|
Bildirim
Çakıl zaten Risc-V çekirdekli.
|
Amaannn... Intel ben ciddi RISC-V işlemci ve platform üretiyorum demeyeceğine göre... Ayrılmış elemanlar sözde. Ticari (x86 misali) RISC-V işlemci ve platformu geliştirirler. Aa bir bakmışız intel onları satın almıışş. Yemeyin bu oyunları. Eskidendi o. Fairchild'dan ayrılıp inteli kurmak, GI'dan ayrılıp MOS'u kurmak... |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Amaannn... Intel ben ciddi RISC-V işlemci ve platform üretiyorum demeyeceğine göre... Ayrılmış elemanlar sözde. Ticari (x86 misali) RISC-V işlemci ve platformu geliştirirler. Aa bir bakmışız intel onları satın almıışş. Yemeyin bu oyunları. Eskidendi o. Fairchild'dan ayrılıp inteli kurmak, GI'dan ayrılıp MOS'u kurmak... |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 3 Eylül 2024; 03:47:33 > |
|
|
|
Çin'in önünü kesmek için. Çin güzel risc-v işlemciler geliştirmeye başladı. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
yakında büyük bir şirket birkaç milyar dolar verip yeni şirketi satın alır olay kapanır... |
Kendileri mi Risc-V komut setine sahip hazır IP bir işlemci mi yapmışlar? Mesela ürünün olarak nerede kullanılmış? Seçim dönemi geçti. Artık fayda üretecek fikir verecek yorumlar yapılmalı, propagandaya gerek yok. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 3 Eylül 2024; 14:31:3 > |
Bir füzede kendi yapmadığın bir işlemciyi kullan bakalım başına neler geliyor. birde olayı neden saptırıyorsun. konuya tekrar gelirsek, Çakılın ARM olduğunu iddia etmişsin. ARM olduğuna inanıyorsun da RISC-V olduğuna neden inanmıyorsun. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 3 Eylül 2024; 16:0:31 > |
İşte bu gözükapalılık yüzünden millet yapıyor bizim kekler çekirdek çitliyor. Statikodan mutlu olanlara inat doğruları söylemeye devam!
Madde madde yazdım ki anlaşılabilsin. Ama propoganda takımı aslında ülkeye en büyük kötülüğü yapıyorlar. Neymiş? Füzeye koyarsan kıyamet koparmış. İşte propoganda takımının seviyesi bu. Diğer propoganda cevapta ne deniyordu? "sen aselsandan daha mı iyi bilicen" evet daha iyi bileceğim. O loser bakış açısı olduğu sürece sorgulamadan ve gelişmekten uzak olmaya devam edilir. Ancak başka ülkelerin yaptıklarına alkış tutarsın. |
Oğuz Hoca'nın da Onur Hoca'nın da çalışmalarını elimden geldiince takip ediyorum. Lakin... 4. maddede yazdığınız harici için konuşuyorum. Genel kullanım amaçlı bir RISC-V işlemci hatta CPU için... günümüzdeki olmaz olmazları kolay tasarım alametleri değil. Özür dilerim ama TOBB/Kasırga'nın en son bildiğim RISC-V'si... Tek core/slice SIMD yok Pipelined değil Out-of-order execution yok, in-order execution var Cache yok Dolayısıyla concurency ve paralellik yok ... bildiğim kadarıyla. Ha derseniz bu speclerle sipariş edilmişti, peki. Yoksa Çinliler, Tayvanlılar Koreliler harika RISC-V uC üretiyor. Biz de rahatça yaparız. Ama pazar... Hangi pazara satılacak? Yerli üreticiler kullanacak mı? BYD mesela, alıp kullanır mı? Ha bunlar yapılamaz mı ülkede? Valla... buğday üretemiyoruz. ASELSAN şart mı bunlar için?
