|
Intel, çip üretim bölümünü satabilir!
-
-
Tez zamanda batması temennisi dileğiyle.
-
Yillarca nm onemsiz deyip durdular , geldikleri durum ortada.intel ceosu ve yoneticileri dogru kararlar veremesse durum oldukca vahim gozukuyor...
-
Halbuki aynı işlemciyi ısıtıp ısıtıp yeni nesil diye sundular. Güya performans artışı varmış gibi göstermek için de voltaja abanıp durdular. Ama bu sahte bir artıştı. Voltaj çok riskli bir hamleydi. Fiziğe karşı gelemezsin. En nihayetinde yüksek gerilim sebebiyle 13 ve 14 neslinde balon patladı. AMD’ye karşı ellerinde hamle yapabilecekleri bir durum yok. AMD resmen kendini rölantide tutuyor. Intel biraz baş mı gösterdi mi direk 3D çıkarır. Adamlar inanılmaz rahat şu an.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
global foundries araplara satılmıştı amd için çalışıyordu amd alımı bıraktı 14 nm fabrika adamların elinde kaldı. amerika'da çip üretmek çin ve tayvana göre pahalı. bu fabrikada 10nm olarak alan adamın elinde kalabilir. gelecek sene 2 nm sd gen 5 çıkacak arada 5 kat performans farkı var.
-
(Sanmıyorum ama olur ya, dökümhaneler satılırsa:)
@Boşnak Ağa:
quote:
Yıllarca AMD trollüğü yaptım, bu süreçte AMD kullanıcılarını bile bezdirdim.
Bir süre sonra,
"Yeter artık" deyip Intel trollüğü yapmaya başladım. Bu süreçte en temel argümanım ise Intel'in üstün (!?) nm. üretim süreciydi.
Oldu mu şimdi?
Kırmızıyı eskittik, Maviyi ise elimizden aldılar.
Hazır Snapdragon X çıkmışken yine mavi renkli Qualcomm'dan mı yürüsem...
Boşnak denen troll intelin fabrikalar sayesinde çok para kazanacağını söylüyordu
Haklılık payı var mı? Mesela diğer tasarımcılara son model döküm yapabilir mi?
-
13. ve 14. nesil işlemci skandalını çok hafife alıyorsunuz demiştik. Inteli ayakta tutan tek şey güvenilirliğiydi ve o dayanak yerle bir oldu. Bu durumu düzeltecek önlemler bile almadılar. Göz göre göre dibe doğru yol alıyorlar.
-
Tek kelime, satmazlar, ABD sattırmaz. Gelecekte tırmanma ihtimali olan bir Tayvan gerilimi var ve endüstrinin çoğunluğu TSMC'ye bağımlı. Yerel bir şirkete satılmazsa ABD bu işi onaylamaz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Şu konunun altında fanboyluğun ne kadar aptalca bir şey olduğunu görebilirsiniz. Bu gün batmasını istediği firma batsa yarın rakip olmadığı için AMD'nin at koşturup, fiyatlardan şikayet edecek noktaya getireceğini ön göremeyen kafalar var.
Cidden nasıl bir acınası haldesiniz ki firmaların batmasından, tekel kalmasından zevk alıyorsunuz.
-
Too big to fail
-
Çinliler havada kapar satışa çıkarsa, onlardan önce biz alabilsek keşke.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
@Boşnak Ağa hahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahhahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahah ahahahahha hahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahha hahahah ahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahha
-
Zamanında insanları iyi söğüşlediler. Tez zamanda batar inşallah. x86 lisansını satmak zorunda kalsınlar ki AMD'ye şöyle güçlü rakip çıksın. NVIDIA talip olur bu senaryoda. Rekabet için iyi olur.
Şu konunun altında fanboyluğun ne kadar aptalca bir şey olduğunu görebilirsiniz. Bu gün batmasını istediği firma batsa yarın rakip olmadığı için AMD'nin at koşturup, fiyatlardan şikayet edecek noktaya getireceğini ön göremeyen kafalar var.
