Arkadaşlar i7 6700k işlemci kullanıyorum ama overclock yapmadım. sıvı soğutma olarak silverstone tundra td02-e kullanıyorum fakat üzerinde ki fanların ikiside arızalandığı için corsair ml120 pro fanlarla değiştirdim. sıcaklık boştayken genellikle 30 - 34 civarı arasında geziyor ama bazen bir anda durduk yere 50 dereceye çıkıp iniyor. cpu %100 yükte 65 dereceyi görüyor. aida 64 sistem kararlılık testinde tüm bileşenlere stress testi uyguladığımda bu ısı 80 derecenin üzerine çıkıyor. Bu değerler normal midir? Zira sıvı soğutma kullandığım için bana biraz yüksek gelmekte. Ayrıca sistem boştayken neden sürekli işlemci ısısı zigzag çiziyor anlamış değilim. Eklediğim resim yaklaşık 30 saniyelik bir süreci kapsamaktadır. Termal macunu bugün yeniledim ve zalman thermal zm-stg1 marka kullandım.Sizce problem var mı ve eğer varsa ne?
Güncel. Yardımcı olabilecek yok mu?
Bana kalırsa sıvı soğutmada bir sıkıntı olabilir yerine tam oturmuyordur vidalarını söküp tekrar takınız tam oturduğundan emin olun. O değer fırlaması bendede oluyor fakat prime95 testinde max 60-65 arası görüyorum. 80 derecenin üstü biraz sıkıntı gibi, dediğim gibi sıvı soğutmanızda sorun olabilir tekrar montajlama yapınız.
MONSTER`
kullanıcısına yanıt
sıvı soğutmanın vidalarını olabildiğince çevirdim. Daha fazla çevirirsem anakarta zarar veririm diye çekiniyorum. Termal macunu yeniledim fakat 2 yıl önce bilgisayarı toplarken satın aldığım üründü. Acaba bekleye bekleye özelliğini yitirmiş olabilir mi? Kısacası problem termal macundan kaynaklı olabilir mi?
Ayrıca sadece cpu yu stess testine sokunca bende ısıyı 60-65 civarı görüyorum ama ram, cache, cpu, işlemci çekirdekleri, harddisk gibi her şeyi aynı anda stress testine sokunca ısı 80 derece üzerine fırlıyor.
LuNCoR
kullanıcısına yanıt
quote:
Kısacası problem termal macundan kaynaklı olabilir mi?
Kesinlikle olabilir. ZM-STG2 kullandığımda laptobum kullanılmaz hale gelmişti yüksek sıcaklıklar yüzünden. Cooler Master Mastergel Pro kullanıyorum şuan.
biosta cpu voltage auto'daysa adaptive mode a al. Hatta ondan önce, stress testi yaparken hwmonitorden cpu kaç v güç çekiyor kontrol et. Eğer 1.210v nin üzerinde güç çekiyorsa problem voltajdadır(örneğin 1.340v gibi) Adaptive e alıp maksimum voltajıda 1.210 yaptığında sıcaklık sıçramaları düzelecektir. @LuNCoR
1312K
kullanıcısına yanıt
Evet 1.3 - 1.4 civarında güç çekiyor. anakartım asus z170 pro gaming ve ramlerim corsairin 3000mhz lik ramleri. 3000 mhz de çalışması için anakarttan lpx profilini aktif etmiştim. Aksi halde 2400 mhz de çalışıyordu. Şimdi işlemcinin voltajını düşürürsem bu ramlerin mhz değerleri etkilenecek mi? Ayrıca Bazı sitelerde otomatik değerleri değiştirmeyin yoksa sistem boot etmez, işlemci voltajını düşürürseniz ramleride 2400 mhzye çekmeniz gerekir diye uyarılar görmüştüm. Bunlar ne kadar doğru? Sisteme zarar vermiyim?
ramlerle cpu nun voltajını bağımsız ayarlayabiliyorsun. profili ram için geçerli kılıp işlemcinin voltajı alt tarafta değiştirebilirsin. Benzer problemi yaşadığım için biliyorum. Normalde 1.3 gibi voltajlarda 4.6ghz gibi oc değerleri alınıyor ortalama. Voltajı standart voltaj değerine çekersen sorun düzelecektir. 1.210v maks olması lazım adaptive modu dene istersen. yük altında ki ısılarının daha stabil olduğunu göreceksin.
1312K
kullanıcısına yanıt
Dediğinizi yaptım fakat ne yazık ki bi değişiklik olmadı. voltaj düşükte olsa, yüksekte olsa ısıda anlık oynamalar oluyor. Ayrıca aida64 stes testinde işlemci full yükteyken hala 80 dereceyi görüyor. Kullandığı voltaj 1.35 de olsa 1.21 de olsa bu ısı değişmedi. Sıvı soğutma Pompasında bir arıza olabilir mi diye düşündüm ama pompada arıza olsa işlemci sıcaklığı 24 derecelere kadar hiç düşmez diye düşünüyorum. Gerçekten sinir olmaya başladım. i7 6700k işlemci full yükte sıvı soğutmayla nasıl 80 dereceyi görebilir? Sürdüğüm termal macun bozuk desem onunda o kadar fark ettirebileceğini zannetmiyorum.
resimdeki değerlere bakabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LuNCoR -- 10 Nisan 2019; 0:56:14 >
olabilir, bendede td03lite soğutucu vardı, titreşim veriyordu pompa ışığı yanıyordu ama soğutmuyordu. başka bir soğutucuyla test etmeniz lazım. Stock intel soğutucuda 70-80 c alıyorum ben maksimum. Uzun süreli testler değil tabi. Ama voltajı aşağıda tutmanız sizin için iyidir. 1.3v değerleri stok hızda gereksiz fazla.
quote:
Orijinalden alıntı: zwanzig
quote:
Kısacası problem termal macundan kaynaklı olabilir mi?
Kesinlikle olabilir. ZM-STG2 kullandığımda laptobum kullanılmaz hale gelmişti yüksek sıcaklıklar yüzünden. Cooler Master Mastergel Pro kullanıyorum şuan.
Bu mümkün değil. Sürekli kullandığım, tavsiye de ettiğim kaliteli bir macundur. Bence problem sıvı soğutucuda. HP Z240 içindeki orijinal kule soğutucuyla dengi XEON CPU kulanıyorum. Sıcaklıkların bunlarla alakası yok.
gobl1n
kullanıcısına yanıt
Soğutucu %100 de çalışıyor olarak gözüküyor. Eğer çalışmasaydı minimum olarak 24 derecelere kadar işlemci sıcaklığı hiç düşmezdi diye düşünüyorum.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme