Şimdi Ara

Samsung, ASML'nin High-NA EUV cihazını bu sene sonunda kuracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Samsung, ASML'nin High-NA EUV cihazını bu sene sonunda kuracak
    Güney Koreli Seoul Economic Daily sitesinin haberine göre Samsung, ASML'nin en gelişmiş High-NA EUV litografi makinesini bu yılın son çeyreği ile 2025'in ilk çeyreği arasında kurmayı planlıyor. 

Samsung, yeni aracı öncelikli olarak araştırma ve geliştirme amaçları için kullanacak. Şirket ayrıca,  Lasertec, JSR, Tokyo Electron ve Synopsys ile bir High-NA ekosistemi üzerinde çalışıyor.

Samsung'un ilk ASML Twinscan EXE:5000 High-NA litografi sistemi, şirketin mantık ve DRAM üretimi için yeni nesil üretim teknolojilerini geliştireceği Hwaseong kampüsüne kurulacak. Ünitenin 2025 ortalarında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Sonuç olarak Samsung, ilk High-NA EUV aracını Intel'den yaklaşık bir yıl sonra faaliyete geçirecek, ancak rakipleri TSMC ve SK hynix'in önünde yer alacak. Samsung'un seri üretim için High-NA EUV'yi ne zaman benimseyeceği henüz belli değil.

High-NA EUV ekosistemi kuracak

Samsung, High-NA EUV teknolojisi etrafında gelişmiş bir ekosistem kurmayı planlıyor. Güney Koreli dev, yeni ekipmanı edinmenin yanı sıra, özellikle High-NA fotomaskeler için denetim ekipmanı geliştirmek üzere Japon Lasertec şirketiyle iş birliği yapıyor. Bu kapsamda, Samsung'un Lasertec'in High-NA EUV maske denetim aracı olan Actis A300'ü satın aldığı bildiriliyor. Samsung ayrıca, 2027 yılına kadar High-NA EUV araçlarının ticari uygulamasına hazırlanmak için fotorezist üreticisi JSR ve aşındırma makineleri üreticisi Tokyo Electron ile de iş birliği yapıyor. 

Ayrıca Bkz.Japon Rapidus, tam otomatik 2nm çip üretim tesisi kuruyor: Üçte bir sürede üretecek

ASML'nin High-NA EUV Twinscan EXE aracı, tek bir pozlamayla maksimum 13 nm çözünürlüğe imkan tanıyan mevcut Low-NA EUV sistemlerinden önemli ölçüde yüksek olan 8 nm çözünürlüğe ulaşabiliyor. Bu gelişmeyle, transistörler yaklaşık 1,7 kat daha küçülerek, transistör yoğunluğu neredeyse üç katına çıkacak.

Low-NA sistemleri de bu çözünürlük ve yoğunluk seviyesine ulaşabilse de, maliyetli ve karmaşık çift desenleme sürecini gerektiriyorlar. High-NA EUV teknolojisine geçiş ile çift desenleme ihtiyacı ortadan kalkarak üretimin basitleşmesi, verimin ve maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Bu 8nm kritik boyutlara ulaşmak, 3nm altı üretim teknolojilerine sahip yongalar üretmek için büyük önem taşıyor. Yine de, 2nm sınıfı düğümlerde, hemen hemen tüm yonga üreticileri çift desenleme kullanacak. Intel ayrıca 20A düğümü için desen şekillendirme araçlarını benimsiyor. Intel, High-NA EUV'yi ilk olarak 14A sürecinde kullanmayı planlıyor.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/samsung-may-start-installing-its-first-high-na-euv-litho-tool-in-late-2024
    Kaynak:https://www.sedaily.com/NewsView/2DD033QDVI

• Vay be yutkunarak okuyorum böyle haberleri. Niye biz bir güney kore olamadık...

• Alıntı

metni:
    Sonuç olarak Samsung, ilk High-NA EUV aracını Intel'den yaklaşık bir yıl sonra faaliyete geçirecek, ancak rakipleri TSMC ve SK hynix'in önünde yer alacak.

Intel'i küçümseyenleri ve üretim teknolojisi ile dalga geçenleri de 2 yıl içinde göreceğiz. Efendim 20A gerçekte TSMC 3 nm'miş, Arrow Lake serisi için 20A, Nova Lake için 14A Intel CPU'larını da üretecek olan High-NA EUV cihazı değil mi, yalan mı söylüyorlar. 20A denilen üretim teknolojisi en gelişmiş RibbonFET'i kullanıyor, bundan AMD fanlarının haberi var mı.

TSMC daha GAAFET'e geçmedi, bazıları Intel'in Intel 10 nm isminde kullandığı transistör teknolojisinin bile, TSMC'nin FinFET'inden farklı olduğunun farkında değil. Density olarak Intel'in 10 nm'si TSMC'nin 7 nm'sine yaklaşık denk dendiğinde, inanmayan kişiler vardır mutlaka. Bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak içn, Intel 14. Nesilde üretim ismini Intel 7 olarak değiştirdi zaten.

İleride Intel, NVIDIA Apple Qualcomm gibi önemli müşterileri bünyesine katarsa, TSMC'ye çip üretiminde ciddi rakip olur, Samsung ikinci planda kalır. GTX 400 serisi zamanında güç tüketiminden dolayı NVIDIA ile dalga geçenler vardı, şimdi geldiği noktayı görüyoruz, hem şirket olarak hem de en büyük GPU tasarımcısı olarak. Intel ise sadece CPU tasarımcısı değil, aynı zamanda üretici. TSMC'de işler kötüye gitse, AMD'nin eli kolu bağlanır, Samsung veya Intel'in kapısında baklemeye mecbur kalır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Ağustos 2024; 9:24:48 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.