Cidden nasıl bir acınası haldesiniz ki firmaların batmasından, tekel kalmasından zevk alıyorsunuz. |
Halbuki aynı işlemciyi ısıtıp ısıtıp yeni nesil diye sundular. Güya performans artışı varmış gibi göstermek için de voltaja abanıp durdular. Ama bu sahte bir artıştı. Voltaj çok riskli bir hamleydi. Fiziğe karşı gelemezsin. En nihayetinde yüksek gerilim sebebiyle 13 ve 14 neslinde balon patladı. AMD’ye karşı ellerinde hamle yapabilecekleri bir durum yok. AMD resmen kendini rölantide tutuyor. Intel biraz baş mı gösterdi mi direk 3D çıkarır. Adamlar inanılmaz rahat şu an.
|
Yillarca nm onemsiz deyip durdular , geldikleri durum ortada.intel ceosu ve yoneticileri dogru kararlar veremesse durum oldukca vahim gozukuyor...
|
Tez zamanda batması temennisi dileğiyle.
|
Boşnak denen troll intelin fabrikalar sayesinde çok para kazanacağını söylüyordu
|
Üzülerek söylüyorum formun hali içler acısı. Orjinal Reuters haberinde geçen split-up terimini direkt satmak olarak çevrilmesinden mi bahsedelim, 2 oyunculu pazarda oyuncunun birinin batmasını yani monopol durumunu gönülden isteyenleri mi yazalım neler neler... Oku oku gül. Okudukça pamuk gibi ol günün stresi derdi kalmasın. Muhtemelen İngilizce bilmeyen, bilse de zahmet edip bakmamış, baksa da anlamamış, intel nefreti ile kombinlenmiş AMD fanboyluğunun getirdiği vaziyet kaynaklı psikoloji ile yazılan kimi yorumlar birbirinden efsane. Bir kere Reuters haberinde split-up dan bahsediliyor satıştan değil. Yani zaten olay 3 yıldır kabaca adını koymadan buraya gidiyordu bilenler bilir. Şimdi sadece adı kondu yada konacak. Gözü fanboyluktan kör olmamış ve gerçekten bilgi almak isteyen forumdaşlarımıza aylardır yıllardır yazdıklarımın özetini geçiyorum izninizle. Arka plan şu: * İntel birkaç yıldır ileri döküm yapacak olan çok sayıda fab inşa ediyor yada planlıyor. * Bu fabların maliyeti yüz milyarlarca dolar tutuyor. * İntel'in elindeki DUV makinası dolu fablarda üretilen intel 7nm ürünlerin (intel 12-13-14. nesil tüm ürünler) üretimi aşırı pahalı zira bunların üretimi tek geçişte (single patterning) ile EUV'de değil çok geçişli işleme/yüzey oluşturma (çoğunlukla self alignated quad patterning) ile DUV litografi cihazlarında yapıldığı için intel 7 dökmek çok masraflı. * İntel'in EUV ile 3nm-2nm-1.8nm dökmesi çok daha ucuza gelecek. Bir an önce geçmeli fakat geçmiş CEOlar zamanında yeterli EUV almadıkları gibi yeterli EUV siparişi de vermedikleri için (bu makinayı bugün almak için 2 sene önce sipariş vermelisiniz. "back-log" var üretiminde) kapasite oluşturmak için EUV eksikliği çekiyor. 2026 başına kadar çok rahat değiller. 