Sistemi yeniledikten sonra hic sıfırdan kurulum yaptınız mi? Belki buda sorun çıkarıyor olabilir. Ram limitler de. Arkadasın dediği gibi 32 gb sanal bellek verin. Olası sorundan rahatlatacaktir sistemi. Bu işlemcinin darboğaz sorunu oluşturacağını sanmıyorum. Sistemde problem zaten yok. Bu psu gayet yeterli. Eğer bir sorunu yoksa değiştirmeye gerekte yok. Hem cinebench hem de msi kombustor çalıştırıp psu yı zorlanabilirsiniz. Stabil bir şekilde o gücü veriyorsa sıkıntı yok demektir. Windows 11 iyi bir işletim sistemi değil. Biraz düzelttiler ama oyuncular icin gereksiz sürüyle uygulaması var. Ayni vista gibi adam edilmesi gerekiyor. Windows 10 daha iyi. Yeniden kurulum yaparsanız windows 10 deneyebilirsiniz. Cyberpunk ta sorun olamaması zaten işlemcide sorun olmad8gini gösteriyor bence. Sıkıntılı oyunlar her sistemde sorun çıkaracaktır. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunu (2. sayfa)
-
-
Anlıyorum, çok teşekkürler. Sıfırdan kurulum yapmadım içindeki programlar nedeniyle şu aralar yapmam mümkün değil. Dediğiniz gibi ciddi bir sıkıntı yok ama gpu yu zaten yeterince zorladım 4k'da yaklaşık 1saat oynadım ekran kartı 220w çekti. Ama bu ekran kartının sıkıntısı power limit %100'de, daha fazla artıramıyorsunuz diğer asus msi modelleri gibi. İşlemciyi de fena kullanmıyor ama benim bildiğim 2k'da hiç darboğaz yapmamalı, nerdeyse her yüksek sistem isteyen oyunda %95 üstü kullanmalı. Ama sahne değişiyor, arabaya biniyorsun, ara yola giriyorsun vesaire gpu kullanımı 80 85 olabiliyor kafasına göre. Bence intelin yeni işlemcileri uyumsuz 4000 serisiyle artık öyle düşünmeye başladım. 7800x amd benchmarklarını izledim aynı ekran kartıyla ful %99'da kullanım.
-
Hatta oyunlarda dlss ve ray tracing açıp açmama durumunuza göre bile kullanım aşırı oynak onu da anlamış değilim. Witcher'de mesela ray tracing açıkken %80 85 kullanıyor, kapalıyken %95 üstü, buyur burdan yak. Helldivers 2'de %60 kullandığı için gpuyu 60 fps altına düşüp duruyorsunuz mesela. Amd işlemcilerde bu sorun yok izlediğim videolara göre. Nerden intel aldım diye kendime kızıyorum, 7500f kadar performans alamıyorum şu anda oyunlarda ona üzülüyorum aynı para üstelik ikisi.
-
Kapattım, teşekkür ederim. Keske 7500f alsaydım diyorum ama aynı paraya. amd anakartlar da çok pahalı değil şu anda giriş segmentleri. Ya oyunlarda ciddi manada bir optimizasyon sorunu var ya da intelde bir sıkıntı var anladığım kadarıyla. Zaten aşırı ısınıyor sıvı soğutmayla 68 70 derece 13400f. 240 mm radyatör aldım mecburen kasa o kadar destekliyordu. 360 mm almak da israf olur bu işlemciye, sonuçta çarpan kilidi de kapalı. Bios update yapılı hali bu, tekrar sağlam bir bios getirmeleri lazım yoksa herkes amdye kayacak. Şu an kendi gözümle görmüş oldum, bidaha asla intel almam.
-
Aslında konu açsaydım keşke buraya diyorum, sonuçta 40k bütçe vardı benim ama kendim amazon, akakçe, epey gibi sitelerden araştırıp en ucuz parçaları almaya çalıştım bütçeyi fazla aşmayayım diye. 4070 super gainward ghost aldım mesela, 80 derece oyunlarda. 13400f aldığım için de pişmanım. 4k sıvı soğutucuya, 8k asus 170hz 2k monitöre gitti. Bilmiyorum daha ucuz yollu bir şey olur muydu ama 2k sistem 40k'ya alıyorsun ve için rahat değil. İnsan daha iyi performans bekliyor haliyle. Ekran kartı 80 derece, işlemci stokla 90 dereceyi görüyordu. Pişman olmadım değil. Sistemde hiç o.c potansiyeli de yok. Ekran kartı %100 limitte takılı.
