Şimdi Ara

İİBF / SBF bölümleri tercih edecekler için tavsiye konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Marmara Üniversitesi Sbf Fransızca Kamu Yönetimi öğrencisiyim burada önümüzdeki birkaç hafta içinde İİBF ve SBF bölümleriin tercih etmeyi düşünen arkadaşlara tavsiyelerim var.

Özel sektörde çalışma, girişimcilik gibi fikirleriniz varsa İktisat ve İşletme sizin için ilk sırada olsun. Şunu söyleyeyim, turizmi ya da sanayisi olmayan bir şehir dışında bu bölümleri okumayın. Yani Isparta'ya gitmeyin mesela.

Aksi takdirde uluslararası ilişkiler vs okuduğunuzda inanın çoğu bilgi iş hayatınızda işe yaramayacak. Bu bölümlerden devam edecek olursak iktisat ve işletme gerçekten iş hayatında size işe yarayacak bilgilerin verildiği bir yer ama tonlarca mezun veriliyor her yıl. O yüzden kariyerinizi elemek için birkaç kritik konuyu ele almalıyız. Tabi puanınıza göre çizeceğiniz bir yol ama Konya Denizli gibi yerlerde ingilizce eğitim var. İngilizce eğitim sizin için 1 numaralı seçeneklerden biri olsun.

İş hayatında size lazım olacak 2 temel şey mesleki yabancı dil/ diller ve tecrübe. Diplomanız Boğaziçi, Özyeğin değilse Denizli ile Bursa'nın bir farkı çok da yok. Ayrıca yabancı dilde eğitim veren bir üniversiteye giderseniz Erasmus imkanınız çok daha rahat olacaktır bunu da unutmayın.

İktisat, İşletme, Çeko, Maliye gibi bölümlerin notları dersleri internet ortamında tonla. Okul aktiviteleri, staj gibi şeylere çok daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Manisa'da okuyorsanız mesela Vestel sizin kapınız olmalı. Bursa'da okuyorsanız size tavsiyem ingilizceyi hallettikten sonra italyanca ya da fransızca öğrenirseniz Citröen, Fiat gibi otomotiv şirketlerinin dış ticaret, lojistik alanlarında öne çıkan, aranan elemanlardan olursunuz.

Yabancı dil meselesinde; ingilizce dışında 2.bir dil artık zorunluluğa kayıyor. 2017 yılında girip 2022'de mezun olacağınızı düşünürsek 2.bir dil için hem vakit var hem de zaman size bunu bir zorunluluk olarak sunacaktır. O zaman tercih edeceğiniz üniversitelerin mutlaka ama mutlaka internet sitelerini deşin ve müfredatlarını okuyun. okutulan derslerde seçmeli yabancı dillere bakın. Ticaretten dolayı İspanyolca, sanayiden dolayı Almanca ilk hedefiniz olsun. Turizm ise hedefiniz Rusça ve yine ticaret için büyük önem taşıyan Arapça'da eğer çok idealist iseniz ve maddiyatınızın bir bölümünü yurtdışı dil okulu, kurslara ve en önemlisi zamanınızı ayıracağınızı düşünüyorsanız mutlaka cebinize koyun.

Her şey ders değil. Mutlaka kampüsleri araştırın. Şehre uzak veya küçük bir kampüs ise aktif değil demektir. Marmara Üniversitesi SBF böyle mesela. İstanbul Üniversitesi'de şu sıralar hem inşaat hem de karışık. Ama bir YTÜ, Gazi, Anadolu Üniversitesi, Ege, Uludağ bu konuda size çok şey katar.

Eğer Kamu Yönetimi düşünüyorsanız ingilizce eğitim verilmesi şart değil. İlk hedef KPSS ise de aynısı geçerli. Okul sizin 3 ve 4.sınıfta gideceğiniz dershane yükünü hafifletecek derecede eğitim verecektir. Gazi, Ankara üniversitesi bu konuda çekiyor. İtibarlı ve yüksek maaşlı bir memurluğun da yolu yabancı dilden geçiyor. KPSS'de puanınızı 83'tn 91'e 8 puan arttırmak çalışarak çok zor ama YDS'nin yyüzde 10'u alındığı düşünülürse (ortalama) 80 puan almak için ingilizce yatırımı size çok şey katacak.