50 kere yazdım 1 kere daha yazacağım: Sırf bu sebeple DUV fablarını çalışır tutmak, burada çalışan çoğu on yılların tecrübesine sahip çok değerli on binlerce fab çalışanına maaş ödeyebilmek için 2025 yılında bile 7nm döküm işlemciler göreceğiz. Batmamak için buna mecburlar. Kimi AMDcilerin önümüzdeki dönemde her konuda olduğu gibi bu konuda da büyük resim görüp komplo teorisi yazacak olmaları gibi olmayacak sebep. Bunlar 2025 yılında büyük resim görüp "intel tüketiciden nefret ettiği için 2025'de bile hala 12P+0E çekirdekli 7nm üretim "bartlett" çıkarıyor, intel tüketici düşmanı rezil bir firma ühühühü" yazarken gerçek sebep benim yazığım gibi olacak. Özet dedim ama yazıyorum yine :) * Dolayısı ile intel çok ciddi bir amortisman yükünün altına girdi. Gelen zarar burası kaynaklı. * Diğer mesele intel'in yıllardır aşırı şişkin işgücü durumu. Rezalet öyle büyük boyutta ki intel'in 20 bin kişiyi çıkarttıktan sonra bile çalışan sayısı hala TSMC + NVDIA +AMD'den fazla Bunun nasıl bir rezalet olduğu belli. Şirket Pat'a kadar aşırı kötü yönetildi son 20 yılda. 20 değil 40.000 kişiyi işten çıkarmalıydılar. Dolayısı ile bu da sürpriz değil. Olması gereken oluyor. * Pat geldiğinden beri şirketi işlemci tasarlayıcısı ve üreticisi olmaktan çok herkese döküm yapan ileri seviye dökümcü + işlemci tasarımcısı yapmaya çalışıyor. Bunlar onun maliyeti ve sancısı. Ben tüm hayatımı gemilerde çarkçıbaşı olarak geçirdim. Tüm hayatım makina dairesinde geçti. Dünyada görmediğim yer yok gibi. Her limanda sevgilim var. O yüzden biliyorum ki: Bu tarz dev gemiler 3-4 yıldan önce rota değiştiremez. Dümeni kırdım hemen dönsün yok. Bak 5 yılda 4 node getirdiler. Yıllar önce pat dümeni kırdı, doğru üstüne doğruları yaptı. Aşamaların ciddi kısmını geçtiler. Kritik 2 aşama kaldı. Hacimli 1.8nm üretimde verimliliği yakalayabilmek ve müşteri çekebilecek seviyede kaliteli evrensel PDK (product design kit) sunabilmek. Bu ikisi olduğu an intel'in önünde kimse duramaz. Yani ağlasanız da durduramazsınız zırlasanız da durduramazsınız Ki bu ikisi de hızla oluyor. * Şu anda en zorda oldukları an. Sebebi de yeni fabların müthiş maliyeti. Yoksa işlemci satışından büyük para kırıyorlar hala. AMDciler çeyreklik "OP income" değerini toplasın yıllık rakamı görsün Arka planın aşırı özeti bu. Defalarca yazdım. Bir şirketten ölümüne nefret eden marka fanboylarına yönelik yazmıyorum. Gerçekten merak eden saygıdeğer forumdaşlarımıza yönelik yazıyorum: 1 kişi öğrense kardır. Arkamızdan 1000 kişinin ağlaması zaten beni zevke getiriyor. Benim için her türlü kazan kazan İntel batar mı? Niye batmasın. Nice firmalar battı. Sence intel batar mı? Sanmam. Sebebini uzun uzun yazamam. Defalarca farklı konular altında yazdım. Amerika intel'in batmasına izin verir mi? İntel'in döküm kısmının batmasına izin veremez, vermez. Dolayısı ile intel'in batmasına izin veremez. Fablar AMD'nin olsaydı AMD'nin batmasına asla izin vermezdi. Komplo teorisyenleri hemen üfürmesin yine. Kritik savunma sanayi çipleri basılıyor. İleri teknolojinin temeli bu fablar. Çin'in gözü Tayvan'da. Olası bir durumda intel'in fablarının en ileri dökümü yapmadığı durumda batı dünyası ileri teknoloji ve toplam sanayi üretimi konusunda taş devrine döner. İntel fabları = batı dünyasının anlık teknolojik durumu ve