Şimdi Ara

Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
1.158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok
    Intel, bildiğiniz gibi kararsızlık ve çökme sorunlarıyla gündeme gelen 13. ve 14. Nesil işlemciler için  "0x12B" mikro kod güncellemesini yayınlandı. Bu güncelleme ise, en basit haliyle işlemcinin çok fazla güç, yani voltaj istemini engelliyordu. Geçtiğimiz saatlerde ise Intel, kararsızlık sorunlarının artık çözüldüğünü ve başka güncelleme yayınlanmayacağını doğruladı.

Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok

Intel, 13. ve 14.nesil işlemcilerde yaşanan kararsızlık sorunları için dört aşamalı bir plan yürüttü ve 0x12B mikrokod güncellemesiyle bunu sonlandırıyor. Daha önceki güncellemeler, aşırı voltaj talebini, yüksek sıcaklıklarda algoritma hatalarını ve özellikle düşük yük veya hafif aktivite dönemlerinde ortaya çıkan dengesiz voltaj sorunlarına odaklanıyordu. Intel'in paylaşımına göre bu süreçte dört ana sorun tespit edildi ve her birine yönelik farklı düzeltmeler sunulmuş durumda;

1. Anakartların Güç Dağıtım Ayarları: Intel'in varsayılan ayar önerileri uygulanarak bu sorun giderildi.

2. eTVB Mikro Kod Algoritması: Bu algoritma, i9 işlemcilerin yüksek sıcaklıklarda dahi yüksek performans modunda çalışmasına neden oluyordu. 0x125 mikro kodu (Haziran 2024) ile bu sorun düzeltildi.

3. SVID Algoritması ve Yüksek Voltaj İsteği: Yüksek frekans ve voltaj talebi "Vmin Shift" kaymasına sebep oluyordu. Ağustos 2024'teki 0x129 mikro kodu ile düzeltildi.

4. Mikro Kod ve BIOS Hataları: Bu hatalar, sistemin boşta veya düşük aktivite durumlarında dahi yüksek voltaj talep etmesine neden oluyordu. 0x12B güncellemesi bu sorunu çözdü.

Peki bu sorun neden kaynaklanıyor? Intel sözcüsü Thomas Hannaford, The Verge'e yaptığı açıklamada sorunun "Vmin Değişim Kararsızlığı" olduğunu doğruladı. Bunu, Vmin (minimum çalışma voltajı), seviyesinin zaman içinde kararsız hale gelmesi ve parçalara zarar vererek onları erken yaşlandırması olarak özetleyebiliriz. Ancak kötü olan şu ki, bundan etkilenip etkilenmediğinizi sağlayacak herhangi bir araç bulunmuyor.

Ayrıca Bkz.Intel'in yeni mikro kod güncellemesi test edildi: Performansı düşürüyor

Diğer tarafta Intel Core Ultra 200 serisi işlemcilerin bu sorundan etkilenmediğini hatırlatalım. Ayrıca Intel, söz konusu düzeltmelerin dışında hala sorun yaşayan kullanıcıların, gerekli kontrolleri yaparak işlemci değişimi için müşteri hizmetleri ile iletişime geçmelerini öneriyor. Bu süreçte Intel sorunlu modeller için iki yıllık ek bir garanti desteği sunacak.

Kaynak:https://videocardz.com/newz/intel-confirms-13th-14th-gen-core-instability-has-been-fixed-no-more-updates

• "Sirf 10-15 fps ve 5 cekirdek fazla diye alan"

Yapma bunu işte, yapma bunu  

Sadece 5 çekirdek fazla diye derken?

Yahu 5 fazladan çekirdek ne zamandan beri az oldu, önemsiz oldu... Mesele AMD olunca 5 çekirdek önemsiz mi oluyor bir anda?

Kadı ki çok satan 13500 de fazladan 8 çekirdek var. Yeni nesil i3'ler bile 4+4 geliyor... Eğer i5'ler 6/12 olup ta AMD 9600'leri 10/16 olarak yada 13500 gibi 14/20 olarak verseydi AMDciler sabah akşam bu forumda halay çekip:

"14/20 orta sınıf işlemci varken 6/12 işlemci mi alınır ağğğğğğbiiiiiii, kafanız mı güzel yeeaaaa, 14/20 AMD dururken 6/12 intel alanlar neyin kafasını yeşeyaaaaaaa!!!"

diye sabah akşam kafa ütüler miydi ütülemez miydi sen söyle şimdi. Ama samimi olacaksın bize bak:)

Fazladan 15 fps için derken?

