Şimdi Ara

İnanç sistemleri ve kültürleri hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünya'da bilinen inanç sistemleri içinde , inananlarina inandıkları takdirde hiçbirşey vaad etmeyen bir inanç sistemi, kültürü var mıdır? Bu konuda araştirma yapan ya da bilgi sahibi olan forumdaşlardan yanıt bekliyorum.

• Ateizm
    Bazıları için adeta bir din
  • Hepsinin altında yatan neden siyasal otorite sağlamak olduğu için o aradığın şey biraz zor.
  • Var olduğu taktirde mantığa uyuyor mu?
  • İnanıp inanmamak zorla ya da telkinle olacak iş değil. Eğer bu inanç sistemi insanlara çeşitli görevler yüklüyorsa zaten hiçkimse karşılıksız birşey yapmaz.

Bir insanın, karşılığında ödül alacak diye birşeylere inandığını zannedenin aklından zoru vardır. Ve herkes birşeylere inanır. Kimisi herşeyin rastgele oluştuğuna inanır, kimisi rastgele olamayacağına, yaratılmış olması gerektiğine inanır. Ama sonuçta herkes birşeylere inanır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

İnanıp inanmamak zorla ya da telkinle olacak iş değil. Eğer bu inanç sistemi insanlara çeşitli görevler yüklüyorsa zaten hiçkimse karşılıksız birşey yapmaz.

Bir insanın, karşılığında ödül alacak diye birşeylere inandığını zannedenin aklından zoru vardır. Ve herkes birşeylere inanır. Kimisi herşeyin rastgele oluştuğuna inanır, kimisi rastgele olamayacağına, yaratılmış olması gerektiğine inanır. Ama sonuçta herkes birşeylere inanır.

İnanan kimse karşılıdğında ödül alacam diye inanmıyor zaten. Ödül alacağına inandığı için dininin emrettiği şeyleri yapıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neuro

quote:

İnanıp inanmamak zorla ya da telkinle olacak iş değil. Eğer bu inanç sistemi insanlara çeşitli görevler yüklüyorsa zaten hiçkimse karşılıksız birşey yapmaz.

İnanan kimse karşılıdğında ödül alacam diye inanmıyor zaten. Ödül alacağına inandığı için dininin emrettiği şeyleri yapıyor.

Hayır, ben önce Allah'a inanırım. Diğerlerine Allah'ın yaratımı olduğu için inanırım. Herkesin inanç temeli ve şekli farklıdır. Ayrıca amel kalptedir yani neye ne için inandığı biliniyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

quote:

Hayır, ben önce Allah'a inanırım. Diğerlerine Allah'ın yaratımı olduğu için inanırım. Herkesin inanç temeli ve şekli farklıdır. Ayrıca amel kalptedir yani neye ne için inandığı biliniyor.

E ben farklı bir şey mi dedim?

Bir yaratıcıya inaniyor musun? Evet veya hayır.

Evetse yaratıcının sana anlattığını sandığın şeylere de inanıyorsun demektir. Cennet cehennem sevap/günah vs...

Allaha inanıyorum şunları yaparsam cennete gidecem yapmazsam cehenneme gidecem buna göre hayatımı şekillendireyim şeklinde...

Allaha inanmayan birisi cennete de inanmaz zaten. O yüzden cennete girmeye falan çalışmaz. İşin özü inanamktan geçiyor yani.

• Hiçbirşey vaad etmiyorsa kim inanır ki. Örneğin; öldükten sonra yok olunacağını söyleyen bir dine/inanç sistemine kim inanır. İnansa ne faydası olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • budizm uymuyormu konuya ?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

quote:

Evetse yaratıcının sana anlattığını sandığın şeylere de inanıyorsun demektir. Cennet cehennem sevap/günah vs...

Allaha inanıyorum şunları yaparsam cennete gidecem yapmazsam cehenneme gidecem buna göre hayatımı şekillendireyim şeklinde...

Allaha inanmayan birisi cennete de inanmaz zaten. O yüzden cennete girmeye falan çalışmaz. İşin özü inanamktan geçiyor yani.

Ödül alacağına inandığı için dinin emrettiği şeyleri yapıyor diyen sensin. Bende diyorum ki bu yanlış. Amelin iyisi karşılık beklemeden yapılandır.
    Ben ödül alacağıma inandığım için değil, Allah'a inandığım ve Allah'ın emirleri olduğu için yapıyorum.

• quote:

Evet doğru. Ama o inanma kısmına gelene kadar dağları denizleri aşman gerekiyor. Karşında koskoca evren, önünde ise iki seçenek var. Ya gördüğün duyduğun hissettiğin herşey tesadüf eseri oluştu, ya da bilinçli bir müdahale ile oluştu. Bütün mesele seçimini başka şeyden etkilenmeden kendi hür iraden ve aklınla yapman. Ben bunu başarabilene seçimi ne olursa olsun saygı duyarım. Bence sizde duymalısınız.

