Şimdi Ara

i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
283
Cevap
3
Favori
3.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2 yıl önce H610M-A ASUS anakart, XPG 2x8 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, i3-12100F, EVGA GTX 1070 (6 yıldır kullanıyorum) olarak upgrade ettiğim sistemime 1 haftadır kullanmakta olduğum Gainward RTX 4070 Super Ghost model ekran kartını taktım. Sonuçlardan da upgradeden de gayet memnunum fakat ne yaparsam yapayım darboğaz sorununu çözemedim. Sorunun darboğaz olup olmadığını da tam olarak bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

Sistemim DDR4 bir sistem. İlerleyen zamanlarda DDR5'e geçmeyi düşünüyorum ama şu anlık işimi fazlasıyla görüyor bu sistem. Genel olarak oyunlarda ekran kartı hiçbir zaman %100 99'unu kullanamıyor. Heavenbenchmark, FurMark, OCCT gibi testleri de başarıyla geçti sistem. Anakartın BIOS'una girip ASUS Advanced OC Profile'ye de aldım, bu sayede arada oyunlarda 4100 MHz'den droplanıyordu işlemci. Bunu çözmüş oldum, artık maximum kapasitede kullanıyor. Anakartın BIOS ve sürücü Update'leri dahil hepsini yaptım. Ekran kartı driverini DDU ile kaldırıp sıfırdan kurdum ama sorun çözülmedi.

İzlediğim benchmarklarda aynı sistemi kullanan kişilerde bu denli düşük GPU kullanımına rastlayamadım, işlemci kartı rahatlıkla besliyordu oyunlarda, ona güvenip almıştım. Sizce bu soruna ne neden olabilir? Güç kaynağı da besliyor diye düşünüyorum. 750W bronz sertifika. Çözünürlüğü NVIDIA DSR ile 4K'ya çektiğimde ekran kartına %99 yük biniyor sorun ortadan kalkıyor. 1440p ASUS 170 Hz monitör DP ile kullanmaktayım.

Sistem konfigürasyonu:

• Anakart: ASUS H610M-A DDR4 3200 MHz.
    • İşlemci: i5 13400F.
    • Ekran kartı: Gainward RTX 4070 Super Ghost.
    • RAM: XPG 3200 MHz 2x8 16 GB.
    • Soğutucu: Cooler Master Master Masterliquid ML240L.
    • Kasa: Everest Rampage tıtan 80Plus Bronze 750W (6 yıldır bu kasa ve PSU'yu kullanmaktayım, yaptığım upgradelerde hiç sıkıntı çıkarmadı.)
    • Depolama: M.2 SSD: Kioxia Exceria Plus G3 lSD10Z001tg8 PCI-Express 4.0 1 TB.
    • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" 1 ms 2K IPS 170 Hz oyuncu monitörü.
    • İşletim sistemi: Windows 11.

