Şimdi Ara

iki sorum olacak felsefe ile ilgili...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1 - Metafizik nedir ? kendi yorumunuzla
    2 - Felsefecilerin çoğu neden ateist

• Metafizik dendiğinde öz,ruh, anlam, ahlak, vicdan, yaratan gibi kavramlar geliyor benim aklıma.
    Felsefecilerin çoğu ateist çünkü din mantık süzgecinden geçemiyor

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-Metafizik, insanların bilimle, bilgiyle ulaşamadığı bazı sorunları çözme arayışı ve anlamlar yüklemesidir bana kalırsa. En basitinden tanrı var mı ? Farklı varlıkların olduğu farklı boyutlar varmı ? Yalnız metafiziği dikkate almanın gereği yok. Metafizik görüşler yıkılmış durumdadır. Metafizik diye birşey yoktur, herşey fizik, maddesel kurallar içindedir. (Buradaki metafizik, ruh, cinler, tanrılar gibi ''kural dışı'' varlıklar ve görüşlerdir. Felsefi anlamdaki metafizik ayrıdır)

2- Çünkü felsefe din ile bağdaşmaz. En temelinde sıkıntı vardır. Din dogmatiktir, felsefe sorgulayıcıdır. Her ne kadar birçok filozof dini felsefeye katmaya çalışsa da, başarısız olmuşlardır. İdealizm - Materyalizm çatışmasına bakabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eternades -- 15 Nisan 2014; 1:56:48 >
  • Kierkegaard ve Kant degil mesela.

Ozellikle Kant,Dinde (Hristiyanlikta) mantik arayan kesimi elestirir ve Hristiyanligin dogada dahi kolayca gorulebilecek olan,bir takim ahlaki ozelliklerin uzerine kurulu bir din oldugunu soyler ve Hristiyanligin diger tek tanrili dinlere kiyasla daha yuce oldugunu dusunur.

(Referans icin bknz Kant:Boundaries of mere reason)

Cogu filozof dinsizdir evet,neden oyle oldugunu diger arkadaslar da anlatmislar zaten.Felsefe dusunmektir,bilgi alisverisidir.Felsefede tek dogru yoktur.Koru korune itaat yoktur,beyin firtinasi vardir.Plato'nun Cumhuriyet'inde Plato,Pitagoras,Ademantus ve daha bir suru Atina'li tek bir konu uzerinde gunlerce tartisirlar.Buna ragmen kendi aralarinda bile derin anlasmazliklar vardir.

Felsefe en nihayetinde bir bilimdir.Bilim ise somut nesneler ile ilgilenir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 15 Nisan 2014; 2:27:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metafizik;basit tabiri ile duyu organlarımızla algılayamadığımız,gözlemleyemediğimiz,üzerinde çalışmalar yapamadığımız alanları kapsar.Nedir bunlar mesela.Ruh,şeytan,ahiret,Tanrı,melekler vs vs.Bunlar düşünce sisteminde ve inançlarda var olabilir şeylerdir.Felsefede yeri vardır ancak bilimde yeri yoktur.Çünkü bilim,gözlenebilir çevre ile ilgilenip gerçekleşen olayları açıklamaya çalışır.Felsefe ise daha genel kapsamlı ve daha derin şeyler ile ilgilenir.Mesela varlık var mıdır? Varsa ne için vardır? gibi.Dolayısı ile metafiziki ve aklın dahi kavrayamayacağı şeyler hakkında fikir yürütebilecek bir sistemdir.

Felsefecilerin çoğu ateist midir bilmiyorum.Ama çoğu dinsizdir.Kimisi agnostik kimisi deist kimi ateist kimi panteist vs.Nedeni ise dogmaları kabul etmemeleridir.Felsefede genel geçer kabuller yoktur,fikirler ve cevaplar vardır.Din ise bazı şeylerin kesin olarak kabul edilmesini ister.Örneğin;Tanrının varlığı,ahiret hayatı,peygamber mucizeleri vs.Tabii benim bahsettiğim ilahi dinler.Dolayısıyla filozoflar,bu dogmatik bilgileri kesin kabul etmek istemezler.Çünkü yapılarında onların en derinine inip düşünce yolculuklarına dalmak ve sorular sormak vardır.Müslüman filozof yok mudur? Tabii ki vardır.Örneğin Gazali'nin felsefesine hayran kalmamak mümkün değildir.

