Voltajı offset -0.1v deneyebilirsiniz hocam otomatik ayarlarda sadece voltajı kısarak |
★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (12. sayfa)
-
-
Biosdan 57 carpan verip oyunlarda 5700mhz goruyorum fakat cinebench actigim zaman 5.7ghz i gormuyorum bile ve 4ghzlere inip thtottle oluyor. Cinebenchde nasil 5.7ghz tutuyorsunuz yada 5.3ghz falan?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bana burada soğutucunuz çok önemli gibi geliyor
Arctic Freezer II 360 kullanıyorum ve bende bile 10 dakika stres testinde full fan açmazsam 5.1GHz'ye iniyor P çekirdekleri 100 derece olunca düşürüyorlar frekansı, full fan profili açık olsa da tahminim çok birşey değişmeyecek belki 5.2 ghz olabilir
bu 13900k serisi gördüğüm kadarıyla zaten kutusundan çıktığı haliyle ciddi agresif bir OC profilinde geliyor bize o yüzden pek birşey yapamıyoruz örneğin 5.9ghz yapmayı denedim anında desktopta mavi ekran aldım yani işlemcinin en ufak OC ye takati yok gibi, düşüncem benim işlemci verimimi arttırmamın tek yolu undervolt edip işlemcinin daha sık veya daha uzun süre 5.8ghz'de ve diğer p işlemcileri de daha sık 5.5 ghz de tutmak, ne kadar güvenli bir şekilde UV edebilirsem performans profilini düşürmeden o kadar iyi
-
13900K Delidli ve en kötü 360mm AIO ile kullanmak lazım bence..
-
Evga clc360 kullaniyorum. Undervoltu sabit voltaj vererek mi yapuyorsunuz? Hwinfo performance core power limit yes diyor bunu nasil cozerim
açıkçası ben de çok iyi bilmiyorum ama youtube da undervolt yapan birçok kişi var onlara da bakarak deneyeceğim haftasonu gibi biraz sabır isteyen bir iş sonuçta her testte bir de en az 10-15dk benchmark ile stabilite test etmek lazım.
-
delidsizde kullanabilir bir cpu 13900k ama iyi bir soğutma istediği de bir gerçek 5.5ghz üstünde 280w+ aio'lar kolay kolay hazmedeceği seviyeler değil. custom soğutma ile 5.7p 4.5e 5.0r llc6 1.28v kullanmaktayım 80 dereceyi görmedim desem yeridir. cpuyu kesinlikle auto da bırakmayın hedefiniz doğrultusunda manuel voltaj ve çarpan ile kullanın.
-
skorlarınızın normale göre çok iyi..
cpu soğutma ne vardı?
anakartınız asus'sa işlemci skorunuz neydi?
gerçi max 290watt çekmiş 5.7/4.5 ghz'de yani soğutmadan ziyade işlemcinizin kalitesi yüksek, çok düşük voltajlarla bu değerlere ulaşmışsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLaYeR KiNG -- 24 Kasım 2022; 21:9:44 > -
-
teşekkürler, soğutma olarak velocity2 blok ve mo-ra 420 pro kullanıyorum, işlemcimin sp değeri 100 pcore sp değeri ise 114.
yollamadın ramleri bir test sürüşü yapalım
-
Bilmeyenler icin arkadaslar bazi anakartlarda short time oeriod limit degeri unlimited bazilarinda limited geliyor.
Asrock z790 live mixer kullaniyorum ve bu deger limitli geldigi icin islemci hizi girdigim oc degerlerinde calisamiyordu. Hwinfo uzerinde core power limit reached olarak gosteriyordu. Bios icerisinde cpu configurations kismindan short time period limit degerini 200 300 lerden 4000 yada 5000 gibi cok yuksek degere cekerek bu limitleme sorununu aşabildim.
Bilgisi olmayan yada bunu yasayan arkadaslarin umarım işlerine yarar.
Bu arada biz surekli sabit voltaj vererek islemcinin omrunden yiyoruz. Bana bu islemciyi manual overclock etmek pek de anlamli gelmiyor.
Offset voltaj ile gerektiginde carpan ve voltaj dusursun seklinde calistirmak istedim fakat ondada maksimum 0.1v dusurebildigim icin yeterli gelmedi. Kullanışsız kisacasi.
