Şimdi Ara

Intel’den ayrılan mühendisler RISC-V girişimi kurdu (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Ya bunları konuşmalı tartışmalıyız. PiiSii topladım, görüntü gelmiyor. Tamam, üzüldüm de, araştırdın mı satın alma önce? Ben hâlâ DDR3'ün işleyişine hakim olamadım. Eh, 3'ten sonra DDR4 zor gelmeyecektir. Ama DDR5 bambaşka bir dünya, mesela. Neyse...

Hahaha süper, aynen batırırız o mecraları.

Zemin eksikliği konusuna yelken açayım.

RISC-V'de en çok rahatsız olduğum ve korktuğum şey, zemin. Kütüphane, derleyici gibi. BSD Tier-2'yu aşmadı, RISC-V'de. Tamam gerekçe belli ama, neden bu x86 kafasıyla iş yapılır mahkumluğu.

Linux kernel, BSD hep x86 kafasıyla hazırlanıyor. Ardından, başka ISA'da karşılığı olan gruplar port ediliyor. Yazık. bazen de düşünmeden edmiyorum... RISC-V konsorsiyumunda... ama o ama bu nedenle... gömülüde, düşük güçlüde, genişleme/proje kartı durumunda... kalmasına mı zorlanıyor?

Ha biz yeni mimari geliştirsek... Geliştirenin kendisi veya yanında büyük bir yan sanayi gerekli, baş koymuş. Ama unutmayalım, kendi özgün paket yöneticisi olan bir Linux dağıtımını katleden bir ülkeden bahediyoruz.

Bambaşka bir şeyden çektiğim ızdırabı paylaşayım.

Sunucumsu niyetine kullanmak istediğim bir tower'ım var. Oyun bilgisayarı dahi gücünde değil. Gen12 i5. 1 tane PCIe x16 yuvası var. Ama yapıp biraz rahatlamak ve yeni şeyleri onda VM vs ile denemek istiyorum. Bir iki tane de epseki 32bit kasam var.

Yauv...

Altlarına ahşaptan tekerli çekçek yapmak istiyorum. Planım, BoM falan hazır. Sokaktan da buldukça tahta toplarım, ham/ara ürün var. Kestirecek ve birleştirtecek marangoz bulamıyorum. Bulunca da, sürekli inşaatlara çalışıyorlar, bana vakit yok. Eh, bir daire testere olmuş 10 bin en dandiği. Yani ülke bu durumda. Daha da kötü olacak.

• cafyon C kullanıcısına yanıt

BSD işletim sistemleri Unix olduğu için başta x86 değillerdi. Özellikle NetBSD'nin misyonu platform sınırı tanımamak olduğundan... Hatta o yüzden IPv6 NetBSD üzerinde geliştirildi. Ama gel gelelim linux'a :) Linus Bey kendine PC almamış olsaydı x86 temelli başlamayabilirdi. Archlinux gibi bir harika bile x86 ile ilgileniyor diğer platformları yok sayıyor.

Diğerlerinin geri tutulduğuna tamamen katılıyorum. Diğer platformlar güç yoğun olmasa da genel ihtiyaçlara cevap verebilir durumda. Fakat dediğiniz gibi gömülü/proje vs alanlarında kalmaya zorlandığına katılıyorum. Bir de telefon teknolojisinin gelişmesi aslında çok büyük darbe vurdu. İnsanlar anlamıyorlar :( eeeBook gibi mobilitesi yüksek yapılara kayıyordu teknoloji. Nalet akıllı telefonlar gelişince yeni nesil bilgisayarı öğrenmek zorunda kalmadı. DIR DEL EDIT ne iş yapar bilmeye gerek kalmadı. İnsanlar işlerini akıllı telefonla yapabilir oldular. Açmaya devam edemeyince geride en seçkin kaldı demek ki. O da kaslı x86 maalesef.

Gentoo tabanlı Pardus'u geliştiren Tübitak'taki o ilk ekip efsaneydi. Hem popüler değil ama doğru tercih ile Gentoo altyapısı tercih edilmişti. Hem de paket yönetimi, donanım izleyici gibi yapılar da geliştirilmişti. Şimdiki Ubuntu'dan kopyalama Pardus gibi değil.

Son iki paragrafınız o kadar anlamlı ki: "Daha da kötü olacak"...

Herkes tedbirini almalı. Yaşı genç olanlar, evde DIY için araç gereç biriktirmeliler. Yaşı orta olanlar sonraki nesli dünyada çalışabilecek şekilde yetiştirmeli. Mümkünse de işçi statüsünden kurtulabilecek bir planlama oluşturmalı. Gerçekten de, winter is coming.

• Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt

mesajınızdan sonra yazılan açıklamalar için yorumunuz fikriniz var mı merak ediyorum

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.