Şimdi Ara

image stabilizer hakkında görüşler...? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
4.433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • bir kere ASR ile optik görüntüleme sistemi olan IS aynı kefeye konulmaz gibime geliyor birde IS psikolojikmanda insanı rahatlatıyor ama tabi IS ihtiyacı nasıl çekimlar yapacağınıza göre de kişiden kişiye değişebilir ama şurası kesinki olması iyiidr diyebiliriz
  • Evet, ben de bu sabitleyicilere örnek verdim, misal.
  • Arkadaşlar,
    ASR ve PS veya benzeri metodlarla bulanıklık veya titreşim önlemeyi IS - OIS gibi sarsıntı önleyici sistemleri aynı kefeye koyup tartmaya kalkmayın. Bu 2 sistem birbirinden çok farklı. Kısaca Samsung Firma' sının ASR(Advanced Shake Reduction / Gelişmiş Sarsıntı Giderme) veya Fuji Firması' nın PS ( Picture Stabilisation/Resim Sabitleştirme) veya REI veya benzerleri, işi elektronik olarak olarak halleder. Örneğin örnek fotografta çekim hızı 1 sn. ve ISO 50 . Burada ASR devreye girmemiş. Nedenini bilemem. Çünkü ISO' yu yükseltmek suretiyle titreşimsiz Fotograf çekmeye çalışmakta, 2 parametre önemlidir ve ışık yeterliymiş bu yüzden ASR devreye girmemiş demek, bu sistemdeki mantığa TERS' TİR. Bu parametreler:
    İlk olarak ışık ölçülür 2. olarak çekim Hızı tespit edilir. Bu hız programda verilen hız ile mukayese edilir eğer altında ise ISO bir kademe yükseltilir. yine altında kalıyorsa ISO yine yükseltilir. Nereye kadar Örneğin programda verilen alt limit hız 1/125 ise bu değere ulaşıp veya bir miktar üstüne çıkınca ISO yükseltim işi durdurulur ve fotograf çekilir. Tabi Bu değelendirmeler saliseler içinde yapılır. Bu metod ideal noktayı bulmak amacı taşır. Veya Işık şiddeti ölçülür ve bir defada bu ışık karşılığı diyafram - enstantane(Çekim Hızı) ve karşılığı ISO değeri bir defada hazır Prg olarak verilir. Hatta bazı üreticiler işin daha kolayına kaçar ,otomatik olarak makine ışık yetersizliğini gördüğü anda, İlk önce ISO' yu CART diye 1600'e, çok ender olarak 800 ISO yapar ve F:2.8 veya en alt değer hangisi o ise o diyafram değerine getirilir ve Bu hassasiyette olabilecek en yüksek çekim hızı değeride tespit edilmiş olur. Sonuçta, kullanılan sensörede bağlı oldukça kumlu gürültülü bir fotograf elde edilir.
    IS veya OIS veya Mega OIS veya Shake Reduction veya Super SteadyShot (SSS) gibi yöntemler de sarsıntıyı, ya objektif takımı içinde 1 veya 2 merceyi yatay veya dikeyde sarsıntının ters yönünde, ancak onu dengeleyecek şekilde hareket ettirilmesiyle veya Sensörü aynı mantıkla hareket ettirilmesiyle veya daha kesin sonuç almaya yönelik her 2 yöntemi birden kullanmak suretiyle yapılır. Elbette bu hareketin değeri elektronik olarak tespit edilir ancak hareket momentinin yönü mekaniktir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 30 Mart 2008; 18:45:14 >

• quote:

Orjinalden alıntı: EXcom_Zkko

quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Gündüz çekimlerinde ASR mükemmel çalışıyor.
    O halde yetersiz ışıkta ASR nin fazla bir önemi kalmıyor diyebilir miyiz?

Zaten gündüz çekimlerinde yüksek perde hızlarına çıkmak için iso artırmaya falan gerek kalmaz, çünkü yeterli ışığı alırsınız..
    Buradan yola çıkarak ASR yetersiz ışıkta önemlidir denilebilir.. Ama düşük iso performansı göz önünde alındığında, "ASR gündüz gereksiz, gece de kumlanma nedeniyle kullanışsız." demek daha doğru gibi..

Bence ASR gerekli.