-
Yani şu anda bu işlemciyle yola devam edeceksem bununla beraber z serisi anakart, psu ve ddr5 ram almam gerekecek ama sonuç değişecek mi meçhul. Önü açık olması açısından am5 sistem toplamalıydım biraz daha paraya kıyıp diyorum, öyle bir pişmanlık var. İntelin bu soketi öldü çünkü. 14. nesil gibi sorunlu bir seriden sonra 1700 pin desteği devam etmeyecektir.
-
68 70 derece çok değil aslında :)
7500f olabilir evet. Intel tarafında kalacak olsanız en kötü ihtimalle bir z serisi anakart ve 13600k ile durumu toparlarsınız. Ryzen 7700 de tavsiye ederim hani 7800x3d çok pahalı ama 7500f in de üzerine çıkayım derseniz. Tabii bir de 6000 mhz cl30 2x16 gb bellek de iyi olur. B650 anakartlardan biri yeterli olur bu şekilde.
Türkçe kaynaklarda bundan bahseden pek olmasa da, Ray Tracing aynı zamanda ciddi CPU kullanan bir işlemdir. Günümüzde en tepe işlemciler bile zorlanabiliyor. RT açınca darboğazın artması kaçınılmaz. Bu yüzden DLSS Frame Gen çok işe yarıyor. Darboğazı baya toparlıyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Teşekkür ederim. Keşke biraz daha bütçeye kıyıp am5 geçseydim, intelin sıkıntılı olduğunu biliyordum çünkü, çok ısındığını ve ryzen 7 serisi kadar performans vermediğini. Çünkü adamlar özellikle mhz'yi kısmak için elinden g eleni yapmışlar. Bu işlemcinin hakettiği mhz 4100 değil, tıpkı amd gibi 5ghzlere kadar çıkmalıydı. İntelin ağır ayıbıdır bu. Bir de 165w turbo ile 4.6ghzye çıktığını iddia etmişler, külliyen yalan. Max 85w kullanıp 4100'e sabitliyor kendini. İstediğiniz kadar o.c mode açın.
-
Gainward Ghost gpuya undervolt denemek lazım bende 4070 düz modeli vardı aynısından. Uv ile baya güzel oluyor kart. Power limit sıkıntı ama doğru. Eksik performans asla vermez ama sıkıntı yapmayın
Bios üzerinde cooler seçildiği kısım olması lazım öyle hatırlıyorum. Orada AIO falan seçince limitleri kaldırması gerekir aslında. Anakart mı engelliyor?
Undervolt ile bir ara uğraşacağım, hafif bir denedim aslında. Sıcaklıklar voltaj düştüğü için haliyle düşüyor ama performans çok değişmiyor. Tam bir fps çıkışı ya da yükselişi gözlemlememiştim yaptığımda. Sadece sıcaklık üstüne etkili oldu. Biraz performansı da kısabiliyor tabi, aman aman bir düşüş olmasa da çok etkilemez. Kart zaten kafasına göre %80 civarı kullandığı için 220w çekmek yerine 170 180w çekiyor. Cyberpunkta deniyorum şu anda, onda da %99-98-90-85-95 böyle kafasına göre, genel olarak %95'e sabit gibi ama. O zaman bu youtube üzerindeki benchmark kanalları yanlış info veriyor. Koymuş oraya 13400f, 4070 super %99 görünüyor full kullanım. E kardeşim bende niye öyle değil o zaman diye insan soruyor haliyle.
-
H serisi olduğu için malum, bu anakart hiçbir şekilde voltaj oynamaya izin vermiyor aslında o.c seçeneği de tam olarak yok. Sadece asus son bios sürümünde advanced o.c profile diye bir ayar getirmiş, voltaj değerini yükseğe çekiyor sanırım ama yine fark eden bir şey yok. Anakartta eco ve normal mod var sadece, o.c modu zaten yok. 4.1 ghz'nin üstüne çıkaramıyorsunuz işlemciyi. İntel ciddi kazık atmış müşteriye bu politikayla onu anladım.
-
Ben yeni sistem alacak arkadaşlara özellikle inteli tavsiye etmiyorum, kendim deneyimlemiş oldum. 7500 f bile olsa am5 sisteme ve ddr5'e geçiş yapın. Ddr4'e takılı kalmayın. Belki de bir diğer sebebi bu. Ram 16 GB olması da zaten sırıtıyor tabii ki. Hazır sistemler de hep böyle çünkü. Ram'i tek modül 16 koyuyor, ssd 500 gb en dandiğini koyuyor. Tek tek kendiniz toplayın, her açıdan daha mantıklı.
-
Bu furmark'ta mhz neden az kullanıyor bakar mısınız. Normalde oyunlarda falan 2600 - 2800 arası gidip geliyor core mhz. Memory +1500 mhz ben ekledim.
