Boşuna anlatıyorsun idrise İdris bilmediği konularda bile büyük bir cesaretle konuşur. Defalarca ispatlandı bu olay bu forumda. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 7 Ekim 2024; 19:3:47 > |
Intel Core Ultra 9 285K için ilk rakamlar paylaşıldı: Zirveye oynuyor (2. sayfa)
-
-
Hocam büyük mesele değil ama bir noktayı yanlış hatırlamışsın.
Zen5'de 6 dekoder değil 8 dekoder var. 2x4 şeklinde intel'in E çekirdeklerinden esinlendikleri kümeli bir yapıya gittiler.
Hadi kümeli dekoder yapısını bir kenara atalım (zira bu kümleli zımbırtı bazı durumlarda tek izleğin 4 dekodere bağlı kalmasına neden oluyor. Mesela Lion Cove da yürüyen tek izlek 8 dekoderi de aktif olarak kullanabilir yapıda olacak) Zaten benim Zen5'i hayal kırıklığı bulmamın en büyük sebebi Front End'in 2 katına çıkmasına rağmen gelen IPC artışının görece düşüklüğü.
Yani bilinir ki dekoder artışı yapıyorsan ciddi IPC getireceksin zira bu Front End'i zırt pırt genişletemezsin transistör bütçesi ve güç tüketimini korumak amacıyla.
Biliyorsun hocam skylake 4 dekoderdi. İntel golden cove ile 6 dekodere geçti ve 50% dekoder artışına uygun şekilde iki nesilde (sunny cove+golden cove) toplamda 50% IPC artışı getirdi.
Zaten o yüzden 12400 gibi bir işlemci bir zamanların efsanesi 8700K'ya fark atıyor toplam güçte vs. IPC'si 50% yüksek zira çekirdek 4 dekoderli skylake'e göre ciddi genişledi.
Yani sen 4 dekoderden 8'e çıktığında biz haliyle sağlam bir artış bekleriz. Zen5'de 6 dekoder olsaydı yine eh işte derdik zira ileride 8'e çıkarma ve yine güzel bir artış yakalama şansı vardı. Şimdi o da azaldı. Mimarideki "low hanging fruit" toplaması kolay meyve diye anlayabileceğimiz noktalardan ve optimizasyondan IPC çıkarmaya çalışacaklar Zen6 da.
Lion Cove 8 dekoder ile geliyor. 7 adet normal 1 adette kompleks dekoder olacak. Front End'de ve geri kalan "pipeline"'da ciddi farklılaşmalar var
Micro-Op Cache 4096'dan 5250'ye çıktı
Branch Order Buffer 128'den 180'e çıkartıldı
Micro Op sırası 2x72 den "unify" edilerek 192 girişe yükseltildi vs vs. daha bir sürü ekstra zira 8 dekoderi çalışır tutmak kolay değil.
Detayın yeri elbet burası değil. Kısaca dekoder artışı piramidin sadece tepesi. Geri kalan tüm kaynaklar katlanarak artıyor. O açıdan dekoder sayısı sadece bir ön gösterge bizler için. Ama oldukça önemli bir sinyal. IPC de ona göre olmaz ise sıkıntı var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 7 Ekim 2024; 17:56:4 >
-
Yanlışımı düzelttiğin için sağol hocam, işlemci mimarisi dersi verir niteliğinde bilgi veriyorsun.
9000 serisi 8 decoder ile bu durumdaysa, AMD mimariyi daha kötü hale getirmiş, çok büyük başarıdır bu. Zen 6 ciddi IPC farkı getirmese bile, AMD'cilerin dediği gibi AM5 soket uzun ömürlü olacak hocam.
Ben Zen mimarisinin geleceğine hiç umutla bakmıyorum hocam, aynı 2D chiplet yapıyla devam ettiği sürece istediği kadar geniş çekirdek yapsınlar, kendini sakatlama modunda ilerlemeye devam eder. Intel mimarisini değiştrmiyor diyenler var daha ne yapsınlar, Alder Lake'de büyük küçük çekirdek yapısı ile büyük değişim, 3 nesil sonra chiplet tasarıma geçiş ve monolitik gibi yanıt veren chiplet tasarımı.
Üstüne 7 nm'den 20A-18A üretime geçiş, bunlar büyük adımlar değil mi. Daha farkına varamadılar ama Intel ileride müşteri potansiyelini arttırırsa, şimdikinden daha büyük şirket haline gelir. Ceo Pat Gelsinger çoktan düğmeye bastı, hem üretim teknolojisi hem de mimari olarak hızlı ilerleme modundalar, şimdiden Razer Lake konuşulmaya başlandı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 7 Ekim 2024; 21:14:11 >
-
Yazdığın yanlış bile değil özünde hocam. Ben dahil bütün dünya Zen5'i 6 dekoder beklediğimiz için (bir anda 2 katına çıkması nadirdir) yıllarca Zen5 6 dekoderli gelir yazdık oraya buraya
Oradan aklında kalmış olabilir. Nihayetinde esas mesele senin yazdığın front end genişlemesi. Bu da mesajında yazdığın gibi var mı var. Benimki ufak bir ekleme sadece.
"9000 serisi 8 decoder ile bu durumdaysa, AMD mimariyi daha kötü hale getirmiş, çok büyük başarıdır bu."
Kötü de diyebiliriz 4 ten 8 e çıkıp bu kadar performans alabilmek şok edici de diyebiliriz bir ton şey söyleyebiliriz. Zen6 için kritik olay şu: Eğe Zen5 de yeteri kadar "low hanging fruit" kaldıysa Zen6!da toparlarlar. İmkansız değil ciddi bir IPC artışı.
Eğer o olay zayıfsa yandı gülüm keten helva...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 7 Ekim 2024; 18:15:8 >
-
Belki IPC'yi arttırmak için, sonraki serilere ISA mimarisinde yeni instruction set'ler eklerler. Bu konuda da tam bilgi sahibi değilim, önceden iddia etmemiş olayım.
-
Yine çokça bilgilendik. Teşekkür ederim azizim. İşlemci tasarımına benden daha çok vakıf olabileceğiniz yönünde hisse bile kapıldım :D
Bu arada L1 için yazdıklarınızı bilmeyen yoktur diye düşünüyordum, yazdıklarınıza önce inanmadım. Sonra yukarı çıkıp mesajını okuyunca gerçekten total L1'e baktığını gördüm. İnanılır gibi değil! L1'de asla ama asla işlemci sayısıyla çarpılmaz. Hiç bir geçerliliği yok! Toplam L1 gibi bir sav kullanmak, çok acı verici. Mesajı okuyanlar kısa günün kârı L2 ve L3 arasındaki farkı araştırsınlar ki bu duruma düşmesinler. L2 ve L3 için büyüklüğe bakılır, büyük iyidir. L3 (benim için) yakın zamanda geliştirildi. L2 uzun zamandır var. İlk Celeron işlemci L2 bellek barındırmıyordu (faciaydı!). Sonra 300A ile gönlümüzü kazanmıştı. Hey gidi günler...
-
"Bu arada L1 için yazdıklarınızı bilmeyen yoktur diye düşünüyordum"
Var. Burada hiç bilmediği konularda öten, her olaya komplo teorisi yazan büyük resimci, bilgisi azaldıkça cesareti katlanan tonla tip var.
Çoğunluğu da hayat gayesini intel'den nefret etmeye ayırmış AMDci. Samimi gözlemim budur. Ben bu tiplerin anti-teziyim. Evren böyle çalışır.
"İşlemci tasarımına benden daha çok vakıf olabileceğiniz yönünde hisse bile kapıldım :D"
Sana yazmıyorum. İlgilenen varsa konuya giriş yapsın millete 3-5 yararımız dokunsun bilmediği konularda car car ötenlerin saçmalıklarını okumaktansa 3-5 şey öğrenmek isteyen varsa baksın diye yazıyorum hocam:
Google'a "işlemci mimarisi temelleri" yaz
İlk sayfada şu çıkacak
2021 de açmışım. Konuyu çok daha ayrıntılı hale getirecektim ama konuyu telefon vermeyene kitlemişler. Sebebini bilmiyorum. Kendi konumu değiştirip ilerletemiyorum. Mesaj dahi atamıyorum. Madem öyle istendi konu bu kadarı ile kalsın dedim ben de.
Link bile eklesem o mesajı atmıyor. O sebeple Google'dan verdim. Dert nedir çözmüş değilim. Umurumda da değil. Ben bir şey kaybetmem.
Seni işlemci mimarisinde yenemem muhtemelen. Beni tokat manyağı yaparsın. Ama bendeki mavi gözler var ya hocam. İşte kızlar hep ona hasta. O da bana yetiyor.
