Merhaba arkadaşlar, PC'de sadece 4K oyun oynuyorum. Render, OC vs. bir işim yok. Elimde RTX 4090 ekran kartı var fakat 8 senedir DDR3 ve PCIE 3.0 MSI H97 anakart kullanıyorum. İşlemcim i7 4790. Bu anakartta ekran kartının tam gücünden faydalanamadığımı hissediyorum. Çoğu oyunda ani fps droplarıyla karşılaşıyorum. O sebeple yine uzun süre kullanabileceğim bir anakart toplamak istiyorum. Bu sırada da kullanmayacağım çoğu özelliğe ekstra para vermek istemiyorum. Aşağıda düşünce şeklimi açıklayayım ona göre tavsiyelerinizi rica ederim. 2 alternatifim var; Uzun süre destek verilecek AM5 platformlu bir anakart ve işlemci ya da muhtemelen bu sene değişecek 1700 soket anakart ve Intel işlemci. PCIE 5.0 desteği olsun istiyorum. Biliyorum şu anda bunu destekleyecek ekran kartı yok ama dediğim gibi ileride ekran kartını güncellediğimde darboğaz yaşamak istemiyorum. Özellikle bu konuda fikirlerinizi rica ediyorum. Çünkü PCIE 5.0 destekli anakart amd tarafında sadece X670E chipsetli pahalı anakartlarda var. Intel tarafında B670 gibi orta sınıf anakartlarda bile bu destek var. Aşağıda da görebileceğiniz gibi arada 6.000₺ gibi bir fark var. Gönlüm AM5 desteği sayesinde ilerde işlemci yenilemek istersem daha iyi bir alternatif bulurum düşüncesiyle ama bunun için 6000₺ fazla vermeye değer mi bilmiyorum. AMD tarafında orta sınıf anakartlarda PCIE 5.0 desteği olsaydı onu seçerdim bu kadar iyi bir anakart bana ne katar emin değilim. Sadece 4K oyun oynuyorum. Yardımlarınızı rica ederim. Kusura bakmayın biraz uzun oldu. AMD KOMBİNASYONU MSI MPG X670E CARBON WIFI AMD X670 Soket AM5 DDR5 [15.400₺ - 1.500₺(İADE)=13.900₺] TOPLAM: 26.900₺ INTEL KOMBİNASYONU Intel Core i7 13700KF [13.035₺] ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI 7200MHz(OC) DDR5 [7.900₺] TOPLAM: 20.935₺ |
İLERİYE DÖNÜK ANAKART+İŞLEMCİ TAVSİYESİ
-
-
am5 anakart ve ryzen 7700 al 4k da işlemcinin hiç bir önemi yok 7700 ün içinden fan da çıkıyor fan masrafında olmaz üstüne şeçtigin 2 kombinasyonda minimum 240mm sıvı sogutma alman gerekiyor
-
ryzen 7 7800x3d için neden sıvı soğutma gerekiyor hocam? Oyunda çok yük binmez diye düşünüp hava soğutma almayı düşünüyordum. Ryzen 9 için evet belki sıvı soğutma gerekebilir.
7700 içindeki stok fan onun için yeterli mi?
-
7700 zaten 65 w güç çeken bir işlemci çıkan sogutucu ise güçlü bir hava sogutucu geliyor yayında 7800x3d için zaten alıcagın hava sogutucu lar sıvı sogutma parasıan zaten üstüne işlemci 120w güç çekiyor zaten amd nin soketi 2027 ye kadar işlemci destekleyecek 7700 her işini görür yetmediginde 7700 ü satar 8000 9000 serisine geçersin sogutucu masrafı yapmadan
-
valla hocam çok kafama yattı bu öneriniz. bir kaç yerde daha 4090a 7700 darboğaz yapar en azından 7700x olsun yazıları okuyorum ama insanlar sanırım ezbere konuşuyor. en azından ne için kullanacaksak onun için ihtiyaçlarımızı belirlememiz gerekiyor. 4k oyunda 7700 darboğaz yapmaz diye düşünüyorum.
-
yapmaz zaten siz 4k oyun oynuyorsunuz 4k da işlemcinin öenmi önemli ölçüde azalıyor zaten am5 soket uzun ömürlü olucak 2027 ye kadar işlemci destegi gelicek anakartı iyi kalite alın işlemciyi alabilicegin en f/p islemciyi al geç
-
anakart seçimim nasıl? sizin öneriniz var mıdır?
-
anakart olarak bu modele bakabilrisiniz fiyat performans oranı çok yüksek
https://www.sinerji.gen.tr/asrock-x670e-pro-rs-wi-fi-7600mhz-oc-rgb-m2-am5-atx-ddr5-anakart-p-48123
-
2 sistem aynı degil birinde 15-16 bin liralık ust seviye bir kart var iken X670E Carbon Wifi digerinde orta seviye bir kart var.
Aynı Kartları koyarsanız Intel daha pahalıya gelir.
13700 de 7800X3D de oyunda sizi uzmez.
13600K,13700K,13900K,Ryzen 7700,7800X3D hepsi sizi goturur.