-
@sukrullex Bu şekilde kullanması sizce normal mi, bir sıkıntı görülüyor mu ? Hotspot 87-89 arası seyrediyor. Mhz 1000 mhz daha az oyunlara göre. Onu çözemedim. Oyunlarda %99 kullanırken ya da %95 kullanırken 2800 mhz'lere kadar çıktığı da oluyordu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 18 Eylül 2024; 1:57:34 > -
Size daha önceden tavsiye etmiştim aslında. Furmark'ı ben begenmiyorum. Ya yük bindirmiyor ya da oyundakine benzer hızlara ulasmiyor. msi kombustor bunu kullanın. Msi'in kendi uygulaması. Oyundak8 gibi yuksek mhz'e çıkıyor. Gpu kullanımı yüzde yüz oluyor. Furmark popüler olmuş ama benim beğenmediğim bir uygulama.
Birde cyberpunk 2077'de 720p, orta ayarlar, dlss ultra performansta benchmark yapın. Karşılaştıralım ne kadar fps alıyor işlemci bakalım.
Benchmarklara aldanmayin. Zaten YouTube da sahte kanallar var. Güvenilir olmayan yerlerin testlerine bakmayın. Bir oyunda sürekli yüzde 95 ustu kalması mümkün değil ekran kartının bir yerde yükleme olur, harita geçişi falan yaparsın yine yükleme yapar kullanım düşer. Önemli olan fps'in aşırı dalgalanmamasi ve fazla düşmemesi.
İnteli bende sevmiyorum ama 13400f'in verdiği performans belli. Ddr4 kullandığınız içinde yüzde 10 falan daha düşük performans oluyor. 13600k ve ddr5 veya 7600 gibi işlemcilere gore yüzde 20 falan az fps vermesi normal.
Belki format atmamaniz sorun oluşturduğu icin çok takılmaya gerek yok. Bu saatten sonra pismanliga gerek yok. Bir tercih yapmışsiniz. Artik tadını çıkarmak daha iyi olur.
Ekran kartı olarak bende rtx 3070 var. Buda biraz sıcak çalışan bir kart. En baslarda 70-72 dereceydi. macunu öldü bir sure sonra. Artik 80 derecelerde çalışıyor. Undervolt yapınca frekans biraz arttığı için bende hafif performans artışı oluyordu. Bende nvidia'nin rtx sacmaligindan sıkıldım. Rtx açarım diye bu kartı aldım. Cyberpunk 2077 Vram yetmiyor. Kaplama kalitesini orta yapınca sorun yok ama. İki ışık ve yansıma göreceğiz diye yüzde 50 performans kaybı nedir.
Arkadaşım kabul ederse onun 6900xt'sini alıp bu karttan kurtulacağım. Hem vram fazla hem de saf performansı bunu eziyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Furmarkta frekansların daha düşük olması normal, benim 4080 Superde de o şekilde. 3dmark timespy ya da superposition daha gerçekçi yüke sokuyor. Oyunlarda saat hızları olması gerektiği gibi ise hiç sorun yoktur.
Benim tahminim, işlemciyi full boost kullanamıyorsunuz. O da anakart tarafından kısıtlanmış gibi görünüyor. Tam anlamıyla boostlasa daha iyi kullanım sağlamış olursunuz.
13400F için boost hızı 4.6 yazıyor ama o tek çekirdek için. Çoklu çekirdek max boost o kadar değildir. Tam kaç bilmiyorum ama araştırıp bulunabilir. Daha önceden kullandığım 11400'de max boost 4.4 yazıyor aslında çoklu çekirdek boost hızı 4.2'ydi. Ben onu bclk OC ile 4326'ye çıkarıyordum.
3DMARK ücretli diye biliyorum o yüzden kullanmayı bıraktım. Yoksa eskiden 3dmark 2003 falan çok yapardım.
-
Bu video sizin karşılaştırmanız için çok iyi. Burda da 4070ti'ı tam besleyemiyor. Bununla bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Burda boost hızı 4.1 demekki. z790 falan alsanız aynı boost hızı olacaktır.
KurisuyoutubeCyberpunk 2077 OPTIMISED SETTINGS Resolution 1080p DLSS Quality , Path Tracing, Ray Reconstruction 07:30 Frame Generator , DLAA 11:30 Setup: INTEL I5 13400f KINGSTON BEAST 32GB RAM DDR5 6000MHZ CL 36-36-36-90 PNY RTX 4070ti XLR8 MSI PRO B660M-A WIFI DDR5 I5 13400f, RTX 4070ti, CYBERPUNK 2077, CP2077, Benchmarkhttps://www.youtube.com/watch?v=75zwveYXRrs
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X