Sabit voltaj vererek yer yer voltajı düşürme özelliğini de yitirmiş oluyoruz ki bence cok değerli ve önemli özellikler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spirit_Rises -- 24 Kasım 2022; 22:53:8 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Teşekkür ederim
-
bir 13900k ve 360 mm aıo sotucusu olan birisi olarak silver hocama katılıyorum. forumdaki neredeyse bütün 13900k ve hatta 13700k kullanıcılarıyla ısılar hakkında fikir alışverişşi yaptık. silver hocam neredeyse en iyi değerleri alan en iyi soguta bilen arkadaşımız. ben artık yeni motorlu ve üst seviye aio ların üretilmesini bekliyorum.+ birde 1 2 yıl sonra delid yaptırırım. onun dısında bu işlemci nasıl sogur bilmiyorum. ama silver hocamın dedigi gibi voltajla kesinlikle oynanması gerekiyor. auto ayarlarındaki değerler cok yüksek.
-
Bundan aşağı yukarı şunu anlıyorum 13900k için 5.8GHz boost ve 5.5GHz tüm çekirdek hızlarından faydalanmak istiyorsak çok da UV yapamıyoruz biraz düşürdük mü mutlaka saat hızlarında da gerileme olması gerekiyor.
O zaman en azından E core ların saat hızlarını düşürmek mantıklı geliyor bana oyun oynarken kullanmayacağım çoğunu ve 2.5ghz gibi bir değer de zaten arka plandaki spotify discord ıvır zıvır için fazlasıyla yeter
-
Maalesef halen windows bu çekirdek seçimi olayında hatasız değil. oyunlarda e çekirdeklere iş yükleyebiliyor. bu sebeptendir ki 13600k bazı oyunlarda 13900k yı geçiyor. saçma sapan bi teknoloji. yarım yamalak 32 çekirdek yapacağına taş gibi 16 çekirdek yapsaymış tadından yenmezmiş. GNA scoring belki ilerde buna çare olabilir.
5.8 X2
5.7X4
5.6X6
5.5X5 ayarladım. E-core lerin yarısını kapattım. diğer yarısını da X4 4.6---X8 4.4 yaptım.
oyunlarda shuttering falan olmuyor. cinebench te de 84 dereceyi geçmiyor. haliyle throttling e girmiyor. oyunlarda 60 derece. komple e çekirdek kapatırsam işlemci kendi kendini 6.2 ghz ye kadar çıkarıyor. ileride onuda yaparım.
overclock.netAsus Maximus Z790 Extreme and Intel i9-13900k - A tuning...https://www.overclock.net/threads/asus-maximus-z790-extreme-and-intel-i9-13900k-a-tuning-guide-for-beginners.1801569/burada adım adım herşey yazıyor. burada demişki "yeni nesil işlemciler yeni nesil OC gerektiriyor. işlemci gerektiğinde termal değişkenlerle 5.8 e çıkabilmeli gerektiğinde ağır iş yükünde throttle yemeden çalışabilmeli. gayet açıklayıcı bir yazı olmuş.
maalesef herkeste custom sıvı soğutma yok. dolayısı ile o değerler baz alınacak değerler değil. işin içine kasa içinde yanan bi canavar olan ekran kartı girince herşey değişiyor. bundan dolayı moral bozmaya gerek yok.
-
Paylaşım için tşk ler hocam bi çok kişiye yol göstecek bi paylaşım olmuş
-
Rica ederim. İşinize yaradığına sevindim
windows 11 ile shuttering ortadan kalkacak diyorlardı sorun hala devamı mı ? 13 serisinde
-
çok güzel paylaşım oldu bende de maximus hero var benzer anakartlar haftasonu şöyle soğutma profilini de agresifleştirerek bir deneyeceğim
-
12.nesil ilk çıktığında da aynı konu mevcuttu kendimce bir ayar yaptım tvb profil vs düzenledim ama 1 hafta kullandım eski usul bana daha stabil geliyor. zira avx yüke girdiğinde 58x ortada yok ki o dönemde p/e core yönetimi rezalet düzeydeydi ki hani yaptığım profil de gördüğüm tek şey allcore çarpanı oldu şu an ki durumda bir adım belki attı belki atmadı. ben sabit voltaj ve çarpandayım ısı ve performans olarak daha memnunum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X