Anakart icin daha mantıklı ve F/P mesela MSI Mortar,Tomahawk gibi alternatifleri de dusunebilirsiniz.
-
merhaba hocam,
MSI MPG X670E CARBON anakartı aldım.
Fakat ram uyumluluğu kafamı karıştırdı.
Aslında ram'e de karar vermiştim.
GSKILL 32GB (2x16GB) Flare X5 Siyah DDR5 6000MHz CL30 F5-6000J3038F16GX2-FX5
MSI kendi sitesindeki anakart ram uyumluluk sayfasında bu model yer almıyor.
Dual kanal olarak 6000mhz çalıştırmak sorun olur mu? Mavi ekran vs hatası alır mıyım?
-
hocam hemen her Anakartın Ram uyumlulugu ya guncellenmiyor ya da cok gec guncelleniyor.Bazı modeller yer almasa da sorunsuz calısıyor.
DDR5 de oncelik SK Hynix A Die sonra SK Hynix M Die bakmak lazım,sonra Micron Chipli ve Samsung Chipli ramlere bakmakta fayda var.
hocam bu Ram in chipseti SK hynix diyor.Dolayısı ile cok rahat sorunsuz kullanılır diye dusunuyorum.
Ben de 2 Ram var.
Biri kingston DDR5 5200 KF552C40BB-16 cl40 Bunun chipseti Micron ve sorunsuz calısıyor.hatta 5400 denedim calıstı.
Digeri de kingston Fury Renegade 6000 CL32 SK hynix M die ikisi de calısıyor.
burada oncelikle SK hynix A Die Ram perf. icin sonra M Die, Samsung chipset icin sorun cıkartıyor yazanlar olmus,Micron da vasat biraz
1.SK Hynix A Die 2.SK hynix M Die
Sizin Gskill de Hynix Chipsetli gozukuyor.Dolayısı ile sorun olmaz diye dusunuyorum.
-
mumkunse ddr5 icin samsung ramlere bakmayin hocam inainilmaz bas agrisi sebebidir :)
-
Merhaba,
Sistemi kurdum.
MSI MPG X670E CARBON
AMD Ryzen 7 7700
GSkill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB) AMD EXPO
Şu an ramleri amd expo profilinde 6000mhz de çalıştırıyorum.
İlk açılışından beri sistem çok yavaş boot ediyor. Benim emektar anakart bile düğmeye bastıktan 10-15 sn içinde windows ekranını görürdüm. Şimdi o kadar para verip açılış geç olunca çok moralim bozuldu.
İnternetten aldığım için 15 gün iade hakkım var. RAM değiştirmek çözüm olur mu? Ya da bu sorun RAM uyumsuzluğuyla mı alakalıdır?
-
Bios ile alakalı, bios dan memory Context Restore aktif edince 20-25 sn de acılıyor.
Ram ler zaten muhtemelen SK Hynix dir.Onda sorun olmaz.Typhoon Burner ile bakın.
Tek yapacagınız memory Context Restore aktif etmek...
-
evet onu da yaptım fakat yine de ilk açılışta 25-30 sn boşta bekliyor. Ekrana görüntü gelmiyor. Ondan sonra anakart logosu görününce hemen açılıyor. Yine de bence hala yavaş.
Bundan 4-5 ay önce yine am5 soket asus tuf gaming b50m-plus anakart almıştık arkadaşıma, ona gskill f5-6000j3636f16gx2-rs5k ram almıştık. Onda hiç sorunsuz hemen açılıyordu hala da kullanıyor.
-
Bios guncel Context Acık buna ragmen cok gec acılıyorsa ve bu sizin icin can sıkıcı ise aklıma gelen baska birsey yok.
-
ram değiştirmek işe yaramaz mı diyorsunuz?
uyumlu ram listesinden bir rame geçsem?
-
Ram in chipsetine bakın Typhoon Burner ise SK hynix A Die ya da M Die ise zaten sorun yoktur.
-
bu model mesela samsung chipset tüm fx5ler samsung chipset olabilir mi?
ben kendi modeliminkini bulamadım. nereden bulabilirim resmi bir kaynak var mı sorgulama yapabileceğim.
-
onu iade edip bunu alayım olmazsa hocam? chipset sk hynix a yazıyor. hem benim anakartın uyum listesinde de var.
www.incehesap.comXPG Lancer Black AX5U6000C3016G-DCLABK 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz Gaming (Oyuncu) Ram - incehesap.comhttps://www.incehesap.com/xpg-lancer-black-ax5u6000c3016g-dclabk-gaming-oyuncu-ram-fiyati-65778https://www.incehesap.com/xpg-lancer-black-ax5u6000c3016g-dclabk-gaming-oyuncu-ram-fiyati-65778
Benzer içerikler
- oyun için amd mi intel mi
- gürcistan teknoloji mağazaları
- rx 7600 alınır mı
- hotfix nedir
- dled nedir
- snapdragon 8 gen 4
- termal macun önerisi
- snapdragon 8 gen 4 telefonlar
- en iyi harddisk markası
- intel core ultra
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X