• Felsefecilerin coğu ateist diye bir şey yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. Maddi evrende 5 duyu algımızı aşan şeyler metafizik içerisinde değerlendiriliyor hep, fiziksel bir sınırlandırılmaya tabi tutulamadığı için fikri mülahazası çoktur, sen bunu tanrı kavramını düşünmek üzere değerlendirirsin ya da bazı şeyleri güncel bilgimizle açıklayamadığımız metafiziğe yoracak şekilde düşündüğünde de sözkonusu olur

2. konu ise en ifrit olduğum durum, başlı başına bir bilim olarak günümüz felsefesi modern felsefik kurallar üzerine inşa edilmiş, halbuki bundan önce de bu alanda felsefe yapılıyordu ama başlıbaşına bir bilim değildi, gerek İslam felsefesi olsun gerek Hristiyan gerekse Yahudi bilmem ne, bunların hepsi ayrı bir sistem olarak felsefeyi içeriyor ama modern felsefeyle kurulan felsefe sekülerizmin verdiği serbestlik alanını kendisi bir bilim olarak tezahür ederken daha demin saydıklarımı inkar etmekle işe başladı ki ipleri eline almış oldu

felsefe güzel şey Elhamdülilah biz de yaptık zamanında ama iki felsefe kitabı okuyan evrenin sırları ona açılmış da beyninin gizemi önüne serilmiş gibi körükörüne sorulamaya itilince adam koca dağları ben yarattım havasına girip ilah kavramını benim terazimin sıkleti kaldırmaz demek yerine aklının kesin çözüm getiremediği konuyu kendini tatmin etmek uğruna sahte bir fikirle açıklayarak yok sayıyor

din dogmatiktir evet ama yeterli donanıma sahip olduğun sürece bulunduğun konumdaki dini unsurlar üzerine tartışmak yasak değildir, sorsan adamlar usul fıkıh bilmezler bu niye böyle diye soruyorlar, din inanç olduğu için donanımın yetmediği konularda aklın insana oynayacağı oyun önce aklına atacağı şüphe filizlenip onun imanın sarsacağından donanımlı olmadıkça üst seviyedeki konularla ilgili konuşmamak basit mantık kuralıdır zaten, tabi bu İslami olarak ama bazı arkadaşlar Hristiyanlığın ortaçağ düşüncesini İslama da hasrederek çok felsefik oluyorlar tabi

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Berserk (ile ilgili bir sorum var)
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • selamun aleykum

metafizik kelime anlamı olarak fizik ötesi, fiziğin meta yani mal(mülk) anlamına getirilmiş hali olarak çevrilmekte. buna göre fizik ötesi ya da fiziğin mülkiyet hali dini bir arguman olarak kullanılmakta. metafizik fiziki anlamda sizinle iletişim kurması bir takım kurallara bağlı olan eşyanın dilini anlama ve onun lisanı ile ona cevap verme işidir denebilir.

bir ışınımı okuyup o ışınımı beta gama alfa kısmına ayırıp yararlı olan kısmından mesela kanserle mücadele için mülk edinme süreci metafizik anlayış denebilir.

işin dini bir boyutu esasen yoktur gayet apaçık olarak kainatın sessiz bir lisanı olduğu kabul edilir ve bundan dolayı kainatın dışında da bazı güçler vardır denir(varsayılır). bu durumun temeli iman değildir. bir takım gerçeklerin vardığı sonuçlardır. buradaki temel sorun ise metafizik yaklaşımdaki mülk olarak yani mal olarak kullanma amacı ile daha farklı güçlerin varlığına yakınlaşma süreci manevi bir alemde kabul görmez. yani melek cin rasul aleyhisselam gibi kavramları mülk olarak meta olarak kullanamazsınız.

bu nedenle metafizik denen süreç eşyanın sert yüzündeki anlayışın okunması olarak okunmalıdır. yoksa manevi bir açılım ya da çıkarım için bu yol kullanılmaz.

ateizm güneş denen hakikatle ilgilidir. ateistler hakikatı arayan insanı güneşe yolculuk yapan bir et ve kan parçası olarak görürler. o kişi asla bir hakikatın kendisine ulaşamaz derler. güneşe varamadan helak olur yanar gider. işte bu insan daha kendi hayatının gerekçesi olan bu gerçeğe bu hakikate ulaşamazsa nasıl ALLAHU teala gibi bir yaradana teala ulaşabilir demektedirler. bu kimse daha varlığının görünen nedenine ulaşamamakta iken varlığın görünmeyen yüzüne nasıl ulaşacak ateist felsefenin konularındandır denilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 17 Nisan 2014; 15:28:17 >

• Metafizik fizik ötesidir. yani ruhlar hayaletler cinler periler vs. Ateistlerdir çünkü felsefe sormaktan, sorgulamaktan çekinmez. Eğer cevap alamadığı yani elle tutulur bir cevap alamadığı olursa da ona inanmakta mantık yoktur. İnananların çoğu sormaya korktuğundan inanır. Tabi böyle olmayanlarda var fakat çoğu sormaz.
  • Metafiziğin tanımını geçiyorum, aşağı yukarı herkes aynı şeyleri yazmış gibi.

