Şimdi Ara

Hüseyin Nihal Atsız [Kimdir?]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
2.761
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet dostlar, kitap bölümünde sık sık Hüseyin Nihal Atsız Ata'nın konusu-adı geçiyor. Fakat anladığım kadarıyla forumda pek duyulmuş biri değil. Bende kısaca bilgi
    vermek için konu açayım dedim.

Öncelikle, Atsız Türkçülükten asla taviz vermeyen, çok katı ve onurlu bir dava adamıydı. Genelde herkes ona "kafatasçı" damgasını yapıştırır. Şöyle bir şey var ki, Atsız kafatasçı olmamıştır asla, onun Türkçülüğü, Türk anlayışı kandan kafatasından çok, ortak ülkü ve kültüre dayanır. Neyse konumuz bu değil, burada edebi yönünü tanıtalım
    Yazarımızın 6 tane romanı, pek çok şiiri, öyküleri ve makaleleri vardır.
    Romanları:

Bozkurtların Ölümü(Bozkurtların Ölümü 41 kişiyle Çin sarayını basan Kür Şad ihtilalini anlatır, ve bana göre kusursuz bir eserdir. Okuyanlar kendini aynen o dönemde ortamda yaşıyor gibi hisseder. Okuyupta beğenmedim diyen duymadım şu ana kadar.)

Bozkurtlar Diriliyor(Kür Şad ihtilalinden sonra 2. Göktürk devletinin kuruluşunu anlatır. Bozkurtların Ölümü kitabının devamı niteliğindedir. Günümüzde Ötüken Neşriyat tarafından iki kitap birleştirilmiş ve adı "Bozkurtlar" olmuştur.)

Ruh Adam(Askerlikten atılmış, depresyon halindeki evli bir subayın, bazı hatalı(spoiler olmasın) davranışlarından dolayı yaşadığı iç hesaplaşmalar etrafında döner.)

Deli Kurt(Yeni aldım, henüz okumadım )

Z Vitamini(Atsız burada kendi döneminin ve biraz ilerisinin yönetimini ağır şekilde eleştirmiştir, okunası bir romandır.)

Dalkavuklar Gecesi(Yine aynı şekilde bir eleştiri romanıdır fakat çok eski zamanlarda geçer hikaye.)

Genel olarak çoğu kişi dünya görüşünü sevmese de, edebi yönüne burun kıvıran kimseyi görmedim. Romanları olsun, şiirleri olsun, öyküleri olsun harika bir kalemi vardır. Kesinlikle hiç bir şekilde pişman olmazsınız eserlerini okumaktan.

"Bir düşünce adamı olan Nihal Atsız, baba tarafından aslen Gümüşhaneli olmalarına rağmen, babasının deniz subayı olması nedeniyle İstanbul’da doğmuş ve orada yetişmiştir. Türkiye’nin komünizm, islamcılık ve kürtçülük gibi zararlı akımlardan etkilendiği ve Türklüğün bu üç cepheye karşı savaş verdiği bir ortamda, Türk budunu olarak varlığımızı korumanın bir yolunu araştıran Atsız, çok geçmeden kurtuluşun Türk milliyetçiliğinde -yani Türkçülükte- olduğunu öğrenmiş ve yaşamının sonuna kadar bu ülküyü Türk ırkı üzerinde hâkim kılmaya çalışmıştır.

Atsız, dil, tarih ve edebiyat alanında dönemin önde gelen bilim adamlarından dersler almış, bu alanda uzmanlaşmaya çalışmıştır. Şu anda bile üniversitelerin dil, tarih ve edebiyat bölümlerinde okutulan kitapların yazarlarının birçoğuyla aynı sınıfta okumuş veya onlarla düşüncelerini paylaşacakları ortamlarda bulunmuştur. Bu nedenle kendi alanında uzmanlaşması ve geniş bir görüşe sahip olması uzun sürmemiştir. Yaptığı bilimsel çalışmalar ve yazdığı kitaplar, onun ciddi ve çalışkan bir bilim adamı olduğunun apaçık kanıtıdır. Bu nedenle Atsız, her şeyden önce bu kimliğiyle takdir görmesi gereken bir şahsiyettir. Yaşadığı dönemin en usta tarihçilerinin ve dilcilerinin bile üzerinde çalışmaya çekindiği konuları, en ince ayrıntılarına kadar araştıran, bilimsel alanda çok değerli eserler bırakan Nihal Atsız’ın yaşamı boyunca süren çalışmaları, kitap ve makalelerinin sayısıyla bile anlaşılabilmektedir.