Yahu insanlar fazladan 15 fps için ekran kartı değiştiriyor be. Yapma bunu hocam vallahi bizle kafa buluyorsun, kandırıkçılık yapıyorsun, bizi trolleyaaasaaaaan sen. Boşnak Ağa düşmez bu tuzaklara. Şakacı seni  

Yalnız yazdığın çok acı bir tablo be. 15fps fazla, bilmem kaç çekirdek fazla. Of of of of of. İntel resmen rakibini perişan etmiş 7nm işlemcileri ile çatır çatır 5nm/4nm tokatlamış. Vallahi sen diyorsun bak.

Bir işlemci sorunluysa bios, yani yazılım ile düzeltilebilir mi, bunun cevabını verebilecek bir kişi bile çıkmaz. Intel işlemci kullandığımdan beri yaptığım tek ayar bios'dan uv yapmakdır, bunun dışında yaptığım bir ayar hatırlamıyorum. Şimdiye kadar ne kullandığım bellekler ile sorun yaşadım, ne de başka birşeyden dolayı.

Açılan sorun konularına bakarsak, çoğunluk AMD işlemci ile ilgili, sorunun kaynağının kendisi olduğunu bilmeyenler de var aralarında. Örneğin ekran kartı bölümünde de görüyoruz, giriş seviyesi anakart ile 16 GB DDR4 bellek kullanıyor ve yeterli performans alamıyorum diye Intel işlemciye kabahat buluyor.  

AMD Zen 4'de DDR4 desteği vermezken, masraf yapmayasın diye Intel soket 1700'de DDR4 desteği vermiş, daha ne istiyorsun. 13. Nesili kullandığına pişmanmış tutan mı var, kur Zen 4 serisi ile bir sistem ayrıca DDR5 bellek de alırsın kullanırsın, gerçi native 6400 MHz ve yukarısı için destek vermez Intel gibi.

Sen şimdi ciddi ciddi benim

"İntel acilen her 13-14 nesil kullanıcısının işlemcisini iade alıp yerine 7800X3D vermeli"

Lafımı ciddiye mi aldın?  

Yahu ben boşta 3-5 watt çeken inteller varken 7800X3D gibi tam boşta bile 20-30watt arası çeken işlemciyi ne yapayım?

İntel verse kargocuyu kürekle kovalarım  

Ben fakirim. En yüksek işlemcim FX6300 oldu. Hala da kullanıyorum. Çok memnunum. Yağ gibi akıyor. AMD kullanıcısıyım yani. Azmedersem bir gün intel alabilirim ama. Buna inancım tam. Sınıf atlamak, elit olmak benim de hakkım.

• Türkiye'de derhal bu ürünler yasaklanmalı. GIDA Yasakları gibi ele alınmalıdır. İadeler güncel bedelleriyle yapılmalıdır veya Intel Core Ultra 200 serisi işlemcileriyle değiştirmeliler. Derhal ivedilikle !...

• millete 100 beygir motor sat, 100 beygir parasi al, sonra motor cortlasin, çözüm olarak bunu yazılımla 80 beygire düşür, ama kismi para iadesi vb bişi yapma, ne ala memleket.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi symbiat -- 6 Ekim 2024; 12:22:52 >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    amd alıp intel 13 - 14 almayanlara da 300 dolar imaj destek parası verilmeli. derhal ibana şimdi

• Bence sorun başka.

• İntel acilen her 13-14 nesil kullanıcısının işlemcisini iade alıp yerine 7800X3D vermeli, orijinal işlemcilerin bedeli kadar adedi 1 dolardan sayılacak şekilde hisse senedi vermeli, her kullanıcıya Nevada eyaletinin Clark Country bölgesinden içlerinde 1'er adet lama ve davşan bulunan 250'şer metrekare hobi bahçesi hediye etmeli ve her kullanıcıya 1'er kutu Belçika çikelatası göndermelidir.

Hemen şimdi! Acilen!

• Sirf 10-15 fps ve 5 cekirdek fazla diye alan intel sevdalilarin gözü yaşliii

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SEHZADE63 S kullanıcısına yanıt
    Valla ondan dolayı almadım. Amd anakartlar pahalı diye aldım. Alanların çoğu da bu sebepten aldı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Intel kısaca benden bu kadar başınızın çaresine bakın diyor.Hala bu saatten sonrası intel işlemci almayı düşünen varsa macera aramayı sevenler derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 6 Ekim 2024; 13:26:55 >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Tabi intel eskiyi getir yerine 7800x3d vericek öylemi:)) Cekirdeklerini citlatsinlar:)