Felsefecilerin çoğunluğunun durumunu irdelemek gerekirse, @Eternades' e katılıyorum, Din dogmatik olmasından dolayı, insanlarda sorgulama şansı kalmaz. Mesela sorgularsanız, şirk, yok günah gibi cümleler ile sorgulamanın önüne geçilir. Ki bence felsefenin ana kurallarından birisidir sorgulama, böyle bir durumda birisi Ben felsefeciyim aynı zamanda inanıyorum birşeye diyosa, büyük ihtimal günümüz 4 dinine inanmıyodur. Çoğunluğuda agnostiktir olur diye düşünüyorum.
  • Metafizik deyince herkesin cinlerden perilerden bahsetmis. Halbuki su anda kullandiginiz bilgisayar bile bircok metafizik oge icerir. Bana "algoritma" nin veya "isletim sistemi" nin fiziksel olarak tanimini yapabilir misiniz? Madde veya enerji cinsinden ifade edebilir misiniz?

En basit anlatimla "bilgi" kavrami metafizik bir kavramdir. Hem de bilimsel olarak tanimi yapilmis, buyuklugu olculebilen (byte), gunluk hayatta kullandigimiz, varligi kesin olan bir seydir. Ama maddeden ve enerjiden bagimsizdir. 1 megabyte bilgiyi 1 tonluk bilgisayardada depolayabilirsiniz, ufacik bir USB bellekte de..

Yani anlayacaginiz metafizik kavramlar en az fiziksel kavramlar kadar gercektir.
  • 1.si cevaplanmış.
    2.sine gelince; o da cevaplanmış. Din dogmatiktir. Koşulsuz inanmak zorundasınız. Felsefe sorgulayıcıdır. Aradaki temel fark budur. Bunu görmek için filozof olmaya gerek yok. Fakat filozofların çoğu görmüş ki dinsiz insanlar.
  • 1. Soru detaylı bir biçimde anlatılmış o yüzden anlatmaya gerek yok. 2. soruya gelirsek eğer şimdi tam anlamı ile bir genelleme yapmak imkansız yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi bir çok farklı görüşe sahip filozoflar var. Ama olaya bir yorum katmak gerekirse bence kendi görüşünden emin olan filozof pek doğru bir iş yapmış gibi gözükmüyor benim gözümde. Şimdi ben şahsen inanan bir insanım, ama inancımı tamamı ile dogmatik mantıktan ayırmayı başardığıma inanıyorum. Yani kısacası Allah'ın (Sen ister tanrı de ister yaratıcı ister pet şişe) varlığı benim için herşeyin başlangıcına yapılabilecek en mantıklı açıklama. Bugün bir çok düşünür paralel evrenler teorisini ortaya atsa da paralel evren teorisine inanmakla Allah'a inanmanın hiç bir farkı yok. Çünkü ikisini de kanıtlamak imkansız. Ki gel gelelim kanıtlama hususuna. Zaten Teist felsefe ye baktığımızda tanrının varlığının kanıtlanamaması gereklidir. Yani bugün çıkıp bir bilim adamı tanrı vardır işte kanıtı dese, ilk hadi ordan diyen ben olurum. Çünkü Allah'ın evreni yaratma amacı zaten bizi fiziksel bir evren de sınava tabi tutmak, bize sunduğu ilk şart (İslam'da) ona inanmamız.

İnanmak kelimesinin altını çizmek gerekiyor. Çünkü birşeyin varlığı kesinse yani masanızın üzerinde bir adet kalem varsa o kalemin orda olduğuna inanmazsınız, o kalemin orada olduğunu bilirsiniz. Bu sonuçla Allah'ın varlığını bilebilecek olsaydık zaten o zaman evrenin bir sınav salonu olması iptal olur, Allah'ın varlığı ispatlandığı an Allah kendi ile çelişmiş olurdu ve bütün mantık çökerdi. Bu nedenle bir ateist veya bir teist Allah'ın varlığını veya yokluğunu kanıtlamaya çalışıyorsa boşa kürek çekiyor. Çünkü ikisi de zamanın sonuna kadar asla kanıtlanamayacak.