stabilitesi Edirne'den ötesi hakkında tek kelime bilgisi olmayıp intel fablarını Çin alır falan diyenleri umarım ciddiye almıyorsunuzdur. Forum maalesef zırva ve banal yorumlardan geçilmiyor. Bir insanın intel fablarını Çin alır yazabilmesi için bu dünya hakkında hiç bir şey bilmemesi lazım kızmaca yok. İntel eskisi gibi devam edebilir mi? İntel bugün bile eski intel değil ne eskisi? Artık kendi dizaynlarını bile nasılsa fablar bizim diyerek 25 ayrı aşamada (stepping) verfikasyondan geçirme lüksleri bile yok. Eski hantal bürokratik statükocu intel'e sağlam darbe geliyor Pat'tan sürekli. Daha gidilecek çok yol var. Yolları zor. İntel çok zor duruma düşerse ne olur? Zaten fab maliyeti nedeniyle zor durumda. Daha önce defalarca yazdım: intel tasarımcı olarak batmaz. En kötü fabları elden çıkarır saf tasarımcı olarak devam eder. "Cutting edge/son nesil" fab ve döküm yöntemi sahibi olmak için gereken ve her yıl durmadan yapması gereken on milyarlarca dolar yatırım ve ar-ge masrafından kurtulduğu için hala çok karlı olduğu tasarım ve satışa yönelir ve AMDcileri daha da ağır şekilde ağlatır. İntel için en kötü senaryo bu. Bu durumda bile AMDciler zırlamaya devam edecek görüldüğü gibi. hatta farkında değiller bugünkünden bile daha fazla ağlayıp bizi keyiflendirecekler. Bu durumda intel çiplerini kim üretir? O anda, o yılda en ileri dökümcü kim ise onda üretir. Node'da geri kalma derdi olmaz. İntel adı ile bile TSMC yada Samsung nezdinde AMD'den daha önce bir müşteri konumuna yükseleceği için AMD bundan çok zarar görür. Bugün bile TSMC N3B nodunu intel alıyor alabiliyor AMD değil. Fabsız intel durumunda TSMC kapasitesinin çok ciddi bir bölümü intel'e gider AMD sıkıntı çeker. Samsung'a falan gider vs. AMD bundan nasıl etkilenir? Çok kötü etkilenir. İntel fablar çalışsın diye mecbur 14nm de 10nm'de sürünürken TSMC'nin 7nm'sini 5nmsinin keyfini süren AMD için çok sevimsiz bir durum olur. Peki sipin-off nedir? Bu haberin özü nedir? İntel bir yandan maliyetleri kısmaya çalışıyor bir yandan da 100lerce milyar dolarlık yatırımın yükünü hafifletebilmek için çare arıyor. Bunlardan biri de foundry kısmı ile intel tasarım kısmını tamamen ayırmak. Bu sayede foundry kısmi tamamen bağımsız olacak. Tasarım kısmı en iyi node kimde ise ona gidecek. Spin off yani şirketleri tam ve kesin olarak bölme halinde: Foundy kısmı ayrı bir şirket olduğu için bir kısım hissesi halka arz edilebilir. Yada mesela yüzde 20'si bir fon gurubuna satılıp yatırımcılardan büyük maddi kaynak sağlanıp yeni fablar bu şekilde yapılabilir. Yetmezse bir yüzde 5 daha satılır falan. Yani esneklik olur spin off ile. İntel fab kısmını satmak değil ama rahatlamak için kısmi devretmek istiyor olabilir. Spin-off'un amacı bu. Fabları satmıyorlar bugün için. Öyle bir haber yok. Esneklik kazanıyorlar. Kolay kolay satacaklarını sanmıyorum. Ayrı şirketin yönetimi ve büyük hissesi hala kendilerinde olmak kaydıyla bir kısmını elden çıkarmak eğer çok