasa koydum. Neden HTPC denince kocaman kasalar aklınıza geliyor? İlla itx veya mikro itx kasa mı kullanmak zorundayız? mini itx'ler çıktı hatta iseyen olursa nvidia ion anakart ile atom işlemci ile bile 1080p film izletebiliyor. Bendeki kasa minicik ve bilgisayar olduğu bile belli olmuyor. Subwoofer'ın yanına koydum ağa kablosuzdan giriyor arkasındaki kablolar ise aynı wd'de olduğu gibi sadece elektrik,hdmi ve optik kablo o kadar. Wd gibi nmt'lerdeki kablolar ile HTPC'deki kablolar aynı sayıda olur hatta kablosuz interneti olmaz ise bir de eternet kablosu takarsanız o zaman MT'lerin kablo sayısı artar.
Özetle: 1) HTPC'er minicik hatta şık olabilir. Ben egreat aldığımda eşim ben bu tipsizi koymam demişti. İkna ettim ama htpc kurunca ben de kaldırdım. 2) Görüntü kaliteleri birbirlerine benzer. Birisi diğerinden üstün diye birşey yok. 3) 10$'a uzaktan kumanda alarak (yukarıda linkini vermiştim) bilgisayarınızı kumanda ile kontrol edebilirsiniz. 4) İeride yeni codec çıktığında firmware güncellemesi beklemenize gerek kalmaz siz HTPC ile izlemeye devam edebilirsiniz. 5) Menülerde dolaşırken NMT'lerde olduğu gibi 5'er saniye beklemenize gerek yok. Kumandadan düğmeye bastığınız an karşınızda görürsünüz film listesini. 6) İster windows isterseniz linux kurarsınız, codec yüklemenize gerek olayan XBMC,BOXEE,Mediaportal ve Meedios gibi tek bir program yükleyerek cihazınızın bir pc değil bir medya çalar gibi görünmesine ve menülerinin de o şekilde olmasını sağlayabilir ve filmlerinizi izleyebilr, fotolara bakabilir, müzik dinleyebilir, hava durumunu kontrol edebilir, facebook'a girebilir, youtube ve benzeri video portallarında gezinebilir daha birçok plugin ile internetten sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Üstelik klavye ve mouse takmanıza bile gerek yok. Sadece bir uzaktan kumanda bir tane de HTPC ile
İlave yapmak istedim. WD'nin medya çalarını HTPC ile karşılatırmak istemem. Bunun en önemli sebebi ise fiyatıdır. Çünkü WD'nin fiyatına ne bir NMT alabilirsiniz ne de HTPC toplayabilirsiniz. Çevremdekilere öneride bulunurken ayırdıkları parayı soruyorum. 200tl'nin altında ise hiç düşünmeden wd veya egrat m34A öneriyorum. Fakat yüksek ise o zaman htpc öneriyorum. YAni yukarıda yazdıklarımda WD geçse bile onun yeri farklıdır
quote:
Orijinalden alıntı: gurkanggs
İlave yapmak istedim. WD'nin medya çalarını HTPC ile karşılatırmak istemem. Bunun en önemli sebebi ise fiyatıdır. Çünkü WD'nin fiyatına ne bir NMT alabilirsiniz ne de HTPC toplayabilirsiniz. Çevremdekilere öneride bulunurken ayırdıkları parayı soruyorum. 200tl'nin altında ise hiç düşünmeden wd veya egrat m34A öneriyorum. Fakat yüksek ise o zaman htpc öneriyorum. YAni yukarıda yazdıklarımda WD geçse bile onun yeri farklıdır
size katılıyorum. eğer birisi dvd player almayı düşünüyorsa ve hele hele birde harici diski varsa hiç 100-150 ytl bu aletlere vermesin gitsin wd tv alsın.bulduğu tüm divx-avi-720p leri dts değilse sorunsuz seyretsin. bu kişileri aşağılamak bir yana gereksiz yere para harcamadıkları için taktir etmek gerekir. AMA... evinde full hd lcd varsa hele hele subwofferlıbir sistemde kenardaysa bu kişiler bu ellerindeki nimeti wdtv ile heba etmemeliler. hadi alanlar (kendilerini farkında olmasalarda ) yazık etmişler.bari almayı düşünen kişileri yaptıkları hatayı kabullenmeyerek yakmasınlar. ben nerdeyse elimdeki 1080p dts lerin tamamında + 1080p yüksek bitrate li filmlerin tamamında sorun yaşadım. EEE akıl var mantık var bunları göre göre millete al -al- al diye nasıl dilim varıp tavsiye edeyim. bu foruma niye giriyorsunuz kardeşim burada neden vakit harcıyorsunuz? amacımız doğrularıyla yanlışlarıyla bilgiyi paylaşmak yoksa alıp pişman olduğunuz ürünlere duyduğunuz öfkeyi ; bu ürünü överek başkalınında almasını sağlayıp kendinizi tatmin etmeyin lütfen. bu aletin en önemli özelliği ne ?kendinize bu soruyu sorun. şimdide bu işi düzgün yapıp yapmadığını sorun kendinize.......
