Şimdi Ara

İnsan Hayvan mıdır (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
2
Favori
9.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kavramlarla aram iyi olmadığı için kendimi yeterince ifade edememiş olabilirim. İnsan, bilimsel olarak bir hayvandır fakat bilimsel görüşü bir kenara bırakırsak kimse kendini hayvan olarak görmez. Toplumsal bir gerçeği anlatmaya çalışıyorum, bilimsel yönüne itirazım yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ulpi

quote:

Orijinalden alıntı: Seçilemeyen kullanıcı adı

Evet bu konuda haklısınız. Yazdığıma gelirsek bahsettiğim evrim hakkında öne sürülenler, Lamarck, Darwin gibi bilimle uğraşanların evrim açıklamaları. Sizin dediğinize gelirsek sanırım verebileceğim en güzel Türkçe makalelerden biri şuydu:https://evrimagaci.org/question/tr/evrim-teori-mi-kanun-yasa-mi

Günümüzde insanların en çok tartışma yarattığı konu ise bu kanun olamamış, neden kanun olamamış demek ki yalan, söylemleri. Buna bir açıklık getirmek istedim zira arkadaşın girisi de bunlara paralel duruyor.

Evrim hakkında öne sürülen açıklamalar=evrim demek yanlıştır. O açıklamalar evrimin kendisi değildir, evrim bizim açıklayıp açıklamamızdan bağımsızdır. O açıklamalar evrimi sağlamaz, evrim o açıklamaları sağlar, ikisi çok farklı. Bunu belirtmezsek karıştırılır. O açıklamalar evrime dair teoriler işte, yani evrimin teorisi.

Kanun matematiksel olarak ifade edilir ve basittir; formülü falan vardır. Olgu=kanun aynı şey değildir. Evrim kanun mu değil mi diyene evrim olgu ama bu olguyu açıklayan teoriler var demek gerekir, aksi takdirde anlaşılmıyor gördüğünüz gibi. Evrim düz çizgi olmayıp dallara ayrılan kaotik bir süreç olduğu için kanun değildir, ama olgudur. İnsanların yanlış algısı evrimin teori olmasından geliyordu, evrim teori değil.

Hocam artık bu da benim yazma kabızlığım Fakat umarım bir faydamız, özellikle de bu olgu ve teori kavramlarının açılması insanlara güzel bir şeyler getirmiş, yeni bir bakış açısı oluşturmuştur. İyi geceler dilerim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• adam bana insan olduğunu ispatla demiş ya ,yok artık daha neler :)
    biz insan olmaya çalışıyoruz ,onlar ise illa bizi hayvan sınıfına sokmaya çalışıyorlar
    şaka gibi ülkenin ,şaka gibi insanları :)

dedim ya boşuna bloklamamışım

işin komedi tarafı buna "hayvan" desem asgari 4-5 gün ceza alırım :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Kavramlarla aram iyi olmadığı için kendimi yeterince ifade edememiş olabilirim. İnsan, bilimsel olarak bir hayvandır fakat bilimsel görüşü bir kenara bırakırsak kimse kendini hayvan olarak görmez. Toplumsal bir gerçeği anlatmaya çalışıyorum, bilimsel yönüne itirazım yok.

Tamam şimdi oldu. Neden öyle görmezler çünkü cehalet çok yaygın toplumda, hayvan kavramını tür sanıyorlar, o yüzden insan o türden değil, insan ayrı tür demiş oluyorlar, bu cehalet değil mi?

O mantığın hatasını çok kısaca tekrat anlatayım. Canlı tanımlanırken insan mı, kedi mi, kaplan mı, şempanze mi diye bir ayrım var mı? Hayır, genel tanımı var. Ama düşün ki insan canlı değildir, çünkü zekidir dendiğini düşün. Hayvan meselesi de aynı mantık. Hayvan genel bir takson ama ona özel şeylerle itiraz ediliyor, anlamı bilinmiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: C.CEMİL

adam bana insan olduğunu ispatla demiş ya ,yok artık daha neler :)
    biz insan olmaya çalışıyoruz ,onlar ise illa bizi hayvan sınıfına sokmaya çalışıyorlar
    şaka gibi ülkenin ,şaka gibi insanları :)

dedim ya boşuna bloklamamışım

işin komedi tarafı buna "hayvan" desem asgari 4-5 gün ceza alırım :)

İnsan canlı değildir, çünkü diğerlerinden daha zekidir. İnsan, insandır, canlı canlıdır. Burdaki hatayı görebiliyor musun? İnsanın hayvan olup olmama meselesinde aynı hata yapılıyor. Mantığa odaklan, canlı demedim diye gelme, mantık hatasını anlatıyorum.

İlk hata ayrımı totolojiye dayandırmak. Yani şuna göre ayırıyorum demektense bu budur şu şudur denmiş oluyor, bunun herhangi bir belirleyiciliği yok.