gerekliyse oldukça makul bir ara çözüm olur. Kendi yorumum bu şekilde. Spin off olsa bile hisse satmazsa ne yapabilir? Kapasite oluşturma amaçlı birkaç büyük yeni fab projesi rafa kaldırılır. Şirket çok rahatlar. vs vs vs. Daha fazla yazmak istemiyorum zira benzer şeyleri burada defalarca yazdık. İsteyen forumdaşlarımız kendisi tüketici olduğu halde piyasadaki 2 şirketten birinin batmasını isteyen, şirketi çinin alabileceğini düşünen, neredeyse 1968den beri 2019'a kadar dünyanın en ileri döküm yöntemine sahip şirketin "nm önemsiz yeaa" açıklaması yaptığını bile iddia eden, şirketin böyle bir açıklama yapabileceğine inanan bilem kaç kişinin de bu yoruma inanılmaz biçimde beğeni attığı yerde yazılan zırvalara inanabilir. Durum özetle budur. Bak yukarıda bilgi temelli, mantık temelli, zeka temelli görüşlerimi yazdım. İsteyen bilgiyi takip eder. İsteyen ise komplo teorileri ile dolu, intel nefretiyle yazılmış komedi mesajlara inanır. İntel'in VIA alt şirketi Centaur şirketinin çalışanlarını "satın aldı" haberini intel VIA'yı ve VIA'nın x86 lisansını satın aldı şeklinde anlayan tipler bile var yahu daha ne diyelim vaziyet hakkında.
Benim tarafımda dert yok. Ben eğlenceme bakarım. AMDciler her durumda ağlayacak bundan kaçış yok. Bu kadarı bana yetiyor. Biz azca yazarız, çokça da bu forumda yazılan komedi ötesi mesajlara bakıp bakıp güleriz. Bilmeden bol bol ötenlerle dalgamızı geçeriz. Sözüm meclisten dışarı, 5-10 tane tip hariç hepsine saygı duyduğum değer verdiğim değerli forumdaşlara iyi forumlar ve hafta diliyorum. Saygılar sevgiler. |
@Boşnak Ağa hahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahhahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahah ahahahahha hahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahha hahahah ahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahha |
Eyvallah hocam. İşine yaramasına sevindim. Dışarıya döküm yapan şirket ben 2nm döküyorum dediğinde biz şunu anlarız: -Tasarımınız için sağlam IP(intellectual property)lerimiz var. Sağlam PDK(Product Design Kit)'mız var -Dökümde verimimiz belli bir seviyenin üstünde -Kapasitemiz var Bunların hepsi aynı anda olmadan anlamı yok. Bak bugün intel 1nm wafer basar. Ama bastım diyemez zira 1nm için konvansiyonel yöntem olarak EUV kullanır ve 300mm'lik waferdan sağlam 6 tane çip çıkar. Çiplerin tanesi 2000 dolara mal olur. O yüzden intel teknik olarak basabileceği halde 1nm wafer basabiliyorum demez hiçbir zaman. Aynısı 1.8 için de geçerli. Ama orada gerekli aşamaların çoğunu kendi sözlerine göre geçmiş durumdalar. Bak buralarda hep duyarsın "döküm yönteminin olgunlaşması" lafını. İşte orada bahsedilen şey şudur. (kaynak: TSMC) Bu N10, N7 ve N5 nodlarına ait "Defect Density" grafiği. 