Saygılar, iyi akşamlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 7 Ekim 2024; 19:3:13 >
-
Böyle bir konunun olduğunu söylemesen farkında olmayacaktım hocam, çok güzel paylaşım. Ben dahil birçok kişinin sahip olmadığı bilgiler var.
Mesajına alıntı yapanlar dikkatli olsun bundan sonra.
https://forum.donanimhaber.com/islemci-nasil-calisir-modern-cpu-mimarisinin-temelleri-nedir--151551974
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 7 Ekim 2024; 19:3:43 > -
Specleri şirketlerin resmi sitelerinden alıyorum. Gözüm artık görmekte zorlandığı için 1280 KB ile 112 KB ayrımını algılayamadım yanlış bilgilendirme için kusura bakma. 128 ile 112 KB gibi bulanık görmüşüm.
İntel'i yerin dibine koymadım, göz boyuyor sadece. İlerleme çok düşük görünüyor. Ürün çıksın daha detaylı konuşuruz. Amd piyasada kullanıldığı için rahat yorum yapabiliyoruz.
Lunar Lake tsmc 3nm ile üretildiği için bende umutluyum ama Arrow Lake için aynı şeyi söyleyemem. İntel 4 diye adlandırdığı, daha önce İntel 7 dediği süreç ile üretiliyor.
7 nm ile üretiliyor kısacası. İntel kendi fabrikalarında.
Erdi ÖzüağyoutubeEn hızlı masaüstü işlemci elimde: AMD Ryzen 9 9950Xhttps://www.youtube.com/watch?si=V6oQ04RZUHOzO3zo&v=MJwVUG7WqA8&feature=youtu.be
ARMA ComputeryoutubeYeni Intel artık AMD mi? AMD 9950X'ten müthiş perfromans.https://www.youtube.com/watch?si=C0b3tklXB8ez_Hj9&v=NdxSyPreq4I&feature=youtu.be
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
AMD Zen 5 işlemcilerde bulunan 32 iş parçacığına kıyasla 24 iş parçacığı sunuyor. çoklu çekirdekte neden geride kaldığı açık
-
İlk nesil Core İ serisi gayet tırt bir seri bana göre. Hyperthreading eklenmiş core 2 quad üretmiş adamlar. 2008-2009'un İ serileri zaten 45 nm.
-
-
-
Ben senin kardeşin değilim.
"İntel sonbahardan beri çatır çutur 2nm/3nm işlemci basıyor demiştin, parayı basınca alabiliyorduk. Bana koli koli Sierra Forest Xeon işlemci ayarlarmısın kardeşim"
"İntel fabrikalarında üretilen 3 nm işlemcilere örnek verebilir misiniz"
Hayhay. Sana Dell'i ara fiyat al demiştim üşenmişsin. Buyur:
https://store.supermicro.com/us_en/systems/x14-systems.html
Super micro. Dünyanın en büyük sunucu sağlayıcılarından.
Supermicro 2U Hyper SuperServer (SYS-212H-TN)
Starting at
$6,492.81
- Key Features/Applications: Virtualization, AI Inference and Machine Learning, Software-defined Storage, Cloud Computing, Data Center Optimized, AI Inference, Database Processing and High Density Storage
- CPU: Single Intel® Xeon® 6 6700 Series Processor with E-cores
- Chassis: 2U / 1 Node
- Drive: 24 2.5" Hot-Swap NVMe/SATA/SAS Drive Bays
- RAM: 16 DDR5 DIMM Slots
- Network Ports: Flexible Networking Options with 1 AIOM Networking Slot
- Ships Within 3-5 Business Days
Bak senin:
"olmaz yaaa, intel 3nm üretemez yaaa, üretemiyor yeeaaa, Sierra Forest diye bir işlemci yok-satılmıyor - satılamaz, intel 3nm üretim yok bu laflar hep tomshardware ile intel CEO'sunun bize kurduğu komplo"
diye hakkında komplo teorisi ürettiğin,intel 3nm üretim işlemcileri dünyanın en büyük sunucu sağlayıcılarından biri kaç günde gönderiyor bir daha yazıyorum iyi oku:
"Ships Within 3-5 Business Days "
Linke tıkla kendin bak. Sen şimdi bilmiyorsundur da super micro nasıl bir firma
https://en.wikipedia.org/wiki/Supermicro
2023 yılında cirosu 7 milyar dolardan fazla. Tek tek öğretiyorum bak. Ne de olsa sen tek çekirdekte 1200KB L1 olur zanneden birisin. Bir firma diğerinden 10 kat fazla L1 verebilir sanacak kadar bu işlerdeki bilgi düzeyin
6.492 doların varsa hemen sipariş et bir tane kendi gözlerinle gör İntel 3nm basım Sierra Forest üretiliyor mu satılıyor mu öğren
Bak aşağıdaki modeller de hemen gönderiliyor.