i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunuFrame Oneyoutube
    ◾️ Benchmark of new video card RTX 4070 Super 12GB with Core i5 13400F processor in 20 popular and new games, screen resolution 3840x2160p 4K, settings Low, Ultra, DLSS 3.0, Ray Tracing. Gameplay, FPS test ◾️ I will continue to test the RTX 4070 Super with many other games and processors, if you are interested, hit the "Subscribe" button. 💻 PC build ● OS : Windows 10 Pro ● GPU : NVIDIA GIGABYTE GeForce RTX 4070 Super WINDFORCE OC 12GB GDDR6X ● CPU : Intel Core i5 13400F (6\12 P-cores, 4\4 E-cores) ● Motherboard : MSI PRO Z690-A DDR4 ● RAM : DDR4 Crucial Ballistix 2x16GB 3200MHz CL16 ● SSD : Crucial MX500 1TB SAMSUNG 980 Pro 2TB ● Power Supply : Corsair RM650X 🎮 GAMES \ Timestamps Fortnite ● Epic 00:00 Fortnite ● Low 00:40 Fortnite ● Epic + DLSS 01:20 Call of Duty: Warzone 2 ● Extreme 02:00 Call of Duty: Warzone 2 ● Very Low 02:57 Call of Duty: Warzone 2 ● Extreme + DLSS 3.0 + FG 03:56 Overwatch 2 ● Epic 04:55 Overwatch 2 ● Low 05:52 Resident Evil 4 ● Maximum 06:47 Resident Evil 4 ● Low 07:42 Apex Legends ● Ultra 08:37 Apex Legends ● Very Low 09:36 Spider-Man Remastered ● Very High 10:35 Spider-Man Remastered ● Very Low 11:17 Cyberpunk 2077 ● Ultra 11:59 Cyberpunk 2077 ● Ultra + DLSS 3.0 + FG 12:39 Cyberpunk 2077 ● Ultra + Ray Tracing 13:19 Cyberpunk 2077 ● Ultra + Ray Tracing + DLSS 3.0 13:59 Cyberpunk 2077 ● Ultra + Ray Tracing + DLSS 3.0 + FG 14:39 Cyberpunk 2077 ● Ultra 15:19 Forza Horizon 5 ● Extreme 15:59 Forza Horizon 5 ● Very Low 16:58 GTA 5 Online ● Very High 17:57 GTA 5 Online ● Low 18:56 Counter-Strike 2 ● Very High 20:16 Counter-Strike 2 ● Low 21:11 Starfield ● Ultra 22:06 Starfield ● Low 23:01 Starfield ● Ultra + DLSS 3.0 + FG 23:56 The Finals ● Epic + Ray Tracing 24:51 The Finals ● Low 25:46 The Last of Us Part I ● Ultra 26:37 The Last of Us Part I ● Very Low 27:28 The Witcher 3 ● Ultra+ 28:19 The Witcher 3 ● Low 29:10 VALORANT ● High 30:01 VALORANT ● Low 30:52 PUBG ● Ultra 31:43 PUBG ● Very Low 32:38 War Thunder ● Very High 33:36 War Thunder ● Low 34:27 Red Dead Redemption 2 ● Ultra 35:25 Red Dead Redemption 2 ● Low 36:42 Rainbow Six Siege ● Ultra 37:33 Far Cry 6 ● Ultra 38:26 Far Cry 6 ● Low 39:19 ⚡ Overclocking CPU: Stock GPU : Stock RAM : XMP 3200MHz CL16 🎥 Recording : Nvidia ShadowPlay (100mb\s) ~ 3% FPS loss 📊 Overlay : MSI Afterburner + RivaTuner + HWiNFO Mouse : Razer DeathAdder Essential Keyboard : SteelSeries Apex 3 Monitor : ACER Nitro XV272U 2560x1440 144hz Audio Interface : Audient iD4 Headphones : Sennheiser HD 280 PRO #RTX4070Super #i513400F #FrameOne
    https://www.youtube.com/watch?v=Njzt5G_Ed4o

Bu da aynı sistemin testi, testte de görüldüğü gibi. Sistem aynı sistem. Tek büyük fark Z serisi anakart dikkatimi çeken.

• Oyunlarda özellikle hikayeli 2 k da oyun ayarları full açıkken ultrada gpu kullanımı hala düşükmü? işlemci 2 k da aşırı bir darboğaz oluşturacak işlemci değil. ( bu kart için)

Bnde de benzer sistem var 12600K 4070 Super 2k 165hz samsung mönitör. Hikayeli oyunlarda sorun yok gpu kullanımı genelde % 93 / 99 arası. tabi her oyunda da 2 k da olsa gpu kullanımı bu rakamlarda olmaz bazen düşer. Oyuna göre değişir.

Sizdeki resimde işlemci kullanımı tavan yapmamış yani bir aşırı darboğaz yok. Bir çok hikayeli oyunda denemeli bu durum. Güç kaynağı everest rampage iyi bir model değil 6 yıl o psu için uzun bir süre. En kaliteliler bile ortalama 10 yıl falan gittiği için. ( ama 4k da dsr açıp denedim sorun yok diyorsunuz orda uzun süre yük altında sorun çıkarmıyorsa sorun olmayabilir de psu da ) Ama şu gerçek ki iyi bir marka model değil.

Siz hikayeli oyunları grafik ayarlarını full ultra açıp denediniz mi yoksa genelde online oyunlarda falan mı baktınız çoğunlukla , online tarafta durum biraz değişir orada gpu kullanımı düşük kalabilir 2 k olsa da.

Oyunlarda vsync ayarını on/off yaparak ta deneyin iki türlü. Bazen durum değişebiliyor.

• 13400f' nin bu denli darboğaz yapacağını bilseydim direk am5 sisteme geçerdim, ama izlediğim sistem videoları olsun, benchmarklar olsun hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bariz bir şekilde kendimde fark ettim.

2k çözünürlükte en azından 4070 super'e bu denli darboğaz yapmamalıydı. Bir çözümü varsa, bilen biri varsa lütfen yardım ederse çok mutlu olurum. Sorun yazılımsal mı donanımsal mı bilmiyorum.