3 çeyrek önceden ön üretime başlamışlar. DD değerleri 3,5-4.2 civarında. Yöntemde minik oynamalar ile DD değerini sürekli düşürmüşler. DD değeri 0.1 civarına geldiğinde artık HVM'ye geçmişler ve bu nodu basıyoruz artık diye ilan etmişler. İşte bir döküm sürecinin bir nm'nin olgunlaşması dediğimiz şey tam da bu. İntel'in 1.8'i şu anda tam planlanan gibi gidiyor açıklamalara göre. Hatta planlanandan önde. Vaziyet gösteriyor ki 2025 ortası gibi HVM'ye ulaşacaklar bir aksilik olmaz ise. 2025 baharında üretilen 1.8nm panther lake ve clearwater forest işlemcileri de 2025 sonbaharında piyasaya düşecek. Şu anda zaten 1.8 döküp stokluyorlar. Panther lake olarak seneye sonbaharda alanların bazısı bugün üretilmiş çip alacak. Bu baharda üretilmiş 2nm arrow lakeleri alacağız sonbaharda. Döküm işi böyle ilerler ve olgunlaşır. Eğer 1.8'in olgunlaşma grafiğinde saçma bir aksilik olmaz ise işler yoluna girecek. Ben ondan yazıp duruyorum şu anda intel zor durumda ama önümüzdeki 3 ila 12 arasında son 6 yılın en rekabetçi pozisyonunda olacak diye. Ayrıntısına girmeyelim gelecek mimariler güzel. 1.8 + power via+ feveros + ribbonFET transistör geometrisi çok avantaj getirecek. Bundan kısa süre sonra bambaşka bir intel ve ürünleri göreceğiz bugünkü akut durumu aşabilirlerse.
Ben son 15 senedir kuryelik yaparak geçimimi sağlıyorum. Moto kurye. Sağlam para var. Ara ara bekliyoruz sipariş gelsin diye o ara bakıyorum oradan bilirim. Bak söyledikleri 0.4 altı verim ile panther lake zarının verimini hesapladım: tabi kaç kritik EUV layer kullanacaklarını bilmiyorum. Ortalama aldım. 16 üstüne çıkarsa biraz daha düşer verim. eğer 4 metal çizgi 2 metal kesim 4 vialar 2 ribbonfet 2 adet kapı en az bir tane de V0 için kullanırlarsa 15'i aşıyor. Bu durumda meşhur bose einstein verim grafiğine göre verim bir tık daha düşebilir. Ben o yüzden ortalama aldım. 325 sağlam zar çıkıyor. 10.000 dolar wafer başına maliyet desek bu büyüklükte çip başına 30 dolar civarı maliyet oluşuyor. Daha az olması lazım ama bu bile fena değil. Yani ciddi aşama kaydetmişler bile verim meselesinde. Aşağıda bahar aylarında açıkladıkları kapasite ve gelecek grafiği var: 2023'den beri 2nm ve 1.8nm bastıklarını görebilirsin. Aldığın panther lake işlemcisi 2023 yılında 1.8 basılmış olabilir. Bu grafiği bahar ayında görür görmez tespiti çakmıştım: Ellerinde hala yeterli EUV makinası yok. Dediğim sonradan doğrulandı. 2026 gibi rahatlıyorlar. 14A da 2026 gibi ben buradayım diyor artık. Tabi biz işler yolunda giderse intel para kıracak derken her çeyrekte rekor kar açıklayacak demiyoruz. Açıklayamaz zira yeni fabların amortismanı bilançoya yıllarca zarar olarak yansıyacak. Ama şirket bu arada bastığı 1.8den para kıracağı için ödeme sorunu olmayacak. Bu arada elindeki eski DUV dolu fablara ne olacak deme. EUV makinaları sadece transistor çiziminde ve kritik yerlerde kullanıyor. İşlemci kabaca söyle bir şeydir: (kaynak intel) En alt tabaka transistör tabakası. Yukarı gidildikçe ölçekler elektrik bağlantısı yapılabilmesi ve veri alınıp gönderilebilmesi için büyür. Bu aşamalar hep DUV ile basılacak basılıyor. Yani eldeki DUV'lar boşa çıkmayacak. 