Fotoğrafta sanırım bir uydu alıcı gördüm, HTPC + HD UYDU Kartı ve CI Modul (yasal kart için) topladığınızda epey para tutuyor. Bende AZBOX uydu alıcı almaya karar verdim... hem NMT hem HD (1080p) uydu alıcı. Linux ve Plugin leri sayesinde web browser, youtube, goglemap, pop3 desteği de var. Fiyatı 900 tl civarında. 60W adaptörle çalışıyor. Gürültü yok, sarfiyat yok. HTPC nin pabucunu dama atar. PC lik işimi de notebookla hallederim TV ile değil .
Geriye bitek OYUN kalıyor :)
Daha iyi görüntü verdiğini bilsem gerekirse 2.000 tlde veririm 3.000 tl verip kralını kurarım.
Kurmama da gerek yok evde HDMI çıkışlı notebook zaten mevcut. Onuda taktım, denedim. Arada gözle görülür fark olmasa zaten buraya yazı yazmam.
Bu konunun 2. sayfasını da bi okuyun okumadıysanız.
Her neyse kimse kullandığına daha kötü demeyecek elbette hiç bir zaman..
Ben oyunumu PS3 te oynarım, internet vs. için dizüstünü kullanırım, sinemayıda media player da izlerim. Hepsi birarada olsun diye, eksik bırakamam bazı şeyleri...
quote:
Orijinalden alıntı: mutluhappyman
yoksa alıp pişman olduğunuz ürünlere duyduğunuz öfkeyi ; bu ürünü överek başkalınında almasını sağlayıp kendinizi tatmin etmeyin lütfen. bu aletin en önemli özelliği ne ?kendinize bu soruyu sorun. şimdide bu işi düzgün yapıp yapmadığını sorun kendinize.......
Kusura bakma da şu yazdıklarını bi gözden geçir istersen... Şu 1080p filmini muntazam çalıştırmadı diyenler çıkıyor, olabilir bazı ripleri çalıştırmadığı oluyodur - ki bu genelde düzgün riplenmemiş filmler oluyor - . Bana 1 tane denk geldi bugüne kadar 1080p ler içinde.
Ama sen olayı abartıp 720 plerde bile sorun çıkıyor dersen, hiçbir inandırıcılığın kalmaz. Bende senin bu aleti denediğine değil, gözünle gördüğüne bile inanmam.
Sen bide 20" monitörde mi karşılaştırdın görüntü farklılıklarınıda şu daha güzel görüntülü, bu daha kötü diyebiliyorsun..
quote:
Daha iyi görüntü verdiğini bilsem gerekirse 2.000 tlde veririm 3.000 tl verip kralını kurarım.
Kurmama da gerek yok evde HDMI çıkışlı notebook zaten mevcut. Onuda taktım, denedim. Arada gözle görülür fark olmasa zaten buraya yazı yazmam.
Bu konunun 2. sayfasını da bi okuyun okumadıysanız.
Her neyse kimse kullandığına daha kötü demeyecek elbette hiç bir zaman..
Ben oyunumu PS3 te oynarım, internet vs. için dizüstünü kullanırım, sinemayıda media player da izlerim. Hepsi birarada olsun diye, eksik bırakamam bazı şeyleri...
quote:
Orijinalden alıntı: mutluhappyman
yoksa alıp pişman olduğunuz ürünlere duyduğunuz öfkeyi ; bu ürünü överek başkalınında almasını sağlayıp kendinizi tatmin etmeyin lütfen. bu aletin en önemli özelliği ne ?kendinize bu soruyu sorun. şimdide bu işi düzgün yapıp yapmadığını sorun kendinize.......
Kusura bakma da şu yazdıklarını bi gözden geçir istersen... Şu 1080p filmini muntazam çalıştırmadı diyenler çıkıyor, olabilir bazı ripleri çalıştırmadığı oluyodur - ki bu genelde düzgün riplenmemiş filmler oluyor - . Bana 1 tane denk geldi bugüne kadar 1080p ler içinde.
Ama sen olayı abartıp 720 plerde bile sorun çıkıyor dersen, hiçbir inandırıcılığın kalmaz. Bende senin bu aleti denediğine değil, gözünle gördüğüne bile inanmam.
Sen bide 20" monitörde mi karşılaştırdın görüntü farklılıklarınıda şu daha güzel görüntülü, bu daha kötü diyebiliyorsun..
ben görüntüsü kötü demedim ki oynatamıyo dedim htpc ile hiç sorun yaşamadığım filmlerimde çu-val-la-dı.yalanmı söyleyeyim.oynatamadı,beceremedi,verdiği sözü tutamadı.wd tv alıpta mutlu mesut arkadaşlarım var .ama onlar 720p filimlerle dts in ne olduğunu bilmeden kullanıyorlar. madem işi show tv yemekteyiz seviyesine çekiyorsun olsun ordada anlatırız derdimizi. bu aleti denediğimi size ispatlamaya çalışmıyorum.sadece wd tv az satarsa banka hesabıma para yatırıyorlar. benim sözüm henüz bu aleti almamış arkadaşlara. alanlara geçmiş olsun. eğer 1080p yüksek bitrateli mkv yada 720p dahi olsa dts 1.5mbps lik videolar izlemeyi hayal ediyorsanız çok üzülürsünüz.ha yok ben sesleri dts yerine dolbydigitale down edecem derseniz o olur bak. ben bu wd tv yi şu meşhur hızlı trene benzetiyorum raydan çıkmıştı hani. piyasaya ben 1080p oynatırım diye gir-optikten dts verebilirim dts decoderin varsa beni al diye reklamını yap.ee sonra ilk virajda ankaradan istanbula 10 saatte giderim diyorsanız binin bu trene hiç sorunsuz gidersiz.ama benim hayattan beklentilerim çok diyorsanız ve 3 saate gitmeyi hayal ediyorsanız sonunuz gittigidiyorda nasıl satabilirim diye kabusa dönüşecektir.
Ben ICYBOX aldım. NMT cihaz. HTPC ve diğer makinelerimde oynatmakta zorlandığım filmler bu cihazda canavar gibi çalışıyordu. Şu ana kadar oynatamadığım bir tane 1080p vmw oldu.
Bu makinelerdeki denemelerimde maalesef %100 başarılı diyebileceğim sonuç alamadım. Ben HTPC ler için kötü demiyorum. Uzun süre kullanadım. (Uzaktan kumanda ile) Ama kesinlikle bir ICYBOX kadar rahat bir kullanım göremedim. Eğer film izlemek için bir cihaz alıyorsanız NMT tavsiye ederim. Ama ben film yanında başka şeyler içinde kullanacam derseniz o zaman HTPC tabiki. XBMC ile kullanıyordum HTPC lerimi. Zaten XBMC olmadan kullanmayı hayal bile edemiyorum. Tamamen işkence olurdu.