• Evet 2k çözünürlükte ultra ayarlarda hangi ayar açılabilecekse en son ayarda denedim ama durum aynı, İşlemci darboğazlıyor gibi görünüyor ama aslında yapmamalı. Kullanım %70'lere geriliyor. Örnek vermem gerekirse vermintide 2 diye bir oyun var. DLSS kapalıyken 120fps alıyorum ekran kartı kullanımı %60-70, işlemci kullanımı 30-40. Ama dlss kalite modu açtığımda ekran kartı kullanımı %98-99'dan aşağı düşmüyor. Witcher 3'te zira durum böyle. Ekran kartı kafasına göre kullanıyor %95-90-70-75-85 bu tarz değişiyor.

• Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

Sorun donanımsal mı yazılımsal mı tam karar veremedim, 4k'da 30 dk oynadım yaklaşık, %99 ekran kartı kullanımı, %20-30 da işlemci kullanımı mevcuttu space marine 2 oyununda. yaklaşık 50 fps'te stabil oynadım. Ama ne var ki 2k çözünürlüğe aldığımda ekran kartı yine %70'lere düştü işlemci %50-60lara fırladı. Tam bir darboğaz gibi de durmuyor ne yapmalıyım sizce ?

• Güç kaynağı, anakart ve ram 3'lüsü kaldı değişmediğim. Onları değişince kesin çözülecek mi ondan da emin değilim. Çok can sıkıcı bir olay.

• Blankasnty B kullanıcısına yanıt
    Space Marine 2 maalesef sorunlu oyun. 7800x3D bile darboğaza düşüyor 4080 Super ile. Bizzat kendi sistemimde yaşadım. O yüzden canınızı sıkmayın o oyun için DLSS Frame Gen ve FSR3 gelecek yakında o zaman biraz düzelebilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sukrullex kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim yorumunuza. Ama malesef diğer AAA oyunlarda da aynı durum mevcut. Helldivers 2'de mesela fps 60'ın altına düştüğü oluyor 2k çözünürlükte. Bu ekran kartı kullanımını tam olarak ne kısıtlıyor olabilir sizce, ne yapmam gerekiyor tam yük bindirmek için. Fulleyebildiğim her şey fulledim. Çözünürlük 4k olunca zaten zoraki %100 kullanıyor kart kendini. Bir de gainward ghost modeli. Isı değerleri de fazlasıyla yüksek. OC potansiyeli de sıfır denebilir. Power limit %100 koymuşlar. Voltajı +100 vesaire yapmana rağmen hiçbir şey değişmiyor. 20 22k bütçem vardı ekran kartı için sadece bunu bulabildiğim için aldım.

Witcher 3'te 2k'da da %99 kullanmıyor, %70-85 arası gidip geliyor. RDR2'de vesaire de deneyeceğim umarım durum farklı olur. Genel olarak bir düşük gpu kullanımı mevcut sanki işlemci darboğazlıyor gibi ama olmaması lazım bence. İntelin bu yeni nesilleri sorunlu belki de o yüzden problem yaşıyorum.

Vallahi bir sürü değişken var konu PC olunca. Win 11 23H2 miydi? Windows Core Isolation ve VBS kapalı mıydı? Bunlar da cpuyu sömürüyor. Aslında 13600k ve Z serisi bir anakart tam besler ama 13400F de bu kadar düşük olmamalı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu yaşadığın darboğaz değil ki :D Ekran kartın 1440p'de o sahnenin üstesinden geliyor ve daha fazla render ihtiyacı duymuyor. 4K'da %99 ve üzeri kullanıma ulaşmanın sebebi de bu. Kartı daha fazla yoruyorsun. 4K'da tekleme, takılma, drop vs. olsaydı bir işlemci darboğazından bahsedebilirdik. Aynı şekilde bu sorunlar 1440p'de de olsaydı, öyle söylerdik.

Türkiye'de darboğazı yanlış anlatanlar sağ olsun. Bilmem ne arşivi gibi kanallar bunu bol bol yapıyor. Darboğaz öyle %99 kullanımla açıklanabilecek, basit bir şey değil ve özünde komplike/diğer donanımların birbirine bağlı olduğu bir olay. Bunun en iyi teknik izahını Murat Gamsız'ın videolarından edinebilirsin.

Ayrıca hangi sistem olursa olsun, oyun motoru, teknik sınırlandırmalar, işletim sistemi, donanımların birbirleriyle olan ilişkileri, FPS kilidinin açık olması gibi birçok faktör neticesinde her kullanıcı ama az ama çok darboğaz yaşar. 1440p'de paylaştığın MSI Afterburner göstergelerine baktığımda herhangi bir darboğaz göremiyorum. Yukarıda bahsettiğim drop, takılma vb. şeyleri yaşamadığın sürece, işlemci kullanımın görece yüksek gibi de dursa aynı şekilde net bir tabirle darboğaz var diyemeyiz. GPU'nun %99 kullanılmaması durumunu ben RTX 4070 Ti Super ve R7 5800X3D ikilisi ile de yaşayabiliyorum. Bunlar normal şeyler ve yukarıda saydığım faktörlere bağlı.