Atsız, yaşamı boyunca Türkçülüğünden hiç taviz vermemiş, yazdığı makaleler ve çıkardığı dergiler yüzünden birçok kez mahkemelik olmasına, tabutluklarda işkenceler görmesine rağmen düşüncelerini kararlılıkla ve haykırırcasına savunan bir ülkü eridir. Sert üslubu ve kararlı duruşu, her ne kadar Türkçülüğe karşı olanların -çoklukla da Türk soylu olmayanların- düşmanlıklarına neden olmuşsa da, bu kişilerin verdiği zararlar Atsız’ın bir bozkurt gibi başı dik yaşayışında en ufak bir tavize neden olmamıştır. Atsız, olgun ve üstün bir kişiliğe sahip ciddi bir karaktere sahip olduğundan, yine takdir edilmesi gereken bir dava adamıdır.

Geçen yüzyıl içinde romanlar, şiirler ve öyküler yazan çok yazar / şair vardır; fakat bunlar içinden çok azı Atsız gibi büyük bir kitleyi harekete geçirebilmiştir. Atsız’ın yazılarından ve derslerindeki konuşmalarından etkilenen milyonlarca Türk genci, Türkçülük bayrağının birer taşıyıcısı olarak ülkülerine bağlı kalmış, baş koydukları yoldan dönmemişlerdir. Bugün de Atsız’ın romanlarını okuyanlar, Türklük sevgisiyle kendilerinden geçmekte, ruhlarıyla uçup gittikleri Tanrı Dağı’nda bir destanı yaşıyormuşçasına esrimektedirler. İşte böyle etkileyici ve sürükleyici yazılar yazdığı için Atsız yine takdire şayan bir yazardır." Alıntı:http://www.nihal-atsiz.com/

Varsa başka sorunuz alabilirim

En sevdiğim şiilerinden birini burada paylaşayım:)

GERİ GELEN MEKTUP

Ruhun mu ateş, yoksa o gözler mi alevden?
    Bilmem bu yanardağ ne biçim korla tutuştu?
    Pervane olan kendini gizler mi hiç alevden?
    Sen istedin ondan bu gönül zorla tutuştu.

Gün, senden ışık alsa da bir renge bürünse;
    Ay, secde edip çehrene, yerlerde sürünse;
    Herşey silinip kayboluyorken nazarımdan,
    Yalnız o yeşil gözlerinin nuru görünse…

Ey sen ki kül ettin beni onmaz yakışınla,
    Ey sen ki gönüller tutuşur her bakışınla!
    Hançer gibi keskin ve çiçekler gibi ince
    Çehren bana uğrunda ölüm hazzı verince
    Gönlümdeki azgın devi rüzgarlara attım;
    Gözlerle günah işlemenin zevkini tattım.
    Gözler ki birer parçasıdır sende İlahın,
    Gözler ki senin en katı zulmün ve silahın,
    Vur şanlı silahınla gönül mülkü düzelsin;
    Sen öldürüyorken de vururken de güzelsin!

Bir başka füsun fışkırıyor sanki yüzünden,
    Bir yüz ki yapılmış dişi kaplanla hüzünden…
    Hasret sana ey yirmi yılın taze baharı,
    Vaslınla da dinmez yine bağrıdaki ağrı.
    Dinmez! Gönülün, tapmanın, aşkın sesidir bu!
    Dinmez! Ebedi özleyişin bestesidir bu!
    Hasret çekerek uğruna ölmek de kolaydı,
    Görmek seni ukbadan eğer mümkün olaydı.

Dünyayı boğup mahşere döndürse denizler,
    Tek bendeki volkanları söndürse denizler!
    Hala yaşıyor gizlenerek ruhuma ‘Kaabil’
    İmkanı bulunsaydı bütün ömre mukabil
    Sırretmeye elden seni bir perde olurdum.
    Toprak gibi her çiğnediğin yerde olurdum.

Mehtaplı yüzün Tanrı’yı kıskandırıyordur.
    En hisli şiirden de örülmez bu güzellik.
    Yaklaşması güç, senden uzaklaşması zordur;
    Kalbin işidir, gözle görülmez bu güzellik…

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuzuyaJuuzou -- 19 Nisan 2014; 17:34:29 >

• Güzel konu olmus. Bozkurt kitabi gerçekten çok güzeldi.
  • ellerine sağlık.iyi oldu bu konu
  • Kendisi aynı zamanda bir dönem Attila İlhan'a öğretmenlik etmiştir.
  • Yararlı konu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir yukari cekeyimde goren olur belki^^

• Güzel olmuş. Teşekkürler paylaşım için :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kemal Sunal Nereli
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • z vitamini kitabını bilirim. Ama işlediği konular maalesef ilgim dışı

• Arkadaşlar kitapların ilk sayfalarını internetten okuyun zaten kitabı aldınız demektir.
    Bende başka bir ATSIZ şiiri paylaşayım

Yolların Sonu

Bu gün yollanıyorken bir gurbete yeniden
    Belki bir kişi bile gelmeyecektir bize.
    Bir kemiğin ardında saatlerce yol giden
    itler bile gülecek kimsesizliğimize

Gidiyorum: gönlümde acısı yanıkların...
    Ordularla yenilmez bir gayız var kanımda.
    Dün benimle birlikte gülen tanıdıkların
    Yalnız bir hatırsı kaldı artık yanımda.

Yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz;
    Çünkü bu yol kutludur, gider Tanrı Dağına.
    Halbuki yoldaşını bırakıp dönenlerin
    Değişilir topuda bir sokak kaltağına.

İster düşün... Kendini ister hayale kaptır...
    Uzar uzar, çünkü hiç sonu yoktur yolların.
    Bakarsın aldanmışsın, gördüğün bir seraptır
    Sevimli bir hayale açılırken kolların.

Ey doğunun anlımı serinleten rüzgarı!
    Ey karanlıkta bana arkadaşlık eden ay!
    Arzularım bir oktur, aşar ulu dağları.
    Düştüğü yer uzakta “DİLEK” adlı bir saray.

O sarayda bulunca Tanrılaşan erleri
    Artık gözüm arkaya bir daha dönmeyecek.
    Hepsi sussa da “Kür şad” uzatarak elini;
    “Hoş geldin oğlum ATSIZ, kutlu olsun! ” diyecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek Göz -- 20 Nisan 2014; 11:49:51 >

• Ellerine sağlık gayet bilgilendirici bir konu olmuş.
  • Ruhu şad olsun, çok ama çok sevdiğim bir adam Atsız.
    Konu için teşekkürler, güzel olmuş.

• Ne yazık ki hak ettiği değer verilmiyor. Atsız'ın bir kitabını bir makalesini okumadan direk faşist deyip geçenler var.
    Her Türk Genci Atsız'ı okusun , okuttursun.
    İsteyenler şu linklerden Atsız'la ilgili belgeselleri izleyebilirler.

• Evet malesef değerli insanlar her zaman kötülenir ülkemizde...
  • Bu kendi kafasını ölçüp Türk çıkmayınca depresyona girdiği yönündeki laflar falan hep yalan mı? Ben milliyetçiden çok kafatasçı olarak bilirim Atsız'ı ama çoğu kişi okumadan konuştuğundan yanlış da olabilir tabi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GencayA

Bu kendi kafasını ölçüp Türk çıkmayınca depresyona girdiği yönündeki laflar falan hep yalan mı? Ben milliyetçiden çok kafatasçı olarak bilirim Atsız'ı ama çoğu kişi okumadan konuştuğundan yanlış da olabilir tabi.

Hepsi yalan, oğlu Yağmur Atsız bizzat söylemişti bunun babasını karalamak için iftira olduğunu. Kafatasçı olarak bilenler genelde araştırmayanlar oluyor.
    Fakat lütfen siyasete kaymasın konu, kapanıyor sonra. Edebi dışında merak ettiklerinizi özelden bana sorabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuzuyaJuuzou -- 23 Nisan 2014; 23:27:02 >
  • Tarih romancılığını en beğendim şahsiyetlerden biridir.Yazarı kitap bölümünde tanıtmakla çok iyi yapmışsınız tşk ederim.Bozkurtlar romanını okumuştum,çok beğendim.Daha sonra diğer kitaplarını aldım.Bu arada Bozkurtlar romanını Türk kimliğini öğrenmek isteyen herkese tavsiye ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersan145