Ha RISC-V şart mı, evet ama hayır aynı zamanda. Evet: ISA hariç özgün mimari olur. Hayır: Hazır açık mimari var. Tek core, POWER9. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 5 Eylül 2024; 23:45:17 > |
Intel yada AMD'ye satalım diye kurulmuş bir şirket daha. Hayırlı olsun. |
Sadece 4 değil 5 ve 6 da güme gitmiş. Gömülü sistemlerle ilgili tecrübeniz ne seviyede bilmiyorum. Ama ben anlaşılır şekilde izah edeyim. PIC16F84 aptal bir şey. MSP430 tatlış. Alan dışındaki özellikle de genç arkadaşların bir türlü anlayamadığı şey, aptal > tatlış. Nedeni alışkanlıklar. Tam bu noktada 4, 5 ve 6'da yazdıklarımı tekrar açıp okuyoruz... (kimsenin dönüp okumayacağını bildiğim için) Açıklayayım, IBM z13 sistemin z13 işlemcisini aselsan şimdi üretmiş olsun. İşte kırılma anı burada yaşanır. Bu işten anlamayan propaganda tayfa "dünyaya diz çöktürdük" der. Neden z13 harika çünkü. Ama gerçek hayatta avcunu yalarsın hiç bir işine yaramaz. Neden? Nasıl kullanacağını bilen kaç kişi var? Kullanım yaygınlığı 1 günde de oluşamıyor. Bu yüzden önce o beğenmediğiniz "SIMD yok, tek core vs yok" (bu arada pipeline 2008 yılındaki işlemcilerinde bile vardı, neden bahsediyorsunuz) olsa bile basit cihazlar için kullanıla kullanıla bir taraftan yaygınlık tecrübe kazanılmalı diğer taraftan yıllar içinde o tasarım da olgunlaşır, iyileşir. Ertesi yıl SIMD gelir bir kaç yıl sonra diğerleri vs... |
Beni karşıt yahut düşman olarak görmeyiniz. Hands-on gömülü tecrübem, geçmişte Hitachi H8/300 (epseski olan) ve 6809'lu sistemler geliştirmişliğimle sınırlı. uC yahut gömülü uP seviyesinde dahi RISC-V ürün versek başarıdır ama... konu x86 paralelinde RISC-V olunca... ülkemiz çok uzak buna. z13... ağzımın suları akarak baktım. z15... daha da çılgın. Geçtim onları... z980'im olsa bir tane yeter bana. POWER9... o bile (bile fazla) muhteşem. z kullanmadım ama... Geçmişte Hercules'te 390 boot edebilmişliğim var. Şimdilerde 64 bit z de dahil olmuş galiba Hercules'e, bakıp denemek lazım. Neyse... Ha, z13'ü ASELSAN şu an *sadece* üretsin... benzerini tasarlamasın hatta... net söyleyeyim... kafamı keserim! Yok o kurum kültürü. Belli sayıda parlak personel vardır, ASELSAN'da ve haricinde dünyaya dağılmış olarak ama... bunlar birarada katmanlı ekipler olarak yönetilmedikçe... x86 rakibi RISC-V, z13 muadilimsi tasarım, POWER9 açık kaynaktan tasarım... bu ülkede imkansız. Ben sanayi robotları kökenliyim. Özgün robot yapmadık mı? Yaptık. Ama klasik (IFR) tanımla robot değillerdi. İlk 5 eksen, ilk hafif ve ağır yük 6 eksen, 2/3 eksen kartezyen, 5 eksen hibrit SCARA. Hep projeye özgü ürünlerdi. Sürücü, motor, denetçi, vs. hep yabancı. Seri üretilip seri satılabilmeli bu ürünler (çip de aynı). Gömülecek para olmalı Ar-Ge'sinden itaberen her aşamasında. Memlekete bakalım çip için, IP değil, güvenimiz tam haydi tasarıma, üretime bakalım. Silikon: Şişecam'ın silis kumu var tek bildiğim. Tamam, silikon dioksit, yani silika ama mkroelektroniğe uygun mu? Wafer: Uğraşan bir uzak tanıdık biliyorum. İki malum firma da ürettiğini/üreteceğini iddia ediyor. Grafen: Bir firma üretiyor mu, distribütör mü belli değil. Makina: Her telden. Yok. Hat kurulumu: Yapacak kapasitede firmalar var. HVAC, temiz ortam, ısıtma, su o bu şu: Halledilir. . Bir dönem... 74 serisi üretsek bile çığır atlamak diye düşünürdüm. Artık, ciddi çip (tüm gerekleriyle) ve işlemci üretmeden bir yere varamayız görüşündeyim. O nedenle 5 ve 6 bana cazip gelmediğinden... güme gitmiş gibi görünebilir. Gitmedi, öyle düşünmeyin. Dünya çok yol katetti. Ha bu arada... o yok bu yok dediğim... RISC-V ISA değil... TOBB/Kasırga'nın son bildiğim RISC-V işlemcisi. |
Zaten siz de detaylı açıklamışsınız; Türkiye'de üst düzey bir işlemci ta-sar-la-na-maz. Alt düzey ihtiyaçları görecek işlemci tasarımın günümüz itibariyle yeterli etkiyi sağlayamayacağını yazmışsınız bunun üzerinde düşünmek isterim. İlginç bir yaklaşım. Benim rahatsızlık duyduğum nokta bu konudan bağımsız olarak, "şu olursa game over" hayalleri. Mesela google veya Apple bugün bizim oluverse, insanlar "hah tamam şimdi" hissine kapılıyorlar ama yarın batıracağımızı anlayamıyorlar. Yeni bir mimari geliştirsek threadripper'dan güçlü olsa kullanım alanı yok ki! Kim derleyici hazırlayacak? Kim kütüphane hazırlayacak? Kim satabilecek? O yüzden "süreç yaklaşımı" üzerinde durmuştum. Farklı bir bakış açısı duydum, teşekkürler. |