• quote:

quote:

Evet doğru. Ama o inanma kısmına gelene kadar dağları denizleri aşman gerekiyor. Karşında koskoca evren, önünde ise iki seçenek var. Ya gördüğün duyduğun hissettiğin herşey tesadüf eseri oluştu, ya da bilinçli bir müdahale ile oluştu. Bütün mesele seçimini başka şeyden etkilenmeden kendi hür iraden ve aklınla yapman. Ben bunu başarabilene seçimi ne olursa olsun saygı duyarım. Bence sizde duymalısınız.

Türkiye'deki ya da herhangi bir yerdeki insanların dinlerini hür iradeyle mi seçtiklerini sanıyorsun?

Dürüstçe cevaplamanı isteyeceğim bir soru sorayım o zaman sana.

Japonya'da bir Japon olarak doğsaydın yine müslüman olur muydun? (müslümanlığın oranı %0.1'den az)

Eğer istatistik bilimine karşı değilsen "bu ülkedeki müslümanların %95'inden fazlası ailesi insanların veya toplumun etkisiyle müslüman oldu" cümlesine de karşı çıkmaman gerekir.

Yani tamamen yetiştirme tarzıyla alakalı. Evet yine irade var. Ama yetiştirme tarzı ve çevresindeki insanlardan etkilenme daha fazla. Tamamen hür irade değil yani. Yani başka bir şeyde etkilenmemen mümkün değil.

Anlatmak istediğim şey ; Eğer bir ülkenin %95'i müslümansa ve başka bir ülkenin de %95'i Katolikse, başka şeyden etkilenmeden %100 irade gibi bir şey olamaz. Bütün dinler bütün ülkelerde hemen hemen aynı oranlarda homojen olarak dağılsaydı evet %100 hür irade diyebilirdim.

Ben mesela İzmir yerine mesela Konya'da ya da Erzurum'da doğsaydım muhafazakar bir aile tarafından yetiştirilseydim belki hala müslümandım.

Ben de etkilendim aslında. Ortaokulda HY kitapları geldi posta kutumuza. O zaman o kitapları okuduktan sonra İslam'a olan şüphelerim başladı. Giderek gelişti. Lisede tavan yaptı. Üniversite hazırlıkta Kuran'ın mealini 5-6 farklı kaynaktan okuyunca hiç bir şüphem kalmadı. Objektif bir şekilde değil, aksine taraflı okudum. Hala inancım vardı. İslamın tarafındaydım yeni. Her okuyuşta dehşete düştüm. Yok ya böyle dememiştir kesin dedim. Moralim bozuldu kapattım. Kaç defa yarıda kestim. Yani en sonunda kesinlikle bir yaratıcı tarafından gönderilmediği kanısına vardım. HY sayesinde İslamı bıraktım diyemem ama süreci hızlandırdı en azından.

• Kuran'ın çok ilginç bir özelliği vardır. Hangi niyetle okursan o niyet hasıl olur.

Bu yüzden okumaya besmele ile başlanır ki kölülüklerden korunsun, kitabı anlamak için kalplerdeki perdeler kapanmasın.

Okuyup mümin olanlar da, okuyup küfrü tercih edenler de bu yüzden.

Coğrafya insanın kaderidir. Kimse dinin ulaşmadığı insanları cezaya göndermiyor. Bunu kaç kere söylesek de her zaman yokmuş gibi itiraz edilir. Sonuçta Allah'ın yarattığı bu kadere isyan edip dinden çıkmak büyük vebal olabilir.

Şeytan kendisini daha üstün olan ateşten yarattığı için kendi suçunu Allah'a yükledi. Adem ise kendi suçunu itiraf edip özür diledi. İsyanı için başkasını suçlamadı.

Bizden çok önce yaratılan bu dünyaya kısa süreliğine gönderilişimiz ise, bu iki kişiden hangisinin safında olacağımızı ortaya çıkarmak için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Benim için din değil ama yine de Ateizm bana dinlerin asla vaad etmedikleri bazı şeyleri vaad ediyor; Önce içine tuhaf hayallerin-hurafelerin karışmadığı çok zengin bir gerçeklik ve sonra da yalnızca bu gerçeklik bilgisi üzerinde yükselebilen çok daha zengin hayalleri!
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Benim için din değil ama yine de Ateizm bana dinlerin asla vaad etmedikleri bazı şeyleri vaad ediyor; Önce içine tuhaf hayallerin-hurafelerin karışmadığı çok zengin bir gerçeklik ve sonra da yalnızca bu gerçeklik bilgisi üzerinde yükselebilen çok daha zengin hayalleri!

Kuran mı hayal ve hurafelerle dolu?
    Bir kere açıp Kuranın Türkçe anlamını okudun mu?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.