Dolayısıyla da o işlemciyle hiçbir senaryoda darboğaz yaşamazsın demek elbette doğru olmaz ama tadını kaçıracak bir şey de yok, gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.

• Dar boğazın ramlerden hocam. 2x16 32 GB yapmalısınız

Ne senaryolar yazılmış be. 😂😂 16gb ram artık çağ dışı kaldı. Zaten ram kullanımına dikkat edin hepsini sömürüyordur. Hatta buna bağlı olarak anlık fps droplarda yiyebilirsiniz. 32GB yapın kurtulun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bat-Man -- 15 Eylül 2024; 22:49:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Evet win11 son versiyon, vbs kapalıymış. Core isolation'u tam olarak bilmiyorum. Özellikle bu bahsettiğim oyunlarda problem var. RDR2 ve Cyberpunk'ta denedim, maxed out ayarlarda full e yakın kullanıyor. Witcher 3, Helldivers 2 ve Space Marine 2'de sıkıntı yaşadım. Çoğu oyunda da bu düşük kullanım yüzünden fps kayıpları oluyor.

• Bat-Man kullanıcısına yanıt

Evet 32 gb rame geçme vakti geldi de geçiyor. İlerleyen dönemlerde ddr5 sistem ile beraber geçişi sağlarım. Şimdilik bu sıkıntıyı çözebilmenin bir yolu varsa onu arıyorum.

• Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

Anladım bu da olabilir. Fakat ciddi fps düşüşü yaşatıyor gereksiz yere bu durum. RDR2 ve cyberpunk'ta böyle bir sıkıntı olmadı, her şeyi fulleyince kart da fule yakın kullandı 97-99 larda gezdi. Ama nedense witcher 3, helldivers 2 ve spacemarine 2 gibi oyunlarda ve daha birçok yüksek grafik isteyen oyunlarda bu sıkıntıyı yaşadım.

Bana sorarsan, birkaç oyun için aksiyona geçmezdim ama RAM'leri kesinlikle yükseltirdim. Kullanım 15GB'a dayanmış. İşlemcinin GPU'yu darboğazlama durumu gibi, RAM de İşlemciyi darboğazlar. 2x16GB'lık bir kit almanda fayda var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kullandığınız ram'ler DDR4 ve 2x8 GB, kullanımı 14888 MB olmuş bunun farkındamısınız, 13400F 12600K'dan iyi işlemci 4070'i rahat taşır. SSD'de 32 GB'lık sanal bellek oluşturulsa, geçici olarak sorun ortadan kalkabilir. Sanal bellek ram miktarının iki katı olmalı, ben 32 GB DDR5 kullandığım halde sanal bellek oluşturdum. 32 GB yetmediğinden değil, masaüstünde bile akıcılık daha iyi oluyor bu şekilde. Ayrıca sahip olduğunuz bronze sertifikalı PSU yetersiz, anakart ram'den önce bunu acilen değiştirmeniz lazım, 2x8 GB'lık ram ilavesi de mutlaka yapılmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Eylül 2024; 12:10:4 >

Bazı oyunlarda yukarda da belirttim gibi gpu kullanım oranı hep aynı kalmaz düşer . Özellikle optmizasyon sorunlu oyunlarda İlerde ancak patch yama çıktığında düzelebilir veya öyle kalır. 4k ekran kartını tam potansiyel kullandığı için gpu kullanımı bazen işlemciye bakmaksızın yukarlarda olur.

Ram leriniz 2*8 16gb mış. Kendi dediğiniz gibi onları da ddr 4te olsa ddr 5 de geçilse mutlaka 2* 16 32 yapın. Düşük ram de fps düşüklüğü ve düşük performans ve gpu kullanımı yapar. İmkan olursa psuyu da değiştirin daha iyi bir marka modelle.

• Yorumlarınıza çok teşekkürler. Şu anlık sistemi bu şekilde mecburen kullanacağım. Bazı oyunlarda sıkıntı yapsa da ilerleyen zamanlarda 2x16gb ddr5 ram ve anakarta geçiş yaparım, sorun düzelir mi bilmiyorum. Umarım anakart-ram ikilisindendir.

Bu şekilde kapalı olacak bellek bütünlüğü. Ciddi cpu sömürüyor.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.