BIOS'tan Çıkamıyorum, Lütfen Yardım Edin
BIOS ekranında takılı kaldıysan ve çıkamıyorsan, bu sorunu çözmek için şu adımları izleyebilirsin:
- [Esc] veya [F10] Tuşuna Bas: Genellikle, BIOS ekranından çıkmak için [Esc] veya [F10] tuşuna basman gerekir.
- "Exit" Seçeneğini Bul: BIOS ekranında, "Exit" (Çıkış) veya "Save and Exit" (Kaydet ve Çık) adlı bir seçenek olmalıdır. Bu seçeneği bul ve üzerine tıkla veya [Enter] tuşuna bas.
- Değişiklikleri Kaydet: Çıkmadan önce değişiklikleri kaydetmen istenebilir. Değişiklikleri kaydetmek istiyorsan [Y] tuşuna, kaydetmek istemiyorsan [N] tuşuna bas.
- Boot Menüsünü Deneyin: BIOS ekranından çıkamıyorsan, bilgisayarını yeniden başlatmayı dene ve [F8] veya [F12] tuşuna basarak boot menüsünü aç. Boot menüsünden, işletim sistemini seçebilir ve bilgisayarı normal şekilde başlatabilirsin.
- CMOS Pilini Çıkarın: BIOS ayarlarını sıfırlamak için CMOS pilini çıkarabilirsin. CMOS pili, anakart üzerinde küçük, yuvarlak bir pillerdir. Pili çıkar, birkaç dakika bekle ve ardından tekrar yerine tak.
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra BIOS ekranından çıkabilmelisin. Sorun devam ediyorsa, bilgisayarının anakart veya BIOS ayarları ile ilgili daha ciddi bir sorun olabilir. Bu durumda, kalifiye bir teknisyenden yardım alman önerilir.