Şimdi Ara

HÜRJET, İspanya yolcusu: Türkiye ve İspanya’dan tarihi “Jet Eğitim Uçağı” anlaşması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy şu anda #8
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • HÜRJET, İspanya yolcusu: Türkiye ve İspanya’dan tarihi “Jet Eğitim Uçağı” anlaşması
    Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ve İspanya arasında Jet Eğitim Uçağı Projesi’ne yönelik mutabakat zaptının imzalandığını duyururken "NATO’daki kadim müttefikimiz İspanya ile Jet Eğitim Uçağı Projesi’ne yönelik iş birliğimizin temelini oluşturacak Mutabakat Zaptı, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalandı" dedi.

HÜRJET, İspanya yolcusu

Görgün, mutabakat zaptına dair ayrıntılara girmedi ancak TUSAŞ tarafından geliştirilen jet eğitim uçağı HÜRJET’in bu anlaşmanın ana odak noktası olduğu açık. Bununla birlikte Görgün, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bu önemli anlaşma, Türkiye’nin bağımsız teknolojiler geliştirme hedefinin bir göstergesi olduğu kadar, dost ve müttefik ülkelerle güçlü iş birliğinin de bir nişanesidir. Başarılarla dolu bu sürece emek veren tüm SSB birimlerimizi, TUSAŞ’ımızın değerli ekibini, törene Başkanlığımız adına katılan T.C. Madrid Büyükelçimizi ve TSK Ataşemizi yürekten kutluyorum. Türkiye, vizyoner liderliğin rehberliğinde savunma sanayiindeki gücünü dünya çapında pekiştirmeye devam edecek. Bu anlaşmanın hayırlı olmasını dilerim.

Yarışı HÜRJET kazandı

HÜRJET, İspanya yolcusu: Türkiye ve İspanya’dan tarihi “Jet Eğitim Uçağı” anlaşması
    Daha önceki bilgiler ışığında İspanya, 2030 yılına kadar eskiyen F-5 eğitim uçaklarının yerini alması için 24 adet jet eğitim uçağı temin etmeyi planlıyordu. Türkiye ve İspanya arasında bu temelde görüşmeler geçtiğimiz aylarda da gerçekleştirilmişti. Hatta HÜRJET, Temmuz 2024’te İspanya’ya uçmuştu. İspanya, eğitim uçağı projesinde HÜRJET ile beraber Boeing- Saab T-7, KAI T-50 ve Alenia Aermacchi M-346’yı değerlendiriyordu. Nitekim bu yarışın kazananını HÜRJET oldu.

HÜRJET ne zaman envantere girecek?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, yaptığı açıklamada HÜRJET'in 2026'da Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini aktamrıştı. Demiroğlu, HÜRJET için seri üretimin başladığını, sadece Türkiye için değil Avrupa, Asya, Afrika’dan HÜRJET için taleplerin olduğunu söylemişti.

Ayrıca Bkz.Türkiye, Somali'de roket fırlatma tesisi inşa etmeye başladı

HÜRJET'in teknik özellikleri

• Uzunluk: 13,6 m / 44,6 ft

• Kanat açıklığı: 9,5 m / 31 ft

• Yükseklik: 5,1 m / 16,7 ft

• Kanat Alanı: 35 m2 / 270 ft2

• İtki: F404-GE-102 ile 17.600 lb

• Servis Tavanı: 13.716 m / 45.000 ft

• Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach

• Tırmanma Oranı: 39.000 fpm

• Menzil: 2222 km / 1200 nm

• Yük Kapasitesi: 2721 kg / 6000 lbs

• Azami Hız: 1,4 Mach

• G Limitleri: +8g / -3g

HÜRJET'in öne çıkan yetenekleri

• Yüksek AoA kontrolü

• Baş Üstü (Head-up) Göstergesi (HUD)

• Kaska Monteli Gösterge (Koşullu)

• Tam Otorite, Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi

• Gelişmiş İnsan Makine Arayüzü, F-35 ve MMU için Asgari Alışma Zamanı

• Intra & Inter Veri Linki

• Gece Görüşüne Uyumlu (AJT, LIFT)

• Havada Yakıt İkmali (AJT için Kuru, LCA için Sıvı)

• Rahat İdare

• Gömülü Taktik Eğitimi ve Canlı Sanal Yapıcı Eğitim Sistemleri

• Otonom Operasyonlar için APU

• Hava-Hava, Hava-Yer Atış Kabiliyeti

• Bunun nasıl önemli ve değerli olduğunu anlamak için vatanını sevmek yeterli, bir nato üyesi ülkeye uçak satıyorsunuz. Eğitim uçağı ve bu silahlandırılabilen bir uçak bunu alabiliyorsa abd ye rağmen ab ye rağmen dahası da gelir KAAN a kadar gider bu yolculuk, bence TB3 de alacaklarını düşünüyorum.

• motorcu tayfa gelir birazdan.
  • Bugün gurur duyma günü 🙏🏻😇
  • hidrojennn kullanıcısına yanıt

bence artık bu tayfa kalmadı.

önceden, güvenmediklerinden böyle diyorlardı ama artık herşey ortada bu konuda.

ama yine de "..ama şöyle böyle" diyen olursa onlara karşı artniyetimin olacağı kesin.

• Bunun nasıl önemli ve değerli olduğunu anlamak için vatanını sevmek yeterli, bir nato üyesi ülkeye uçak satıyorsunuz. Eğitim uçağı ve bu silahlandırılabilen bir uçak bunu alabiliyorsa abd ye rağmen ab ye rağmen dahası da gelir KAAN a kadar gider bu yolculuk, bence TB3 de alacaklarını düşünüyorum.

• Anlaşılan bazı kalan geliştirmeleri beraber yapacağız biraz onlar üretecek biraz biz dünyaya ortak uçak olarak satacağız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 20 Aralık 2024; 15:50:17 >
  • Eğer satış haberi ise mükemmel bir haber. Tebrikler.
  • Kesinlikle   +1453

Bugün gurur duyma günü 🙏🏻😇 @Source +1453

çok çok önemli bir gelişme

Çok Şükür en ileri teknoloji ürünlerin ihracaatını yapan ülke durumuna yükseldik ,tabii bunlar çalışarak oluyor ,lafta herkes söylüyor ileri teknoloji ürünleri üretip satmalıyız diye , artık gerçek

gerçekten gerçek  

emeği geçen tüm mühendislerimize çalışanlarımıza sonsuz teşekkürler  

• ispanya ortak üretim tarzında istiyordu. satış mı ortak üretim mi acaba ?
  • Avrupa'nın jet eğitim uçağı üretme konusunda bir eksikliği mevcut. İspanya, Almanya ve İsviçre, hala jet eğitiminde T-38 veya F-5 kullanıyor.

Hürjet ile Avrupa pazarına girdikten sonra, eğer Airbus ile bir ortaklık yaparsak, bu uçağı diğer Avrupa ülkelerine de satabileceğimizi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 21 Aralık 2024; 16:17:47 >
  • Patates sogancilar, fötr şapkalı bazarcilar nerdesiniz ?
  • Süper bir iş olmuş. Savunma Sanayii için daha fazla kaynak ve İspanya ile ikili ilişkilerimizin ve stratejik ortaklığımızın daha da güçlenmesi demek bu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.