Şimdi Ara

Intel, ASML’nin son nesil High NA makinesiyle çip üretmeye başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel, ASML’nin son nesil High NA makinesiyle çip üretmeye başladı
    Intel, ASML Holding tarafından geliştirilen yeni nesil yüksek sayısal açıklıklı (High NA) litografi makinelerinin fabrikalarında üretime geçtiğini ve ilk verilerin önceki modellere kıyasla daha güvenilir olduğunu açıkladı.

San Jose, Kaliforniya’da düzenlenen bir konferansta konuşan Intel’in kıdemli baş mühendislerinden Steve Carson, firmanın bu makinelerle yalnızca bir çeyrekte 30.000 adet wafer ürettiğini belirtti. Waferlar, binlerce işlemci çipi içerebilen büyük silikon yonga plakalardır.

Intel, High NA’de öncü

Geçtiğimiz yıl ASML'nin yeni makinelerini teslim alan ilk çip üreticisi olan Intel, bu adımla çip üretiminde rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Geçmişte aşırı ultraviyole (EUV) litografi makinelerinin benimsenmesinde rakiplerinin gerisinde kalan şirket, bunun sonucunda Tayvan merkezli TSMC’ye liderliği kaptırmıştı.

Önceki nesil EUV makinelerinin üretim aşamalarında yaşadığı güvenilirlik sorunları nedeniyle tam kapasite üretime geçmesi yedi yıl süren Intel, yeni High NA makinelerinin önceki nesillere göre iki kat daha güvenilir olduğunu söylüyor. Carson, “Wafer üretimini istikrarlı bir hızda gerçekleştiriyoruz ve bu, platform için büyük bir avantaj” dedi.

Yeni ASML makineleri, çiplerin üzerindeki mikro devreleri ışık huzmeleriyle basarak üretimi hızlandırıyor. Üstelik önceki nesil makinelerle aynı işi yapmak için daha az aşamaya ihtiyaç duyuyor. Intel’in ilk testlerine göre, High NA makineleri önceki modellerin üç kez tekrar ederek gerçekleştirdiği işlemi tek bir aşamada tamamlayabiliyor. Bu durum üretim süresini ve maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor. Bu makinelerin önceki EUV makinelerinden 2 kattan daha pahalı olduğunu da belirtelim.

Ayrıca Bkz.Kritik an geldi çattı: Intel, 18A üretim sürecinin hazır olduğunu duyurdu

Intel, yeni nesil üretim teknolojisi olarak tanımladığı 18A sürecini bu makinelerle desteklemeyi ve yıl sonuna kadar yeni nesil PC çiplerinin seri üretimine başlamayı planlıyor. Intel'in yeni nesil dizüstü işlemcileri Panther Lake ve sunucu sınıfı Clearwater Forest CPU'larının bu süreçle üretileceği belirtiliyor. Her iki ürünün de 2025 bitmeden piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ayrıca bir sonraki üretim süreci olan 14A teknolojisini de bu makinelerle tam kapasite üretime taşımayı hedefliyor. Ancak, bu yeni sürecin seri üretime ne zaman geçeceği konusunda net bir tarih paylaşılmadı.

Kaynak:https://www.reuters.com/technology/intel-says-first-two-new-asml-machines-are-production-with-positive-results-2025-02-24/

• Teknolojinin ulaştığı son nokta bu makine sanırım. En yükseğin yükseği teknoloji.

• Hollanda bizi kiskanüyür

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • thoonchai T kullanıcısına yanıt

Hollandadaki Philips fabrikasında meydancı olarak çalisan dayim müdüre sormuş bizi kiskaniyormusunuz diye..

Müdür evet demiş..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asml de takim lideri olarak calisan muhendis sinif arkadasim var hem mahalleden hem de ilk orta okuldan arkadasim. Hem gururluyum hem de zamaninda yeteri kadar calissaydim neler olabileceginin canli kaniti oldugu icin uzgunum.

• sething kullanıcısına yanıt
    Kıskanmasalar bu makineleri yapabilirler miydi? Hep bizi kıskanmaktan adamlar kalkınmaya başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setcom_2000 -- 26 Şubat 2025; 12:24:46 >
  • Mühendislik bir sanat

ASMLyoutube
    Unveiling High NA EUV | ASML
    https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=h_zgURwr6nA

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.