İnanan arkadaşlar için bir kaç şey de eklemek istiyorum. Artık bizde dogmatik düşüncelerden kurtarmalıyız kendimizi. Ailemiz çevremiz toplumumuz inanıyor diye inanıyorsak Allah'ın varlığına bence burada çok büyük bir eksiklik yapıyoruz. Allah'ı hep bir sanatkar olarak düşünürüm ben. Bir ressam gibi diyebiliriz. Ressam eserlerini sergide nasıl sanatseverlere sunarsa, aslında Allah'ta bizi bu muazzam sanat eserinde gezmemiş için yaratmış, onun bu yarattığı müthiş esere baktıkça, mekanizmasını anladıkça, bilimde ilerledikçe, aslında tıpkı o sanatseverin Ressamı anlaması gibi bizde Allah'ı anlarız, onu takdir eder, büyüklüğüne olan inancımız artar. Allah nasıl ki Kur-an'da oku diyerek başlıyorsa, bizde okumalıyız, ilk amacımız öğrenmek olmalı, araştırmak olmalı, merak etmek olmalı, herkes aslında tersini düşünse de aslında Din ve inanç asla Bilimin önünde engel olmadı temelde. Şimdi bir çok örnek verenler olabilir inanların bilimin önüne koyduğu engellere, ama korkuluk sendromuna yakalanmamalıyız, inanların yaptığını inanca bindirirsek işte orada hata yaparız, müslümanlar kafa kesiyor diyebilir birisi, bana göre o bir müslüman dahi olamaz ve benim inancımı asla temsil edemez. Çünkü İslam inancının temelin de asla kötülük barınmaz.
    Ama bunu söyleyen işte müslümanlar böyledir yani İslam kötüdür inanmak kötüdür derse, işte orda ciddi bir hata yapar ve demin bahsettiğim korkuluk sendromuna düşer. İnanların ( Daha doğru bir açıklama ile inandığını zannedenler ) yaptıkları davranışları inanca yükleyemezsiniz. Kaza yaparak bir insanı öldüren biri örneğini verebiliriz, eğer şöför frene basmadı ise bu aracı yapan firmanın suçu değil şöförün suçudur, Firmayı suçlayamazsınız. Ama şimdi diyebilirsiniz ki şöförü yapan da o değil mi, evet o ama şöförün nasıl davranacağına o hiç karışmadı, zaten karışması da demin bahsettiğimiz amacı yok ederdi.

• quote:

Orijinalden alıntı: lala23

1 - Metafizik nedir ? kendi yorumunuzla

1 - metafizik insanın hiçbir zaman ulaşamayacağı bir bilgidir. 5 duyu ile algılanamayanlara madde denmez çünkü.

2 - çünkü akıllı ve düşünen adamlar onlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: byob

quote:

1 - metafizik insanın hiçbir zaman ulaşamayacağı bir bilgidir. 5 duyu ile algılanamayanlara madde denmez çünkü.

2. Soruya verdiğin cevaba göre inananlar aptal ve düşünmeyenlerden mi oluşuyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Think Again

quote:

quote:

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Think Again

quote:

quote:

Öncelikle tablo da inancın günlük yaşamınıza önemli bir etkisi var mı sorusuna evet diyenlere göre yapılmış bir tablo, tabloya göre baktığımız da Singapur en yüksek IQ seviyesinde gözüküyor evet diyenlerin sayısı %60 civarın da. En düşük zeka seviyesinde olan Afrika ülkelerine baktığımız da mevcut eğitim seviyeleri ile farklı bir sonuç bekleyemeyiz. Kaldı ki en başında IQ'nun genel itibari ile matematiksel zekanın ölçümü olduğunu biliyoruz. Ama önemli olan bu değil tabiki, aynı soru bana da sorulsa idi bende hayır cevabını verirdim çünkü pek inancımın gereklerini yerine getiren biri değilim yani günlük hayatımda pek bir etkisi yok, senin söyleminde inanmayanların akıllı ve düşünen inanlarınsa aptal ve düşünmeyen varlıklar olduğu sonucu çıkıyor ki bende inanan bir insan olarak bana da kısacası aptal ve düşünmeyen bir varlık sıfatını yapıştırmış oluyorsun. Şimdi bakarsan benim aptal olup olmadığımı veya düşünüp düşünmediğimi bilme gibi bir ihtimalin yok, bu imkana sahip değilken bana veya benim gibi insanlara düşünmeden yapıştırmış olduğun bu sıfat aslında sana kendin hakkında bir fikir verebilir, yeteri kadar düşünürsen

• sana kesinlikle aptal demedim, büyük bir ihtimalle grafiğin ortalarında bir yerde olman muhtemel. daha önce singapurda bulundum, şunu söyleyebilirim ki amerikanın şişirdiği bir ülke olduğu için IQ seviyesinin yüksek çıkması normal. ayrıca singapurun %34ü budist, %18i hıristiyan ve %15i ateist ve sadece %14ü müslümandır. istersen wikiden bakabilirsin.

görünüşe göre savunma mekanizmasıyla bir çırpıda yazmışsınız yorumu, tablo IQ testine göre yapılmıştır, evet diyenlerin oranına göre değil. dindarlığın oranı ise düzenli ibadet vs. kıstaslar göz önüne alınarak ölçülmüştür. (2. grafik için)

ayrıca en dipteki afrikalıların hepsinin çok dindar olduğunu ve yerel dinleri adlarına çok kötü şeyler yaptığını hepimiz biliyoruz.