Bir diğer hata ise genel ve özeli kıyaslamaya çalışmak. Genel grubun tanımı da geneldir, özel ayrımlara sahip değildir, o yüzden özel bir şey ile kıyaslanamaz.

Hayvan genel bir taksondur. Bunun tanımı yapılırken insan mı, kaplan mı, kedi mi, leylek mi, şempanze mi diye özel ayrımlar yapılmaz, genel bir tanım yapılır. Bu genel ayrımlar yapıldığına göre insan bu gruba girmez denmesi için özel değil genel ayrımlar sunmak gerekir. Yoksa insan zekidir, demek ki canlı değildir demekle aynı hata yapılmış olunur. İnsanın veya başka türün farkına göre sınıflandırılmıyor, genel sınıflandırma yapılıyor. İnsan bu sınıflandırmayı karşıladığı için bilimsel olarak insan hayvandır deniyor. İnsanın hayvan olmaması için aynı genellik derecesinde bir ana grup olması lazım, ama öyle değil.

Mesele kimseye hakaret değil, şahsi bir mesele değil. Bilimsel bir sınıflandırma yapılıyor, kimsenin şahsiyeti belirleyici değil, çünkü şahıs bazında ele alınmıyor. Banane yaaa diye mızmızlanmak bir şey ifade etmez, gerçekler bizim keyfimizden bağımsızdır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ulpi

quote:

Evet bu konuda haklısınız. Yazdığıma gelirsek bahsettiğim evrim hakkında öne sürülenler, Lamarck, Darwin gibi bilimle uğraşanların evrim açıklamaları. Sizin dediğinize gelirsek sanırım verebileceğim en güzel Türkçe makalelerden biri şuydu:https://evrimagaci.org/question/tr/evrim-teori-mi-kanun-yasa-mi

Günümüzde insanların en çok tartışma yarattığı konu ise bu kanun olamamış, neden kanun olamamış demek ki yalan, söylemleri. Buna bir açıklık getirmek istedim zira arkadaşın girisi de bunlara paralel duruyor.

Evrim hakkında öne sürülen açıklamalar=evrim demek yanlıştır. O açıklamalar evrimin kendisi değildir, evrim bizim açıklayıp açıklamamızdan bağımsızdır. O açıklamalar evrimi sağlamaz, evrim o açıklamaları sağlar, ikisi çok farklı. Bunu belirtmezsek karıştırılır. O açıklamalar evrime dair teoriler işte, yani evrimin teorisi.

Kanun matematiksel olarak ifade edilir ve basittir; formülü falan vardır. Olgu=kanun aynı şey değildir. Evrim kanun mu değil mi diyene evrim olgu ama bu olguyu açıklayan teoriler var demek gerekir, aksi takdirde anlaşılmıyor gördüğünüz gibi. Evrim düz çizgi olmayıp dallara ayrılan kaotik bir süreç olduğu için kanun değildir, ama olgudur. İnsanların yanlış algısı evrimin teori olmasından geliyordu, evrim teori değil.

Hocam artık bu da benim yazma kabızlığım Fakat umarım bir faydamız, özellikle de bu olgu ve teori kavramlarının açılması insanlara güzel bir şeyler getirmiş, yeni bir bakış açısı oluşturmuştur. İyi geceler dilerim

Hocam bu konuda çok güzel bir ileti vardı, okumanızı şiddetle tavsiye ederimhttp://turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=612797&postcount=3

• Sen ne düşünüyorsun dostum?

• Sırf zeki diye insanı ayrı değerlendiremezsiniz. Bu durumda salyangoz ve şempanzeyi da ayrı sınıflandırmamız gerekirdi. Ayrıca karga, şempanze gibi hayvanlar çok ileri derece olmasada problem çözme yeteneğine sahipler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Joe Duplantier

Sırf zeki diye insanı ayrı değerlendiremezsiniz. Bu durumda salyangoz ve şempanzeyi da ayrı sınıflandırmamız gerekirdi. Ayrıca karga, şempanze gibi hayvanlar çok ileri derece olmasada problem çözme yeteneğine sahipler.

Bu dediğinizi maalesef insanlara anlatamadık, anlamak istemiyorlar, cehaleti kırmak çok zor. Hayvan kavramını bilmiyorlar, kendi kafalarından anlam uydurmuşlar. Hayvan genel bir grup, yani ana gruptur, insan ise bir türdür, yani özeldir hayvana nazaran. Dolayısıyla hayvanın tanımında insan mı kaplan mı veya başka tür mü diye ayrım yok, çünkü genel. Dolayısıyla genel kıstaslara bakılıyor, insan türü de bunu karşılıyor. Karşılamasa bitki falan olabilirdi ama bitki değiliz, hayvan olma kıstasları karşılanıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: razor6247

Evrim
    darwin demek deildir kuzum

darwinin bilmediği milyon tane şey biliyoruz bugün

darwin bi çok konuda zaten yanılmıştır...

tasavvufçular evrimcidir doğru
    zaten
    durup bi ne olduğuna bakanın
    evrimi kabul etmemesi imkansızdır

bu yüzden
    tasavvufa az bişey prim veririm

HADO ağa bilir

lakin
    kamillerin hayalindeki teleolojik evrimle
    gerçek dünyadaki biyokimyasal evrim
    alakasız şeylerdir.

