Şimdi Ara

i7 12700kf rtx3080 2k dar bogaz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar öncelikle selamün aleyküm sistemim şu şekilde

i3 12100f

16 gb 3200 mhz 8x2 ram

msi h610m anakart

650wat msi mag gold plus guc kaynagı

msi gaming z trio rtx 3080

msi mag coliquit 360 mm sıvı sogutma

2k 180 hz monıtor 32 inch

sistem eskiden bu sekıldeydı oyunlarda dar bogaz oluyordu fakat donma vs hıc olmuyordu simdi yeni işlemci aldım i7 12700kf aldım taktım sıvı sogutma felan aldım onuda koydum ama i3 varkenkı fps lerle aynı hıc bısey degısmedı işlemcı ekran kartından daha fazla kullanıyor gosterıyor i3 deykende aynıydı ben maksat 30 40 fps artsın ekran kartını tam kullansın dıe yaptım ama hıc bısey degısmedı acaba bısılermı yapmam gerek oc felan nasıl yapılıyor yanı aldıgım ıslemcı baya kuvetlı dıye bılıyorum fotograf ornegıde koycam bılen arkadaslar yardımcı olursa sevınırım

• Hocam sizin iş biraz amatörlüge gelmiş sizin eskiden darbogazınız çok yoktu şöyle .

Gpu gereksinimi yükse aaa oyunlar veya yüksek grafikli oyunlarda pc gpuya yük bindirir.

Çözünürlüğü arttırmakta gpuya yük bindiri ama çözünürlüğü arttırmak gpuya yük bindirdiği gibi aynı zamanda da cpydan yük alır siz 2k kullanıyorum demişsiniz .

Eski cpu ile değerlerinize baktıysanız gpunun zaten %90+ kullanıldığına şahit olmuşsunuzdur yani siz zaten 2kda gpunuzun gücünü sonuna kadar kullanıyodunuz cpu upgrade bu tarz işlerde işinize yaramaz

Ha neyde işe yarar onlie fps oyunları cs valo lo gibi oyunlarda 150 200 fps fln alıyordunuz şimdi 300+ olur.

Hatta olay öyle ki geçen yıl sırf bu olaya yönelik bir pc topladım kullanım alanını iyi biliyordum 4k 60 fps odaklı olacaktı o yüzden bütçenin yüzde 65ine ekran kartı alırken diğer bileşenleri minimum seviyede tuttum sonuç şöyle oldu 1080p de cpum zayıf olduğu için fpu %20 30 larda takılırken cpu %100 de ağlıyordu ama 4 kya çekince gpu %90+ ları görürken cpu bu sefer %65 70 lerde takılır oldu.Yani pcyi 4k ya çekerek darboğazdan kurtulmuş oldum he ufak detay ayrıntılar var fps yine düşük oluyor ama gpuum çok güçlü 4kda 2 3 fpsin lafını yapmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 28 Ağustos 2024; 22:33:54 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Ya temiz bir format atın, ya da temiz sürücü kurulumu deneyiniz.

H610 ile overclock mümkün değil. Aksine işlemciyi bile frenleme ihtimali var. Sizinki kadar olmasa da 14900k'yı H610 anakartta denemişler:

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• rayli82 kullanıcısına yanıt

Boşuna mı 7500 verdik şimdi ya ben anlamadım i3 varken de 110 fps falan i7 aldık ondada 10 15 fps tabi daha rahat çalıştırıyor o ayrı konuda gpu yüzde 60 larda takılıyor warzonde arkadaş birisi de alakart overclock izin vermiyor diyor sağlam anakart alsam overclocklasam Bi faydasını gorurmuyum sıvı sogutmada aldım sırf ısınır DİE 54 derece 53 derece takılıyor işlemci

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

Ustam ben i3 çıkarttım i7 taktım direk aynı windowstan devam ettim acaba dediğiniz gibi format mi atmak gerekiyor yada dediğiniz gibi anakarti yüksek segment alıp overclock yapsam Bi faydası gorurmu yada bu sisteme 2 k azmi geldi İnterneten dar boğaz sitelerinden bakarak aldım %0 gösteriyordu ama şuan baya var işte

• Temiz sürücü kurulumu yapın, sonuç alamazsanız format denersiniz.

Vatanda 5500e 13400f de var. 1100 TL civarına da Thermalright burst assasin 120 soğutucu alıp devam edebilirdiniz. Anakart değişikliğine de gerek kalmaz.

Ekleme Artanla rami 2x16 gb bakarsınız duruma göre. Ram kullanımda 15 gb'lara gelebiliyor (warzone için).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 29 Ağustos 2024; 0:38:15 >
  • goksel9615 G kullanıcısına yanıt
    Hocam sen format at diyenlere bakma olay benim anlattığım gibi 2 kda 10 15 fps aldıysan çok bile almışsın darboğazın ne olduğunu anlattım sana cpu gpuyu besleyemezse darboğaz olur. Çözünürlük yükseldikçe ise cpu gpuyu beslemesi kolaylaşır besleme demeyelimde karşılama diyelim.

Uçup kaçma istiyorsan yeni gpu alacaksın rtx 3080nin sınırına gelmişsin zaten.