şunu da söylemeden edemeyeceğim, siz müslümanların 0'ı bulduğunu söyleyedurun: rudolf diesel, nicole tesla , napoleon gibi insanlar var karşınıza aldığınız tarafta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 23 Nisan 2014; 1:31:38 >

• quote:

sana kesinlikle aptal demedim, büyük bir ihtimalle grafiğin ortalarında bir yerde olman muhtemel. daha önce singapurda bulundum, şunu söyleyebilirim ki amerikanın şişirdiği bir ülke olduğu için IQ seviyesinin yüksek çıkması normal. ayrıca singapurun %34ü budist, %18i hıristiyan ve %15i ateist ve sadece %14ü müslümandır. istersen wikiden bakabilirsin.

görünüşe göre savunma mekanizmasıyla bir çırpıda yazmışsınız yorumu, tablo IQ testine göre yapılmıştır, evet diyenlerin oranına göre değil. dindarlığın oranı ise düzenli ibadet vs. kıstaslar göz önüne alınarak ölçülmüştür.

ayrıca en dipteki afrikalıların hepsinin çok dindar olduğunu ve yerel dinleri adlarına çok kötü şeyler yaptığını hepimiz biliyoruz.

şunu da söylemeden edemeyeceğim, siz müslümanların 0'ı bulduğunu söyleyedurun: rudolf diesel, nicole tesla , napoleon gibi insanlar var karşınıza aldığınız tarafta.

E söylediğinin tersinde sonuç oraya çıkıyor. Grafiğin neresinde olduğumu bilme gibi bir ihtimalin olduğunu düşünmüyorum. Sadece %14'ü müslüman diye bastırmanın sebebini anlamış da değilim hiç biri müslüman olmasa da benim için hiç bir önemi yok tartıştığımız konu İslam veya müslümanlar değil Tanrının varlığına inanlar ve inanmayanlar. Din apayrı bir tartışma konusu. Evet afrikalılar konusunda hem fikiriz hatta sen söylemeden söyleyeyim müslümanlar konusunda da büyük ihtimalle hem fikiriz senin söylediklerinin bir çoğunun bilincinde ve farkındayım, senin ilk cevabının üstünde ki postum da o konuya detaylıca değinmiştim, dilersen okuyabilirsin. Şimdi müslümanlar 0'ı buldu falan söylemişsin doğrudur bulmuştur, ve bilime katkı yapan bir çok müslüman bilim adamı da elbet ki vardır takdir etmek gerekir, karşınıza aldığınız taraf demişsin tesla'dan falan bahsetmişsin şimdi ben karşıma kimseyi almadım öncelikle bu sonuca nasıl vardın anlayamadım, bilime katkısı olmuş, dünyaya bir faydası dokunmuş, insanlığın gelişmesini sağlamış her kim varsa ateist,teist,deist,agnostik vs. vs. benim karşımda değil aksine tam yanımdadır, çünkü ben asla insanları inançlarına göre yargılamam zerre de umurumda olmaz karşımda ki insanın neye inanıp inanmadığı. Ve ben İslam'ın temelini kendini müslüman sananların kirletmediği o saf İslam'ı savunan bir "Müslüman" olarak senin kasteddiğin karşına aldığın insanların o bilimin karşısına engel koyan "sözde müslümanlar"mı yoksa gerçek İslam'ı yaşayan "gerçek müslümanlar" mı olduğunu anlayamadım. Eğer hepsi aynı diyorsan o zaman daha fazla araştırmanı daha fazla düşünmeni tavsiye ederim.

• 2.soruya verelen cevaba pek katılmıyorum. Dindar bilim adamları da vardır ve olacaktır. Dinin dogmatik olmasından, dindarlık çıkabilir ve ikinci bir seçenek olarak bağnazlık çıkabilir. Bahsettiğim bilim adamları ise dindar kategorisindeydi. Bağnaz kimseler olsalar bilim adamı olmazlardı en baştan.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.