Bir mühendislik öğrencisine göre İİBF'lilerin kafasında işsiz kalma ya da çok para kazanamama soruları daha çok dolaşır. Bugün bir mühendis yüksek lisansını finans, ekonomi, işletme alanında yapıp öne geçebiliyor. Sİzin avantajınız ise yabancı dil öğrenme potansiyeliniz ve staj. Büyükşehirler bu konuda çok daha önde.

Yok ben akademisyen olmak istiyorum, düşünce kuruluşlarında vs. çalışmak istiyorum diyorsanız İzmir'i bile çok önermem Ankara ya da İstanbul'a gidin. Üniversite ismi çok önemli.

Bakın biraz somutlaştırayım. 3 arkadaşım var. İsimlerini x,y ve z olarak vereyim. X matematikten hiç anlamadığı halde İzmir'de Dokuz Eylül'de okuyayım diye Ekonometri yazdı ve gitti çünkü tek tutan adam akıllı yer orası idi. 3.senesi ve hala 1.sınıf yazları yaz okulunda ders vermekle geçiyor. Ama ne yaptı ? Decathlon'da aylarca çalıştı ve masa tenisi yaptı. Şimdi CV'sinde 1 ingilizce hazırlık eğitimi (bölüm türkçe isteğe bağlı okudu), iş tecrübesi, okurken elde ettiği bir kazanç var. Y arkadaşımız ise Dokuz Eylül Çeko'da ingilizce eğitimi aynı şekilde onun dışında herhangi bir kayda değer çalışması yok.

Z arkadaşımız ise benzer bir puan yaptı fakat Denizli'de ingilizce iktisat okuyor. Erasmus yaptı. Erasmus ve mesleki yabancı dili var. Staj yapmadı fakat staj için hala 1-2 yıl vakti var. Olanakları değerlendirmekten bahsediyorum. Sorularınız olursa detaylı bir şekilde cevaplandırırım.

Uluslararası ilişkiler ve Siyaset bilimi 'sizin hayatta hiçbir zaman işinize yaramayacağı' teorik bilgiler ve bunların tartışması üzerine kurulu bir eğitim veriyor. İş hayatı için staj tecrübesizlikten dolayı 1 adım daha ön plana çıkıyor. Fakat bunların da çıkış yolu var elbet. AÖF, Çift Anadal, Yandal, staj ile işletme,iktisat temel becerilerinizi geleştirim dış ilişkiler departmanı için aranan eleman olabilirsiniz. Unutmayın hepsinin bağlandığı yer yabancı dil ve iş tecrübesi.

• Yine bir konu da daha iibf ve sbf'nin yetim çocuğu olarak gösterilmiş IR

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kasova kullanıcısına yanıt
    o kadar fazla var ki işin suyu çıkmış, Türkiye'de 10-12 enstitüde eğitimi verilen bir bölüm olsa inan bana hukuk kadar ilgi görür
  • barkido B kullanıcısına yanıt
    İşin suyu iibf'deki tüm bölümler için çıkmış durumda. Özellikle işletme ve iktisat. Vasıfsız çok fazla eleman çıkıyor bu bölümlerden ama anlayamadım şekilde hala yeni fakülteler ve üniversiteler açılıyor bu bölümlerin olduğu

Talep oldukça niye açılmasın. Bugün çocuk sahibi olan birçok insan yüksek öğrenim alamadığı için çocuklarının da meslek lisesi ve hemen ardından meslek eğitimi yerine yüksek öğrenim alması için ellerinden geliyor. Bir kuşak geçtikten sonra gündem inan bana açılan değil kapatılan ya da dönüşen üniversiteler şeklinde olacak
  • barkido B kullanıcısına yanıt
    Yeni kurumlar açmak yerine verilen eğitimi kaliteleştirmek daha büyük bir ihtiyaç bana göre. Zaten niteliksiz bir şekilde mezun olan insanlara bu nedenle yenileri ekleniyor. Onun yerine niteliksiz yetişen insan sayısı azaltılsa daha iyi olur.

Aslında aynı şeyi söylüyoruz. Köklü kurumlar kaliteleşip belirli alanlarda uzmanlaşarak enstitülere dönüşebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.