Supermicro 1U Hyper SuperServer (SYS-112H-TN)
$6,102.66
- Key Features/Applications: Virtualization, Financial, Scale Out All-Flash NVMe Storage, Cloud Computing, Data Center Enterprise Applications, AI Inference, CDN/vCDN/Cloud CDN
- CPU: Single Intel® Xeon® 6 6700 Series Processor with E-cores
- Chassis: 1U / 1 Node
- Drive: 12 2.5" Hot-Swap NVMe/SATA/SAS Drive Bays
- RAM: 16 DDR5 DIMM Slots
Supermicro 2U Hyper SuperServer (SYS-222H-TN)
Starting at
$6,495.76
- Key Features/Applications : Virtualization, High Performance Computing, Enterprise Server, Software-Defined Storage, Cloud Computing
- CPU: Dual Intel® Xeon® 6 6700 Series Processors
- Chassis: 2U / 1 Node
- Drive: 8 2.5" Hot-Swap NVMe/SATA/SAS Drive Bays
- RAM: 32 DDR5 DIMM Slots
- Network Ports: Flexible networking options with 2 AIOM networking slots
Supermicro 1U Hyper SuperServer (SYS-122H-TN)
Starting at
$6,483.76
- Key Features/Applications : Virtualization, High Performance Computing, Enterprise Server, Software-Defined Storage, Cloud Computing
- CPU: Dual Intel® Xeon® 6 6700 series processors with E-cores
- Chassis: 1U / 1 Node
- Drive: 8 2.5" Hot-Swap NVMe/SATA/SAS Drive Bays
- RAM: 32 DDR5 DIMM Slots
Volüm 1:
Hesabını ne zaman sileceksin idris?
Sözünü ne zaman tutacaksın idriiiiisssss?
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159223198
Volüm 2:
Bana yazdıkların:
"Boşnak böreği, Türkçe anlama özürlüsü, Onursuz, Tükürdüğünü yalayan, Yalancı"
Mesaj silinince yazdığın:
Hesabını ne zaman sileceksin idris?
Sözünü ne zaman tutacaksın idris?
-
"Anladığım kadarıyla TSMC tarafından üretim yapılacağını önce kabullenmemiş."
Bunu nereden çıkardın
Tam 3 senedir bu forum sayfalarında "TSMC 2024 yılında İntel için 3nm basacak. bu iş için 9 milyar dolardan fazla para ödediği konuşuluyor" diyen/yazan Boşnak Ağa nasıl oluyor da TSMC tarafından üretim yapılacağını kabullenememiş yazabiliyorsun?
Şu yazılanlardan sonra idrisin lafını hele hele benle ilgili uydurma bir lafını doğru kabul etmek de ne bileyim yani
Bak tekrar atıyorum ekran görüntülerini. Her şeyi anlatıyor. Oradan da tanıyamıyorsan sana yapılacak birşey de yok bende
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 7 Ekim 2024; 21:36:34 >
-
hocam senin gibi fanboylar kaldı mı artık ya
-
Yok üstadım, "velev ki öyle olsa dahi foruma kattığı değerli bilgilerden dolayı" demek istedim.
-
Bizde her işi yaptık. Şu an elektronik teknisyeniyim. Sıkıntı arkadaşın sağdan soldan aldığı bilgilerle ego tatmini yapıp bizi bilgisizlik ile suçlaması. İngilizce haber sitesini okur Türkçe donanım haberde caka satar. Hakkıyla helaliyle yapılan her işe saygım var.
Bir mesajında zengin müteahhit çocuğuyum, para sıkıntım yok, İntel istediği kadar fazla enerji tükebilir benim için sorun olmaz diyor. Diğer mesajında fakirim, 3 çocuk besliyorum, geçinemiyorum diyor.
Benim söylemediğim şeylerin kelimeleri ile oynayarak aklı sıra manipülasyon yapıyor.
Bekliyorum 3 nm Sierra Forest Xeon işlemcisi piyasada satılıyormuş. Ben bulamadım bana parasıyla alsın ben ödeyeceğim. İnsanların gözüne baka baka yalan söyleyip defalarca profesör havası veriyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X