Teistik evrime evrilmeleri de bir şeydir sonuçta

• ulpi kullanıcısına yanıt
    Mesajı aldım hocam
    cevap gönderemiom

sağolasn hoşbulduk

• quote:

Mesajı aldım hocam
    cevap gönderemiom

sağolasn hoşbulduk

Neden acaba hocam, bloklamış mıydınız ki beni? Bloklasanız mesajlarım gözükmezdi ama belki bir hata da olmuş olabilir, bir inceler misiniz

Estağfrullah ağa
    nie bloklayım

mesaj göndermeye çalıştıımda
    telefon numaranızı onaylayın diyor

garip
    eskiden tel no onaylamadan mesajlaşıodum

neyse hallederim.

• quote:

Estağfrullah ağa
    nie bloklayım

mesaj göndermeye çalıştıımda
    telefon numaranızı onaylayın diyor

garip
    eskiden tel no onaylamadan mesajlaşıodum

neyse hallederim.

hocam peki başkalarına mesaj gönderebiliyor musunuz şu an, yoksa sadece bende mi oluyor? telefon numara şartı önceden yoktu, sonradan çıkarmışlardır, önceden özel mesajdan sohbet etmiştik biraz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulpi -- 8 Mart 2018; 9:57:1 >
    Yok hocam
    kimseye gönderemiyorum

cevap bekleyen
    bi sürü mesaj varmış kutuda
    hiç birine cevap veremiyorum

• quote:

Yok hocam
    kimseye gönderemiyorum

cevap bekleyen
    bi sürü mesaj varmış kutuda
    hiç birine cevap veremiyorum

nası çözmeyi düşünüyorsun hocam

Telefonumu tamirden alim de
    nomu onaylarım

şimdilik tabletteyim

• quote:

Telefonumu tamirden alim de
    nomu onaylarım

şimdilik tabletteyim

Tamamdır hocam. Siz materyalistsiniz orası kesin. Ama hangi materyalizm? Diyalektik olan mı? Bunu merak ediyorum. Bu çerçeve dahilinde her şeyi anlamlandırıyorsunuz, insanın hayvan olması da bunun bir parçası tabi, bir sürü parça var, geniş bir açıdan bakmak lazım.

Materyalistim tabi
    nasıl olmayalımki

baksana
    telefonumu almadan
    cevap bile yazamıyorum mesaja

materyalist için
    bi düşünme şekli diyalektik

ama diyalektik mantık yoksada
    materyalizm vardır
    mesela yunanlı filozof epikür de materyalistti
    ama diyalektiği yoktu
    atomistti.

• quote:

Materyalistim tabi
    nasıl olmayalımki

baksana
    telefonumu almadan
    cevap bile yazamıyorum mesaja

materyalist için
    bi düşünme şekli diyalektik

ama diyalektik mantık yoksada
    materyalizm vardır
    mesela yunanlı filozof epikür de materyalistti
    ama diyalektiği yoktu
    atomistti.

Bazı materyalistler, materyalizmin diyalektiği içerdiğini düşünür, dolayısıyla onlara göre 'diyalektik materyalizm' diye ayrı bir kavrama ihtiyaç yoktur. Bazılarına göre ise diyalektik materyalizm diye ayrı bir akım vardır, ayrı savları vardır ve bu tarihsel olarak ideologlar tarafından ortaya atılmıştır, onlar da marksist idi. Diyalektik materyalistler diyalektik mantığı savunur ama bu mantığın doğadan çıkarsanması gerektiğini söylerler, çünkü doğada çelişki vardır, hareket çelişki içermektedir, dolayısıyla mantıksal çelişkiyi kapı dışarı etmezler, kapıdan içeri alırlar. Aklın kendi kategorileri yoktur, aklın yasaları doğadan çıkarsanmalıdır onlara göre.

Diyalektik yasaları biliyorsunuz di mi? Yadsımanın yadsınması, karşıtların birliği ve savaşımı, niceliğin niteliği belirlemesi gibi yasalar var, işte bunu diyalektik materyalistler savunuyor. Normal materyalistler ve natüralistler hareketi, değişimi ve fizikselliği savunsalar bile bu diyalektik yasaları ve diyalektik mantığı savunmayabiliyorlar. Hatta canlılığın başlangıcı, insandaki niteliklerin oluşumu, evrim vb konuları diyalektik yasalara göre çok güzel açıklayanlar vardı, zenon paradoksunu da güzel çözüyorlar.

• 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.