Karanlık ortamlarsa flash olmadan çekim yapmaya taktım. Eğer HB ulaştırabilirse aktif titreşim önleyicisi olan Samsung GX-10 ile örnek resimleri de koyarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuVNeRa -- 11 Mayıs 2008; 0:01:25 >

• karanlık ortamda hiçbir düzeneğin getirisi olmaz. enstantene maksimimum 1/10 lardayken (yani akşam vakitleri ya da az ışıklı ortamlar) 1/30 ya da bilemedin 1/60 yapar.bu durumlarda getirisi çok fazladır. gündüz açık havalarda çalışsın ya da çalışmasın hiç bir önemi olmaz.
    bipekkan hocam çok gerekli bir durumu açıklamış. optik sabitleyiciyle ASRyi karıştırmamak lazım. ASR göz boyamadan başka birşey değil. onun yerine alırsın enstantene önceliği moda, sabitlersin makinayı, çekersin. az isoyla çekersen auto moddan(ASR varlığından) çok daha güzel sonuç verir.
  • @TuVNeRa

Arkadaşın da dediği gibi ASR acemiler için göz boyamaktan başka birşeye yaramaz.. Bu işten az-çok anlayan biri ASR modunu kullanmaz..
  • Peki optik sabitleyici bir makineyle yukarıda örneğini verdiğim gece çekiminde ki bulanıklık tamamen kaybolur mu?
    Yoksa buna ek olarak bazı ayarlar da yapmam gerekir mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Peki optik sabitleyici bir makineyle yukarıda örneğini verdiğim gece çekiminde ki bulanıklık tamamen kaybolur mu?
    Yoksa buna ek olarak bazı ayarlar da yapmam gerekir mi?

hatta faydası bile olmaz. en güzeli fotoğraf makinesini sabitlemektir ve enstanteneyi uzun tutmaktır. ya da bazı compaktlarda (f serisi gibi) isoyu dayarsın 1600e belki 0.2 sn gibi çekimler sağlar ama illa ki gece çekimi istiyorsan sabitlemen şart.
    yukarıda da açıkladım; havanın hafif kapalı olduğu zamanlar .... diye devam ediyor. ;)

http://forum.donanimhaber.com/m_22473478/mpage_2/tm.htm

buraki linkte F30la iso 800de çekilmiş bir foto var. o bile akşam-gece arası nasıl bulanık çıkmış göreceksin..

• Alacağınız makine 12x veya üzeri zoom kullanıyorsa makinede OIS olmadan zoom'lu çekim yapmak neredeyse imkansız gibi.
    Fz18 18x full zoom(504mm) açık, ois kapalı iken görüntü en ufak sarsıntıdan, gözle görülmeyen el titremelerinden bile etkilenniyor ve sallanıyor.
    IS açıldığında sarsıntısız ve cisime odaklanmış net bir görüntü elde edebiliyorum. Megazoom makinelerde Optik IS şart bence.
    Bugüne kadar eski stabilizer'sız makinamı kullandım, onunla bile hareket halindeyken net kareler yakalayabiliyordum. Yani geniş açıda
    IS, telezoom'daki kadar önemli değil özellikle de gündüz.
  • ASR optik titreşim önleme ile digital IS önleme arasında nerdeyse hiç fark yok önemli olan çekilen fotograf makinesinin kalitesi çünkü ISO performansı makinenin kötü ise (makine dandik ise) kumlanma çok oluyor ve auto da 7x büyütmede bozulan foto IS de 4x de dağılıyor bozuluyor
    DIGITALL IS Açıkken akşam floresan lamba altında flaşsız elde çekim
     image stabilizer hakkında görüşler...?

buda DIGITAL IS kapalı iken

örnek fotolar

Kodak v1253
    çekim kalitesi ile ilgili yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goro1982 -- 11 Mayıs 2008; 15:23:44 >

• Yorumların tamamını okudum. Sanki IS'in kullanılmaması gereken zamanda kullanıldığında kameraya zarar verebileceği gibi bir hisse kapıldım. Bu doğru mudur?
  • Mod1-2 denmiş aylar önce ama dediğiniz şey çekeceğiniz şeyler ilgili

İS sensörü MOd 2 ye alındığında bildiğim kadarıyla Kenon larda böyle bu neyse meslela yatay hareket eden bir otomobil yarışı takip ediyorsunuz yere parelel olarak hreket ediyro makina anlatabildim galiba yalnıza yatay sağa sola hareketleri algılıyor sensör 1 e aldığınızda da bu aşşağı yukarı bir çok yönde çalışıor

Benim aklımın almadığı şey Sony FF sensöre nasıl koydu bunu
  • Önemli konuyu hortlatmak sevaptır.

4x-6x zoom da is ne kadar önemli olur acaba. Mesela evde 3x zoom ve flashlı çekim yapıyorum.
  • artık IS o zamandan bu zamana makinelerin çoğunda standartlaştı;güzel bir özellik ama onun da yapabileceği bir yere kadar;bi yerden sonra tripod şart oluyor;diğer taraftan flaşlı çekim yapıyorsan bildiğim kadarıyla çokta birşey ifade etmiyordur;diğer taraftan gündüz çekimlerde işe yarıyor...
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.