• Esxici E kullanıcısına yanıt

Hocam pahali diyorsun da ne kadar fark var.? 5-10k civarindami fark oluşuyor anlamadim.Teknoloji manyakliği var bende,almadan önce iğne ipliğine kadar araştirip yorumlara ve bilgilerine daynarak aliyorum.İntel,amd savaşi yillardir var.2012-2013 yillarinda amd fx işlemcili sistem toplamiştim oyun oynar chatleşirdim call of duty 1-2 serileriyle başlayip 4 ile sonlandirmiştim. Ve halende kullaniyorum Sonra yillarca ara verdim,Kardeşim mimar kendisi benden pc toplamami istedi agabeyim bilg mühendisi ona sordu intel demişti kardeşim bana güvendi amd ryzen 9700 4070ti super 2*32 sistem topladim mart yada nisan ayinda 75k maliyet olmuştu.Fx işlemci sonrasi herkes intel sevdalisi oldu haklilar belki ama amd ryzen sonrasi devri değiştirdi,intel 10nm ++++++++++++++ işlemci ile kandirirken amd 7nm yada 6nm artik neyse anlamam fazla kanitladi kendini,halende anlamiyorum bios ayari bilmem render bilmem kuzey koprusu güney koprusu vs vs anlamam,Belki amd sevilmediği özelliği vardir yada yetmediği özelliği gelişmesini gerektirecek yetersiz bi alani vardir.Anlamam bilmem neyse alan kullanan düşünsün memnun ise kullansin değilse satar artik cok uzattim özür

• smart1978 kullanıcısına yanıt
    Gıda yasakları mı puahahahaha
    Keyfim yerine geldi valla çok iyi fıkra

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SEHZADE63 S kullanıcısına yanıt

"Sirf 10-15 fps ve 5 cekirdek fazla diye alan"

Yapma bunu işte, yapma bunu Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok 

Sadece 5 çekirdek fazla diye derken?

Yahu 5 fazladan çekirdek ne zamandan beri az oldu, önemsiz oldu... Mesele AMD olunca 5 çekirdek önemsiz mi oluyor bir anda?

Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok 

Kadı ki çok satan 13500 de fazladan 8 çekirdek var. Yeni nesil i3'ler bile 4+4 geliyor... Eğer i5'ler 6/12 olup ta AMD 9600'leri 10/16 olarak yada 13500 gibi 14/20 olarak verseydi AMDciler sabah akşam bu forumda halay çekip:

"14/20 orta sınıf işlemci varken 6/12 işlemci mi alınır ağğğğğğbiiiiiii, kafanız mı güzel yeeaaaa, 14/20 AMD dururken 6/12 intel alanlar neyin kafasını yeşeyaaaaaaa!!!"

diye sabah akşam kafa ütüler miydi ütülemez miydi sen söyle şimdi. Ama samimi olacaksın bize bak:)

Fazladan 15 fps için derken?

Yahu insanlar fazladan 15 fps için ekran kartı değiştiriyor be. Yapma bunu hocam vallahi bizle kafa buluyorsun, kandırıkçılık yapıyorsun, bizi trolleyaaasaaaaan sen. Boşnak Ağa düşmez bu tuzaklara. Şakacı seni Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok 

Yalnız yazdığın çok acı bir tablo be. 15fps fazla, bilmem kaç çekirdek fazla. Of of of of of. İntel resmen rakibini perişan etmiş 7nm işlemcileri ile çatır çatır 5nm/4nm tokatlamış. Vallahi sen diyorsun bak.

• Chadaturk kullanıcısına yanıt

Sonunda biri fark etti Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok . Tebrikler Intel doğruladı: Sorunlu işlemciler için artık güncelleme yok .

Tabiii bunlariiiiii söyliyen benimmmmmm ama "İntel acilen her 13-14 nesil kullanıcısının işlemcisini iade alıp yerine 7800X3D vermeli" diyende halen intel şöyle diyor hahahahha şaka gibiiisin valla sen intelinle ömur boyu yaşamaya ve yorum yapip cevap verirken öyle yeeehaaa şaka yapiyoreeeeee gibi cvplar vermeye dvm et bakalim.Daha da yorum yapmam hahahahah

• Çoğu kişi sadece başlığa göre yorum yapmış. Güncelleme almamasının nedeni en son bios güncellemesinden sonra kararsızlık sorunlarının artık çözüldüğünü ve başka güncelleme yayınlanmayacağını doğruladığından dolayı. Ama önceden bozulan işlemciler değişim yapılsa bile o işlemcilere yazk oldu. Silikon israfı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ipek -- 6 Ekim 2024; 14:11:38 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ipek kullanıcısına yanıt

Başlık hatalı oluşuna rağmen içeriğinde Türkçesinde doğrusuyla tam yazıyor. Böyle bir başlık hatalıdır. Editör işi bilmiyor. Belki de işi böyle olmaktır :) ...

Sazan avlandı :) . Sorun çözülmüştü :)

Boşnak Ağa oldu mu Boş ....

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.