20 tane EUV'nin arkasında 40 tane DUV çalışmaya devam edecek. DUV fab'ı, EUV fab'ı, High NA fab'ı diye bir şey yoktur. Bunlar hep birbirini tamamlar. günde 15 saat kuryelik yapmak insana böyle şeyler öğretiyor görüyorsun. Mesleğimi küçümseyen beni ezikleyken çok ama ben yine de kendimle gurur duyuyorum. 5 çocuk yetiştirdim bu yolla. 1 tanesi de yolda. Aşağıdaki zımbırtı kendi açıklamalarına göre 1.8'in sağlık durumunu gösteriyor Orada yazan her bir cümle bu işle ilgilenenler için altın değerinde. Ben anlamam. Taped out diyorsa taped out olmuştur. Bitti gitti hocam. Şu anda ellerinde 10'a yakın tape-in bekleyen dışarıdan gelen müşteri tasarımı olduğunu duyuyoruz 1.8 için. 2025 yılının baharında belli olur vaziyet. Hocam sen bu "dışarıya da üretebilirler mi" sorusunu daha önce de sormuştun bana başka bir konuda. İşlerim çok yoğun. Vaktim olmuyor. Senin gibi birçok değerli kardeşimiz bazen forumda yanıt yazıyor vs hemen yanıt veremiyorum. Lütfen kusura bakmasınlar. Peyderpey vakit buldukça yanıt yazmaya çalışıyorum. Sağlıcakla kal. İyi forumlar dilerim |
Döker mi ne demek?
IFS (intel foundry service) 2.0'ın tüm olayı bu zaten. Bu kadar yeni kapasiteyi neden ekliyorlar sence hocam? 10nm ile çat çat çat AMD tokatladık, Lunar Lake ve devamı ile Apple tokatlayacağız, IFS ile de TSMC tokatlayacağız. Boş vakitlerimizde de Nvidia tokatlarız diyor adeta intel. Adamların mottosu 1968'den beri "münakaşaya girmem çat çat çat tokatlarım". Böyle bir mottosu olan firmanın dışarıya döküm işini pas geçmesi mümkün mü sence? Pat bunun temelini attı. Çoğu bitti azı kaldı. Bak dışarıya dökeceksen de bunun için 3 ön şart var: 1- Elinde cutting edge/ileri döküm yöntemi olacak İntel'de var mı? 3nm PPW açısından TSMC N3B'ye çok yakın. Bu süper. Yoğunluk bakımından TSMC N3B bir tık daha iyi. Ve fakat bu ikisini kombinleyince intel 3'ün çok sağlam node olduğu ortaya çıkıyor. Bilenler biliyor. Bununla basılan Sierra Forest ortalığı yakıp yıkıyor şu an. İntel 3'ün müşterisi bolca olur. Otomotiv sanayi, telekom vs. Ama intel 3 yetmez. Ne var başka. HVM (high volume manufacturing)'e geçirmeye çalıştıkları 1.8nm var. 2nm 1.8'in deneme modu. Geçici node. Kendilerine özel. Dışarıya kapalı. 2-Sağlam ve evrensel PDK (product design kit) yayınlayacaksın Böylece tasarımcılar daha zar tasarımına başlamadan senin PDK'na uygun dizayn yapabilsinler ve bu sayede yaptıkları teknik tasarım senin dökebileceğin formda olsun. PDK'nın kolay uygulanabilir olması çok kritik. intel'in bu konuda çok tecrübesi yok. Bu meselenin kralı TSMC. Öğrenmeye çalışıyorlar. Bu konuyu geçmişte hafife aldıklarını Pat daha bir hafta önce açıkladı. Bir şekilde düzelecek bir mesele. Mesela 1.8nm için PDK 1.0 birkaç ay önce yayınlandı. Daha da iyi olacaktır yıllar içinde. 