Boşa aldın demeyelim eğer olurda rtx 4070 fln alırsan i3 le 2kda bile darboğaz yaşardın şimdiki gpunla rtxr4080 ve 2kda çok çıtır bir darboğazın olur o kadar anakart almana oc yapmana gerek yok.İşlemcini daha güçlendirip ne yapacaksın he işlemci kullanan oyun uygulamalarda oc yaparsan performans alırsın mesela ocden sonra cs 300 değilde 350 fps olur mesela

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gtx 1660ti / i5 11400F Sistem
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • rayli82 kullanıcısına yanıt

Anladım hocam şimdi benim aldığım işlemci rtx 3080 için fazlasıyla yeterlimi bide bu işlemcilerin f ile kf lerim var bendeki i7 12700kf modeli bundan dolayı Bi fark olurmu bide fotoğraf atmıştım yani ekran kartını yüzde 60 kullanio hani yüzde yüzünü kullanması için napmam gerekiyor internetteki i7 12700 k rtx 3080 testlerinde yüzde 30 işlemci yüzde 100 ekran kartı kullanıyor aynı setup bendede var bendeki 50 e 60 gibi kullanıyor ram mi yetmiyor acaba 32 yapsam faydası olurmu veya kullandığım anakart msi h610 pro anakart fazladan cpu güç bağlantı yok sadece 8 pin var hani bunlar etken olabilirmi acaba

• goksel9615 G kullanıcısına yanıt

Gpu yüzde 60 kullanılıyor sen yüzde 90 üstü kullanmak istiyorsan oyun ayarlarından en yüksek ayarlara çekeceksin grafik ayarları en üstte olacak hala yüksekte kullanılmıyorsa oyun hafif bir oyun olabilir.

Dediğim gibi darboğaz cpu yüzde yüz iken gpu yüzde 65 lerdeyse anlarsın ama cpuda gpuda düşükse ya ayarları fule çekersin yada oyun hafiftir tutupta mesela

stardew valley gibi bir oyuda gpum neden düşük demezsin ama aç cyberpunkı 2k full ayarlara çek bak bakalım ne oluyo.

12700kf demek k yani çarpan kilidi açık z serisi bir anakartın varsa overclok yapabilirsin demek f ise işlemci içinde dahili gpusu yok demek.

12700kf 3080 için fazlasıyla yeterli aslına bakılırsa rtx 3080 çok güzel karttı ama biraz eski kaldı sonuçta 4 yaşında bir gpu ki gpular için 1 yıl bile aşırı önemli.

Eski kaldı derken yanlış anlaşılma olmasın yeni gelen teknoloji öyle bir geliyorki eskitiyor yoksa çok iyi gpu ama 408* ile kıyaslayınca yada yakın zamanda çıkacak olan 5080 ile kıyaslayınca fark çok açılıyor bu da eski gösteriyor.

• Aslında yukarda iki arkadaşında dedikleri doğru. Öncelikle 3080 hala iyi bir kart full hd ve 2k için. 2k da cpu kullanımınn yüksek gpu kullanımınn düşük olmaması isteniyorsa , oyun grafik ayarları kartında elverdiği ölçüde en yükseğe alınmalı ( gpu kullanımı % 99 a yaklaşsın diye) rtx 3080 de çoğu oyuna elverir. Hala güçlü bir gpu bnce.

Güncel veya ekran kartına yüklenen oyunlarda bu şekilde yüksekte kalır gpu kullanımı. Cpu kullanımıda cpuya göre % 40 / 60 arası gezer genelde. 12700kf 3080 i full hd de 2k da da ayarlar yüksekte olursa besleyebilecek bir işlemci.

Bnde full hd de 12600K ve 4070 super kullanıyorum dediklerimi yaparak. Bunlar uygulandığı halde bazen gpu kullanımı hala düşükte ise son ihtimal format ve temiz ekran kartı sürücüsü kurulumu yapılmalıdır. Ama ilk önce söylediğim şeyler uygulanmalı.

Bazı durumlarda yeni işlemci veya kart takıldığında DDU programı ile temiz driver kurulumu yapılmazsa, oyunlarda düşük fps veya düşük gpu kullanımı olabiliyor. Ama ilk önce oyun ayarlarını falan köklemeyi deneyin olmazsa diğerlerini sonra yapın. Oyun grafik ayarlarında AA ayarları vardır (2x/4x/8x gibi) oyun ayarlarını da ultraya falan alınca o ayarları da en az 4x te falan bırakın veya 8 x e alın.

• iki işlemci arasında ciddi bir performans farkı var, çekirdek sayıları o farkı doğuran unsur.

yalnız i7 performans farkını görmek için online oyunlarda ki performans değişimine bakmak sağlıklı olacaktır.

tek kişilik senaryolu AAA oyunlarında genelde sınır CPU değil GPU.

önemli olan diğer hususta maksimum FPS den ziyade minimum FPS performansınız, çok farazi ve gerçek olmayan bir örnek ile açıklamaya çalışayım;

mesela COD da i3 ile maksimum FPS 100 ise minimum FPS 70 ise yine COD ' da i7 ile maksimum FPS 115 minimum FPS 100 ise bu çok ciddi bir performans artışıdır ve bunu oyun sırasında çok hissedersiniz, oyun kalitesine en etki eden değer minimum FPS dir.

tavsiyem önce ki işlemci yeni işlemci arasında online bir oyunda ki minimum FPS yi ölçün, performans farkınu bu şekilde daha iyi anlarsınız.

• O anakart ile 12700KF hiç olmamış. Z serisi, sağlam VRM barındıran bir anakart ile kullanırsanız farkı görürsünüz. Net bir şekilde yetersiz kalıyor anakart.

• H610 ile vrm sıcaklığı 100 dereceye bile çıkabilir. Bu ve buna benzer etkenler işlemciye gereken elektrik gücünü veremez. Z690 , Z790 gibi anakartlar bakılabilir

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.