Anladığım o ki sanırım yazar Bozkurtlarla kafayı bozmuş :D

Kültür seviyen bu bölüm için yeterli değil Konu Dışında takılsana sen. Cahil cahil konuşuyorsun. Kendisi büyük bir tarihçidir. Osmanlı ile ilgili evrakların çoğu bizzat kendisi tarafından düzenlenmiştir. Eğer o olmasaydı Osmanlı evraklarınıda tıpkı Göktürklerinki gibi almanlardan ruslardan öğrenecektin. Ayrıca bugün kara kuvvetlerinin kuruluşu Mete zamanına itaf ediliyorsa yine Atsız'ın girişimiyle olmuştur.
    Cengiz Aytmatov senin o dalga geçtiğin Bozkurtlar kitabıyla ilgili "Bozkırda doğmuş olan ben bile, bozkır hayatını, hiç bozkır görmemiş Hüseyin Nihâl Atsız kadar canlı anlatamazdım." demiştir. Bu da edebi yönünün kuvvetliliğini vurgular. Bozkurtlar kitabında günümüz yerel ağızlarında kullanılan fakat modern hayatta kullanılmaya yüz tutmuş kelimeleri kullanarak dilin canlılığını sağlamıştır. Senin gibi apartman çocukları bilmez böyle şeyleri.
    Bozkurtlar romanı tarihi bir gerçeği kurgu biçiminde anlatan son derece hoş motiflerle süslü sürükleyici bir kitaptır. Bence o klasik eser yerine koyulan saçma sapan kitaplardan bir kaçı atılıp ilkokullarda okutulabilir Hem okuma aşkı kazandırır hemde tarih öğretir.
    Görüşlerine katılmayabilirsin ama büyük bir edebiyatçıya sırf siyasi bir görüşe saldırmak için böyle saçma sapan sözler sarf edemezsin.

• Bozkurtlar ve Deli Kurt var sadece. Ayrica tum kitaplari bozkurtlu olsa ne olur? Turklugun en buyuk simgesi sonucta, gayet normal.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Pre-clinic

quote:

Anladığım o ki sanırım yazar Bozkurtlarla kafayı bozmuş :D

Kültür seviyen bu bölüm için yeterli değil Konu Dışında takılsana sen. Cahil cahil konuşuyorsun. Kendisi büyük bir tarihçidir. Osmanlı ile ilgili evrakların çoğu bizzat kendisi tarafından düzenlenmiştir. Eğer o olmasaydı Osmanlı evraklarınıda tıpkı Göktürklerinki gibi almanlardan ruslardan öğrenecektin. Ayrıca bugün kara kuvvetlerinin kuruluşu Mete zamanına itaf ediliyorsa yine Atsız'ın girişimiyle olmuştur.
    Cengiz Aytmatov senin o dalga geçtiğin Bozkurtlar kitabıyla ilgili "Bozkırda doğmuş olan ben bile, bozkır hayatını, hiç bozkır görmemiş Hüseyin Nihâl Atsız kadar canlı anlatamazdım." demiştir. Bu da edebi yönünün kuvvetliliğini vurgular. Bozkurtlar kitabında günümüz yerel ağızlarında kullanılan fakat modern hayatta kullanılmaya yüz tutmuş kelimeleri kullanarak dilin canlılığını sağlamıştır. Senin gibi apartman çocukları bilmez böyle şeyleri.
    Bozkurtlar romanı tarihi bir gerçeği kurgu biçiminde anlatan son derece hoş motiflerle süslü sürükleyici bir kitaptır. Bence o klasik eser yerine koyulan saçma sapan kitaplardan bir kaçı atılıp ilkokullarda okutulabilir Hem okuma aşkı kazandırır hemde tarih öğretir.
    Görüşlerine katılmayabilirsin ama büyük bir edebiyatçıya sırf siyasi bir görüşe saldırmak için böyle saçma sapan sözler sarf edemezsin.

Müthiş bir edebiyatçı ona sözümüz yok.Fakat neredeyse tüm kitapları bozkurtlar,deli kurt bilmem ne kurt vs. vs.Hastalık artık bundaki

Kendisi bir çok dergi çıkarmış makale yazmış ve kitap çıkarmıştır. Sadece 3 kitabının adında bozkurt var ki ayrıca bozkurt bu milletin sembolüdür her yerde olmasıda doğaldır. Özellikle bu milletin tarihini yazıyorsan bozkurt kullanmadan nasıl yazabilirsin? Nasıl sovyet deyince ayı fransa deyince horozsa Türk deyince de bozkurttur. Bir takım siyasi odakların sırf milletin ilgilisini çekmek için bir figürü sahiplenmesi mi sizi böyle düşündürtüyor? Bozkurt siyasi bir simge değildir milletimizin simgesidir ve sahip çıkılmalıdırç

• Otuken 2 kitabi birlestirip yayinlamis alayim mi gercekten guzel mi, sever miyim ?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.