3- Elinde kapasite olacak. Yeterli verimliliğe ulaşmış node var, PDK'da yayınlandı ama kapasiten yoksa Nvidia'ya 30 bin WSP (wafer starts per week/haftalık yeni wafer başlangıç sayısı) sunamıyorsan Nvidia sana gelir mi? Gelmez. En sıkıntılı konu bu. Kapasite önümüzdeki 2 sene içinde kapasite baya oluşacak gibi. Gördüğün gibi bu işler ha deyince olacak işler değil. Gerek PDK gerek kapasitenin yaratılması zaman alıyor. Bu ikisi en kolayı. En zoru ise mesela 1.8nm'de yeterli döküm verimine ulaşmak. Aylardır burada şunu yazıyorum: "İntel'in kaderi 1.8nm'nin yeterli döküm verimine ulaşıp ulaşamamasında yatıyor. İntel 1.8nmde yeterli verime ulaşırsa para basar önümüzdeki 2 seneden sonra. 1.8nm verimi patlarsa intel "batar" fabları tümüyle devretmek zorunda kalır. konu bu kadar basit. AMDcileri zırıl zırıl ağlatacak güzel haberi de vermek bana kalsın Baktım ne yazan var ne konusu açılıyor. Madem sordun haberi ben vereyim. Pat geçen hafta 1.8nm de verimin 0.4DD'nin (defect density) altında olduğunu açıkladı. İşi biraz bilen AMDcinin bu noktada zırıl zırıl ağlamaya başlaması gerekir. Lafım meclisten dışarı, bu forumda bilgi seviyesi yerlerde, takıntılı ve ham bir karaktere sahip, fanboyluktan ölüp biten, bilmediği konular hakkında konuşma cesareti zirve yapmış AMD fanboyu varsa onlar için üzücü günler yeni başlıyor. 0.4 defect density/hata yoğunluğu şu demek: Wafer'a endüstri standardı bir tasarım (genelde standart ARM çekirdeği oluyor bu) basıldığında her santimetrekare 'de görülen hata sayısı 0.4 adedin altında. Bu değer nasıl bir değer diye soracak olursan: İleri döküm yöntemlerinde DD değeri 0.5'e ulaştığında o döküm yöntemi yüksek verime geçmiş/geçmeye hazır başarılı bir yöntem olarak kabul ediliyor. 0.4'ün altı çok iyi bir değer. TSMC bu işte çok uzmanlaştığı için mesela 5nm'deki DD değeri kendi açıklamalarına göre 0.1'in altında 0.09 gibi bir rakamda. O yüzden 5nm wafer bastırdığında çıkan çiplerin çoğu çalışır halde standartları karşılar halde oluyor. TSMC çıkan çalışan çip sayısına göre para almaz. 5nm wafer basar ve her bir wafer için 20.000 dolar gibi bir rakam alır. Kaç çalışan çip çıktı senin derdin. Ve fakat tasarımcı DD değeri çok düşük olduğundan TSMC'ye güvenir ve 5nm bastırır. intel'in 1.8nm'sinin 0.4'ün altına inmesi muhteşem bir gelişme bu açıdan. -PDK yayınlandı -Kapasite 2 yıl içinde hızla geliyor -Dışarının esas ilgisini çeken 1.8nm verimi şimdiden çok iyi. Daha da iyi olacak. 1.8 HVM'ye hazır. Eğer intel şu andaki akut sıkıntısını aşar ise bu yazdıklarım intel'in önümüzdeki birkaç sene içinde para basmaya başlayacağını TSMC tokatlamaktan yorulacağını gösteriyor. Vaziyet budur. Gördüğün gibi bu konuları yazacağız zira eskilerin dediği gibi: "fazla tevazu vasattan nasihat almaya yol açar" Lafım meclisten dışarı ve elbette sana değil seni tanımıyorum, genel bir kaide olarak yazıyorum: vasata vasat olduğunu hatırlatmak bilgili her forumdaşın boynuna borçtur. |
Benzer içerikler
- whatsapp yedeklenen mesajları geri getirme
- deepfake yapma
- opera video indirme eklentisi
- youtube video indirme programı
- instagram keşfete düşme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X